Sio he aho ni e tatau o e press release mei he ofisi palemia ko e taefiemalie ki he Kelea i heenau paaki hangatonu e lau a e tokotaha he forum ko eni i he hingoa ko e 'Feleti Sevele', o assume ko e Palemia.
Taefiemalie lahi ai heni e ofisi Palemia...
Ka kuo paaki ia e he Kelea e comment a "Feleti Sevele", ko e lau a Toketa Feleti Sevele(Palemia), a ia naʻe ha ia he Kelea o e uike kuoosi.
Masi'i Tonny kuo ke teka'i mai e pulu ne 'amanaki ke u hu atu ai. Ka te u hu atu ai leva telia e koa na'a mate. Ko e me'a ko 'eni 'e fua tautau e Kaiha'a pa'anga he tukuhau si'i kakai masiva mo e maumau'i ha ongoongo 'o ha tama 'oku lahi hono fehu'i'ia. Kou matu'aki kole atu ai pe mo au ki he PI'EMO (PMO) ke mou fakatonutonu mai ai leva e Kele'a ke 'osi mai. Ha e ki'i fo'i niusi ia ko ia ke fakatonutonu ai leva hono kaiha'asi 'e Toketa Vakautahina Sengeli e tukuhau ke tokoni ki he fatongia honau siasi katolika. 'Ai mai ai leva. Ko e me'a e taha. Kole atu ki he Kele'a 'oua 'e mole mata ho'omou peni hono tali 'enau fakatonutonu. Tuku pe ia he'ikai viku ha lo ia he'enau fakatonutonu 'oku fai.
Ta 'oku nau 'ilo pe ngaahi tukuaki'i atu ka nau longo pe...koe fe me'a oku mahu'inga?ko 'ene fakatotolo'i e hingoa loi kae 'ikai ke ne tali mai 'e ia e ongoongo ko ena 'ae timi Marist 'ene ngaue ta'etotonu'aki e pa'anga tukuhau e kakai...Kiate kimoutolu ko ena 'Ofisi e Palemia...'oku 'ikai ke mau teitei toka'i atu moutolu he 'oku mou pihia kotoa pe he taki 'a e Palemia...tuku ena ia moe mole taimi...pea ki he Palemia 'oua toe hipa holo kae tali e tukuaki'i ko ena pea toki hoko atu ho'o kumi ongoongo...lolotonga pe palaku ho hingoa ko ho'o 'uhinga 'au ke tuku e palaku kae ui koe ia koe namukuu taufua...
737 Wrote:“Loi mo Lau’ikovi ‘a e Fakamatala ‘a e Kele’a”
Jun 29, 2007, 10:35
“Loi mo Lau’ikovi ‘a e Fakamatala ‘a e Kele’a”
‘Oku loto e ‘Ofisi Palemia ke fakamahino’i ki he kakai ‘o e fonua ‘oku loi mo lau’ikovi ‘a e fakamatala na’e pulusi ‘i he Kele’a ‘o e ‘aho 20 ‘o Sune 2007, ‘o ‘ulu’itohi ‘aki e “Faka’ikai’i ‘e Feleti Sevele Lipooti Taa.”
‘Oku fakamakatu’unga e fakamatala loi mo lau’ikovi na‘a nau pulusi ‘i he aho 20 ‘o Sune ‘i ha fakamatala na’e paaki ‘i he uepisaiti TNews, he ‘aho 30 ‘o Me, ‘a ia na’e fa’u ‘e ha tokotaha ‘oku ne ngaue’aki e hingoa fakatenetene ko e “Feleti Sevele.”
‘Oku loto e ‘Ofisi Palemia ke fakapapau’i atu heni na’e ‘ikai ke ‘iai ha kaunga ‘a e ‘Eiki Palemia ‘o Tonga, Dr. Feleti Vaka’uta Sevele mo e fakamatala koia ‘oku ‘asi ‘i he uepisaiti TNews.
Ko e fakamatala koia ‘a e “Feleti Sevele” fakatenetene na’e paaki ‘i he uepisaiti TNews he ‘aho 30 ‘o Me ‘oku pehe ni ia: “Kole atu ki a Semisi mo 531 ke tuku ho'omo ngaue'aki 'ae loi he na'e 'ikai keu 'asi atu au he TV 'o 'ekea pe ko hai 'oku toi mai mei mui he lipooti ko 'ena. Ko hono mo'oni 'oku 'ikai ke mo'oni 'ae lipooti ia koia he na'e fai ia he lotokovi moe feinga maumau'i 'ae 'imisi 'oe Tu'i pea moe pule'anga ki muli pea moe kakai Tonga. Mou kataki pe kakai 'o toe vakavakai'i ange 'ae kakai 'oku nau tufaki 'ae loi mo e fakalahi'i 'ae ngaahi ongoongo.”
