TNEWS TALANOA

Full Version: Tongatapu No.1 Peoples Rep suspended for 2 weeks from Tongan Parliament today (Th) !
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
[size=xx-large]So whats new in Nuku'alofa ?[/size
]
Oku fuu siisii ae uike ia e ua feingai atu ke oua e toe siisii mei he tauu e ua moe fuu lahi ene maumauii moe kai e paanga tukuhau oe fonua koe tauu eni e uofulu kuo ne ngaue maumau taimi aki ae fuu tenali ikai ha langa hake koe tamate pe moe fakaauha aki ae osi tahaa soukeee
Tangane !!, Tangata Akilisi 'ae Tau'i e Mo'oni moe Faitotonu, pea 'oua teke fiungofua, pea 'oua 'e lau he fuoloa: Koe tau ke motupula, 'oua pe ke to kotoa.Koe ta 'ae 'Uluafi,Laka atu lototo'a,'Ihe Ivi 'oe Lami,Tetau fu'u 'ikuna noa koe talamonuu atu ia kihe ngaue 'oku fkhoko ma 'ae Kakai Masiva 'oe Fonuaa.........
Tonga is in a 'real mess' with a never-ending 'comedy of errors'. The questions continue in Nuku'alofa : Why did the parliament agree to have 'Option 2' but the legislation passed was 'Option 1' ? There are just so many current 'live issues' on the political front that all must remain 'wide awake' as from now on.
Maloo mua Akilisi hono katekina e vanu e faingata'a meihe nima oe kau tikitato kuote manatu Kihe talanoa oe fkmou'i he ene kei ihe mamani hono anuhia Lea kovii tolo makai fkmamahi'i pea au kihe enau tutuki kihe kolosi o kalusefai ai kae ikai pe siane hanu e taha...Akilisi kuo pau kenau feinga malohi ke kalusefai'i koe keke mate kanau toki fiemalie koe mea oku nau fai koe teuaki fkpoo pea koho ikuanga peia oe fkfofonga ni Mou fkmolemole eku ngaue'aki ae ngaahi leaa ni ka ko eku ongo'i ia ki hotau fkfofonga tapu moia......ka ilonga pe ha taha oku ofa mooni mo liaki ene moui maae kamai masiva leaaki e totonu tae toeufi oku laka ange kia Akilisi ke mole ai ene moui
Kataki pe Enna 'i he 'eku hu tomui mai ki he talanoa ka ko ho'o 'uhingaa ki hono vahevahe (electoral districts) koia 'a Tonga ni ki he Fili Fale Alea 'o e ta'u ni ?

'I he 'ene tu'u koia 'i he taimi ni 'e ala fakahoko pe 'a e Fili Fale Aleaa 'i he ta'u ni ka 'e tu'u palopalema 'aupito 'a e ta'u fo'ouu (2011) moe hoko atu. 'E kei 'i ai ha fai'anga fili mavahe 'o Niuafo'ou mo Niuatoputapu ? Feefee 'a Mu'omu'a mo Lulunga, 'e 'omai kinautolu ki Tongatapu ?

'Oku mo'oni leva 'a e fehu'i 'a Enna pe ko e ha na'e paasi ai 'ehe Fale Aleaa 'a e Option 2 ka e ha'u 'a e lao fakatonutonuu ia 'i he Option 1 ? Maloo
Not too loudly please Uo...so the sh*** has 'hit the fan ? Peace!
ennag Wrote:Not too loudly please Uo...so the sh*** has 'hit the fan ? Peace!

