TNEWS TALANOA

Full Version: Tonga Police joins hands with NZ to stop domestic violence
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
By Radio Tonga News
Aug 17, 2007, 17:41

The Ministry of Police has opened a Domestic Violence Unit to look after violence at homes.
Tonga is working together with NZ police as well as other Pacific countries.

View full story: http://tonga-broadcasting.com/
Me'a malualoi mo'oni koe foi 'oho hake ia ko'eni 'ae kau polisi 'a Tongaa ke fai ha ngaue ke ta'ofi 'ae violence he ngaahi 'api 'i Tongaa. Kuo u mei lua au he lau hifo 'ae ongoongo ko'enii. Koe ha kuo toki feinga ai he taimi ni ke 'ohofi mo feinga ke ta'ofi 'ae violence ka nau taki mu'a kinautolu hono ta e kau popula 'oe 'aho 16/11. Tuku aa foki Tonga e malualoii moe fesi mai e kaakaaaa he kuo tau a'u kihe pango'iaaaa 'i ho'omou fa'ahinga to'onga. 'Uluaki taa 'emoutolu 'ae sipingaa kae muimui atu kiai 'ae kakai 'oe fonuaa.
'Alaa si'i Palemia 'o Tonga, 'oku ou fie 'oatu ha fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue lahi kuo ke fuesia 'o malava ai ke nga'unu kimu'a 'ae fonua. Koe ngaue ola kuo ke fakahokoo 'o lava ai ke ava mai ha ngaahi matapa 'oe monuu moe faingamalie ke 'inasi ai hotau ki'i fonua masiva ni. 'Oku ou fiefia lahi 'ihe lava ke ngaue fakataha 'ae kau polisi 'a Tonga pea moe kau polisi Nu'usila ke nau feako'aki pea 'ikai ngata aii ke tokoni kihe fakasi'isi'i 'ae keeee moe violence 'ihotau ngaahi 'api takitaha pea pehee foki kiha ni'ihi 'oku nau fakakaukau ke toe maumau'i 'a Nuku'alofa 'iha taimi. 'Oku 'oatu heni 'ae fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue 'aufuato 'oku mou fuesia he 'aho moe po. 'Ofa ke tapuekina kimoutolu mei langi. Tu'a 'ofa atu.
Ta'ahine Kololiana ko kimautolu 'eni matu'a tangataa 'oku mau toki uhu mai pe 'o lomilomi e me'a ni he taimi 'aho. Kuo u 'ohovale he taimi neke hu mai kihe loki ni, koe 3:16am. ha ha ha ha Koe ha nai ne ke fu'u 'aa fuoloa pehe aii? 'Ikai mu'a teke fie 'aa 'o fai ha'o lotu, ka ke 'aa pongipongia pe koe 'o moumoulu mai kihe loki ni? Na'a ke pehe 'e koe 'oku 'i heni 'a Tama4kakai mo Blood? Tuku aa foki Kololiana ho'o fai mai e kaakaaaaa ha ha ha ha ha .
'I LALOO KOE FO'I ONGOONGO 'ENA 'AE LETIO TONGA. 'OKU HANGEE KIATE 'OKU

KI'I TAKA NAMU PUHA PUSII 'AE FO'I ONGOONGOO. 'OKU 'IKAI KE TONU 'AE

SAVEA MOE ONGOONGO 'OKU 'OMAI. 'OKU HANGEE 'AE FO'I ONGOONGO IA

KO'ENI 'I LALOO HA ME'I VALI HINEHINA 'OKU 'OMAI KE VALIVALI'I 'AKI 'AE 'IMISI

'OE KAU POLISI 'A TONGA. 'OFA MAI AA LETIO TONGA 'O 'OMAI E MO'ONII KAE

TUKU E FA'A 'OMAI E PUHA PUSII HE KUO MAAAMA 'AE KAKAI 'O TONGA 'O NAU

NAAMU'I PE 'ENAUTOLU 'AE NGAAHI ME'A 'OKU MO'ONII MEI HE NGAAHI ME'A

'OKU LOI. PEA KOE PEHE AI KE MAU FALALA ATU KIATE KIMOUTOLU EEEE

By Radio Tonga News
Aug 17, 2007, 17:41
The Ministry of Police has opened a Domestic Violence Unit to look after violence at homes.

Tonga is working together with NZ police as well as other Pacific countries.

The regional head for domestic violence, Cam Ronald of New Zealand who was at the opening ceremony, said domestic violence happens in every country throughout the world.

Mr. Ronald looks after 21 domestic violence units throughout the Pacific including the Cooks, Solomon Islands, Samoa, Tuvalu and Niue. .

He said although it is a worldwide problem, it could be slowed down and solved by Tonga Police with the assistance of NZ and other Pacific countries.

Mr. Ronald also said NZ is in the forefront of domestic violence including abusing of children.

He revealed NZ Police conducted a survey in four Pacific countries and the result showed that no one country is better or worse than the other.
Kololiana Wrote:'Alaa si'i Palemia 'o Tonga, 'oku ou fie 'oatu ha fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue lahi kuo ke fuesia 'o malava ai ke nga'unu kimu'a 'ae fonua. Koe ngaue ola kuo ke fakahokoo 'o lava ai ke ava mai ha ngaahi matapa 'oe monuu moe faingamalie ke 'inasi ai hotau ki'i fonua masiva ni. 'Oku ou fiefia lahi 'ihe lava ke ngaue fakataha 'ae kau polisi 'a Tonga pea moe kau polisi Nu'usila ke nau feako'aki pea 'ikai ngata aii ke tokoni kihe fakasi'isi'i 'ae keeee moe violence 'ihotau ngaahi 'api takitaha pea pehee foki kiha ni'ihi 'oku nau fakakaukau ke toe maumau'i 'a Nuku'alofa 'iha taimi. 'Oku 'oatu heni 'ae fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue 'aufuato 'oku mou fuesia he 'aho moe po. 'Ofa ke tapuekina kimoutolu mei langi. Tu'a 'ofa atu.

