TNEWS TALANOA

Full Version: Liliu ‘a Kalafi vs Liliu ‘a Tupou V
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ko hai te Tau Tui Kiaí?
‘Oku fepakipaki mo palai ‘ae fakamatala ‘oku tuku mai ‘ehe pule’angá kau kihe liliú. ‘I he uike kuo ‘osí na’e peesi ‘uluaki mai he Taimi ‘o Tongá kuo mahino ‘ae liliú kihe 2010 pe 2011. Neongo ‘oku ‘ikai fie fanongo kiai e tokolahi, he kuo toka ‘enau ‘amanaki ki he 2008; ka kuo ‘iai ‘eni ‘ae fo’i taimi pau ki he liliu kuo faifai pea ‘omai mei ha taha pau he pule’anga. Ka ko e fo’i lapavale fakapule’anga koia ‘oku palopalema. He kapau koe fakamātoato ‘ae pule’angá, ‘oku fakatupu fifili leva ‘a e ‘ikai ke tala e poini mahu’inga ko ia ‘e Tupou V he huufi Fale Aleá.
Ko Kalafi Moala ‘oku Fale’i Fakamītia ki he Palēmiá, pea koia pe ‘oku ‘a’ana e Taimi ‘o Tongá. ‘Oku tui ai e tokolahi ‘oku kau a Kalafi he taha ‘o e ngaahi ngutu ‘o e Pule’anga. Pea ko e me’a ‘e lea kiai e Taimi, ko e fakamelomelo ia ‘o e ‘alunga e pule’angá. Ko e taimi na’e fakaanga’i ai ‘e Kalafi e Minisita Vaotā he’ene kolomu fakaoli, na’e mahino ‘e tuli e Minisitaa ni. Na’e ‘ikai tuai kuo hoko!
Ka ‘oku fakatupu hu’uhu’u e fo’i fakamatala ‘ea ko’eni ‘a e Taimi ki he liliu; he ‘oku ‘asi nenefu e faka’amanaki koiá ko e fakalongolongo ‘a e Tu’í. Koe hā leva ‘ae me’a te tau ala faka’uhinga’i meihe faikehekehe koiá? ‘E mo’oni e lea ‘a Kalafi pe ko e fakalongolongo ta’eloto ‘a e Tu’i?
‘Uluaki, ‘oku matamata’i loi ‘ae lau liliu ki he 2010; he ‘e pau ke fai ai e liliu Konisitutone kihe founga fili Fale Alea, pea ‘e ‘asi kovi ai pe Pule’anga he lava liliu vave ke lele hokohoko e teemi fakata’u 3 ‘o e kau Fakafofonga, kae ‘ikai lava liliu vave pehe’i ke fili ‘e he kakai honau kau fakafofonga. Ko hono mo’oní koe vavetahá pē ‘ae 2011. ‘Oku ‘iai mo e tui ‘e lava ke toe tautoloi atu, ‘aki hano ‘omai fakakongokonga ‘ae liliú ke toki maau ki he ta’u ‘e 20 ka hoko mai. Fakatātā: na’e ‘iai ha me’a’ofa ke langa e Uafu Kuini Salote, ka na’e fiema’u ‘e he fonua foaki-tokoni ke paasi ha Lao ki he ‘Iunioni ‘a e Kau Ngaue ke malu’i ‘enau totonu. Na’e fiema’u uafu e Pule’anga, ka na’e ‘ikai ke fiema’u Lao ‘Iunioni, he ‘oku fiema’u hotau fa’unga pule ketau tauhivaha’a ta’efehu’ia e pule ‘a e kau taki. Na’e fa’u leva he 1964 ha Lao ‘Iunioni, ke lava hono langa e uafu. Ka ko e ta’u ‘eni ‘e 43 hono paasi e Lao ko ia, mo e te’eki pe fa’u ha Tu’utu’uni Ngaue ‘o e Lao ni, ke lava ngaue’aki ki he totonu fakangaue ‘a e kakai.
Ua, ‘oku hanga ‘e he kau taki ‘o ‘omi nenefu e mo’oni kene tohoaki hala’i e ‘amanaki ‘a e kakai kenau nonga fakataimi, kae lava ha’anau fāngota; hangē koe nō $112 miliona ‘oku fakavave’i. Ko e fangota koe me’a ‘oku fai ‘i tahi; ka ko e toki fangota ‘eni ia ‘oku fai he loto-kato ‘o e kakai. ‘Oku tui e tokolahi, ka lava ‘ae nō $112 milioná, ‘e kau e pisinisi ‘ae Tu’í moe Palēmiá hono langa’aki ‘ae silini koiá, kae tā ‘ehe kakaí.
Tolu, koe loto ‘oe Tu’í koe me’a ia ‘e fai. He ‘ikai tu’u hake ha me’a ‘oku tala mai ‘eha toe taha kehe, ‘o kau ai e Palemia mo ‘ene kau fale’i. Talamai ‘e he UN ko e loto ‘o e kakai ‘oku makatu’unga ai e Pule’anga, ka ‘oku kei malohi ange pe loto ia ‘o e Tu’i. Pea koe loto eni ‘oe Tu’í ‘oku tau vavalo ki aí: ‘Oku ‘ikai loto ia kihe liliú. Koe ‘uhinga ia ‘oku ‘ikai ke fie lea hangatonu mai ai e Tu’i ki he kakai, kau kihe liliú.

‘E ‘A’anu mai a Mamani he ‘Ulu Hotau Kau Taki
Ko hono mo’oni ‘oku fisi’ia e Tu’í mo e kau takí he hake mai ‘ae liliu fakatemokālatí, he ‘oku uesia ai ‘enau pule fakaleveleva kuo hoko ‘o kakano he’enau mo’ui. He na’e ‘ikai kenau anga ki hano toe fehu’ia ‘enau pule kovi. Ka ‘oku ‘ikai ha’anau toe fili he kuonga ni, he kuo fu’u maama e kakaí. Kuo nau ‘ilo ‘ae anga fakamālohi ‘oe fa’unga pule fakapolitikale lolotongá.
Koia ai, ‘oku ‘ikai koe loto totonu ia ‘oe Tu’í ke fakahoko ‘ae liliú, ‘o hangē koia ‘oku fa’a talaki ‘e Lopeti Senitulí ki muli; ka koe koto faka’alinga lelei pē, he ‘oku ‘ikai toe ala fai ha kalo mei he mo’oni fakamamani lahi ko ia. He ka pehē atu ‘oku ‘ikai tali ‘e he kau taki e maama fakamamani lahi ‘o e pule fakatemokalati, ‘e ‘a’anu mai a mamani he ‘ulu hotau kau taki.
Ko e ‘uhinga ia ‘oku natula faka’alinga lelei ai hono ‘ave hala’i ki mamani e me’a kau ki he liliu; pea toe lohiaki’i moe kakai, ke kei ma’u fakatou’osi pē tokoni ‘a mamani mo e poupou ‘a e kakai.
‘Oku feongoongoi leva ‘a e Tu’í mo ’ene kau tama, ki hono afe’i takai holo e ve’eteka ‘oe liliú ke tuai ‘ene hoko, ka nau ala holo he kato ‘o e kakai. Ko e lōloaange hono tautoloi, ko ‘ene momona ange ia ‘enau alaala-peesi ‘e fai.

Hoko atu e Talatalanoa ki he Liliu – he temou fo’i ‘i Fale Alea
‘I he huufi tuku ‘oe Fale Alea 2006 na’e tala ai ‘ehe Tu’í ke hokohoko atu ‘ae talatalanoa kihe liliú, ka e ‘ikai ha taimi pau. Hange ‘oku ongo ifo e lea mai ‘a e Tu’i tokua ‘oku ‘ikai faingata’a hono fakafetaulaki’i e ngaahi motolo. Kae ‘Oiaue! ‘E fa’a fakafetaulaki’i fēfēe’i e paloti ‘a e toko 17 minisita mo e toko 9 nopele ‘a e Tu’i, mo e toko 9 pe ‘a e kau Fakafofonga ‘o e Kakai? ‘Osi ‘ilo lelei pe ‘e he Tu’i ‘e fakaaoao fakapaloti ‘ene toko 26 ‘i Fale Alea, pea fekau leva ke tau hoko atu e talatalanoa liliu.
Ta’u ni kuo talamai ‘ehe Taimí ‘o Tonga ‘oku pau e liliu kihe 2010 pe 2011, kae fakalongolongo leva e Tu’í ia. Tala ‘e he Taimi ‘e fakahu atu ‘e he Palemia e founga liliu ke alea’i ‘i Fale Alea. Ka paasi fakapaloti ia mei Fale Alea, pea ‘e lau ia koe loto ‘o e kakai? ‘Oku mahino ai hono taki hala’i holo e kakaí hangē ha fanga ki’i vale, kae seti pate kau taki ia ki he tili.