Masi'i 'ena'enasii 'oku 'ikai koha taimi 'eni ke toe fai ha fkpulipuli to'o mai ki tu'a ke 'ilo 'ehe kakai e fonua ke fai mei ai 'enau fkfuofua kihe teu fili 'oku teu faii,kapau koha me'a 'oku hala ai 'a 'Akilisi 'omai pea kapau koha me'a 'oku tonu ai 'omai koe taimi 'eni ke tau feinga ai kiha kau taki tenau 'ave 'a tonga kiha tu'unga 'oku toe sai ange ,kae tuku atu e to'onga ngaue fkmulu ngakau 'oku kei 'efihia ai hota ki'i fonua,

Koia ai Hau'aofi 'o G5 tuku aa e fai e fa'ahinga loto tangia ko'ena ,kataki 'o ngaue'aki 'aki ho mata totonu he 'oku 'ilo 'ehe vale moe poto e hu'unga 'oku ke laku va'e kiai.
Hot dog Wrote:
ennag Wrote:Not too loudly please Uo...so the sh*** has 'hit the fan ? Peace!

Masi'i 'ena'enasii 'oku 'ikai koha taimi 'eni ke toe fai ha fkpulipuli to'o mai ki tu'a ke 'ilo 'ehe kakai e fonua ke fai mei ai 'enau fkfuofua kihe teu fili 'oku teu faii,kapau koha me'a 'oku hala ai 'a 'Akilisi 'omai pea kapau koha me'a 'oku tonu ai 'omai koe taimi 'eni ke tau feinga ai kiha kau taki tenau 'ave 'a tonga kiha tu'unga 'oku toe sai ange ,kae tuku atu e to'onga ngaue fkmulu ngakau 'oku kei 'efihia ai hota ki'i fonua,

Koia ai Hau'aofi 'o G5 tuku aa e fai e fa'ahinga loto tangia ko'ena ,kataki 'o ngaue'aki 'aki ho mata totonu he 'oku 'ilo 'ehe vale moe poto e hu'unga 'oku ke laku va'e kiai.

Malo e lelei ae kau temokalati mou kamata ange hamou lukuluku mai kihe fuu moua ko eni e totongi aki ehe talaakoni mo ene pepa kihe ongoongo moe fakamatala loi naa ne oatu he pepa kemou laulau ai koee kuo kole fakamolemole ae kautaha i nz moe totongi huhuii ae paanga kihe enau paaki atu ae lukuluku ongoongo nae hau moe talaakoni o pulusi atu ihe kautaha faipulusi ko eni @nz pea oku toe fakamanatu atu kihe talaakoni keke fai moke hau o fakafoki mai he vavetaha ae paanga oku kekei tatao atu ihomou ko fee koaa ae faitotonu oku ke puta malangaii alu o fakafoki eta vahe ae paanga oku ikai totonu keke mau moe kaihaa ke tuhu kia fineasi kae fefe koe mo hoo kaihaa koe kau papalangi eni oku nau ilo ae mea oku totonu keke fai koe kole fakamolemole kihe palemia ka oku ke fai pe ae matafefeka fielau he oku kei uliuli pe ho foi atamai
You are so 'right on' the money 'Hot Dog', 'Hau-ki-Nima' and 'Kava Lahi' in your own different view-points.

Other issues of current interest are : Which MP faces a commercial bank claim in Nuku'alopa in excess of T$1 million ? How many civil claims have now been brought in the Supreme Court on the MV 'Princess Ashika' ? Why are the newspapers in Tonga & Tongan newspapers overseas in dire straights ? Yes boys, I can be a 'bitch' at times !
'Oku mau fanongo ai 'i Ha'apai ni 'e fakafolau mai 'a e fetongi 'o e MV 'Olovaha' mei Siapani 'e ha kau kauvaka Ha'apai ? Kohai 'i he 'emau kau 'Eiki Vaka mei Hihifo, 'Uiha pe Ha'ano tene fakahoko 'a e ngaaue ni ? Sai pe he 'oku toe pe uike 1 pea foki mai 'a e Fika 1 'o Tongatapu ki he Fale Aleaa.
'Akilisi was found to be in breach of the House Rules by the House Privileges Standing Committee consisting of mainly elected representatives to the Tongan Parliament.