Na’e fa’u leva ‘e he Kele’a ‘enau fakamatala koia ‘oku fai kiai e tokanga ‘o nau taku ai ko e “Feleti Sevele” ‘oku ‘asi he uepisaiti ko e ‘Eiki Palemia pe ia ‘o Tonga, Dr. Feleti Vaka’uta Sevele.
Hili ‘enau paaki e fakamatala loi mo la’ikovi he Kele’a ‘o e ‘aho 20 Sune, na’e toe paaki ‘i he uepisaiti TNews he ‘aho tatau, 20 Sune, ha fakamatala fo’ou mei a “Feleti Sevele” fakatenetene ‘o pehe: “Na'a ku lau hifo he nusipepa Kele'a 'o e uike ni, 'oku pehe ai 'ehe tokotaha kuo faifai 'eni pea nau ma'u ha tali 'a Feleti Sevele 'o fekau'aki moe ta 'oe kakai 'ehe kau polisi moe kau sotia. Fanga vale ngangau, ko hai ia 'e vale 'o 'oatu hono hingoa totonu 'iha fa'ahinga forum pe 'i mamani. 'Oku 'ikai ko Feleti Sevele au Palemia 'o Tonga. Pea 'oku 'ikai ke ma kainga kimaua mo Feleti Sevele, ka ko hoku hingoa forum pe ia 'o'oku. Me'a fakatupu'ita mo'oni koe nusipepa Kele'a he feinga takai holo ke ma'u ha fehalaaki 'ae Palemia 'o Tonga. 'Oku mahino mai koe sola kinautolu kihe mala'e 'oe tekinolosiaa ke nau mafili hake 'o pehee koe Feleti Sevele ko 'eni he forum koe Feleti Sevele ia 'i Tonga. 'Ihe forum 'e taha na'a ku ui ai hoku hingoaa ko 'Akilisi Pohiva pea 'oku ou fa'iteliha pe au pe teu ui au ko hai. Kae tuku mu'a Kele'a 'ae feinga ke ma'u ha fehalaaki 'ae Palemia he 'oku sai pe 'a Feleti Sevele ia 'i Tonga. Ko au ia koe fu'u tama Nu'usila konga 'Amelika, anga'i Maori pea lea fakatonga. ha ha ha ha kana hake ena!”
‘Oku mahino mei he fakamatala fo’ou koia meia “Feleti Sevele” ‘oku tohi ki he uepisaiti TNews, ‘oku ‘ikai ko Dr. Feleti Vaka’uta Sevele, ‘Eiki Palemia ‘o Tonga ia. Ka neongo e fakatonutonu koia na’e ‘ikai ke fakakaukau e kau faitu’utu’uni he Kele’a ‘oku totonu mo taau ke fakahoko ha fakatonutonu ‘i he Kele’a ‘o e ‘aho 27 ‘o Sune.
Kuo hanga ‘e he Kele’a ‘i he’enau fakamatala loi mo lau’ikovi na’a nau pulusi he ‘aho 20 ‘o Sune ‘o tukuhifo e ngeia mo e langilangi ‘o e ‘Eiki Palemia ‘o Tonga ‘aki ‘enau tukuaki’i loi na’a ne fai e fakamatala he TNews pea ‘ikai ke ngata ai na’a nau fakatatau ia kia Kapiteni Seniale Augusto Pinochet ‘a ia na’a ne pule’i fakakautau ‘a Chile mei he 1973 ki he 1990.
Kuo ‘osi tuku atu e tohi kole ki he Kele’a ke fai mai ha’anau fakatonutonu mo ha kole fakamolemole.
Ngata’anga
'Aho 28 'o Sune, 2007
Ta koee 'oku lau TNEWS pe 'ae 'ofisi 'oe palemia? Malo ia ke mou lau 'o 'ilo'i ai homau loto.
Kole atu kapau 'e lava ke hiki 'emau ngaahi talaloto he forum ko 'enii 'iho'omou ngaahi ongoongoo hei'ilo temou 'ilo'i 'ae loto totonu 'oe kakai Tonga.
'Oku ou pehe 'oku totonu ke fakatonutonu 'ehe Kele'a 'enau ongoongoo kapau 'oku fehalaaki, he koe anga ia e fonongaa kuo pau ke 'iai e fehalaaki. 'Oua 'e tuku ta'x fakatonutonu 'ae me'a 'oku fehalaakii, he koe me'a ia 'oku tau 'ita ai he pule'angaa koe 'ikai ke fakatonutonu 'enau ngaahi ongoongo 'oku fehalaaki.