Ko e hā Leva e Ola ‘o e Fefusiaki he Kaha’u?
‘Oku fakailifia leva ‘ae kaha’ú ‘o pehe ni. Koe maumau na’e fai he 16/11 na’e fakahoko ia kihe koloa. Koe ola ia ‘oe vilitaki ‘a e kakaí kihe mafai ‘oku totonu kenau ma’u, ke pule’i lelei ‘aki ‘enau tukuhau. ‘Oku ‘osi mahino lelei ki he kakai koe mafai pe ia ‘oku totonu kenau ma’u. Taimi tatau ‘oku fakamahafu ‘ae pule’angá mo fakatokolahi e sōtiá ke fakafepaki’i fefeka ‘aki e me’ataú e kakai. ‘Oku lava leva ke tau pehe ‘e hiki ‘ae tau’aki fusi meihe maumau’i ‘oe koloá, kihe lingitoto; ‘oka hokohoko atu ‘ae fakafepaki ‘a e Pule’anga. He ‘ikai tukulolo e kakai ia! Kuo nau pikitai ki he ta’u 2008 na’e tuhu’i ‘e he Lipooti ‘a e Komiti ‘a e Tu’ipelehake. Pea he‘ikai tapu ke hoko mai e fakaehaua koia kiha taha, tatau ai pē pe ko hai. Na’e ‘oatu ki Tonga ‘ae fakatokanga pehe ni he kuo hilí, he‘etau tu’u teki na’a hoko ha moveuveu; ka na’e ta’e tui kiai e kau taki lotu mo e kau taki pule’anga. Fefe ‘aho ni? ‘Ikai ‘oku tau fiu fakatonutonu e ‘aho 16/11? Koia ai, ‘oku malava ‘ānoa ke toe hoko mai mo ha fetā’aki fakafonua ‘i he’ene tu’u mahei pehe ‘a e taimi liliu kihe kaha’ú.
‘Oku matu’aki fakatu’utāmaki hono toe liliu ‘e he Tu’i e taimi liliu mei he 2008. Ko e penisini fakapolitikale ia kuo ‘osi mahua; ko e toe pe masi kene kamata’i. ‘Oku mahu’inga leva ke ‘omai ha lau pau ‘ae Tu’í he ‘oku mo’oni ‘ae lau ‘a Kalafi Moala ‘ihe’ene tohi Island Kingdom Strikes Back, peesi 278:
“Koe Tu’í tokotaha pē ‘oku ne ma’u ‘ae mafai kene liliu ‘a Tonga ke hoko koha fonua melino mo fa’a lavame’a. Ka ‘oku mo’umo’ua ‘ae kau taki ‘o Tongá ia hono malu’i ‘ae ngaahi faihalá mo hono tulia vale ‘ae ngaahi misi ta’eola ‘ae Tu’í.”
‘Oku ‘ikai ‘aupito koha fakailifia pe fakamanamana ‘eni; ka ko e ola ‘eni te tau a’u kiai ‘i hono tukuloto’i ‘e he kakai ‘enau lotomamahi, ka e tali mai ‘aki ‘e he kau taki hono ui fakatokolahi mo fakamahafu e sotia. Kuo toe ‘oho fakapolitikale mai mo e kau ma’u mafai ke to’o atu mo e Komiti ‘Akapulu ki honau tafa’aki, he ‘oku malava lelei pe ‘e he ngaahi kalapu ‘akapulu ia ‘o fakafepaki’i fefeka e sotia. Ko e me’a leva ‘a e kau taki ‘oku fai, ko e feinga ke tanaki kotoa e mafai (authority) mo e ivi (power) ki hono tafa’aki, ke fakavaivai’i e kakai. Ka ‘e holomui e kakai? ‘Oua na’a hala ho’omou ma’u!
‘Ikai ‘oku tu’u fakatu’utāmaki ‘a e ngaahi teke veimau ko’eni kihe kaha’ú? Koe poini ‘oe ‘analaiso fakasōsiale mo fakapolitikale, ke tau tokanga kotoa he ‘oku tu’utu’utaufa fakapolitikale ‘a Tonga; pea ‘oku ‘ikai ko e vete kiai ko e me’afana. ‘Oku fakamanatu mai e Tohi Fale’i ‘a e kau Kalisitiane: ‘I hoku huafa ‘e fetu’usi’aki e tamai mo e foha, ‘a e fale mo e fale. ‘Io, ‘e ifo ange ki he kakai ‘a e mate ki he totonu mo e tau’ataina, he mo’ui popula. ‘Oku fakamo’oni e hisitolia ki he mo’oni fakatohitapu koia.

‘E fai pe Liliu ‘Apongipongi: Ka Loto kiai e Tu’i
‘Oku mamahi ‘ae kakaí he ‘oku makamakau e pule’angá. Na’e lava pe ‘o ui e Fale Alea makehe ke liliu e Konisitutone ke fakatau e Paasipooti mo fakalao’i e nofo fonua mai ‘a e kau Siaina. Ko ‘enau pehē pē ke liliu e Lao tuté ‘oku lava pe ia. Na’e faingofua pe fa’u Lao ke ta’ofi e Taimi ‘o Tonga. Ko ‘enau pehē pe ke tau hū ‘o WTO, ‘oku oma pē ia. Ko ‘enau pehē pē ke nō $112 miliona ke langa ‘a Nuku’alofá, ‘oku fai pe ia ta’etoe kau kiai ‘ae kakaí. Faingofua pē me’a kotoa ‘oku loto ki ai e kau taki.
Ka koe kole atu ke ‘omai e mafai fakapolitikale ‘o e kakai kenau lava pule’i lelei ‘enau tukuhau, pea toki hangē ia ha kole visa ki langí. Fiu hono teke mo kole, kae loiloi holo pē kau takí mo mio’i e fakamatalá ke hē ai ‘ae kakaí. Ko ha fakatātā fakamuimuitaha ‘eni ‘oe fakamatala palaí ‘ae Pule’anga, hono tala mai ‘ehe nusipepa ‘ae pule’angá, ‘ae Taimi ‘o Tongá, ‘e fai ‘ae liliú ‘ihe 2010 pe 2011. Pea tau pehē ‘e lave kiai e Tu’í he huufi Fale Aleá, kae fetakai mai ia he Lao Tute moe Tukuhau ke hilifaki ki he uma ‘oe kakai. Ko hono mo’oni, ko e me’a pe ia ‘oku mahu’inga’ia ai e Tu’i, ko hono hekasi e kakai. Mama’o atu ha fonua he meesi!