The said memner had the chance to come back to the House like 'Isi Pulu (who tendered an apology) but he did decide to remain outside for reasons of petty politicking & electoral point-scoring.
'Akilisi was found to be in breach of the House Rules by the House Privileges Standing Committee consisting of mainly elected representatives to the Tongan Parliament.

The said member had the chance to come back to the House like 'Isi Pulu (who tendered an apology) but he did decide to remain outside for reasons of petty politicking & electoral point-scoring.
Kuo 'osi taimi pe ke 'oange ha vaihaka ia 'a Seve mo Seta ee!
Fu'u lahi pe inu vai mamafana mei falelahi.
ennag Wrote:Tonga is in a 'real mess' with a never-ending 'comedy of errors'. The questions continue in Nuku'alofa : Why did the parliament agree to have 'Option 2' but the legislation passed was 'Option 1' ? There are just so many current 'live issues' on the political front that all must remain 'wide awake' as from now on.

ennag, you sound surprise about the never ending mess in Tonga. Were you born and lived abroad? nearly 99.05 percentage of our people fully understand the corruption of this administration.

'Oku 'ikai ha to e me'a mahu'inga ia 'i he tukunga fakalele ngaue 'i he lolotonga ni. He ko e me'a pe 'e na ia kuo hoko, ko e 'ohofi fakavave ke fakamaau'i mo fk-tonutonu 'a e veve, ka e tuku 'a e kau mate 'e toko 74, 'a ee kuo lava hono ta'u 'e taha.

Mo'oni 'aupito 'a e lea 'a 'Oua-e-fiu, "TU"U KE MA"U 'AKILISI "I HE MO'ONI"

Ko e ki'i motu'a malanga pe ko HAU-Ki-Nima mo 'ene kaveinga malanga, 'a e lotoma'a, neongo 'a 'e ki'i 'uli si'isi'i pe hono loto kia 'Akilisi, 'oku fakaleleafilo holo he loki ni.
ennag Wrote:'Akilisi was found to be in breach of the House Rules by the House Privileges Standing Committee consisting of mainly elected representatives to the Tongan Parliament.

The said member had the chance to come back to the House like 'Isi Pulu (who tendered an apology) but he did decide to remain outside for reasons of petty politicking & electoral point-scoring.

'Oku 'ikai pe ke mahino ia kihe kakai 'oku teepato kia Dr Butcher Sevali 'ae mea teteu hoko atu ki ai. 'oku 'ikai fiema'u ia ke fai ha kolefakamolemole ki he Ha???Halaia pe kihe NOA'IA moe KAUFAIHALA.Sevele koe ASHIKA kuopau keke taliui koe kiai moe kau minisita lolotonga ni kotoa pe pea kaniseli moe konituleki 'ae fakamaau lahi lolotonga ni kae fakafoki mai 'ae kau fakamaau lelei naaa nau fakafepakii 'ae faihahala hangee ko:Ward,Ford,Warwick,Hempton Nigel moe kaufakamaau faitotonu kehe pe kuo ngalo honau hingoa.
Eseta mo sevele tuku hoo mou kaimumua he kohoo mou tufa kamau tufa !!!!!.Koe fua kuoke fai kiamautolu koe me'afua tatau 'e fakaheka ai koe moho famili.Lau 'ae tohi matolu.(BIBLE).

'Akilisi faka'ilo kihe fakamaaau 'anga pea tau sio pe koe haa 'ae me'a 'e fai he'e fakamaau ko 'eni he kapau 'e hala pea tangi kihe fakamaaautangi pea koho'o Palemia pe koe 'OUT KATOA IA 'ae kau kaikoa kotoa ko'ena ki TOLITOLI.

KOe PULE'anga foou koe FAKAFOOU mei 'OLUNGA KI LALO.CORRUPTION FREE.