Ko e ki'i me'a 'eni 'e taha ke tau sio ki ai. Ko e ha 'oku 'ikai ke fakatonutonu ai e he 'Ofisi Palemia 'a e Tnews he ko kinautolu ne 'uluaki 'asi mai ai 'a Feleti Sevele. 'Oku 'ikai toe 'i ai ha taha ko Feleti Sesele ka ko e Palemia pe ko 'ena ne ne kaiha'asi 'e tau tukuhau 'o 'ave ki he timi ne ha'u ki he Katolika? He toki toketa kaihaha'a mo'oni. Talu e fetakai mai 'a Feleti Sevele he Forum mo hono fohi atu 'e he kakai 'o 'ikai toe hano ha. Ko e 'u lau ko ia na'e taketi pe kia Feleti Sevele palemia. Na'e 'ikai fakatonutonu mai ia. Ko e ha kuo toki quote atu ai 'e he Kele'a pea mou 'e'emo mai ai. 'Oku tonu pe Kele'a ia he ko e to'o mei he source mo'oni ko e Tnews. Fai mo fakatonutonu maie e kaihaha'a 'a Feleti Sesele Tokemoana Vakautahina ka mau nonga. Mau fakaongo atu!
Some swear words have been removed by Admin:
Tonny Wrote:'Oku 'i ai e makatu'unga ia na'e fa'u ai 'e he Kele'a 'enau ongoongo. Pea 'oku fakatonua fakalao pe ia. He 'e malava pe ia ko Feleti Sesele mo'oni pe ia kae mio'i. 'Ikai ko ha fu'u me'a ia ke tau mole taimi ke fakatonutonu. Ko e poini 'oku peheni. Ta ko e 'oku lau Kele'a pe 'a e kau 'Ofisi Palemia 'onau 'ilo e me'a ke fakatonutonu. Ha e me'a 'oku 'ikai fakatonutonu mai ai hono 'ave 'e Dr 'Ulukutua Sesele 'etau tukuhau 'o fafanga 'aki e timi 'a e Marist ne taumu'a mai ki he Katolika 'ikai ko ha timi fakafonua? Ko e kaiha'a ia mo e fakamalohi he'etau pa'anga fakafonua 'oku tonu ke 'a homou puho 'Ofisi Pala'ihoosi 'o fakatonutonu mai. Na'e ha mo ia he Kele'a. Ko e ki'i ongoogno ko 'eni 'a e Kele'a sai pe ia ka 'oku maumau hono ongoongo ai pea maumau he 'oku 'osi 'eh* pe ho'ona ia ongoongo. Ko e ala ki he tukuhau 'oku kovi. Ka kai ke mou fakatonutonu mai kau 'Ofisi Palepalengakau e kaiha'a tukuhau 'a e palemim* pea te u toutou ta'aki atu pe he ta'u ni he Forum ko 'eni e fu'u toketa kaihaha'a mo matafefeka mo mio'i. Fakaongoongo atu ki he 'Ofisi 'o e pi'emo (PMO) ke mou tali mai 'eku hoha'a!
Ta ko Lopeti Senituli 'ena kuo 'asi mai ko ia ne ne fa'u e tali 'a e 'Ofisi Palemia ki he Kele'a. 'Oku ou fo'ou ki he forum ko 'eni ka ou pehe ke tau talanoa lelei pe mu'a Tonny mo 'Eliz pehe kia Moana. Na'e 'asi atu foki ia he ngaahi taimi mai ia ko e ne kei temo ai e Nusipepa Taimi 'o Tonga e ngaahi pinati ia 'a e Pilinisesi Pilolevu mo e Tama Hihifo ka 'oku nofo Nu'usila ni. 'Asi mai foki he katuni 'a e Taimi 'o e ngaahi fo'i taimi ko ia 'a e fakasotoma ia 'a e Pilinisi mo e Tama ne 'i he Kauataha Vakapuna Loiolo. Kau tama kou tui kapau a koia kole atu lopeti mo e Poor Mantle Office (PMO) ke mou fakatonutonu mai ai pe mo ia. Kapau he'ikai ke mou fakatonutonu. Mani ta 'oku mo'oni pe e Taimi ia? Na'e 'asi he taimi foki 'o e ngaahi fo'i 'aho ko ia e 'uluaki fa'ele 'a Lupe pau'u ia 'oku te'eki mahina 9 'ena mali. Ta ne loi e veisinia ia he 'aho e mali. Fakatonutonu mai mo ia pea 'ave ha tohi ki he taimi ke nau kole fakamolemole. Ko efielau e o atu ki Palasi 'a 'enau kau faita he mali 'a Fane kuo 'ikai tali ia 'e Lupe neongo kuo heke si'i Kalali mo e nusipeka maumautaimi 'o Tonga 'o nau kau he taimi ni. Si sai a kau toki hoko atu ka e kole atu lopeti mo e kau PMO ke mou fufulu mai 'ena ke tau sio he ta ko e 'oku mou nofo ke fakatonutonu e ngaahi ongoogno. Pea 'oku 'uhinga ia ka 'ikai leva ke mou fakatonutonu ha newa pea ta 'oku mo'oni pe ia. Tali mai 'ena kau tali atu Lopeti pump 'emo (PMO)
Welcome Kingtapu! Ta mei hu fakataha mai pe. ka 'oku ou kole atu au ki he 'ofisi 'o e paleme. Mou fakatonutonu mai ai leva e me'a kotoa ko 'ena kuo 'ai 'e Kingitapu. Mo'oni 'au'aupito ia he 'oku uesia si'i ongoongo e fale'alo. 'Ofa mai 'o fakatonutonu pea 'ai 'o faka'ilo taimi. Sai pe kele'a he 'oku 'ikai ko ha'anu fa'u ka ko e hiki tonu pe e me'a totonu ne tau sio kotoa ki ai. Pea ko 'eni ne ma fetu'utaki mo 'emau motu'a temo 'i he 'ofisi Pmo ta ko Feleti Svele pe ia Palemia ne 'asi he Tnews ka koe tauhele'i pe ke to e Kele'a. 'E lava pe foki ai e! Malie Tonga. "ei tau toki sio!