Semisi Tapueluelu
ADMIN Wrote:
Ko hai te Tau Tui Kiaí?
‘Oku fepakipaki mo palai ‘ae fakamatala ‘oku tuku mai ‘ehe pule’angá kau kihe liliú. ‘I he uike kuo ‘osí na’e peesi ‘uluaki mai he Taimi ‘o Tongá kuo mahino ‘ae liliú kihe 2010 pe 2011. Neongo ‘oku ‘ikai fie fanongo kiai e tokolahi, he kuo toka ‘enau ‘amanaki ki he 2008; ka kuo ‘iai ‘eni ‘ae fo’i taimi pau ki he liliu kuo faifai pea ‘omai mei ha taha pau he pule’anga. Ka ko e fo’i lapavale fakapule’anga koia ‘oku palopalema. He kapau koe fakamātoato ‘ae pule’angá, ‘oku fakatupu fifili leva ‘a e ‘ikai ke tala e poini mahu’inga ko ia ‘e Tupou V he huufi Fale Aleá.
Semisi Tapueluelu

'OKU 'IKAI KE FEPAKIPAKI 'AE NGAAHI FAKAMATALAA IA. KOE 'UHINGA PE 'OKU NGALI FEPAKIPAKI AII KOE 'IKAI KE MOU POTO HONO LAU FAKALELEI 'AE NGAAHI FAKAMATALAA. TOE LAU PE KE MAHINO HE 'OKU 'IKAI KE 'IAI HA FAKAMATALA IA 'E FEPAKIPAKI.
SEVELE
'Oku fu'u matu'aki mahu'inga 'aupito ke ke toe foki pe koe 'o lau e ngaahi fakamatala ko ia. 'Oku ou fokotu'u atu ke ke kamata lau he tohi na'e fa'u 'e Kalafi Moala pe 'oku ngali fepakipaki ia moe me'a 'oku ne taukave'i he taimi ni. 'Oku ou toe fokotu'u atu ke ke lau e ngaahi lea 'a Tupou 4 mo Tupou 5 he 'oku 'i ai e ngaahi fepakipaki lahi ai 'o kau ki he liliu 'o fakafehoanaki ki he ngaahi me'a 'oku mou fokotu'u mai he taimi ni.Ko 'ene tu'u he lolotonga ni 'oku ou kau moe tokolahi taha 'oe kakai Tonga 'i he 'ikai pe ke mau toe tui atu ki ha'a mou lea mai. Koe ha leva e me'a te tau iku ki ai? Ko ho'o mou fai ki he loto 'oe tokolahi 'oe kakai pe ko 'etau luelue ange mo ho'o mou fokotu'u hala fo'ou pe te a'u ai ki fe? Koe ha e me'a 'oku mou manavahe ai ke fai mo fai ha fili fakahaloto ke fai mo mahino pea 'ai moe taimi pau?
Ma'upale,
Malo mu'a e tauhi mai 'etau tano'aa. 'Oku totonu foki ke 'uluaki lau pe 'e Savali ia 'ene ngaahi lea he letioo moe lea he ngaahi TV pea tene 'ilo lelei ai 'ene fepakipakii. Kapau 'e toe kapa hake kihe tohi 'a Kalali, 'e 'ange'ange 'ae tamaa he ta'ahinee. Kuo ta tu'o lahi 'etau fehu'i he forum ko 'enii ke 'ai mai ha tali 'a Savali kiai moe 'ikai pe. Hange koaa 'oku puke ia he talanoa fiepotoo moe talanoa takaii. He'ikai foki lava 'a Savali ia mo Kalali 'o tali mai ha fo'i fehu'i 'e taha, he kuo fepakipaki 'enau fakamatalaa pea he'ikai te nau toe lea telia na'a ava lahi e fehalaaki.
Mo'oni e lea 'ae tama na'e kau he lea he polokalama ni: Kuo nau consider nai 'ae fo'i hala hangatonuu? Koe fo'i hala koiaa koe taloa hangatonu pe 'o Tu'i 'aki 'ae Tu'i oe ngaahi Tu'ii. 'Oku 'ikai ke toe fiema'u 'ihe fo'i hala ia koiaa ha tu'i ke tau tauhi kiai 'i mamani. Koe fo'i hala koiaa 'oku ou fakakaukau'i lahi he taimi ni na'a kuo taimi ke tau luelue aa tautolu he fo'i hala koiaa.
Tukuange aa 'ae fo'i hala ia 'ae pule'angaa koe fo'i hala koaa ki 'Emeasi? Na'e sio honau mata'i palaumaumauu koha fo'i hala ia ke fai ai ha lue? Pea me'a hohoa kehekehe mo'oni koe 'ai ke fakatauhoa mai 'ae fakamo'ui ko Sisu kalaisii kihe Tu'i 'o Tongaa. 'A Sisu na'e mate koe'uhi, ko 'ene 'ofa ma'a hono kakaii. 'A Sisu na'e 'ikai ke 'iai ha 'ila pe mele 'i hono fofongaa? He na'e fakamalohi'i 'e Sisu 'a Nasaleti ke ne ma'u 'enau 'uhilaa? Fefee 'enau tu'unga seti he vavaa? Pea he 'oku fakaleiti 'a Sisu? 'Ofa mai aa Lopeti Senituli mo Savali 'o tuku ho'omo fakalangaleaa moe fiepoto he 'oku 'ikai mavivi ha'amo ngaue. Koe me'a pe 'oku mo lavaa koe 'aofi e Tu'ii mo hono falee.
ADMIN Wrote:
Ko hai te Tau Tui Kiaí?
Ko Kalafi Moala ‘oku Fale’i Fakamītia ki he Palēmiá, pea koia pe ‘oku ‘a’ana e Taimi ‘o Tongá. ‘Oku tui ai e tokolahi ‘oku kau a Kalafi he taha ‘o e ngaahi ngutu ‘o e Pule’anga. Pea ko e me’a ‘e lea kiai e Taimi, ko e fakamelomelo ia ‘o e ‘alunga e pule’angá. Ko e taimi na’e fakaanga’i ai ‘e Kalafi e Minisita Vaotā he’ene kolomu fakaoli, na’e mahino ‘e tuli e Minisitaa ni. Na’e ‘ikai tuai kuo hoko!
Ka ‘oku fakatupu hu’uhu’u e fo’i fakamatala ‘ea ko’eni ‘a e Taimi ki he liliu; he ‘oku ‘asi nenefu e faka’amanaki koiá ko e fakalongolongo ‘a e Tu’í. Koe hā leva ‘ae me’a te tau ala faka’uhinga’i meihe faikehekehe koiá? ‘E mo’oni e lea ‘a Kalafi pe ko e fakalongolongo ta’eloto ‘a e Tu’i?
‘Uluaki, ‘oku matamata’i loi ‘ae lau liliu ki he 2010; he ‘e pau ke fai ai e liliu Konisitutone kihe founga fili Fale Alea, pea ‘e ‘asi kovi ai pe Pule’anga he lava liliu vave ke lele hokohoko e teemi fakata’u 3 ‘o e kau Fakafofonga, kae ‘ikai lava liliu vave pehe’i ke fili ‘e he kakai honau kau fakafofonga. Ko hono mo’oní koe vavetahá pē ‘ae 2011. ‘Oku ‘iai mo e tui ‘e lava ke toe tautoloi atu, ‘aki hano ‘omai fakakongokonga ‘ae liliú ke toki maau ki he ta’u ‘e 20 ka hoko mai. Fakatātā: na’e ‘iai ha me’a’ofa ke langa e Uafu Kuini Salote, ka na’e fiema’u ‘e he fonua foaki-tokoni ke paasi ha Lao ki he ‘Iunioni ‘a e Kau Ngaue ke malu’i ‘enau totonu. Na’e fiema’u uafu e Pule’anga, ka na’e ‘ikai ke fiema’u Lao ‘Iunioni, he ‘oku fiema’u hotau fa’unga pule ketau tauhivaha’a ta’efehu’ia e pule ‘a e kau taki. Na’e fa’u leva he 1964 ha Lao ‘Iunioni, ke lava hono langa e uafu. Ka ko e ta’u ‘eni ‘e 43 hono paasi e Lao ko ia, mo e te’eki pe fa’u ha Tu’utu’uni Ngaue ‘o e Lao ni, ke lava ngaue’aki ki he totonu fakangaue ‘a e kakai.
Ua, ‘oku hanga ‘e he kau taki ‘o ‘omi nenefu e mo’oni kene tohoaki hala’i e ‘amanaki ‘a e kakai kenau nonga fakataimi, kae lava ha’anau fāngota; hangē koe nō $112 miliona ‘oku fakavave’i. Ko e fangota koe me’a ‘oku fai ‘i tahi; ka ko e toki fangota ‘eni ia ‘oku fai he loto-kato ‘o e kakai. ‘Oku tui e tokolahi, ka lava ‘ae nō $112 milioná, ‘e kau e pisinisi ‘ae Tu’í moe Palēmiá hono langa’aki ‘ae silini koiá, kae tā ‘ehe kakaí.
Tolu, koe loto ‘oe Tu’í koe me’a ia ‘e fai. He ‘ikai tu’u hake ha me’a ‘oku tala mai ‘eha toe taha kehe, ‘o kau ai e Palemia mo ‘ene kau fale’i. Talamai ‘e he UN ko e loto ‘o e kakai ‘oku makatu’unga ai e Pule’anga, ka ‘oku kei malohi ange pe loto ia ‘o e Tu’i. Pea koe loto eni ‘oe Tu’í ‘oku tau vavalo ki aí: ‘Oku ‘ikai loto ia kihe liliú. Koe ‘uhinga ia ‘oku ‘ikai ke fie lea hangatonu mai ai e Tu’i ki he kakai, kau kihe liliú.

