Kuo mateuteu 'aupito he taimi ni 'a e pule'anga lolotonga ke li ki tu'a 'a e lipooti 'a e komisoni ki he liliu 'aki ha paloti kuopau ke nau ikuna ai i Fale Alea he uike ni. ko e ngaahi fokotu'utu'u poto kotoa pe ia ne ha'u mei fale lahi pehe ki he Palemia Poto ko Feleti Sevele pea kuo mateuteu foki e sotia mo e polisi ke hikito 'o liuliunga ange hano lolomi ha kau fakafepaki. 'oku totonu ke ako 'a e kakai kotoa mei he 16/11'aia kuo ngaue popula e tokolahi pea he'ikai toe fakavaivai 'a e pule'anga heni 'i hano ngaue'aki e ngaahi me'atau fakaonopooni kuo 'osi fetuku hifo mei muli ki he ngaahi 'apitanga Taumalu'i Fonua 'a Tonga.
pilinisesi Wrote:Kuo mateuteu 'aupito he taimi ni 'a e pule'anga lolotonga ke li ki tu'a 'a e lipooti 'a e komisoni ki he liliu 'aki ha paloti kuopau ke nau ikuna ai i Fale Alea he uike ni. ko e ngaahi fokotu'utu'u poto kotoa pe ia ne ha'u mei fale lahi pehe ki he Palemia Poto ko Feleti Sevele pea kuo mateuteu foki e sotia mo e polisi ke hikito 'o liuliunga ange hano lolomi ha kau fakafepaki. 'oku totonu ke ako 'a e kakai kotoa mei he 16/11'aia kuo ngaue popula e tokolahi pea he'ikai toe fakavaivai 'a e pule'anga heni 'i hano ngaue'aki e ngaahi me'atau fakaonopooni kuo 'osi fetuku hifo mei muli ki he ngaahi 'apitanga Taumalu'i Fonua 'a Tonga.
Pilinisesi kou tui oku teeki ai keke ilo lahi kihe hisitolia oe ngaahi puleanga fakatui o mamanii ee!!!!moe founga nae liua ai ki nautoluu alu o ako ke toe lahi ange kiai.....
holoivi Wrote:pilinisesi Wrote:Kuo mateuteu 'aupito he taimi ni 'a e pule'anga lolotonga ke li ki tu'a 'a e lipooti 'a e komisoni ki he liliu 'aki ha paloti kuopau ke nau ikuna ai i Fale Alea he uike ni. ko e ngaahi fokotu'utu'u poto kotoa pe ia ne ha'u mei fale lahi pehe ki he Palemia Poto ko Feleti Sevele pea kuo mateuteu foki e sotia mo e polisi ke hikito 'o liuliunga ange hano lolomi ha kau fakafepaki. 'oku totonu ke ako 'a e kakai kotoa mei he 16/11'aia kuo ngaue popula e tokolahi pea he'ikai toe fakavaivai 'a e pule'anga heni 'i hano ngaue'aki e ngaahi me'atau fakaonopooni kuo 'osi fetuku hifo mei muli ki he ngaahi 'apitanga Taumalu'i Fonua 'a Tonga.
Pilinisesi kou tui oku teeki ai keke ilo lahi kihe hisitolia oe ngaahi puleanga fakatui o mamanii ee!!!!moe founga nae liua ai ki nautoluu alu o ako ke toe lahi ange kiai.....
me'a pe kou 'ilo he'eku ako ki he hisitolia 'oku 'ikai ke peseti 'e 100 ha'ane hoko ma'u pe. ko ia ai 'oua 'e 'omi e me'a ia 'a pilitania mo lusia mo falanisee ke mou kopikopi ai he faka'ofa ai e kakai tonga ia hange pe ko ia ne hoko he 16/11. 'osiange ngaue popula e laauvale kae kei pule'anga pe pule'anga ia.