ko u ngali fakavalevale ka ko e me'a foki ko e fiefakatonutonu. Ka 'oku fie fakatonutonu 'ai mai pea 'ai ke siva'u. Ko 'ena ne 'asi he Tnews e ta'ahine 'a Dr Feleti Vakauta Sevele 'oku ne kaiha'asi e mali ia e motu'a 'e taha. 'oku ngalei kovi ai e Palemia Dr Sevele. Ha ku kai fakatonutonu ai mo ia ia. Fiefakatonutonu fai e me'a ae faktonutonu. Teu kamata heni hono 'oatu e ngaahi mea kovi fuoloa he pule'anga kimu'a atu ka e 'ikai fakatonu tonu mai 'e he PMO mou kole atu ai pe ke mou fakatonutonu mai PMO. Please LOpeti tokoni mai he 'oku ngalei kovi hotau pule'anga fakatu'i ka 'ikai fakatonutonu plz plz plz plz! ko e kamata 'ena ka u fakaongoogno atu pea te u toki hoko atu. Malo.
kou poupou lahi atu ki he ngaahi me'a na Kingi. felau ko e kingi ko e. Ko Lopeti foki ia ne 'asi mai he Kele'a ko e Liar. Ha ku kai fakatonutonu ai mo ia. Ko e liar ko e loi. Pea ko e loi ko e fasitu'u e. Ko e fasitu'u leva ko e palaku. ko e palaku leva ko e ngaahi talo. ko e ngaahi talo leva ko e hokaniu. hahahahahah!
tahine eliz kou pehe ku ke mohe. Ta ku ke fu'u a po'uli. Kaikehe ko e ki'i me'a 'eni ia 'oku malie he 'oku tau 'ai 'ai pe 'ikai 'ilo mai 'e sefo, epalahame, lolo6 mo e kautama. malo moana mo ipod e lave mai pehe kia 737. 'Oku faka'ilo foki 'a lopeti ko e fa'u e ongongo loi 'o mele'amanaki mo Clive. Siana hilo loi. Fakatonutonu mai mo ia PMO ke tonu e mau ma'u mo e hala.
Kingi Tapu mo Eliz malo 'etau ma'u 'ae pongipongi ni. Koe toki tuku mai 'eni 'emau ki'i koniseti pea u fakato'oto'o mai ke vakai'i 'etau ki'i tano'aa pe 'oku fefee. Fiefia lahi 'aupito he vakai hifo kiate kimoutolu kotoa 'ae kau hu fo'ou mai kihe forum ni.
Tiki Politiki malo 'etau lava!
Koe toe kole mo 'eni 'e taha kihe fu'u 'ofisi fakailifia 'oe palemia, ke toe fakatonutonu mai angee moe ki'i ongoongo koia na'e li mai kimu'a 'e Lopeti 'o pehe na'e 'iai 'ae palani 'ae kau fakafofonga ke fakapoongi 'ae Palemia pea moe kau minisitaa. 'oku ou fiu he tali kihe fo'i ongoongo ko 'eni, pe 'oku loi pe mo'oni. Lopeti kataki kae 'ai mai hena ha'o tali.
'Oku momoko 'aupito 'a Northshore ni kingi ka 'oku hange 'oku lavemafana ho'o lave mai. 'Ei tuku na'a ta 'ai me'a noa'ia eeeee! Pomu hotau fili kae tuku e 'ai peheee. Sio kia Fotu Fis'iahi. Ha'u iaki NZ ni 'o toe hanga atu ia 'o si'i taufale'i 'a Mele 'Amanaki mo 'e timi 'a e kau tukungaue. Pomu pe 'e ia e fa'ahi! Tala 'e ia 'oku 'ikai falala'anga 'enau savea ne fai. Kuo ha e United We Stand ko a pe ko e ha. Ko Potu 'oku tonu ke fai motau si'i mahino'i e. 'Oua 'e falala ki a he 'e malohi ange pe 'ene konga 'eiki he ko e matapule foki. Na'e 'uluaki keimipeini fale alea ki mu'a atu 'i Tonga ne ne taukave'i e pule'anga ta'efaka'atu'i. Ueh! Ko e pule'anga fakatu'i! Kaikehe tau fakaongoongo pe ki he 'ofisi 'o e Punou Mo Onoono (PMO) kenau si' tali mai e !