Liana ko koe 'oku totonu keke tu'u mo'umu'a 'ihe laine 'oe kau domestic violence he na'e 'iai ho'o fu'u fo'i keisi lahi 'i ho'o fakatupu 'ae violence taa helepeluu.'Uluaki malanga'i hifo ho'o fakatupu kovii pea ke toki taa kihe kau polisii ke 'ave koe 'o fakahu 'i kasele.Kamata 'ia koe e fakasi'isi'i 'oe violence he kohai mo koe na'ake fai e me'a ke taa hele'i ai ho fakasotomaa.'Uluaki fufulu'i ho tu'ungaihuu pea ke tkoki feinga ke fufulu e kakai kehee.Me'a pango koe 'ikai ke sipi aipe moua fakatou'osi 'o fokotu'u hange ha tu'unga hoosi.For the topic at hand,Koe fu'u fo'i fakanafala public stunt ena 'e taha 'a 'Alipapa mo 'ene kau kaiha'aa ke nau ki'i ha memea mai ki tu'a .Koe fanga ki'i me'a ko'enii 'oku lava pe ia he'e kau mid level exec. 'o fakahoko.Me'a ni 'oku 'ikai lava 'ehe pule'angaa 'o fai ha me'a lahi mo mahu'inga he taimi ni.Fai ha me'a 'oku tu'u mo'ungaa hange koe fakangata 'osi 'ae me'a koe kaihaha'a moe lulu tava he 'api'uta 'oe kakaii.Sevali fai pea fokotu'u ha me'a ke ngali koe ngaue 'ae pule'anga kae tuku e poolepole 'aki e fanga ki'i me'a fakatipaatimenii.
Tama 4kakai Wrote:
Kololiana Wrote:'Alaa si'i Palemia 'o Tonga, 'oku ou fie 'oatu ha fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue lahi kuo ke fuesia 'o malava ai ke nga'unu kimu'a 'ae fonua. Koe ngaue ola kuo ke fakahokoo 'o lava ai ke ava mai ha ngaahi matapa 'oe monuu moe faingamalie ke 'inasi ai hotau ki'i fonua masiva ni. 'Oku ou fiefia lahi 'ihe lava ke ngaue fakataha 'ae kau polisi 'a Tonga pea moe kau polisi Nu'usila ke nau feako'aki pea 'ikai ngata aii ke tokoni kihe fakasi'isi'i 'ae keeee moe violence 'ihotau ngaahi 'api takitaha pea pehee foki kiha ni'ihi 'oku nau fakakaukau ke toe maumau'i 'a Nuku'alofa 'iha taimi. 'Oku 'oatu heni 'ae fakamalo loto hounga mo'oni 'ihe ngaue 'aufuato 'oku mou fuesia he 'aho moe po. 'Ofa ke tapuekina kimoutolu mei langi. Tu'a 'ofa atu.

Liana ko koe 'oku totonu keke tu'u mo'umu'a 'ihe laine 'oe kau domestic violence he na'e 'iai ho'o fu'u fo'i keisi lahi 'i ho'o fakatupu 'ae violence taa helepeluu.'Uluaki malanga'i hifo ho'o fakatupu kovii pea ke toki taa kihe kau polisii ke 'ave koe 'o fakahu 'i kasele.Kamata 'ia koe e fakasi'isi'i 'oe violence he kohai mo koe na'ake fai e me'a ke taa hele'i ai ho fakasotomaa.'Uluaki fufulu'i ho tu'ungaihuu pea ke tkoki feinga ke fufulu e kakai kehee.Me'a pango koe 'ikai ke sipi aipe moua fakatou'osi 'o fokotu'u hange ha tu'unga hoosi.For the topic at hand,Koe fu'u fo'i fakanafala public stunt ena 'e taha 'a 'Alipapa mo 'ene kau kaiha'aa ke nau ki'i ha memea mai ki tu'a .Koe fanga ki'i me'a ko'enii 'oku lava pe ia he'e kau mid level exec. 'o fakahoko.Me'a ni 'oku 'ikai lava 'ehe pule'angaa 'o fai ha me'a lahi mo mahu'inga he taimi ni.Fai ha me'a 'oku tu'u mo'ungaa hange koe fakangata 'osi 'ae me'a koe kaihaha'a moe lulu tava he 'api'uta 'oe kakaii.Sevali fai pea fokotu'u ha me'a ke ngali koe ngaue 'ae pule'anga kae tuku e poolepole 'aki e fanga ki'i me'a fakatipaatimenii.

Tama4kakai 'oku ou sio tama ki ho'o fefinee 'oku holiholi mai kia koe. Fai moke fakanafala'i ke toota'utu kae fiemalie ia 'o 'ikai toe fengufengu hake. Tama4kakai, 'oku ke mo'oni 'aupito koe 'iho'o feinga ke fakamahino'i mai 'ae si'i polepole 'a Sevele mo 'ene kautamaa he ivi moe poto 'oe kau ngaue fakapule'angaa. Koe nofo foki ia 'ae kau tama ko 'ena 'i 'olungaa kapau na'e 'ikai 'ae fakaki'itipaatimeni ia 'e 'ikai ke mo'ui 'ae pule'angaa ia. Koe me'a ia 'oku tafihufihu ai 'a Sevele ke tokanga'i 'ae kau ngaue fakapule'angaa? Taha eni he fu'u vkt mo'oni.
Reference URL's