pilinisesi Wrote:holoivi Wrote:pilinisesi Wrote:Kuo mateuteu 'aupito he taimi ni 'a e pule'anga lolotonga ke li ki tu'a 'a e lipooti 'a e komisoni ki he liliu 'aki ha paloti kuopau ke nau ikuna ai i Fale Alea he uike ni. ko e ngaahi fokotu'utu'u poto kotoa pe ia ne ha'u mei fale lahi pehe ki he Palemia Poto ko Feleti Sevele pea kuo mateuteu foki e sotia mo e polisi ke hikito 'o liuliunga ange hano lolomi ha kau fakafepaki. 'oku totonu ke ako 'a e kakai kotoa mei he 16/11'aia kuo ngaue popula e tokolahi pea he'ikai toe fakavaivai 'a e pule'anga heni 'i hano ngaue'aki e ngaahi me'atau fakaonopooni kuo 'osi fetuku hifo mei muli ki he ngaahi 'apitanga Taumalu'i Fonua 'a Tonga.
me'a pe kou 'ilo he'eku ako ki he hisitolia 'oku 'ikai ke peseti 'e 100 ha'ane hoko ma'u pe. ko ia ai 'oua 'e 'omi e me'a ia 'a pilitania mo lusia mo falanisee ke mou kopikopi ai he faka'ofa ai e kakai tonga ia hange pe ko ia ne hoko he 16/11. 'osiange ngaue popula e laauvale kae kei pule'anga pe pule'anga ia.
Oku ou kole atu toe fakakaukau angee kihoo lea oku faii he oku hangee kiateau oku ke ngaue aki ae lea fakamanamana kihe kakai oe fonua pea ke manatui pee Pilinisesi koe nautolu koena oku nau fakakaungatamaki he ongo potungaue koenaa ae POLISI moe SOTIA KOE PESETI E 98 oki nautolu koe fanau ae kakai lauvale oe fonuaa heikai ke lava eha taha kene fanai hano tokoua pee kohano uncle pee aunty's tamai pee faee oku ou manavasii naa reverse ae mea kiho kau taki anga fakatikitato koena oku ke poupoui maii........
'ikai na'e 'osi sio ki ai 'a e pule'anga ia he 2006 pea ta 'oku lava pe ia ke fana'i 'e ha sotia ha'ane tamai pe ko hano foha makatu'unga he tukupa kuo nau fai pea 'e hiki mo honau vahenga ke lahi ange. ko e kakai na'e ta fakamanu he 'e kau polisi he pilisone na'e lahi pe famili ai mo e maheni ka na'e tautea pe.
'oku iai e fokotu'utu'u kapau 'e me'a pea 'e ngaue'aki ha faito'o konatapu 'o huhu 'aki e kau polisi mo e kau sotia ka toe hoko ha fakafepaki mei he kakai 'i he lipooti ko 'eni 'o hange ko e founga 'oku ngaue'aki 'e siaina kae lava ke 'oua toe afe 'a e kau polisi mo e sotia 'i he takai atu ko 'eni ka toe fai ha angatu'u.
pilinisesi Wrote:'ikai na'e 'osi sio ki ai 'a e pule'anga ia he 2006 pea ta 'oku lava pe ia ke fana'i 'e ha sotia ha'ane tamai pe ko hano foha makatu'unga he tukupa kuo nau fai pea 'e hiki mo honau vahenga ke lahi ange. ko e kakai na'e ta fakamanu he 'e kau polisi he pilisone na'e lahi pe famili ai mo e maheni ka na'e tautea pe.
'oku iai e fokotu'utu'u kapau 'e me'a pea 'e ngaue'aki ha faito'o konatapu 'o huhu 'aki e kau polisi mo e kau sotia ka toe hoko ha fakafepaki mei he kakai 'i he lipooti ko 'eni 'o hange ko e founga 'oku ngaue'aki 'e siaina kae lava ke 'oua toe afe 'a e kau polisi mo e sotia 'i he takai atu ko 'eni ka toe fai ha angatu'u.