OFA atu kihe kau POUPOU KOTOA PE KIHE LILIU KUO TAU TAU FONUA ,KOE TOE PE 'ENI HOTAU KAU TAKI KATAU MALOLO MO NGAUE'I FIEFIA 'a TONGA KOE PALATAISI 'OE PASIFIKI.OFA atu Alani Taione nz
Maloo 'Alani 'a e poupou, pea ko e mo'oni 'aupito 'a e me'a 'oku ke talanoa mai ai. He toki me'a faka'ulia mo'oni ia ko e ki'i fehaalaaki pe 'a e kakai kuo ngatu 'a e PM ke fokotu'u ha ki'i komiti ke ne fakatotolo'i 'a e fo'i fehalaaki ko ia, pea 'ai ke tautea.

Pea fehaalaaki 'a e kakai pea toki 'amio 'a e tangata ni. Ka e toki debate 'a e kakai he vakai koaa pe ko e fe 'a e me'a 'oku tonu mo mo'oni, pea ko e fe 'a e me'a 'oku hala mo kakaa.

Kainga ko e teuteu atu ko'eni 'i he taimi ni, ko e ki'i fehalaaki pe ha PR, pe taha 'i he kakai, ko e fokotu'u komiti ia 'a e PM pea hili atu ki ai ha fo'i hingoa ke hange ko'eni 'oku mafatukituki, pea lele atu 'i he media, ko e komiti 'a e falealea 'o Tonga. What a lot of rubbish.

Mou 'a'aa aa mu'a kakai 'o fakatokanga'i 'a e ngaahi huhuu holo 'a e 'atamai 'o e tangata ni. Ngata pe 'ia Hau-Ki-Nima 'oku ne fuofua holo 'a e kau taki ni.
Thanks boys, I may be an Aussie/Kiwi girl but I am an avid student of politics and sociology in the region. I can sense that Tonga is going through "Make or Break" !
As you all rightly point out, the present government Ministers and the PM should be criminally prosecuted by the new Government for asset stripping and squandering if not fraudulently converting government monies and assets ! A good prosecution team can be brought in from Australasia and led by Clive Edwards & Sifa Tu'utafaiva. No amnesty Bill should be brought in to protect the present Government from criminal prosecution and civil claims.
AHI LAKANGA KEHE KO ISI PULU-MINISITA PAANGA MOE TUTE.TOKI HOKO ATU
Alani, fokotu'u atu ha minisita tata ta'x kia Haukinima pea minisita 'elelo 'a Feleti pea minisita '''' toki hoko atu[/b]
alani taione Wrote:
TOPUKIE Wrote:Alani, fokotu'u atu ha minisita tata ta'x kia Haukinima pea minisita 'elelo 'a Feleti pea minisita '''' toki hoko atu[/b]

malo e laumalie Topukie!!.KOe lava étau kau Temokalati ki loto koe kau minisitaa lolotonga kotoa tenau haú ki toileti ó Faéluí áe kakai masiva mo totongi tukuhau. Ko hauki Kasele moe pm moe kau minisitaa kotoa ia.

'Alani ki'i sio ange mu'a ki he ki'i fakamatala ko'ena 'i lalo, ko e me'a fekau'aki mo e natula 'o e kole fakamolemole ko'ena 'a e Kautaha Fai Pulusi 'a ee 'oku nau pulusi 'a e Kele'a. Ko 'eku copy mai mei he taha 'o e ngaahi forum. Pea 'oku natula tatau ia mo e fakamatala 'i he Kele'a 'a ia na'e toki out mai 'i he 'aho ni.

" 'Oku 'ikai ke tau 'ilo'i e tautolu pe koe fe 'ae mo'oni moe totonu he ngaahi 'aho ni..
Horton Media would normally take the position of an innocent third party, but it was concerned that the case would become too costly..