‘E ‘A’anu mai a Mamani he ‘Ulu Hotau Kau Taki
Ko hono mo’oni ‘oku fisi’ia e Tu’í mo e kau takí he hake mai ‘ae liliu fakatemokālatí, he ‘oku uesia ai ‘enau pule fakaleveleva kuo hoko ‘o kakano he’enau mo’ui. He na’e ‘ikai kenau anga ki hano toe fehu’ia ‘enau pule kovi. Ka ‘oku ‘ikai ha’anau toe fili he kuonga ni, he kuo fu’u maama e kakaí. Kuo nau ‘ilo ‘ae anga fakamālohi ‘oe fa’unga pule fakapolitikale lolotongá.
Koia ai, ‘oku ‘ikai koe loto totonu ia ‘oe Tu’í ke fakahoko ‘ae liliú, ‘o hangē koia ‘oku fa’a talaki ‘e Lopeti Senitulí ki muli; ka koe koto faka’alinga lelei pē, he ‘oku ‘ikai toe ala fai ha kalo mei he mo’oni fakamamani lahi ko ia. He ka pehē atu ‘oku ‘ikai tali ‘e he kau taki e maama fakamamani lahi ‘o e pule fakatemokalati, ‘e ‘a’anu mai a mamani he ‘ulu hotau kau taki.
Ko e ‘uhinga ia ‘oku natula faka’alinga lelei ai hono ‘ave hala’i ki mamani e me’a kau ki he liliu; pea toe lohiaki’i moe kakai, ke kei ma’u fakatou’osi pē tokoni ‘a mamani mo e poupou ‘a e kakai.
‘Oku feongoongoi leva ‘a e Tu’í mo ’ene kau tama, ki hono afe’i takai holo e ve’eteka ‘oe liliú ke tuai ‘ene hoko, ka nau ala holo he kato ‘o e kakai. Ko e lōloaange hono tautoloi, ko ‘ene momona ange ia ‘enau alaala-peesi ‘e fai.

Hoko atu e Talatalanoa ki he Liliu – he temou fo’i ‘i Fale Alea
‘I he huufi tuku ‘oe Fale Alea 2006 na’e tala ai ‘ehe Tu’í ke hokohoko atu ‘ae talatalanoa kihe liliú, ka e ‘ikai ha taimi pau. Hange ‘oku ongo ifo e lea mai ‘a e Tu’i tokua ‘oku ‘ikai faingata’a hono fakafetaulaki’i e ngaahi motolo. Kae ‘Oiaue! ‘E fa’a fakafetaulaki’i fēfēe’i e paloti ‘a e toko 17 minisita mo e toko 9 nopele ‘a e Tu’i, mo e toko 9 pe ‘a e kau Fakafofonga ‘o e Kakai? ‘Osi ‘ilo lelei pe ‘e he Tu’i ‘e fakaaoao fakapaloti ‘ene toko 26 ‘i Fale Alea, pea fekau leva ke tau hoko atu e talatalanoa liliu.
Ta’u ni kuo talamai ‘ehe Taimí ‘o Tonga ‘oku pau e liliu kihe 2010 pe 2011, kae fakalongolongo leva e Tu’í ia. Tala ‘e he Taimi ‘e fakahu atu ‘e he Palemia e founga liliu ke alea’i ‘i Fale Alea. Ka paasi fakapaloti ia mei Fale Alea, pea ‘e lau ia koe loto ‘o e kakai? ‘Oku mahino ai hono taki hala’i holo e kakaí hangē ha fanga ki’i vale, kae seti pate kau taki ia ki he tili.

Ko e hā Leva e Ola ‘o e Fefusiaki he Kaha’u?
‘Oku fakailifia leva ‘ae kaha’ú ‘o pehe ni. Koe maumau na’e fai he 16/11 na’e fakahoko ia kihe koloa. Koe ola ia ‘oe vilitaki ‘a e kakaí kihe mafai ‘oku totonu kenau ma’u, ke pule’i lelei ‘aki ‘enau tukuhau. ‘Oku ‘osi mahino lelei ki he kakai koe mafai pe ia ‘oku totonu kenau ma’u. Taimi tatau ‘oku fakamahafu ‘ae pule’angá mo fakatokolahi e sōtiá ke fakafepaki’i fefeka ‘aki e me’ataú e kakai. ‘Oku lava leva ke tau pehe ‘e hiki ‘ae tau’aki fusi meihe maumau’i ‘oe koloá, kihe lingitoto; ‘oka hokohoko atu ‘ae fakafepaki ‘a e Pule’anga. He ‘ikai tukulolo e kakai ia! Kuo nau pikitai ki he ta’u 2008 na’e tuhu’i ‘e he Lipooti ‘a e Komiti ‘a e Tu’ipelehake. Pea he‘ikai tapu ke hoko mai e fakaehaua koia kiha taha, tatau ai pē pe ko hai. Na’e ‘oatu ki Tonga ‘ae fakatokanga pehe ni he kuo hilí, he‘etau tu’u teki na’a hoko ha moveuveu; ka na’e ta’e tui kiai e kau taki lotu mo e kau taki pule’anga. Fefe ‘aho ni? ‘Ikai ‘oku tau fiu fakatonutonu e ‘aho 16/11? Koia ai, ‘oku malava ‘ānoa ke toe hoko mai mo ha fetā’aki fakafonua ‘i he’ene tu’u mahei pehe ‘a e taimi liliu kihe kaha’ú.
‘Oku matu’aki fakatu’utāmaki hono toe liliu ‘e he Tu’i e taimi liliu mei he 2008. Ko e penisini fakapolitikale ia kuo ‘osi mahua; ko e toe pe masi kene kamata’i. ‘Oku mahu’inga leva ke ‘omai ha lau pau ‘ae Tu’í he ‘oku mo’oni ‘ae lau ‘a Kalafi Moala ‘ihe’ene tohi Island Kingdom Strikes Back, peesi 278:
“Koe Tu’í tokotaha pē ‘oku ne ma’u ‘ae mafai kene liliu ‘a Tonga ke hoko koha fonua melino mo fa’a lavame’a. Ka ‘oku mo’umo’ua ‘ae kau taki ‘o Tongá ia hono malu’i ‘ae ngaahi faihalá mo hono tulia vale ‘ae ngaahi misi ta’eola ‘ae Tu’í.”
‘Oku ‘ikai ‘aupito koha fakailifia pe fakamanamana ‘eni; ka ko e ola ‘eni te tau a’u kiai ‘i hono tukuloto’i ‘e he kakai ‘enau lotomamahi, ka e tali mai ‘aki ‘e he kau taki hono ui fakatokolahi mo fakamahafu e sotia. Kuo toe ‘oho fakapolitikale mai mo e kau ma’u mafai ke to’o atu mo e Komiti ‘Akapulu ki honau tafa’aki, he ‘oku malava lelei pe ‘e he ngaahi kalapu ‘akapulu ia ‘o fakafepaki’i fefeka e sotia. Ko e me’a leva ‘a e kau taki ‘oku fai, ko e feinga ke tanaki kotoa e mafai (authority) mo e ivi (power) ki hono tafa’aki, ke fakavaivai’i e kakai. Ka ‘e holomui e kakai? ‘Oua na’a hala ho’omou ma’u!
‘Ikai ‘oku tu’u fakatu’utāmaki ‘a e ngaahi teke veimau ko’eni kihe kaha’ú? Koe poini ‘oe ‘analaiso fakasōsiale mo fakapolitikale, ke tau tokanga kotoa he ‘oku tu’utu’utaufa fakapolitikale ‘a Tonga; pea ‘oku ‘ikai ko e vete kiai ko e me’afana. ‘Oku fakamanatu mai e Tohi Fale’i ‘a e kau Kalisitiane: ‘I hoku huafa ‘e fetu’usi’aki e tamai mo e foha, ‘a e fale mo e fale. ‘Io, ‘e ifo ange ki he kakai ‘a e mate ki he totonu mo e tau’ataina, he mo’ui popula. ‘Oku fakamo’oni e hisitolia ki he mo’oni fakatohitapu koia.