Eliz koe 'ofisi fe koaa ia 'ae Punou mo 'ono'onoo? 'Aee he ve'e maketii?
Pehee 'e au koee 'oku hanga hake ki he positi 'ofisii. ha ha ha!
'E lava nai ke fakatonutonu mai 'ehe 'ofisi 'o e palemia 'ae fo'i fihi fuoloa ko'eni he loto 'o e kakai Tonga?
Pehe 'e pule'anga na'e tender 'ae 'uhila 'a Tonga pea ma'u 'ehe Shoreline, 'aia koe pa'anga 'e laui miliona 'ae mahu'inga 'oe tender koiaa.
Pehe 'e he kau fakafofonga 'oe kakai, na'e te'eki ai ke totongi 'ehe Tu'ii ha fo'i seniti 'e taha kihe pule'angaa. Koe lau ngutu pe na'e 'iai 'ae fefakatau'aki but in reality there was no money. Kataki mu'a 'ofisi 'oe palemia 'o fakatonutonu mai moe ongoongo ko'enaa ke mau 'ilo kiai.
Toe ki'i fakatonutonu mai angee pe koe ha hono 'uhinga na'e tali ai 'ae no $20 miliona 'ae ongo 'Initiaa he 'aho 18/11 lolotonga 'oku fe'amokaki fakapa'anga 'ae fonua? Koe ha nai hono 'uhinga na'e 'ikai ke fekau ai 'ae ongo 'Initiaa kena oo 'o no mei he Pangikee?
Koe mo'oni nai 'ae talanoa ko 'enii pe 'ikai? Kataki mu'a 'ofisi Palemia 'o tali mai moe ki'i fehu'i ko 'eni.
'Ofisi Palemia, toe tali mai moe ki'i fehu'i ko 'eni:
1. 'E kau nai 'ae pisinisi 'ae tama Tu'ii 'aee 'oku 'iai 'ene 2.6miliona tax arrears he tanaki tax 'ae pule'angaa mei he ngaahi pisinisi 'i Tongaa?
2. 'E fa'ao fakakuu mai 'ae pa'anga 'ae pule'angaa mei he Tongasat 'aee 'oku pehe 'ehe kau fakafofongaa koe talu 'eni mei he 2001 'oku te'eki ai ke toe totongi mai 'ehe TongaSat ha fo'i pa'anga 'e taha ki he pule'angaa? 'E lava nai ke mou fakatonutonu mai mo e ongoongo ko'eni?
Blood mo 531 malo e lave mai. Ka e 'oatu mo e me'a ko 'eni ke fakatonutonu mai 'e Lopei mo e 'Ofis Palemia. Na'e 'asi he Tnews e pehe ko e fili minisita ne toki 'osi ko e fai pe ia 'e feleti vakauta sevele mo e G5. maumau ai e konisitutone he na'e tonu ko e me'a ia 'a e tu'i Ti4 he taimi ne kei mo'ui ai. fakatonutonu mai he koe hia mamafa ia.
Hey ko e me'a 'eni 'e taha. Ha e me'a 'oku 'ikai faka'ikai'i ai 'e lopeti mo e 'ofis palemia e ongoongo ko ia 'oku tupu ai 'enau tukuaki'i e Kele'a. Ka nau tuaki'i pe 'oku lau'i kovi mo loi. Fiema'u ia ke nau faka'ikai'i pe ko emo'oni ne loi hono ta e kakai 'o e 16/11. Lopeti 'oku mo'oni pe 'oku loi ne ta fakamanu'i ' he sotia mo epolisi si'o fanga tokoua ko ia pe 'ikai. 'Oku hala e lipooti ko ia 'a Misi Tapueluelu pe 'ikai. Ko e me'a ia 'oku mahu'inga taha. Tali mai foki ke ifo e talanoa mo e fakatonutaonu 'oku fai. Tuku e tala ia 'oku ngali kovi ho tokoua ne temo he taimi ko ee. 'A Feleti Vakavao Sefali ka e tala mai pe ne mo'oni e ongoongo ko ia pe 'ikai. Tali atu mo e loto hanga malie ki ha'o fakatonutonu.
'Ofisi 'oe Palemia, mou kataki mu'a 'o fakatonutonu mai 'emau ma'uu fekau'aki moe ngaahi me'a 'oku mau kole atuu. Kapau leva 'e 'ikai lava ke fai mai ha'amou tali, pea mou oo aa 'o 'oho he vaoo moe maumautaimi pea tuku aa e puhi holo e hoee mo 'emau vevea'ia ai.
Koe ha kuo ta'efimalie ai 'ae Palemia he ngaue'aki hono hingoaaaaa? Hangeeee ha hingoa 'oku fu'u mahu'inga fefeeee.