Oku omai hoo ngaahi fakamatala ae mea oku toka he atamai o SIOPULUU pea taa oku mahino mai koe foi HITLER ia oe kuonga koenii,aia koe maha mooni ia ae kii poto oku ne mau ikai kene toe ilo pee koeha ae mea tene faii he oku ngata pee hono potoo heene kii pisinisi pea hau ia kihe puleangaa oku faalahi atu ae meaa ia,oku ikai pukupuku ia hangee koene pisinisi,pea koe mea pee e faii koe ngaueaki ae lao oe vaotaa!!!!fekau a SIOPULUU ke hau ketoe foki o ako kihe MANAGEMENT kene ilo ae mea koe foungataki(leadership)...........
hihihihihi...malie tama pilinisesi e anga ho'o huhuuuu. Ko hoku manako e me'a koe sio faiva taufana. Pea teu toe malie'ia ange ka hoko ha me'a pehee keu sio tonu ai... Tala ki mamani, pehee 'enautolu ko nautolu pe 'oku pehee eee...hihihiihihihihihi.
sii taahine pilahi okuke ilo nae kamata ke fai hono fkapaapa'i koe aki emau ongoi koe feveitapui koe homau tokoua koeni ko apolosio, ka oku ou sio au oku loi hoo foi aliaki koia, mahalo kohoo foi pe au ia apolosio he tau kape moe tau uhinga peake loi leva koe oku mo fkapaapa, ke oua toe lea kovi atu taha kia koe kae laku mai hoo veve au he ngaahi loki,naake pehe oku lava pe ia haa sotia ke fanai haane tamai pe kohano foha tuunga he tukupa kuo nau fai pea e hiki mohonau vahenga ke lahi ange,taahine pielolahi kohoo ai mahalo ke hanga noa e kakai ai kenau ilifia tokua kae ngalo ai e ashika,oua naa pehe ho elo e ilifia ha taha hoo kii siko oku fai holo he u loki sio mai ho elo kau tala atu kia koe ho valekaita'e,oku ikai ha toe mea e mahuinga ange kihe tonga ka koenau matua tamai fa'ee tokoua tuofefine moe famili, koeni kuoke pehe leva e lava pe o fanai hee foha e tamai koe tukupa nenau fai pea hiki moe vahe,(sotia) mahalo ko koe pe tokotaha teke lava o fana'i hoo ongo matua pea heikai keu fkanga'i he oku tonu pe ia keke fana'i ekoe kena siko he koe tuha pe ia oe kakai pehe ke fana'i ia kena siko mo elo,moena fanau'i mai ha taha atamai'i lemu hange ko koe pilitau, alu o siko nanao ho usi o emo oua naake pehe oku ilifia atu taha kihoo siko oku fai holo, mahalo kohoo mea ena oku fai koe kai e da'e o fulei mo kila 5.......
luangahu foki atu pe mo ho'o fu'u fatunga kapekape ko 'ena 'o ui ho tuofefine 'o fa'ifa'itaki'i ai. talanoa mai he poini ke ngali kui ai ha me'a ho 'uto pea ne akonaki'i koe ho'o fa'ee.
ko e kau sotia mo e kau polisi he taimi ni kuo 'osi 'ilo ia 'oku poupou kotoa 'a 'enau matu'a ki he pule'anga lolotonga. 'osi fakapapau'i ia pea kuo maau e ngaue 'a e pule'anga ki ai. ko ia ai ko ha ki'i matu'a 'e fakafepaki 'e fana'i ia ke tanu he 'oku 'ikai kaunga ia mo e kau sotia pe polisi.
io oku sai ia he kuoke osi ahiahi'i ia ekoe ho tunga'ane pe koho tuofefine,........koeha hoo lau oku poupou e kau matua ae kau polisi moe kau sotia kihe puleanga? ka okuke toe talamai oku fai e fkkaukau ke ngaue aki e faitoo kona tapu kihe kau polisi moe kau sotia, ikai koe ai ke ngaue aki e mea koia koe ikai kenau loto kihe fkkaukau ae puleanga pea ai ke fkkonahi aki honau atamai........oku ikai keke ilo oku toko afe pe tokolahi e sotia moe polisi o fktatau kihe lau mano oe kakai, pea tuku lau meafana ia he oku ikai ilifia ha taha he meafana moe mene......pea tuku moe lau poini he oku ikai hao poini teke tuku mai koe fkveve pe moe feinga fkmanavahe osi tala atu keke kai pe ekoe e da'e o fulei mo kila 5 he koe mea pe ia okuke lava.............mahalo kuo mahino atu e.................