‘E fai pe Liliu ‘Apongipongi: Ka Loto kiai e Tu’i
‘Oku mamahi ‘ae kakaí he ‘oku makamakau e pule’angá. Na’e lava pe ‘o ui e Fale Alea makehe ke liliu e Konisitutone ke fakatau e Paasipooti mo fakalao’i e nofo fonua mai ‘a e kau Siaina. Ko ‘enau pehē pē ke liliu e Lao tuté ‘oku lava pe ia. Na’e faingofua pe fa’u Lao ke ta’ofi e Taimi ‘o Tonga. Ko ‘enau pehē pe ke tau hū ‘o WTO, ‘oku oma pē ia. Ko ‘enau pehē pē ke nō $112 miliona ke langa ‘a Nuku’alofá, ‘oku fai pe ia ta’etoe kau kiai ‘ae kakaí. Faingofua pē me’a kotoa ‘oku loto ki ai e kau taki.
Ka koe kole atu ke ‘omai e mafai fakapolitikale ‘o e kakai kenau lava pule’i lelei ‘enau tukuhau, pea toki hangē ia ha kole visa ki langí. Fiu hono teke mo kole, kae loiloi holo pē kau takí mo mio’i e fakamatalá ke hē ai ‘ae kakaí. Ko ha fakatātā fakamuimuitaha ‘eni ‘oe fakamatala palaí ‘ae Pule’anga, hono tala mai ‘ehe nusipepa ‘ae pule’angá, ‘ae Taimi ‘o Tongá, ‘e fai ‘ae liliú ‘ihe 2010 pe 2011. Pea tau pehē ‘e lave kiai e Tu’í he huufi Fale Aleá, kae fetakai mai ia he Lao Tute moe Tukuhau ke hilifaki ki he uma ‘oe kakai. Ko hono mo’oni, ko e me’a pe ia ‘oku mahu’inga’ia ai e Tu’i, ko hono hekasi e kakai. Mama’o atu ha fonua he meesi!

Semisi Tapueluelu

Semisi 'oku ou fakamalo ta'etukua he tohi mahu'inga kuo ke fofola mai kemau 'inasi ai kimautolu he ngaahi fonua muli ko 'eni.
'Ihe kamata pe 'eku lau ho'o tohii, moe lele hake lele hifo 'ae 'itaa moe kapekapee 'iate au. Semisi koe 'eku fehu'i atu kiate kimoutolu ko 'ena moe kau fakafofongaa 'i Tonga na: Me'a nii temou longo pe kae fahu pe 'ae pule'angaa ia he me'a kotoa? 'oku 'ikai 'aupito ke mau teitei loto kimautolu 'i muli ni kihe fusifusi loto ko 'ena 'ae pule'angaa ke toki fakahoko 'ae political reform 'ihe 2010 pe 2011. Koe loto 'oe tokolahi taha 'oe fonuaa ke fakahoko 'ihe 2008.
'Oua temou fa'a tokanga kimoutolu kihe lau 'a Kalali moe mata'ipalaumaumauu he 'oku 'ikai ke fu'u 'iai hano pauni 'ona. 'Oku ou tokanga atu au ke 'ai ha'amou lau 'a kimoutolu kihe fakatu'utu'u hau ko 'eni moe pule fakatikitato 'oku tau mamata kiai he ngaahi 'aho ni.
'Oku mahino foki 'oku 'ikai ke 'iai ha le'o 'oe kau fakafofongaa 'i Tonga na, fefee ha'amou teke mai kihe ngaahi fonua kominiuelii ke nau teke'i 'ae fo'i puluu ke fai mo a'u. Fefee 'ae kau ngaue fakapule'angaa na'a koha avenue malohi moia 'e taha.
Mou kataki pe ka 'oku fakatupu'ita 'aupito 'aupito 'ae me'a ko 'eni 'ae pule'angaa 'oku faii. 'Oku ho'ata mai mei ai 'ae vilikikihi moe loto ta'efieauna pea 'oku 'osi tonu ke hikito ai pe ki 'olunga 'etau mo'uii kae fai mo tau fiemalie.
MOU 'OFA MAI TAU NOFO MA'U HE LIPOOTI 'AE TU'IPELEHAKE, KOE LIPOOTI IA NA'E FAKALAOO. TUKU 'AE TOE KI'I HALA MAKINI IA KO'ENA 'OKU FOKOTU'U MAI 'EHE PULE'ANGAA HE 'OKU NE FAKAFOFONGA'I PE 'EIA 'AE TOKONIMA: KO TUPOU V, SAVALI, LOPETI, KALALI, PEA MO DR. POTU.
TAU PIKI MATE KIHE LIPOOTI 'AE TU'IPELEHAKEE PEA 'OUA 'E TOE MAVAHE MEI AI.
Malo zone hono fakamamafa'i atu ki he'etau kau sulu 'a e poini mahu'inga 'aupito ko ia ko e Lipooti 'a e Tu'ipelehake ko ha peletifoomu ke fai mei ai e tu'u 'o fakafepaki ki he fakaehaua, na'e, pea 'oku lolotonga fai 'e he ha'atu'i Kanokupolu, neongo 'oku toki fakafou mai pe ia 'ia PM mo 'ene Advisor.

Ko e ongo tama na ia ko ha ongo fo'i fakaheleleu pe ia. 'Omai pe naua 'e Tupou 5 ke tekemu'a mai ke tau hanganoa ai ka ko Tupou 5 pe 'oku teketeke mui mai 'ia naua ('io mahino pe ia na'e talamai kuo fakaongoongo 'a Tupou 5 kia Palemia e me'a 'e fou ai e fonua - 'io he me'a pe ia 'e ni'ihi ka ko e me'a fekau'aki mo e mafai ki hono kei fakalele 'o e pule'anga 'e kei fakaongoongo mai pe kia Tupou 5, pea ko e to'onga mio'i fakapolitiki pe ia; 'oku 'ikai ko hono mo'oni 'ona ia) Kuopau pe ke kei fiema'u 'e ha'amoheonfo ke nau kei kau hono pule'i 'o e pule'anga he ko e me'a 'oku ifo 'a e ma'u mafai mo ha ki'i kakai pule'i, pea 'ikai ngata ai kuo nau anga ki hono hapai kinautolu mo e fieme'a ki he kakai mo e haafua honau anga fakahou'eiki ne fai ki he kakai ('a e hunuki ko ena ne lave ki ai 'a Tapueluelu) talu mei he kilukilua 'o tatau pe ia mo e angavale 'a e ha'atu'i tonga 'i he hisitolia hono hekasi e tu'a 'o e hoosi tonga pe kakai (tapu mo e kakai) neongo 'enau hapai atu mo 'enau lotu atu. Fiefia pe foki e ongo tama ia he'ena teke mai koe'uhi ko e tu'ungaa mo e langilangi, pea mo e vahenga 'oku na ma'u. Me'a kimui 'a e tonuu ia mo e halaa.

Ko e solova'anga vave 'o e me'a ni, 'oku ou tui ki aii, ko hono fai pe 'o e founga tatau kia kinautolu ha'atu'i, ne tupunga ai hono fokotu'u 'e he ha'atu'i tonga 'a e ha'atu'i ha'atakalaua, pea mo hono fokotu'u 'o e laine ha'atu'i Kanokupolu 'e he ha'atu'i Ha'atakalaua. Ko 'enau ongo'i te nau 'auha pea 'e tukuange leva e mafai: he 'e sai ange 'a e tukuange kae mo'ui he pukepuke kae mole. 'A ia ko hano 'ai ke ongo'i 'e Tupou 5 mo ha'a moheofo 'oku 'ikai malu 'enau mo'ui mo honau kaha'u he taloni: Ko e ha e founga ko ia? Ko u fokotu'u atu 'paki'i 'a e taunga pii' kae mavahe 'a e pii.
Faka'apa'apa atu.
sefo
Masi'i Sefo, 'oku lele laini kulokulo pe koe ia? ha ha ha ha !
'Oku te manavasi'i hono faki'i e taunga pii, telia na'a faki e fanga pii ia he ngaahi fo'imata 'oe kau ta pii. ha ha ha ha. 'Ouuuuuaaaa! koe faufaua atu!
Sefo koe fu'u taunga pii koe kalsi pii fe? Koe pii Siainaa pe koe pii Tongaa? Talaatu kapau koe kalasi pii Siainaa he'ikai teu fie ofi au kiai he koe me'a huhu ia 'oe pii Siainaa koe huhu vevela atu. Pea kapau koe taunga pii Tonga pee pea teu kau au he ta pii. he he he he.
737
TUKU MU'A HO'O FAKASEIFI'I E TALANOA KOVI?? HA HAH/

TEU SAI'IA AU KAPAU KOE TAUNGA PII SIAINA, KOE'UHI HE'IKAI LOKO LAVA E MATA E PII KE SIO LELEI MAI KIATE KITA HE TAIMI 'OKU TAA'I AI.