Koe hingoa Feleti Sevelee ia 'oku tatau pe ia moe la'i veve. Na'a moe la'ivevee 'oku kei mafamafa ange pe ia he hingoa Sevele. Tuku e laulaunoa moe fie'eikii he 'oku 'ikai hao konga 'eiki. Tukutuku hifo e fo'i 'uluu ki lalo na'a ma'olunga ha taha ia Tu'ii.
Malo mu'a homou lelei 'i he pongopongi ni,
'oku ou malie'ia kotoa homou ngaahi fehu'i,pea ko e faingamalie'eni 'o e PMO ke nau 'omi ai leva e mo'oni,he 'oku ou tailiili au he Lau 'etau ngaahi nusipepa he 'oku nau(PMO)tukuaki'i 'oku loi mo ta'emo'oni kotoa e ngaahi ongoongo kae tautautefito ki he taimi 'oku 'asi honau hingoa mo e Hou'eiki.'Oku kaunga poupou atu ke tau fokotu'u atu ki he PMO,ke nau fakama'ala'ala mai ai leva e mo'oni ka e 'osi,'ikai toe fai ha lau ki ai.
Ka 'oku 'i ai e tokanga makehe ki he ngaue hala 'aki hotau ivi(tax payers money) ke tokoni ki he Timi 'Akapulu 'a e Katolika.PMO koe fo'i tukuaki'i hala 'eni e taha,mou kataki ka e 'omai ange ha mou fktonutonu he kuou he au.
Neu fanongo talanoa pe heni ,Ne kau 'a Feleti,Lisiate 'Akolo mo T5 hono have'i 'etau pa'anga ne ma'u mei he Poate 'o e Ngaohi Koloa 'i Havelu 'o mate ai pe 'o a'u ki he 'aho ni...mou kataki koe hu'uhu'u kapau 'oku 'osi 'i ai hano hisitolia he kai sapasui pa'anga pea 'oku totonu ke li kitu'a ,na'a tau 'ohovale pe kuo nau fakatau 'e ia 'a Tonga ki Siaina.
'Oku ou malie'ia foki he fanga ki'i li T5,'ene hanga 'o recruit mai e kakai na'a nau fakafepaki ki ai fakataha mo 'Akilisi e.g Sevele,Funaki mo e minisita 'akaumate(Haukinima)ke nau.'Oku hoko atu e Feleti 'e fo'i ngaue ko 'eni e.g Lopeti ,Kalafi ,mahalo 'e vave ni pe ha na minisita,hangehange koe fo'i me'a tatau 'oku hoko kia Dr Potu(komo)Fisi'iahi mahalo kuo faka'asi ange hano fo'i minisita tene hoko ki ai pe mahalo oku ki'i melie e 'apele NZ ia kuo ngalo leva e moli Tonga ia..
Kai kehe koe founga totonu pe 'ona ia hono fakavaivai'i e fa'ahi 'oku fefeka ko hono kaiha'asi mai nautolu ke nau faha'i.Ka koe me'a hala ia 'e alu pe ia 'o hala.Tau sio mai ha nau toulekeleka ha 'aho,'e toho honau fu'ungakau 'o lotu tangi 'i fale lotu ka koe sio atu mo mei lua atu e kakai ia he sio atu.Kau nague PMO 'oua te mou pihia he me'a homou kau taki 'oku fai he 'oku 'ikai ke 'i ai ha loki ia ma'ae PMO(PUNOU mo 'ONOPITO) 'i Langi.
Kulisi 'oku 'ou fiema'u foki keu 'ilo pe na'e anga fefee hono ohi hake 'ae tama Tu'ii ke hoko koe Tu'ii.
Koe lea lahi 'oku ou fanongo ai koe pehee 'e lelei pe 'a Tonga he na'e talu hono fatu mo hono teu'i 'ae tamaa kihe 'aho pehe ni.
Koe me'a 'oku ou fifili kiaii pea 'e fu'u lelei 'aupito mo tokoni kapau 'e huu mai 'ae PMO 'o fakama'ala'ala mai 'ae tafa'aki ko 'eni.
1. Ko hai na'e 'a'ana 'ae fatongia koia ke ne groom 'ae tama tu'ii kihe 'aho ni?
Koe anga 'eku sioo, 'oku 'osi totonu ke sack 'ae tokotaha na'a ne fai 'ae grooming he 'oku 'ikai ke 'iai ha ola lelei ia 'oe teu na'e faii.
'Ikai ke lava hotau Tu'ii 'o laukonga fakatonga.
'Ikai ke poto he angaa.
'Ikai ke poto he 'ulungaanga fakafonuaa.
Vale he ha'i hono ta'ovalaa.
Vale he lea kihe kakaii.
Pea 'oku ou fehu'i atu 'ofisi Palasi mo 'ofisi Palemia, ke mou fakama'ala'ala mai mu'a pe ko hai 'oku responsible kihe vale 'ae Tu'ii he laukongaa pea moe vale he angaa.