hihihihih talu ai pe sie'ene laulaunoa. fanongo mai ho kila luangahu, ko e to tatau pe 'ena ne 'osi fai ki mu'a he 16/11 pea ko e taimi ne hu ai he pilisone ne hola e 'alelo 'o toi kae pihi e ta'x 'i loto pilisone hono ta fakakulii 'e he kau polisi e kau fie hia. 'e tatau pe ia mo koe lua. ko e fie ngutu pe 'ena he mama'o ka ko e 'aho 'e ma'u ai ko e te ke 'uluaki mimi pe ho vala 'oku te'eki 'eke atu 'e he sotia ha me'a.
ko e 'ai e tokosi'i 'a e sotia he ne moke hake ha'amou me'a ko e tutu fale pe 'o 'ikai lava ala ki ha taha he pule'anga. tuku e fielahi mo e kota. feinga ke ke mohe siko 'ata'ataa 'o fai e me'a 'a e tukutoki. ko e me'a 'e hoko mai heni te mou kei siko lii pe he'ikai lava ha'amou me'a.
ko e huhu faito'o konatapu ko e teuteu'i pe ia ke ngaahi moutolu hange ha kulii. 'oua 'e toe meesi mo 'ai fakalelei.
sio mai ho mene pielo tuku hoo fai e mea koe loi elo ai pea pehe koe fkilifiai'i mai ha kau leka, sio mai ho mene nofo taha pe koe kihe nananao ataata pe ho tungaiku o fknanamu,heoku ikai keke ilo ekoe ha da'e kihe sotia he oku ou lolotonga ihe sotia, pea tuku hoo lohiaki'i e kakai e fana kinautolu hee sotia moe mene, kou tala kia koe ke mahino kiho utoi da'e temau tomua fana emautolu homou da'e ke osi kitua,ae lotoi puleanga pea heikai keke kau ai koe he oku mole foi mahafu ia 'ia koe feunga pe koe moe tuungaveve koena okuke iai he teke elo ai pe koe ai koe fua hoo valekaita'e,pea ko koe pe e ngaahi hange ha kulii keke toe iku kai pe ho da'e..........
sio mai ho mene pielo tuku hoo fai e mea koe loi elo ai pea pehe koe fkilifiai'i mai ha kau leka, sio mai ho mene nofo taha pe koe kihe nananao ataata pe ho tungaiku o fknanamu,heoku ikai keke ilo ekoe ha da'e kihe sotia he oku ou lolotonga ihe sotia, pea tuku hoo lohiaki'i e kakai e fana kinautolu hee sotia moe mene, kou tala kia koe ke mahino kiho utoi da'e temau tomua fana emautolu homou da'e ke osi kitua,ae lotoi puleanga pea heikai keke kau ai koe he oku mole foi mahafu ia 'ia koe feunga pe koe moe tuungaveve koena okuke iai he teke elo ai pe koe ai koe fua hoo valekaita'e,pea ko koe pe e ngaahi hange ha kulii keke toe iku kai pe ho da'e..........
Kapau kuo teuteu e pule'anga ke li kitu'a e lipooti .koe fehu'i leva ko hai na'ane fokotu'u e komisoni ko'eni? 'oku totonu ke fkkaukau'i e tama koia he te'eki keu sio he fo'i fkmole pa'anga ia 'e taha ,he kou tui ko'enau vahe ne to atu pea nau si'i hela e he fai e ngaue pea totongi kinautolu 'aki e pa'anga tukuhau e fonua pea toe tafoki hake e pule'anga ia ke fklofa ki tu'a e lipooti ne nau fai...pea mo'oni e lau e motu'a ....ta koee he'ikai tafa kae fkhela hono tele,ka 'oku 'ikai teu tui kiai he kuou 'osi lau e site 'e taha kuo paasi e ngaahi lipooti 'e ni'ihi ne foktu'u mai 'ehe komisoni ko'eni kae sai pe ke tau sio he te tau 'ilo pe he'oku tau lolotonga luelue atu pe 'eni kiai na'a koe lau pe .