TUKU AA NA'A TA TO ATU KI HE MOANA LOLOTO......
Kuo lele hake 'ae fie taa pii ia ho'omo lau ta piiiiiii.... ha ha ha!!!!! Ko au ia ha fa'ahinga taunga pii pee. Pe koe pii Siaina pe pii Tonga koe koloa pe ke 'iai ha taunga pii kete taa.....
Mahalo na'a 'oku sai ke ui atu 'a Kalali mo G5 ke na omi 'o ta fetaliaki. iakiiiiiiii.
Tuku ho'omou fa'a tui kihe ongoongo 'a Semisi Tapueluelu he 'oku namu eluelu pe 'ene ongoongoo hange koia.
Kalafi's fan Wrote:Tuku ho'omou fa'a tui kihe ongoongo 'a Semisi Tapueluelu he 'oku namu eluelu pe 'ene ongoongoo hange koia.

KAKE NAMU mataremupe koe 'o hange ko koe.Uci Ero .Remuteteee.Kai ho'o Tamii.
Oku lai a e feinga liliu,Pea oku ikai ke iaia ha liliu ia e mooni ka oleva oku Liliu e SISU Kalaisi e moui a e tangata.Ka ikai ke liliu e SISU e moui a fakafoi tuitui pea ko etau fakalaa i siatamaki e tau amanaki ki he LILIU ko eni.Oku fie mau ke Liliu e Sisu Kalaisi e Moui A Tupou v pea moe moui a Palemia Dr Sevele. Pea te tau toki amanaki ki ha liliu if not .Kataki atu koe ka ikai koe Favai ataata e feinga liliu ia ko eni.

Malo

Tongaee
Setita,

Malie tama ko e huu 'a e tohi ni, he na'a ku lau au ia ai he taha 'o e ngaahi nusipepa kele'a 'o e 2007. 'oku malie 'a e article ni he ne hangee ne ki'i vavalo'i, pe palofisai mai 'e Semisi ia 'a e me'a 'e hoko he kaha'u (2008) 'o hange ko ia 'oku fai ai 'e talafili he ngaahi 'aho ni. Kaikehe, 'oku mahu'inga ke 'iai ha kau tangata sio looloa ke hu ki Falealea 'o e 2008-2010.

Malie foki mo e ngaahi katuni 'oku ne toe 'aati'i he ngaahi kele'a mai kimui ni, ko e me'a 'oku fai ki ai 'a e sio na'a faifai atu pe kou toe mo'oni mo e ngaahi vavalo he katuni.

Si'i Semisi, 'oua 'e fiu he leamo'oni mai ki he tano'a ni, mo e kele'a fakatou'osi, he 'oku fiema'u koe ki loto falealea mo ha kautama tatau ke tau ki'i ma'anu hake. temau 'oatu 'emau ngaahi fili ma'au he to'ufili 'o e ta'u ni.

'ofa atu.
Mo'oni 'aupito 'ae tohi ko'eni 'a Semisi ka koe haa koaa e tali kiai ??? Koe system 'oku fklele 'aki e fonua ke fklele'i he koe tefito'i palopalema ia.Hooi kakai Tonga,talaatu ke mou 'aa mo lotu kole ki he 'Otua Mafimafi kene tataki kimoutolu he koe Mio'i he kautaki na kuo tootu'a.Pea tenau fkhee'i ai pee kimoutolu he ngaahi me'a kehekehe kanau huu kinautolu he matapaa koee fai e me'a nau loto kinautolu kiai.

Malo.
Oku malie foki a e ngaahi mooni ia oku tuku mai ki he kakai ke nau fanongo ki ai. KA oku iai e tau lea Tonga oku pehe Oku kehe lea i Uta pea moe lea i Tahi. Koe fiha eni a e kau Tonga oku nau talamai a e mea kehekehe pea ko enau hu atu pe o ai mea noaia mai. Ko hai koa tene hakeaki hotau kakai. Koe fiha'i Tonga 'ena 'ene talamai 'e 'alu 'o ai ha me'a 'i Falealea mo 'ene 'alu pe o Ai mea noa ia. Koe palemia 'ena na'a ne malangai a 'e me'a tatau pe. Ko fe ia he aho ni.
Tonga e ai ha fakapapau moe kau fakafofonga ka ikai ke nau alu o fai a e mea oku nau malanga'i mai, pea 'oku totnu ke fusi mai ho nau elelo ki tu'a(hufanga he fakatapu) Ke oua te nau toe loi ki he kakai o e fonua. Oku fiemau ha taha tene 'omai a e totonu FAKA-OTUA MOE TOTONU FAKA MATELIE KENA PALANISI.Pea e muimui leave a mo'oni fakaekonomika pea 'e hoko leva ho atu fonua ko ha kii palataisi fo'ou he pasifiki he 'oku motua ia he taimi ni.
'Oku tau fie ma'u pe koe ha a 'e fiema'u 'ehe 'OTUA a 'e liliu ki he fonua.Na'a 'osi ange a'e liliu pea ta'u toe to tautolu ia ki ha palaku fakalilifu ange ia he me'a 'oku tau iai he lolotonga ni. Oua te tau sio nounou ki he ngaahi me'a 'oku hoko ka tau analaiso pe koe ha a 'e lelei oe liliu pea koe ha hono kovi. 'Ikai koe lelei he 'aho ni ka ki he ta'u e 50 pe 100 me'i heni. Koe pulopula oku tau ngaue'i he 'aho ni 'e utu he to'utangata ka hoko. Teu tau 'iku ke ngofua a' e mali ha tangata mo ha tangata pe fefine mo ha fefine he falelotu he kaha'u.Koe ngaahi ata pulia ia o e temokalati(totonu a e tangata).'Oku iai a e negative moe positive oe me'a kotoa.
Koe ha a e Positivi +(who? )- koe ha a e nekativi.
Wisdom without God is bring a mess.Tau sio ki he hisitolia oku lahi a e kakai poto oku nau maumai a e mamani ko eni koe uhi ko enau poto fakatamai. 'Oku nau 'omai a e ngaahi mo'oni ka ko hono 'iku 'anga koe faka'auha pe ki he fa'ahinga o e tangata.......

Malo

Tongaeee(esia)
Oku lai a e feinga liliu,Pea oku ikai ke iaia ha liliu ia e mooni ka oleva oku Liliu e SISU Kalaisi e moui a e tangata.Ka ikai ke liliu e SISU e moui a fakafoi tuitui pea ko etau fakalaa i siatamaki e tau amanaki ki he LILIU ko eni.Oku fie mau ke Liliu e Sisu Kalaisi e Moui A Tupou v pea moe moui a Palemia Dr Sevele. Pea te tau toki amanaki ki ha liliu if not .Kataki atu koe ka ikai koe Favai ataata e feinga liliu ia ko eni.

Malo

Tongaee
[/quote]
oku 2 pe tafaaki ko mooni pe ko loi, koe mooni moe loi e lilo pe ka e kio e. ikai lava o tanu, e 'ea mamalie pe.
'Oku ou kole atu ki he kakai, ke 'oua mu'a te mou tui ki he kakai 'oku nau fai ha ngahi fakamanamana, mo e poupou ke ngaue 'aki 'a e Tau mo e Faka'auha(violence) pea mo maumau'i 'a e Lao 'o e Pule'anga ke fakahoko 'aki 'a e Liliu. 'Oku 'ikai ke nau 'ofa kinautolu 'iate kimoutolu, pea mo Tonga. Ko e kakai eni ia 'oku nau fie Taki mo Siokita, he ko 'enau ngahi Founga ke Fakahoko 'aki 'a e Liliu 'oku hala pea ta'x fakapotopoto.

