Posted at 05:45 on 14 September, 2007 UTC
Tonga’s parliament has agreed on a timetable for political reform to be implemented by 2010.
The matter was referred to the House following the recent collapse of the tripartite committee, established by Parliament in July to consider political reform.
One of the two key matters on which the committee, which was made up of nobles, cabinet members and people’s representatives, could not agree was the timing for political reform.
Pro-democracy MPs wanted reforms in place by next year or 2009 at the latest but the government insisted more time is needed.
Our correspondent Mateni Tapueluelu says in the end the government-controlled assembly made the decision.
“But obviously the People’s Representatives did not agree to it. They have tried to compromise on the timing because the government stood firm on 2010, while the People’s Representatives tried to compromise from 2008 to 2009. That wasn’t agreed upon - in fact the Government got their way through.”
View full story:
http://www.rnzi.com/pages/news.php?op=read&id=35120
At least it is something but why was 2010 so important to them?
Beezle878, 'oku taha pe 'ae 'uhinga : KAE LAVA LELEI 'ENAU TILI HE KOLOA 'AE
PULE'ANGA.
'OKU OU SIO ATU 'OKU 'IKAI KE FU'U 'IAI HANO 'AONGA IA 'O'ONA. KOE ME'A 'OKU
ONGO IA KIATE AU KOE 'IKAI KE 'IAI HA'ANAU ME'IME'I FAKA'APA'APA'I 'E TAHA 'AE
LIPOOTI 'AE TU'IPELEHAKE MOE LOTO 'OE TOKOLAHI THAA 'OE KAKAI 'OE FONUA.
kuo a'u pe me'a na'e talotalo kiai 'ae kau fakafofongaa 'ihe kuo hili. kuopau ke ngaue'aki 'ehe pule'angaa 'enau tokolahi 'i falealeaa ke fakamalohi'i 'ae taimi ke fakahoko ai 'ae fakalelei fakapolitikale. go to hell Sevele..
Congratulations PM and govt 'ihe ngaue ma'ongo'onga kuo mou fai 'o lava ai ke mou fakahoko 'ae loto 'oe tokolahi taha 'oe kakai 'oe fonua.
fakatauange 'e hokohoko pehe atu aipe 'ae ngaue 'ae laumalie homou loto moe fakahoko fatongia 'oku mou fai.
Kololiana feinga'i mu'a ho'o ki'i pepa ke oli kake toki lea holo
Poko hangee kiate au 'oku 'iai ha'o lika 'au kihe identity totonu 'o Kololiana 'ihe forum ko'eni. Koe ki'i pepa fe 'oku ke 'uhinga mai kiai? koe T/ina pe koe T/tonga pe koe T/ki??? Ha taha pe he fanga tokouaa eee???? ha ha ha tuku foki poko ho'o 'ai ke lele holo 'etau mahalo... toe ki'i momosi mai ke a'u 'ae kau kalasi 6 tu'o lahii ha ha ha.
I want to break free. I want to break free. I want to break free for Kololiana.
Koe taha 'eni ha 'aho loto mamahi lahi taha mo fakaloloma kihe'eku mo'ui koe 'ikai ke lava ke fie 'ulutukua 'ae pule'anga 'o fanongo mai mu'a kihe tangi moe to'e 'ae kakai 'oe fonua.
Kuoo ha mahino mai leva kiate au ia, ta 'oku mo'oni 'aupito pe 'a 'Akilisi Pohiva ia, koe fu'u pule'anga fakatikitato 'o Tonga. Kapau na'e 'iai ha me'ime'i Temokalati 'ihe neave mo'ui 'oe pule'angaa, 'oku ou tui te nau fai 'ae me'a 'oku tangi kiai 'ae kakai 'oe fonua.
Me'a fakamamahi mo'oni. I am too sad to continue this writing.
Too sad indeed. It is too sad to see that after centuries of being a civilization that we are so slow to embrace truth and what is good.
Yesterday, I saw STICKers in yellow with the saying "LILIU 2008-POUPOU" around Nuku'alofa. I think the people are starting to bring out their voice in different ways and we are in the long run with this. But overall, yes I agree with panel, it is another sad day. Quite dissappointing like the result from parliament on November 16, 2006 when the Parliament refused to discuss the issue of Political reform.
Too sad and hurt by the govt action today.
They know they're holding the majority of supporters in parliament and they know
theyre going to win but they are still going to kavekavea'u honau loto ta'efieauna.
To some, this is a happy day for them especially they bloody cabinet ministers but
to the majority of the country this is such a sad day alright!
What now?
Seems like the voices cannot be heard in the Parliament.
What now?
SOME THREATENING LANGUAGE HAS BEEN REMOVED FROM THIS POST BY ADMIN:
taeiloa Wrote:Fehu'i koe fe? tetau loto ke fai? Tau VOUTI pe 'ihe 1.pe 2.
Setita ai mu'a ha kolomu ke tau vouti ai pea tau fakamalanga 'o poupoui he'e mau pe 'e tau 'ifo ai malo .
koau 'ia teu fili au 'ae 2. poupou...... koe KAKAI 'oku mafai . ha koe?