luangahu Wrote:sio mai ho mene pielo tuku hoo fai e mea koe loi elo ai pea pehe koe fkilifiai'i mai ha kau leka, sio mai ho mene nofo taha pe koe kihe nananao ataata pe ho tungaiku o fknanamu,heoku ikai keke ilo ekoe ha da'e kihe sotia he oku ou lolotonga ihe sotia, pea tuku hoo lohiaki'i e kakai e fana kinautolu hee sotia moe mene, kou tala kia koe ke mahino kiho utoi da'e temau tomua fana emautolu homou da'e ke osi kitua,ae lotoi puleanga pea heikai keke kau ai koe he oku mole foi mahafu ia 'ia koe feunga pe koe moe tuungaveve koena okuke iai he teke elo ai pe koe ai koe fua hoo valekaita'e,pea ko koe pe e ngaahi hange ha kulii keke toe iku kai pe ho da'e..........
malie tama ngahu e kei tali 'e homou 'api ke ke sio atu 'aki ho mene ka nau siosio mai peee. malie tama ee. fanongo mai ho namu hohongo. 'oku 'ikai ke tali he sotia 'a e kakai 'uto'i te'ekuli vaia hange ko koe. 'o fonu kapekape fakalielia pe he taimi kotoa e talausese fakakaukau. ko e 'ai e fana koe ha nae 'ikai ke ke fana ai he 16/11. mui pelipelia mu'a 'e taha. 'alu 'o fa'elu ke ma'a pea ke toki ha'u 'o lea mai heni mo e pilomotu'u.
Hot dog Wrote:Kapau kuo teuteu e pule'anga ke li kitu'a e lipooti .koe fehu'i leva ko hai na'ane fokotu'u e komisoni ko'eni? 'oku totonu ke fkkaukau'i e tama koia he te'eki keu sio he fo'i fkmole pa'anga ia 'e taha ,he kou tui ko'enau vahe ne to atu pea nau si'i hela e he fai e ngaue pea totongi kinautolu 'aki e pa'anga tukuhau e fonua pea toe tafoki hake e pule'anga ia ke fklofa ki tu'a e lipooti ne nau fai...pea mo'oni e lau e motu'a ....ta koee he'ikai tafa kae fkhela hono tele,ka 'oku 'ikai teu tui kiai he kuou 'osi lau e site 'e taha kuo paasi e ngaahi lipooti 'e ni'ihi ne foktu'u mai 'ehe komisoni ko'eni kae sai pe ke tau sio he te tau 'ilo pe he'oku tau lolotonga luelue atu pe 'eni kiai na'a koe lau pe .
na'e 'ai pe foki ia ke sio pe e 'omi he lipooti 'a e komi ha me'a 'e kehe ange mo sai ange fakahoa ki he fakakaukau 'a e pule'anga. ka 'oku sio e pule'anga 'oku 'iai e ngaahi me'a ai 'oku te'eki taimi ke fe'unga ia ke 'ai. ko ia 'oku fai e feinga ke fai mo paloti kae tuku ia ki tu'a ki he tu'afale 'o tuku ai ki ha ta'u 'e 100 ka hoko mai ke toki vakai'i ai.