Quote.. Mr Horton... "The Prime Minister was merely asking for an acknowledgement of defamation and we decided, after consultation with their lawyer, that the simpliest, easiest and cheapest way for us to extract ourselves from the action, was to accede to his wishes for an apology"
Horton Media are playing the 'per centage game'. Minimize losses & hope for the best. I actually suspect that the November reforms & elections may be delayed 'Fiji style' ! Is it true that a 300 section Police or Army Bill will be passed in Tonga this month ?
ennag Wrote:Horton Media are playing the 'per centage game'. Minimize losses & hope for the best. I actually suspect that the November reforms & elections may be delayed 'Fiji style' ! Is it true that a 300 section Police or Army Bill will be passed in Tonga this month ?

Ennag, can you set a bit more light on what you said above please? At the moment with what have been seen so far during the build up for November election, I cannot put my finger on any issue that can stop the election. The only issue that seems to out-weight all the corruption in the government, which is causing the PM and other leaders to carefully make sure that every steps that they made in order to move the country forward, is the 74 people taken down by the Ashika. I strongly beleived that this issue kept them on their toe. And perhaps they know very well, that there are people who are willing to put their lives on the line, if the leaders are cooking up somethings similar to what Fiji military government is going through. Sometimes they act in such a way that gives the people the impression that everything is okay. But I don't think so, as the lives of those family who lost in the sea, will haunt them and their family in generation to come.
Ko 'ene ofi ange kihe filii koe hange ia ha fuhu leta 'aha ongo tama 'oku 'osi mahino e fo'i e tama 'e taha, pea koe me'a leva 'ae tama fo'ii ko 'ene feinga 'osi ha me'a ke mo'ui ai ''o a'u pe kihe 'ene tuki 'ana he mahaki 'oe tama malohii.
'Oku lolotonga hanga 'e Feleti mo 'ene kau kaiha'aa 'o nafu e mahaki 'oe kakaii.Ko Seta ia 'oku ne nafu 'e ia hoku fuhingaa 'aki hono leloo.
Ko 'enau 'aka faka'osi pee 'ena kia 'Akilisi he 'oku nau 'ilo papau ko 'enau faka'osi ala pee 'ena kia 'Aikilisi 'o a'u kihe 'enau 'el* ki taanekinangaa.
HAU-KI-NIMA Wrote:Oku fuu siisii ae uike ia e ua feingai atu ke oua e toe siisii mei he tauu e ua moe fuu lahi ene maumauii moe kai e paanga tukuhau oe fonua koe tauu eni e uofulu kuo ne ngaue maumau taimi aki ae fuu tenali ikai ha langa hake koe tamate pe moe fakaauha aki ae osi tahaa soukeee

re: Malo Hau-Ki-Nima e fakama'ala'ala. 'Oku tonu pasika ho lau ka teu 'ai atu e ki'i 'uhinga 'oku kei pehe ai e masi'i ongongata'a ko 'ena ko 'Akilisi; Kapau na'e fai mo fanongo e Falealea 'a Tonga moe Pule'anga kihe 'u me'a na'e kole 'e 'Akilisi he ta'u 'e uangofulu kimu'a hange ko ho'o lau kuo fuoloa e sia'a 'a Tonga pea kuo fuoloa hono ta'ofi mo fakangata hono maumau'i e pa'anga tukuhau 'ae fonua. Pea kapau na'e lava e 'u me'a na'e talu hono kole mo vili kikihi kiai e fakafofonga moe ni'ihi na'a nau teke e me'a ni he kuohili kuo fuoloa e faka'ofo'ofa 'a Tonga ni pea kou tui pe mahalo kuo 'osi retire e 'Akilisi moe kau teke e Temo he kuo lava e fatongia ma'ae kakai e Fonua.