PLEASE DO NOT USE THREATENING LANGUAGE SUCH AS:
FANA'I, TAUTAU, TAU TUTU 'A NUKU'ALOFA, TAU TAMATE'I 'AE ?????? ETC ETC!
IT IS ILLEGAL TO DO SO...
'OKU OU TUI PE HOUNGA ATU 'AE KI'I FAKAHOHA'A NI.
MALO
ADMIN.
Malo ADMIN e fakamaama moe fietokoni. 'Oku 'ikai ha fie tokoni ia 'e kovi.
Masi'i ta'x'iloa, koe 'atunga pe ia e totu'a e me'a koe mamahi he tu'u mai 'a e founga lelei he ka e kei fai pe piki mate mai he founga kovi.
Na'a ku 'osi lea kimu'a 'o pehee, 'E faifai pea tuku e fakapotopoto kae 'omai hotau vale ke fai 'aki 'etau liliu'
Ko 'eku 'uhinga 'oku pehe ni. 'E faifai 'etau alelea pea tau a'u ki he mo'oni pea mahino mai koe me'a ia ketau fai pea kei ta'efiefanango pe kiai e kau taki.
Koe ha leva e me'a 'oku kei toe ke fai?
Toe feinga atu ke tau alelea?
Tukuange pe ke fa'iteliha aa e Pule'anga?
Tau kumi aa 'e tau totonu?
Kuo tau sio he me'a ko e 'ai'ai ma'a he vaha'a 'oe lelei moe kovi he histolia 'oe mamani.
Tetau a'u kiai?
'E fiema'u ketau a'u kiai?
Ko 'ena kuo mahino e loto 'oe kakai. Liliu 2008. Talamai he kulii ngaue 'atautolu (pule'anga) 2010.
What now?
Remember, I am asking questions based on all the the facts and road that leads up to our current situation. And the answers should be based on those facts.
What now?
prisoner_tonga Wrote:Malo ADMIN e fakamaama moe fietokoni. 'Oku 'ikai ha fie tokoni ia 'e kovi.
Masi'i ta'x'iloa, koe 'atunga pe ia e totu'a e me'a koe mamahi he tu'u mai 'a e founga lelei he ka e kei fai pe piki mate mai he founga kovi.
Na'a ku 'osi lea kimu'a 'o pehee, 'E faifai pea tuku e fakapotopoto kae 'omai hotau vale ke fai 'aki 'etau liliu'
Ko 'eku 'uhinga 'oku pehe ni. 'E faifai 'etau alelea pea tau a'u ki he mo'oni pea mahino mai koe me'a ia ketau fai pea kei ta'efiefanango pe kiai e kau taki.
Koe ha leva e me'a 'oku kei toe ke fai?
Toe feinga atu ke tau alelea?
Tukuange pe ke fa'iteliha aa e Pule'anga?
Tau kumi aa 'e tau totonu?
Kuo tau sio he me'a ko e 'ai'ai ma'a he vaha'a 'oe lelei moe kovi he histolia 'oe mamani.
Tetau a'u kiai?
'E fiema'u ketau a'u kiai?
Ko 'ena kuo mahino e loto 'oe kakai. Liliu 2008. Talamai he kulii ngaue 'atautolu (pule'anga) 2010.
What now?
Remember, I am asking questions based on all the the facts and road that leads up to our current situation. And the answers should be based on those facts.
What now?
Prison ka hulutu'a leva e fie pule koe me'a pe ia teke iku kiai koe lotomamahi. Kou sio kia koe naake tupu hake he famili neke moui popula hoo kei sii pea oku ke feinga ha tafaaki ke asi ai ho leo. He koe mahino oku ikai asi homou api hee taa'i lahi koe hoo tamai.
Koia Prison ako emo'ui keke poto pea keke mahino'i hoo me'a oku ke kokono holo ai.
Oku tala hoo talanoa e tuunga mo'ui neke tupu hake ai. Pea oku mahino ai e molale oku ke iai.
Me'a keke mahino'i kapau teke tomu'a fai e me'a 'a e vale koe sio mo ako kae oua e oho holo he oku ke hangee maiai haa fksesele. Koia pe kii tokoni atu kia koe prison.
Ue!!! pehe 'e au pe ko e kasele ponu 'o hai 'oku nanamu mai, ta koaa ko Zimba!!! Tuku mu'a Zimba ho'o fa'a lua toto mai heni moe nanamu. 'Alu lua toto atu kihe kasele 'o Sevelio he koia pe 'oku ne tali ho'o namu faikehe.
i understand that elections for MP's (The Peoples Representatives) are due next year.
So it seems logical to have reform next year since elections must ocurr anyway regardless.
By postposing the reform until 2010, will mean additional costs as a "mid Point" election must happen to re-elect the MP's ...agian.
This is a foolish decision and one that is also costly to the public.
I begin to see that Mr Sevele is a very very selfish man indeed. In the event that he or his side kick (Lopeti Stupidity) are in the election, neither will certainly gain my vote.
All hidden agendas surfaced. Sevele is using his power to manouver political compounds to suit his selfish selfish desire.