Masi'i luangahu me'a mole mo'oni koho taimi he lea ia Palihohongo fu'u lahi 'ene fk-'alu'alu moe 'ene fokopito takai holo pea kuo fuu falahi e fuu taungapii o ikai toe lava ia o longo hifo he kuo palapalaa pe fuu lai peleti hage ha mata'i kolukalu ehee hihihihihihihihi mani ee teu toe elo peauu he kata te'ete'epilo ia Pilihohongo me'a fk-hela koe vale namuhohongo ni pe'e ngata afee fulePili ho'o komo a Palemimi Fure'i Sevalui moe fuu mata'i noho'uzi ko ena ko Tupou taparii5.hihihihihihihi
luangahu 'oku ke mo'oni koe ko Pilitau ia 'oku hala kena famili naua mo 'Apolosio he na'e 'osi kole ange e apolo ke puli a 'oua e toe 'asi mai ka ko 'ena ia 'oku 'asi mai ia o kole lala holo hotau palepale 'oiau ee teu toe kata te'ete'epilo ia Piliniciko hihihihihihihihihihi 'alu aa Pili he 'oku 'ikai ha Kuli he loki ni 'alu'alu aa 'o fokopito kia sotia mo polisi..kenau fana ho fu'u laipeleti hehehehe...apolo ofamai aa o lea atu koe kiho kasini Pili naa ongo atu aa ia kia koe...
tuku foki kava e 'omi ho'o fo'i talanoa ko 'ena homou lotofale lolotonga ho'omou fakafamili 'o hua'i mai heni. mou faka'apa'apa kia setita ko e fefine ia 'oku ne lau faka'aho hoomou fakalielia 'oku fai. mani mahalo ko e me'a fakatemokalati e totonu 'a e tangata ke kapekape fakalielie kae kalo holo si'i setita ee. pehee ai ke mau tui atu ki he kakai 'oku omi ke liliu e fonua. fanga chilla.
Pilinisesi
koe liliu kuo PAU ke hoko tatau ai pe teke loto pe ta'eloto ki ai.....
Ofa atu..
pilinisesi Wrote:Kuo mateuteu 'aupito he taimi ni 'a e pule'anga lolotonga ke li ki tu'a 'a e lipooti 'a e komisoni ki he liliu 'aki ha paloti kuopau ke nau ikuna ai i Fale Alea he uike ni. ko e ngaahi fokotu'utu'u poto kotoa pe ia ne ha'u mei fale lahi pehe ki he Palemia Poto ko Feleti Sevele pea kuo mateuteu foki e sotia mo e polisi ke hikito 'o liuliunga ange hano lolomi ha kau fakafepaki. 'oku totonu ke ako 'a e kakai kotoa mei he 16/11'aia kuo ngaue popula e tokolahi pea he'ikai toe fakavaivai 'a e pule'anga heni 'i hano ngaue'aki e ngaahi me'atau fakaonopooni kuo 'osi fetuku hifo mei muli ki he ngaahi 'apitanga Taumalu'i Fonua 'a Tonga.
'Ei,
'E tangata pe fefine malo pee ho'o tui piikitai kuikui mo 'ofa he palakuuu moe kovii kaa 'oku ou kole atu ke 'oua teke si'i da'etoka'i pehe'i e ivi moe loto 'oe TONGAA he kapau na'e 'ikai lava 'ehe ki'i pule'anga valekaida'ee 'o puhi'i e ki'i mo'uifa 'oe 16/11 pea taa 'oku mo'oni pee 'ae da'e'uto ia 'ae pule'angaa he taa ko 'ena 'oku kohu honau vale tenau faka'auha kotoa 'ae peseti 'e 85 'oku nau fie tau'ataina meihe kau Felo ko'ena oku nau kei siko noa'ia holo he fonuaa.
'Oku kohu ho valee mo hai pee 'oku tui atu kihe fa'ahinga sio ko 'ena, te mou lava 'o tanu e fie tau'ataina 'ae kakai 'o ta'engata??.Tuku e lau me'atau ia moe fakapiko hange ha kaselee he koe kakai 'ena tenau mata'i faka'ofa taha he 'alu atu 'ae helee moe huoo kiho nau 'apii.Tau fai pee 'e tautolu 'ae me'a 'oku melinoo koe fofola e falaa kae fai e TAALANGA.Koe me'aa pee ia ta'ahine pilinisesi keke 'eiki foolelei pee 'o 'oua teke fa'a tui kihe sotia moe polisi 'ihe 'enau fakamanavahe 'oku faii.'Ai pee homou loto 'eroo ke hange ha tangai sukaa pea tau alea 'ihe funga 'oe melino moe 'ofa.