Mahalo pe 'oku ke sai'ia koe he fa'ahinga lolenga 'ae pule'anga hange koia na'a ku si'i fanongo ai he letio 'aneafi, koe teuteu ke hanga 'e 'Akilisi 'o fakamatala kihe fakamatala 'Atita 'ae Falealea kuo tatu'usi holo e ni'ihi ia 'oe pule'anga 'o fakaheleleu mo fakapo'uli holo ke 'oua na'a lau mai 'e 'Akilisi he na'e lele he letio pea 'e 'asi foki he miniti.

malo
Tupou Wrote:
alani taione Wrote:
TOPUKIE Wrote:Alani, fokotu'u atu ha minisita tata ta'x kia Haukinima pea minisita 'elelo 'a Feleti pea minisita '''' toki hoko atu[/b]

malo e laumalie Topukie!!.KOe lava étau kau Temokalati ki loto koe kau minisitaa lolotonga kotoa tenau haú ki toileti ó Faéluí áe kakai masiva mo totongi tukuhau. Ko hauki Kasele moe pm moe kau minisitaa kotoa ia.

'Alani ki'i sio ange mu'a ki he ki'i fakamatala ko'ena 'i lalo, ko e me'a fekau'aki mo e natula 'o e kole fakamolemole ko'ena 'a e Kautaha Fai Pulusi 'a ee 'oku nau pulusi 'a e Kele'a. Ko 'eku copy mai mei he taha 'o e ngaahi forum. Pea 'oku natula tatau ia mo e fakamatala 'i he Kele'a 'a ia na'e toki out mai 'i he 'aho ni.

" 'Oku 'ikai ke tau 'ilo'i e tautolu pe koe fe 'ae mo'oni moe totonu he ngaahi 'aho ni..
Horton Media would normally take the position of an innocent third party, but it was concerned that the case would become too costly..

Quote.. Mr Horton... "The Prime Minister was merely asking for an acknowledgement of defamation and we decided, after consultation with their lawyer, that the simpliest, easiest and cheapest way for us to extract ourselves from the action, was to accede to his wishes for an apology"

Malo e laumalie Tupou.Óku mooni hoó information ka koe feinga pe ia áe kau loea ke fakanounou ke óua te nau mole he fai ha hopo. kapau é kolefkmolemole á Ákilisi pea é ngali kuo halaia taé tala ha tuutuúni he fakamaau ánga kuo halaia.Koe méa éni ia óku ou lau é au koe Palafu ó hangeee ko éku ngaaahi hopo ki muá atu.Koe fekau kia Ákilisi óua teke holo mui tuku ke fai áe hopo he koe hopo Knock out
eni ia.Koe palafu pe áe Kasere ko Svele ke fakilifiaí tautolu.Koe MOOONI é LEA pe ia iate IA.THE TRUTH WILL PREVAIL.ÁKILISI NEVER SURRENDER TO THE EVIL PM AND HIS CABINETS.WE ARE WATCHING WITH GREAT INTREST.LOVE YOU ÁKILISI.NEVER SAY DIE!!!!!.
Reef Wrote:
HAU-KI-NIMA Wrote:Oku fuu siisii ae uike ia e ua feingai atu ke oua e toe siisii mei he tauu e ua moe fuu lahi ene maumauii moe kai e paanga tukuhau oe fonua koe tauu eni e uofulu kuo ne ngaue maumau taimi aki ae fuu tenali ikai ha langa hake koe tamate pe moe fakaauha aki ae osi tahaa soukeee

re: Malo Hau-Ki-Nima e fakama'ala'ala. 'Oku tonu pasika ho lau ka teu 'ai atu e ki'i 'uhinga 'oku kei pehe ai e masi'i ongongata'a ko 'ena ko 'Akilisi; Kapau na'e fai mo fanongo e Falealea 'a Tonga moe Pule'anga kihe 'u me'a na'e kole 'e 'Akilisi he ta'u 'e uangofulu kimu'a hange ko ho'o lau kuo fuoloa e sia'a 'a Tonga pea kuo fuoloa hono ta'ofi mo fakangata hono maumau'i e pa'anga tukuhau 'ae fonua. Pea kapau na'e lava e 'u me'a na'e talu hono kole mo vili kikihi kiai e fakafofonga moe ni'ihi na'a nau teke e me'a ni he kuohili kuo fuoloa e faka'ofo'ofa 'a Tonga ni pea kou tui pe mahalo kuo 'osi retire e 'Akilisi moe kau teke e Temo he kuo lava e fatongia ma'ae kakai e Fonua.