Na'a ku 'a hake 'aneuhu 'oku mafesi e fu'u 'akau hoku kaunga'api ka na'e 'ikai holo ka e fakatafa pe ka 'oku hu'u hangatonu hifo honau fale.'Oku ou tui pe 'e holo 'o tata'o kinautolu.'E vave ni pe.
Girls, I think you have to kick this back.
Our forefathers - the warriors, the seafares, and the empire builders, and all of us, amongst the pacific there is not a people like us.
We have never been ruled upon. We ruled
There was a time, when we were kings. We were. Each Tongan WAS a king.
Every Tongan is still a king, for wherever he is in the world, he rises and dominate.
You and I.
The truth of the gospel, the honor that is in the Word, should all shed light in whatever xxxx we are in.
Oua te mou hanu, oku ou fakaapaapai hoomou tokanga fanga tokoua. Ko e mea ko ia ki he ofisi palemia, it's all a lie.
Propaganda, ita all a lie, the question is whether we can do it better that we dont end up like them.
Havent you noticed, or are we all looking with the wrong eyes.
Like in 300, "In Sparta, even a king and his messenger, is accountable for the words of his voice."
Hange oku ou ongoi atu pe a e momofi o e mamahi oku i homou loto, mo e kakaha a e afi o e fehia oku tafu i he aho kotoa i he fakatupuita a e kau taki.
Remember, we are kings- ko e uhinga ia oku tau mahuingaia ai kitautolu Tonga i he mea ko e fakaapaapa- koeuhi ko etau ilo a e mea ko e mafai, mo e mea ko e talangofua(kae pehe foki ki he talangataa)
E hanga pe e heetau ita o faka auha kitautolu.
Tau toe kii talatalanoa, ke ngali ko e hako kitautolu o e kakai fakaapaapaia. O tau ilo e loloto o e fepaki, mo hono ola.
I he taimi tatau, kapau te tau fai e founga ko eni, te tau hange pe ha finematua palapalaa ata pe.
Ka ai leva, pea ai ke uke, kae ai pe ke ifo...mo fotufotu eva....he ko e hili pe hono apooi kitautolu...heikai ke toe manatui kitautolu...ko e hau a e fanau ko e fatongia pe...oku ta ilo lelei pe heikai ke i ai ha mea ko e fakamanatu hili ha toutangata e 2 meiate kitaua...
Is there any honor left in this world...
Ofa ke mou mau ha efiafi lelei.
Tikitiki, li mai ha poini kae 'oua teke talanoa toitoi mai he 'ulungaanga fakafonuaa moe lotuu. It is nothing to do with that at all.
Kapau 'oku mou toi mai he lotuu pea mou 'ofa mai 'o fai e me'a na'e fai 'e Sisuu, koe lea mo'oni mo 'ofa hono kakai.
Tuku e fesi mai e kakaa he kuo tau pango'ia ai.
Okay...
Ikai mahalo oku ke mooni koe. Ko e mea oku fai ki ai e tokanga ko e ikai ke mahino e homo noaia a e faahinga lea ia oku ikai ke tau anga ki ai i he taimi ko ee oku fai ai e talanoa mahino.
Oku ou fakalili'a mo'ui pe mo au i he tu'unga 'oku tau 'i ai, he naa ku tupu mei he takele oe masiva, mo e moulaloa...ka oku teeki ke taimi.
Ka okapau ko e leini ia, ta ko ia...Ko e hingoa foki ia o Feleti oku ikai ke mahuinga ia ki ha mea e taha, pea ko e ikuanga pe foki ia.
BUT he is just a pawn.
Ko hai naa ne talaange ki ai ke kau i he fakafofonga Fale Alea? Oku ke ilo lelei a Feleti? Ko Feleti ko e tokotaha oku fieme'a, mo fakamafutofuta koeuhi ko hono toketaa, pea oku ikai ke tuu hake pe ha tokotaha pehe, o kau i he politiki, mo fakaunga ki he kakai oku nau taukave'i a e hu'i e mafai mei hono kaungame'a(Tupouto'a) or should I say, boyfriend.
Nae fekau'i ke kau i he Fakafofonga Fale Alea, he oku mahino heikai ke fehangahangai ha taha mo ia ki he Palemia, hili e pilinisi.
Ko Seso mo e toenga, nae osi mahino pe heikai ke nau hoko ko ha Palemia he kuo uli honau nima he ngaahi mea lahi.
Heikai ke tau lava kitautolu o fuhu mo ia, pea tau fakatuotua ki ha ikuna. But we are making too much of him, can we???
Taa'i e 'ulu o e feke???pe ikai
Ka oku ikai ke tau mahino'i? Ko e foi loi kotoa, oku tau fepalekina he fakafekiki ki he mooni kuo osi mole ia.
We are fighting a fight that has already been lost, even now they are claiming that the "King" initiated democracy in the kingdom.
WHere the f*ck did Akilisi's and all pro-demo fighter's sweat go?
Government is a lie. It has always been. The great bitch of a whore that will only f*ck everyone up like and turn everyone just like them.