pilinisesi Wrote:'ikai na'e 'osi sio ki ai 'a e pule'anga ia he 2006 pea ta 'oku lava pe ia ke fana'i 'e ha sotia ha'ane tamai pe ko hano foha makatu'unga he tukupa kuo nau fai pea 'e hiki mo honau vahenga ke lahi ange. ko e kakai na'e ta fakamanu he 'e kau polisi he pilisone na'e lahi pe famili ai mo e maheni ka na'e tautea pe.
'E pilinisesi wannabe, 'ikai teu 'amanaki 'oku fu'u kei elementry pehee ho 'atamaii.Ka 'oku 'ikai leva ke ma'u ha me''a aonga keke kokohi holo heni pea 'oku sai pee keke lau fakalongolongo pee 'o 'oua teke 'a'anu holo heni moe palakuu.Pee ko hono 'ai koee 'ehe kau lekaa...'OUA MU'A TEKE SIKO HOLO HENI MOE 'ERO.
pilinisesi Wrote:hihihihih talu ai pe sie'ene laulaunoa. fanongo mai ho kila luangahu, ko e to tatau pe 'ena ne 'osi fai ki mu'a he 16/11 pea ko e taimi ne hu ai he pilisone ne hola e 'alelo 'o toi kae pihi e ta'x 'i loto pilisone hono ta fakakulii 'e he kau polisi e kau fie hia. 'e tatau pe ia mo koe lua. ko e fie ngutu pe 'ena he mama'o ka ko e 'aho 'e ma'u ai ko e te ke 'uluaki mimi pe ho vala 'oku te'eki 'eke atu 'e he sotia ha me'a.
ko e 'ai e tokosi'i 'a e sotia he ne moke hake ha'amou me'a ko e tutu fale pe 'o 'ikai lava ala ki ha taha he pule'anga. tuku e fielahi mo e kota. feinga ke ke mohe siko 'ata'ataa 'o fai e me'a 'a e tukutoki. ko e me'a 'e hoko mai heni te mou kei siko lii pe he'ikai lava ha'amou me'a.
ko e huhu faito'o konatapu ko e teuteu'i pe ia ke ngaahi moutolu hange ha kulii. 'oua 'e toe meesi mo 'ai fakalelei.
KO KOEE KOE KII POLISI PE SOTIA NGANGAU LAHI EE.
Tama4kakai Wrote:'E pilinisesi wannabe, 'ikai teu 'amanaki 'oku fu'u kei elementry pehee ho 'atamaii.Ka 'oku 'ikai leva ke ma'u ha me''a aonga keke kokohi holo heni pea 'oku sai pee keke lau fakalongolongo pee 'o 'oua teke 'a'anu holo heni moe palakuu.Pee ko hono 'ai koee 'ehe kau lekaa...'OUA MU'A TEKE SIKO HOLO HENI MOE 'ERO.
io ko e fakamanatu atu pe 'a e reality. ko e me'a 'oku mou fai mai ko e founga pe ia 'a e kuli fo'i. 'o kalou he mama'o kae 'osiange 'e fua hia 'a e kakai kehe. mou sio ki he iku'anga hono tutu 'e he kau fakafofonga temo 'a nuku'alofa kuo nauhao kae ngaue popula e kakai kehe. pea ko e 'ofa 'eni 'a e pule'anga he kakai 'oku mau fai ai 'a e fokotu'utu'u ko 'eni ke matu'aki malu'i e kakai he 'e fai e loto 'o e kau temo kae si'i ngaue popula e kakai kehe.