Mahalo pe 'oku ke sai'ia koe he fa'ahinga lolenga 'ae pule'anga hange koia na'a ku si'i fanongo ai he letio 'aneafi, koe teuteu ke hanga 'e 'Akilisi 'o fakamatala kihe fakamatala 'Atita 'ae Falealea kuo tatu'usi holo e ni'ihi ia 'oe pule'anga 'o fakaheleleu mo fakapo'uli holo ke 'oua na'a lau mai 'e 'Akilisi he na'e lele he letio pea 'e 'asi foki he miniti.

malo

'Oku malie 'e tau talanoa Reef, pea mo e natula ho'o frame mai ho'o commend, and then you put it the other way around, 'a ia foki ko ho'o tokoni ke hiki'i 'a Hau-Ki-Nima ki he 'ataa, hei 'ilo na'a ne ma'u 'a e mahino. Ka e 'ikai te ke fk-tokanga'i 'a e ma'olunga si'o 'ave 'a e motu'a ni, he ko'ene to ko'eni, 'oku 'ikai ke u 'ilo pe 'e fe'unga 'a e taueli kotoa 'i Tonga ke holo'aki 'a e te'epato. Pea mahalo ko e toki 'osi lelei ia 'a e te'epato ki tu'a.

Reef, ko e me'a faka'ulia ia ko e kakai 'e ni'ihi ko e 'ilo pe 'a e me'a 'e kau kovi ki he tokolahi taha 'o e fonua ka e poupou kovi pe, fakataha mo e fakalai. Mole ke mama'o ke pehee 'oku 'i ai ha taha 'e haohaoa, he 'oku tau to faka'aho pe. Ka ko'ene fu'u fisikitu'a pehee 'a e poupou'i mata'a'aa 'o e kovi, pea lau pe 'oku 'ikai ha me'a ia 'a e tu'i mo e PM 'e hala.

'E kei sai pe 'a e kakai ia, neongo 'a e uesia lahi 'e nau mo'ui, he 'e kei pukepuke pe kinautolu 'e he ma'u mafai lahi taha 'o e mo'ui ni.

Ki'i talanoa:

Hange tofu pe ko e kolosi 'a e kainga 'i he fu'u moana loloto 'o e tahi kulokula, 'a e 'ohovale 'a e kakai 'i hono fu'u pamu'i pehee 'o e kalani vai 'e 10 miliona, pea 'ave pe 'o pukepuke 'i he ongo tafa'aki. Pea hange ko e ngaahi polokalama 'a e ngaahi to'utupu, 'a e tau'olunga mo e action song fiefia 'a e kainga 'i he 'enau laka mo tuetuee fiefia 'i he 'e nau hu mai mei he fu'u mafi 'o G5 & PM, - kataki ko Felo. 'Osi kotoa 'a e kainga he hake ki 'uta ki he momoa, pea ta'aki mo e fu'u fo'i 'umosi 'o e ongo fu'u pamu, he 'oku mamaakalo holo pe 'i he 'ataa 'a e ongo fu'u me'a, 'o hange 'oku na fk-manimani pe mo fakasio ha taha. Fakafokifa pe 'a 'e na mapelu ki lalo 'o hange 'oku na punoa 'o faka'apa'apa ki he lava lelei kotoa 'a e kainga 'o hake ki 'uta. Pea ki'i makape si'isi'i hake pe 'a e ongo mui'i pamu 'o hange 'oku na ta'ata'alo fiefia atu ki he kainga kotoa he 'e nau hao mo'ui ki 'uta.
Pea ko e foki mai 'a e ongo pamu 'o hanga lelei hifo ke fakafoki hifo aa 'a e vai ki hono tuku'anga totonu mo e halaloto'api atu 'a e kau ma'u mafai ma'olunga 'o e fonua, 'a ee na'a nau tauhi kovi'i mo 'ai'ainoa'ia 'a e si'i kakai 'a e Ma'uMafai Lahi Taha 'o e Mo'ui ni. Pea ki'i taimi si'i 'a e ongo pamu, 'o ki'i fk-ongoongo pe kuo kakato 'a e kau me'a ni, ka e toki fai ho nau kaukau'i. Kaekehe, Reef mo 4Kakai, 'Alani, talaange 'e he fo'i pamu he to'omata'u, 'oku 'i ai 'a e ki'i tokotaha 'i he kau heka saliote 'a e fu'u tu'i 'oku vala tupenu pe mo fu'u ta'ovala 'oku faai hifo ki he tunga'i va'e, 'oku fakamanimani pe 'i he mui'i saliote 'a e Kapitano. Talaange 'e he pamu 'i he to'ohema, mahalo kuo fu'u fuoloa 'a e tatali mai 'a e fanga ika ta'ane 'o tahi ni, fefee ke ke kamata mai koe mei he Tokelau kau fakafonu atu 'e au mei he Tonga. Ko e lomi'i pe 'a e ki'i me'a kamosi pea punakaki 'a e ongo fu'u fo'i 'umosi tapuni 'o e ongo fu'u pamu ni.
Pea ko e fu'u pihi koia 'a e vai 'i he fu'u malohi 'o 'e ne 'oho, 'o si'i homo ai 'a e tupenu 'o Hau-Ki-Nima neongo 'a si'ene tu'u 'i loto malie. 'Ikai si'i 'ilo 'e ha kau tau ni 'e kaukau'i faka'osi ai leva kinautolu, neongo ko e fakafoki hifo pe 'a e vai ia ki hono feitu'u totonu.
Kamata a'u atu 'a e fu'u ika ta'ane 'e taha ki he tupenu mo e ta'ovala 'o Hau, pea ko'ene u'u pe mo e kilofi atu 'e he fu'u 'elifanite tahi fk-taha pe mo'ene 'oho atu. Si'i a'u atu 'a 'elifanite tahii ia 'oku tetee mai pe 'a e ta'ovala mo e tupenu, he ta koaa na'e pehee atu pe fu'u ika ia 'o ki'i lave hono ihu 'i he me'a na'e papani 'i he tupenu pea lava ai pe ia. Kalokalo 'a e 'elifanite mo 'ene pehee, 'io ko e 'atunga ee 'e te kai 'a e me'akai tufi holo 'e toki kona hia 'a e ika mo e monumanu, ka e fakafiefia pe he ko e ika pe 'e taha. Pea ko e 'elifanite, na'e tau'olunga fiefia ia 'i he 'e ne foki, pea mo'ene fakamalo 'i he 'ikai ke ofi ki ha fa'ahinga me'a na'e lave ki he sino 'o Hau he 'oku kona 'aupito.

Tau fakamalo pe ko e si'i mole 'a e motu'a ni (Hau-Ki-Nima) 'i tahi ka e 'ikai ko 'uta he na'e mei afuhia si'ono ki'i famili 'i he 'e ne tu'u malele holo 'i he mo'ui ni.

Malo toki hoko atu.

Tupou.
Tau fkmaloo pe kia Mohamad hono ta'eto'o 'ehe fu'u ika moana e ongo fo'i loutoko 'oe tangata ko Hauu.
The antics in Tonga goes on this working week with the Government not ceasing in its attempts to discredit the Peoples Representatives in the House. It is now apparent that the Tongatapu Representatives are the target for all this attention.

The main current issues at the moment are the petitions from the public and legislation. There is only about a few more weeks in the Parliamentary year but there is a general tendency to leave (quit) Tonga for greener pastures. The NZ High Commissioner and the Chinese Ambassador and other diplomats will leave Tonga soon at the end of their terms in Nuku'alofa.

Lets go walking on Vuna Rd and the sea-side with the guys & gals ?
Pages: 1 2
Reference URL's