Fukkk that,
Nae tukuange pe hotau fakapopulai e Tupou I he kuohili, kae hoko atu i he Lao.Hoko atu he tukuhau, ke ne mau pe e ia tokotaha, he ko ia(Tu'i) oku manava ki he Lao kotoa ke mo'ui.
To'o ia mei hotau ngaahi takitaha 'Eiki fakakainga pe faka-Ha'a(faka-famili)
Nae i ai e totonu a e tokotaha kotoa ki he taloni mo e mafai, kapau te ne lava o too. Pea hau leva e ki'i niihi o fakatupu e me'a(Lao'i e Tonga), pea nae sai kapau naa ko e Lao ko ia nae pule.
Ko e mea ia oku fai ki ai eku tokanga, pea oku ou tui pe ko etau fetalanoa'aki ko eni ke aonga ki ha mea. Honor among thieves. Ko e mea ko ee oku tau uhinga ki ai tukukehe kapau opku teeki ke ke kaihaa ke ke kai koeuhi oku fafa ho ta*e he fiekaia, mo tutu honau fale ke nonga ho loto i hoo ita.
Ko e ha ho'o lau??? Ka ko eni, oku ikai ke fai ha toi i he lotu, oku ikai ke ilo e mea oku fai ki ai e talanoa. Kapau oku tau fuhu ke leleiange, pea ai ke leleiange, pea oku ikai ke mahino kia kitautolu a e maumau o etau pusiaki'i a e fakakaukau ko ia.
Even Christ, is nothing but an ideal. Ko hai fua nae kalusefai koeuhi ko e mooni, mo e taukave ki he fakamaau totonu, koeuhi ko e seduce e he kau eiki, mo fie Otua(a ia oku ofiofi ai e Tu'i o TOnga).He Mother may have also been a whore as Magdaline.
I Tonga, e lava ke ke alu taeta'ovala ki falelotu, ka heikai ke lava ke u ta'x ta'ovala ki Palasi. Kuo pau ke u lea faka'eiki'eiki ki he Hou'eiki, ka e lava pe ia o liaki fekauaki mo e Otua.
Oku ave etau fanau o fokotu'u i he ve'e hala ka nau lele mealele holo i he ouau fakafonua kotoa pe oku fai. Pea alu e Kuini o fakauha i Pilitania ko ene fakaofaia i he kau palangi, kae hau ki Tonga o hekasi e kakai, mo malumalu i Palasi kae hange holo e matu'a vaivai ha fanga manu i he vao hono feingai e fuu manioke ke kai enau fanau.
Ko hai leva oku Otua?
Ko e mea fakamuimuitaha oku tau fakaamu ke hoko, ke tau hange ko kinautolu(pe toe koviange).
Lau e tohi a e tangata ko Sione, ko ene lau nae pehe In the begining was the Word, and the Word was GOD...
Ko hono uhinga, oku conceive a e Otua i he uto o e tangata...in WORDS, and words alone. Ko e structure o e fakakaukau o e tangata(o mavahe ai mei he manu), oku fau'aki e words.
Ko hono uhinga foki ia oku ikai ke i ai ha hingoa o e Otua, pea nae hanu ai e kau Loma...pe e anga fefe haanau conquer ha kakai oku inconceivable honau Otua(he nae ikai hano fakatata, pe hano hingoa). Kapau nae i ai ha hingoa o e Otua, nae lava ke tau pulei e Otua. Tukukehe kapau oku ke ilo e koe e huafa o e Otua.
Fakakatoa, ko e lea oku tau ngaueaki e foki mai kia kitautolu, he oku ne fakaha etau fiemau pea pehe foki ki hotau natula.
SO, I'm just might begin to like this.
Ofa atu foki kia kimoutolu kotoa.
Tlk Politiki ofa a he lotu o lea ke mahino. kapau ko hoo lea fakatonga eni oku kei taemahino pe pea oua teke faa lea palangai he koe taemahino faufaua atu. Koe ha ho poini. Oku ke teke mai a G5 pe ko e temo pe oku ke tuu i loto? ko fe he tolu na oku ke tu'u ai.
Komiti 'oua mu'a 'e taufale'i pehe'i 'a Tlk Politiki, ka 'oku ou tui 'oku si'i feinga lahi 'a Politiki ke 'omai 'ene poinii ke mahino. Fakamolemole'i pe he he he he.
Komiti, kuou malie'ia he founga tali 'ehe Kele'aa 'ae tohi 'ae 'ofisi Palemia. Kuo u vakai hifo 'oku 'iai 'enau lau kiai he peesi 15 'oe Kele'a he uike ni. Tonu fakalao 'enau founga pea nofo tonu he 'efika 'oe faiongoongo.
Malo 'aupito ia Kele'a. Ka mou to'o atu mu'a e ki'i hingoa 'o Seveli 'o lue moia ki falesi'i he 'e 'aonga ia ai.