Ko ha kakai fakatu'utamaki kinautolu, pea 'oku nau lau mai 'a e Folofola 'a Sisu, ka 'oku 'ikai ke mahino ia kiate kinautolu hono 'uhinga. 'Oku 'ikai foki ko ha'aku fakalaloa'i eni 'a e Pule'anga, ka 'oku 'i ai 'a e founga totonu 'oku fakahoko 'aki 'a hono fakatonutonu 'a e kakai 'oku nau maumau'i 'a e Lao. 'Oku fai 'a e fakatonutonu kotoa pe ki he Fakamaau'anga. Ko e founga totonu eni, ka e tuku a mu'a e fakaloea, mo feinga ke maumau'i 'a e Lao.

'Oku 'uhinga eni ki he ongo faha'i fakatou'osi. Pule'anga pe Temokalati, ka kuo maumau'i 'e taha 'a e Lao 'o tatau ai pe, pe ko hai, 'oku fiema'u ke tukuatu kinautolu kotoa ki he Fakamaau'anga ke fai 'enau tu'utu'uni. 'E toki 'ilo pe mei ai pe kuo maumau'i 'e taha 'a e Lao pe 'ikai. Ko e founga eni 'a mamani, pea mo e pule'anga fakatemokalati ko ia 'oku nau kokohi mai ki ai. Tuku a mu'a e ta'emahino. malo.
SNAPPER Wrote:oku 2 pe tafaaki ko mooni pe ko loi, koe mooni moe loi e lilo pe ka e kio e. ikai lava o tanu, e 'ea mamalie pe.

'Oku ou tui foki ki ho'o fakakaukau, ko ia leva na'e 'i ai ha fehalaaki, pea ko e me'a leva ke tau fai ko e tokoni ke toe langa hake 'a e maumau, ka 'oku 'ikai ko hono holoki ki lalo; ka e tuku pe mu'a 'a e Fakamaau ki he Lao mo e Fakamaau'anga, pea kapau ko e kakai tui 'Otua kitautolu, Kuo ne 'osi fakaha mai Ko e Fakamaau ko e Me'a 'ata'ataa pe ia 'a'Ana.
lcnnj Wrote:
SNAPPER Wrote:oku 2 pe tafaaki ko mooni pe ko loi, koe mooni moe loi e lilo pe ka e kio e. ikai lava o tanu, e 'ea mamalie pe.

'Oku ou tui foki ki ho'o fakakaukau, ko ia leva na'e 'i ai ha fehalaaki, pea ko e me'a leva ke tau fai ko e tokoni ke toe langa hake 'a e maumau, ka 'oku 'ikai ko hono holoki ki lalo; ka e tuku pe mu'a 'a e Fakamaau ki he Lao mo e Fakamaau'anga, pea kapau ko e kakai tui 'Otua kitautolu, Kuo ne 'osi fakaha mai Ko e Fakamaau ko e Me'a 'ata'ataa pe ia 'a'Ana.

ok pe i tala a ki he kau potungaue lao, kau fkmaau he fkmaau'anga, minisita lao kenau o ki honau api moe mole taimi kae tuku pe ki he 'Otua ke ne fai e fkmaau 'ata'ata pe.

kapau koe fkmaau ena a e 'Otua nae tutu ai a Nuk, pea e ha leva ia? te ke tali ia..pe e i ai hao toe foi excuse ia aau e taha...malie loea

sio mai, tau tali ki he hopo koeni o Isi, koe ha tuutuuni e Otua kiai, teu tali pe e au e ola, fefe koe?
Malo e talanga ...

Koe me'a 'oku mahino mai 'i he lolotonga ni 'oku fakatefito kotoa 'ae tolotoloi 'o e liliu mei he Tupou 5 pe...

His wish is the Government command... koe toe pe 'eni ke mahino hano fokotu'utu'u 'o e fa'ahinga fa'unga pule'anga 'oku taau ke tau manga kiai pea ko 'ene toatu ia....

The King wont budge .... and thats no lie... he'ikai ke nofo noa pe kuopau pe ke feinga ia mo 'ene tafa'aki e malohi taha ke kei hoko koe Tu'i...

Hei'ilo ka 'oku ou tui 'oku lahi pe founga ke fai'aki ha liliu melino i he lolotonga ni... he 'oku osi mahino mei he 16/11 oku kei capable pe kakai ia ki he violence if they want to use it at anytime ...
Moatunu Wrote:Malo e talanga ...

Koe me'a 'oku mahino mai 'i he lolotonga ni 'oku fakatefito kotoa 'ae tolotoloi 'o e liliu mei he Tupou 5 pe...

His wish is the Government command... koe toe pe 'eni ke mahino hano fokotu'utu'u 'o e fa'ahinga fa'unga pule'anga 'oku taau ke tau manga kiai pea ko 'ene toatu ia....

The King wont budge .... and thats no lie... he'ikai ke nofo noa pe kuopau pe ke feinga ia mo 'ene tafa'aki e malohi taha ke kei hoko koe Tu'i...

Hei'ilo ka 'oku ou tui 'oku lahi pe founga ke fai'aki ha liliu melino i he lolotonga ni... he 'oku osi mahino mei he 16/11 oku kei capable pe kakai ia ki he violence if they want to use it at anytime ...

'Oku ou kau au he tui lahi 'oku finangalo lelei pe 'a e Tama Tu'i ia ke fakahoko 'a e Liliu he kuo ne 'osi fa'a folofola 'aki pe ki mu'a 'o hange ko 'Ene To Folofola 'i hono tapuni e Falealea. Ko e me'a foki 'oku mahino mai ko e tokolahi 'o e kakai 'oku nau loto pe kinautolu ke kei hoko pe 'a e Tama Tu'i ko e 'ulu 'o e Fonua, pea to e fakahoko pe mo e Liliu. Ko e me'a leva 'oku totonu ke fai 'e he kau Taki 'o e Liliu ke feinga malohi 'aupito ki he Pule'anga ke fai ha fili (Referendum) ke fakamahino mo'oni 'a e Loto 'o e Kakai. 'I he 'ene lava eni, 'oku ou tui malohi 'e to e vave ange ai 'a hono fakahoko 'a e Liliu 'oku tau feinga kotoa pe ki ai.

'Oku ou tui foki ki ho'o pehe, "The king won't budge......." He 'oku 'ikai ko ha vale 'a e Tama Tu'i, he kuopau ke ne make sure 'oku lava ke fakahoko pea mo malu'i lelei 'a e Interest 'A Hono Fale, pea 'oku fu'u mahino 'aupito pe eni ia kiate kitautolu. Ko ia, ko e founga totonu 'o e alea ke tau ngaue'aki ki he Liliu ko eni, ko e feinga ma'u pe ke Uini fakatou'osi 'a e ongo faha'i (WIN WIN SITUATION), ka e 'ikai ko e WIN pe ha faha'i 'e taha, ka e loose 'a e faha'i 'e taha. 'Oku ou tui ko e founga totonu eni ke tau ngaue'aki, pea 'oku totonu ke tau to e vakai'i ange 'a 'etau ngahi founga, he 'oku mahino mai pe 'oku 'ikai ke fu'u ngaue lelei 'etau founga 'i he taimi ni.

Manatu'i foki, kuo 'osi fa'u 'a e Lao ia 'o Tonga, pea kuo pau ke ne favour ma'u pe 'e ia 'a e Tu'i mo e Pule'anga. Ko e 'uhinga eni 'e kau ma'u pe ai mo poupou'i 'e he ngahi Fonua faka-temokalati muli ia hange ko NZ, AUS, US, UK, etc 'a e Pule'anga, he 'oku tapu 'aupito ia ke maumau'i 'e ha taha 'a e Lao 'o ha pule'anga 'i he system faka-temokalati 'o tatau ai pe pe ko e ha ha 'uhinga lelei ki ai.
lcnnj Wrote:Manatu'i foki, kuo 'osi fa'u 'a e Lao ia 'o Tonga, pea kuo pau ke ne favour ma'u pe 'e ia 'a e Tu'i mo e Pule'anga.