Tama4kakai Wrote:pilinisesi Wrote:hihihihih talu ai pe sie'ene laulaunoa. fanongo mai ho kila luangahu, ko e to tatau pe 'ena ne 'osi fai ki mu'a he 16/11 pea ko e taimi ne hu ai he pilisone ne hola e 'alelo 'o toi kae pihi e ta'x 'i loto pilisone hono ta fakakulii 'e he kau polisi e kau fie hia. 'e tatau pe ia mo koe lua. ko e fie ngutu pe 'ena he mama'o ka ko e 'aho 'e ma'u ai ko e te ke 'uluaki mimi pe ho vala 'oku te'eki 'eke atu 'e he sotia ha me'a.
Asinga ai he koe ongo kii potungaue valekukua taha peeni ae puleanga,pea koe mea ia oku ai ai kee huhu akinautolu ae faitoo konatapu koe valekua fokii,he oku fakapiti holo pee nautolu e SIOPULUU hangee ha hoosi angi fakamanui holo pee,pe koha kulii oku taki aki pee kapaika,kae ikai ke ngaue aki foi mea hinehina he ulu!!!!!!
holoivi Wrote:Tama4kakai Wrote:pilinisesi Wrote:hihihihih talu ai pe sie'ene laulaunoa. fanongo mai ho kila luangahu, ko e to tatau pe 'ena ne 'osi fai ki mu'a he 16/11 pea ko e taimi ne hu ai he pilisone ne hola e 'alelo 'o toi kae pihi e ta'x 'i loto pilisone hono ta fakakulii 'e he kau polisi e kau fie hia. 'e tatau pe ia mo koe lua. ko e fie ngutu pe 'ena he mama'o ka ko e 'aho 'e ma'u ai ko e te ke 'uluaki mimi pe ho vala 'oku te'eki 'eke atu 'e he sotia ha me'a.
Asinga ai he koe ongo kii potungaue valekukua taha peeni ae puleanga,pea koe mea ia oku ai ai kee huhu akinautolu ae faitoo konatapu koe valekua fokii,he oku fakapiti holo pee nautolu e SIOPULUU hangee ha hoosi angi fakamanui holo pee,pe koha kulii oku taki aki pee kapaika,kae ikai ke ngaue aki foi mea hinehina he ulu!!!!!!
ko e tamaiki kotoa ko 'eni he sotia 'oku 'osi lava 'enau sivi mei he kolisi pea 'oku lele pe ngaahi koosi kehekehe lolotonga 'enau ngaue ke hiki'i e tu'unga fakaako. kuo a'u ai e ni'ihi 'o ako 'i pilitania, 'aositelelia pehe ki Kanata. ko e toko 20 ne toki foki mai he malolo ko 'eni ne nau kau atu ki ha ako fakakomipiuta, 'uhila, tufunga, mekaniki 'i 'Aositelelia pea toko 5 ai ne nau 'i PNG. tokolahi ai ko e foki mai mo e tipiloma.
'Oku mo'oni aupito 'ae fokotu'u Kaveinga ia,'e anga fefe 'ae fkha loto 'ae tokolahi moe tokosi'i na'e 'osi mahino pe 'ae malohi 'ae toko lahi ia, ka mou manatu koe tokolahi 'eni 'oe Fonua 'oku nofo fkongoongo atuuuu.... he koe tokosi'i 'i FALE 'oku nau kau fktaha kinautolu.... pea koe FU"U MAFI ia 'oku malohi aupito....'Oku matuaki fkpotopoto ke ave hotau FONUA ke tonu na'a tau toe hake ha Hakau 'o hange koe 1611, kau fkmanatu atu kuo Maamaaa 'ae to'u tangata 'oe aho ni pea kuo nau lava 'o 'ilo 'ae mingimingi'i me'a kotoa pe.
'e hake pe ia he hakau kapau te mou toe uki e kakai ke nau tutu 'a nuku'alofa
pilinisesi Wrote:'e hake pe ia he hakau kapau te mou toe uki e kakai ke nau tutu 'a nuku'alofa
Ka ko siopuluu moene kau minisitaa naanau fakatupu ae itaa ae kakai o tutu a nukualofaa!!!oku mooni ia pee loi??????
loi ia. ko e kakai pe ia 'oku loto tangia mo ta'x fakakaukau