'aua, 'ikai koe foi favour ia 'oku tau feinga ke tuku?

malo e vahevahe.
SNAPPER Wrote:
lcnnj Wrote:Manatu'i foki, kuo 'osi fa'u 'a e Lao ia 'o Tonga, pea kuo pau ke ne favour ma'u pe 'e ia 'a e Tu'i mo e Pule'anga.

malo e vahevahe.

'Oku mahino ho'o lau, ka ko e me'a foki ke tau manatu'i 'oku tatau eni ki he fonua kotoa pe 'i mamani, he Kuo fa'u 'a e Lao kotoa pe 'e he Pule'anga 'o ha fonua ke malu'i 'aki 'a e kakai mo e Fonua, pea 'e kau ma'u pe 'a e Lao ia ki he Pule'anga, pea 'oku 'ikai teitei 'i ai ha totonu ha'a taha ia ke ne maumau'i 'a e LAO tatau ai pe pe ko hai.

'Oku ke talamai 'e Ko e 'oku lelei pe 'a e tutu ia 'o Nuku'alofa, mo e kaiha'asi mo e maumau 'o e ngahi pisinisi 'o hange ko ia na'e hoko 'i he 16/11, he ko e kovi ia 'a e Pule'anga. 'E lava fefe ke ke fai 'e Ko e 'a e kaiha'a, mo e tamate, pea ke tukuaki'i ha taha kehe pe Pule'anga?Na'e 'ikai foki ke sio atu 'a mamani ia ki he Tu'i, PM, pe Pule'anga na'a nau tutu 'a Nukua'alofa pe maumau'i 'a e Lao, ka ko e kakai na'a nau fili kinautolu ke nau maumau'i 'a e Lao 'o Tonga, pea 'oku ui eni ko e maumau Lao. malo.
SNAPPER Wrote:

malo e vahevahe.

lcnnj,

Kau koe ha toki taha ma'uhala lahi faka'ulia he maama ko'eni.
Talamai ange ha fonua sivilaise 'i mamani 'oku nau fa'u 'enau lao ke favour pe kihe kau takii kae 'ikai koe kakaii ?

Koe ngaahi fonua temokalati ko'ena 'oku ke 'omi 'i 'olunga 'oku fa'u 'enau lao ke malu'i honau kakaii he koe moto fisifisimu'a ia 'oe temokalati ko hono tokangaekina engaahi TOTONU 'AE TANGATA(human rights) 'oha fonua pe .Koia ai kuopau ke favour e Totonu 'Ae Tangata 'i ha toe me'a,'ikai koha fu'u tu'i pe palemia ka koe Every Human Rights.

Koe ngaahi fonua tikitato pe ne fa'u 'enau lao ke favour pe kihe kau takii kae faka'ofa e toenga 'oe fonuaa.

Toki hoko atu!

PEACE!
Malie aupito foi LILIU ko eni eee...Oku lele holo e telelouniu heni ihe Ano Masima oku mooni koaa oku fele 'a liliu he taimi ni...Ko e liliu eni 'e taha oku pehe oku liliu hono paaki taimi ni 'a e nusipepa 'a Kalafi ko e Taimi 'o Tonga 'o paaki tuo taha pe he uike pea oku fakaangaanga ke paaki pe he 'aho Tuapulelulu...Kataki Kalafi pe oku mooni koaa ngaahi foi telelouniu koia?
Mahaloo pe na'a koe faka'ilonga ia e maha e topu 'a e kau 'Etita mo 'ene kau reporter eee...
Ko e ngaahi talanoa lahi oku fai he taimi ni koeha koaa Palopalema 'o Kalafi Moala?Ko e hono tu'unga 'i he Pule'anga Tonga 'oku ne heka mai ai he Tohinoa 'oe Fakaoli ke ne hanga 'o tapalasia e ngaahi me'a fekau'aki moe liliu hotau fa'unga Pule'anga Tonga.
Pea 'oku ne toe fakalele eni 'ene Polokalama he televisone 'ikai ngata ai na'a ne ngahaha tokua he teu fili fale Alea 'ene feinga ke oua 'e fili e kakai hotau kau fakafofonga lolotonga...
Sai ko eni koe foi liliu malie taha eni 'ae 'ikai ke toe paaki tu'o 2 'ene pepa he uike.Koia ai lakaange ke tau lau ngaahi nusipepa palangi koe Taimi 'o Tonga koe 'ai ai 'ene mamafa mo e lahiange tu'uaki ia he ongoongo...
TAU LILIU AILEVA....MALIE KALALI KALALO KALALE
Malo mu'a Moana e fa'a 'ahia mai hotau ki'i palepale tu'a ni. 'Oku lea 'aki foki ae ano masima 'ihe taimi 'oku houhou ai 'a natula. Koe mo'oni lahi ho'o lau. Kuo u 'ilopau 'e au kuo 'ikai ke paaki tu'o ua 'ae si'i mahaki 'o Kalalii ka 'oku si'i tu'o taha pe he taimi ni. 'Oua teke tokanga koe kihe fanga ki'i polokalama tv moe letio 'a Kalalii he 'oku 'ikai ke 'iai hano 'aonga 'ona. Koe me'a pe 'oku ne ma'uu koe mahamahaki...Koe ngaahi liliu ia 'oku fai he taimi ni. Kamata pe meihe mahaki 'o Kalali pea hiki hake ai ki he'ene ki'i pepaa pea tau faka'osi atu 'aki kihe'ene kau ngaue. Koena te nau 'osi he 'alu 'o kumi ha me'a ke nau mo'ui ai.
He toki talanga malie eni kuou lau he felafoaki pea hange koe anga maheni oe felafoaki ke ne fakatupu ai ha faka-kaukau.
Ihe article kuo fofola mai oku ne omai ae 'ata totonu ae tui moe kaveinga folau ae tokotaha koia he oku fai ae malie'ia ihe malava ae tuhu ae foinima e taha kae foki mai ae 4 kife?
Pea koe kato maheni peia ae kau Politiki ae tufa ae fananga moe talanoa malie kihe matanga kae toki muimui mai ae me'amo'oni kuo pana ae telinga he fanongo.

Oku ou malie'ia ihe malava e Semisi Tapueluelu Vaiangina o tuhu'i hangatonu mai a'enau fakahoko ae 16/11 koe 'ita ihe Pule'anga,pea mate ai ae kakai pea moe fuu faka'auha ne hoko,lavea ai ae konisenisi oe kakai oku nau uesia ikai pe ha toka'i ae kakai oe fonua kakoe fakaehaua pe.
Ko'eni kuo ha mai ae Lingitoto e hoko kapau oku ikai fakahoko honau loto.

Koe me'a oku fakaoli ha kakai nenau inasi he tukuhau ae kakai o ma'u mo'ui ai kuonau hangahake ke ta'aki ae pule'anga makatu'unga ihe ikai lava ete faka-kaukau.

Kuo mahino ae Liliu ihe 2010 pea ne katoanga'i aneafi ihe sipa'ila i Tofoa e Akilisi 'ae pehe kuo tali hono loto ke fakahoko ae Liliu ihe'enau motolo mo Misi ihe 2010,kakuo osi fakalao'i ihe Falealea ae Komisioni ke ngaue kihe Liliu kihe fiema'u ae kakai.

Koe fananga ia oku hoko he fonua ni,kuou manatu ihoo taki mo Clive mo Fuko ihe tohi tangi ihe Shoreline ke faka'ilo pea lava pe a Clive kihe fale kuo pehepehe'i aipe ae faka'ilo koia,pea toki hokomai a Akilisi mo Isi Pulu o fuhu'i ae Fakafoki kihe kakai ko'eni kuo amanaki ke fakafoki'aki ae Pa'anga pea mou kalo meiai o hokoatu ae fananga.

Malie ae teki faiva hena'ake langa'i ae angatu'u ihe Huufi e Pilolevu ae Falealea he 2006 pea ke hao kae fihia ae kakai oe fonua,fefe ae fononga holo ae kau deportee moe 'one ihe faka'auha pea nau kalo'ulu he fihia kake kalo takai.
Koia ai keke vakai'i ae Piti na'e tukuatu ehe Palofesa keke ngaue'aki na'a'oku hala ho'o angi meihe kaveinga na'e fokotu'u ai ae Party Temokalati he kuo mou toko 2 ihe fale ko Clive mo Fuko pea unu hake a Kamipeli o 'otumu'a mai he Tu'uloa
Pages: 1 2
Reference URL's