He's blinded to the face that by delaying political reform to 2010 is an expense. All he can see now is a political gain for himself.
But, I for one will not waste my vote on neither selfish Sevele nor Selfish Senituli.
Kehe kii fktokanga'i ange he koho 'atamai 'oku lua holo heni..... 'ai e loto ke leleii kae sai ho'o sio he 'oku hanga ho'o 'uto'i kasele 'o liliu e me'a kotoa 'oku ke sio kiai 'o hange pe ha kasele.
'Oua 'e kohu levaa Zimbarbuee!!! Ki'i fakakata atu pe kuo ke hange ai ka too ha afi.. pea kapau teke to ha afi, teu toe lotomamahi ai, he neongo pe ho'omou 'atamai kovi 'o poupou'i e fu'u pule'anga kaipa'anga mo ta'x'ofa ko'enaa, ka 'oku mau kei 'ofa atu pe kiate kimoutolu hono kotoa he koe kau Tonga kimoutolu.
Neongo na'e ngali fakamatatu'a 'ae tohi 'a'aku kimu'aa Zimba, ka ko hono mo'onii koe uho pe ia 'oe me'a koe sivilaise kuo pau ke tau feinga ke ki'i fakalelei'i 'ae tu'unga fakahaisini 'ae fonua. Kuo fu'u taukakapa ho'omou feinga 'amoutolu ke hangee 'oku milioneaa 'ae fonuaa ka 'ihe'ete mamatatonu he reality 'oku 'iai 'ae fonuaa 'oku saiange 'a tukutonga ia he loto kolomu'a 'o Tongatapu. Na'a mo 'ete sio atu pe kihe 'ela mai 'ae falemalooloo ko'ena ko g5 mo sevele 'i 'ofisii kuona 'osi hangee mai pe kinaua ha ongo toilet ponu. Koia Zimba, kapau 'oku ke loto ke fakama'a 'a Tonga, kataki 'o 'uluaki heu'i atu e ongo fu'u me'akovi ko'ena 'oku kei litaula mai he pule'angaa kae lava ke ma'a 'a Tonga. Mahalo pe na'a 'oku fu'u loloto 'eni ia kia koe masi'i....
Kehekehe teu tali nounou atu pee he 'oku fkpiko e talanoa moe vale. 'Oku ke mo'oni oku fu'u loloto e falemaloo ponu ko'ena oku ke lolotonga meleuku holo ai. Pea oku 'ikai lava keke toe mavahe mei ai.
Uehe, pehe 'e au kuo hiki mai e kasele ponu 'o Sevele 'o ava mai heni? Ta koaa ko Zimba ia 'oku toutou ava mai hono falemalooloo.....
'Alu Masi'i 'o nofo ha fale kae tuku e nofo kasele moe fakama... toe loloto mo 'ena ia kiate koe...
'E Zimba koe pusi fa'a 'emo. 'Oku 'iai pe ho ki'i mo'oni. Na'a ku tupu hake he fonua fakapopula. 'A eni koee kuo laka hake 'i he 90% 'o hono kakai 'oku nau fiema'u ke fakahoko ha liliu fakapolitikale. Koe toki fo'i me'a 'eni 'oku ke ki'i tonu ai. He ko Tonga ko 'api ia kiate au. Pea, kuo fu'u fuolau fau hono fakapopula'i au he ki'i fonua ko 'eni. Koia ai, koe me'a ia 'oku ou fiema'u, keu ma'u ha tau'ataina 'oku totonu. Na'e 'iai ha me'a koe o mai pe 'o tukuhau'i au 'aki hono 'ave atu 'eku pa'anga, kae 'ikai fie fanongo mai ki he taimi 'oku ou lea atu ai fekau'aki mo hono ngaue 'aki 'eku pa'anga? Koe kaiha'a ia moe fakamalohi. 'Oku ikai koe tau'ataina ia.
Tuku ho'o fie phsycology moe fakaoli. Ko Mapa Puloka pe taha teu toki tui kiai kapau tene pehe mai 'oku 'iai ha fa'ahinga fakatamaki fakaeloto 'oku ou tofanga ai. Koe me'a kia koe Zimba pusi, e anga fefe ha'aku tui atu ki ha fo'i fie phsycology 'a ha fu'u pusi na'e toki too ni mei he fu'u fusii. Fai pe 'e koe 'a e me'a 'a e mahele ua. Ok??
Siosio lelei atu ki he ha sino vave mai 'a e pule hala he tau ki'i fonua ni.
1. Feinga e pule'anga ke ta'ofi e hu (air cargo) meat (kakano'i manu) mai 'a e kakai mei Nu'usila 'aki hono fokotu'u e ngaahi fakangatangata. Pea 'oku fu'u mata'a'a 'aupito 'a e uhinga.
2. Feinga e pule'anga ke ta'ofi e fea 'a e kakai 'aki hono hiki vale'i e tute 'oe puha 4x4 moe 8x4 mei muli. Pea, 'oku toe mata'a'a 'aupito hono 'uhinga.
Laku mai ha fo'i poini Zimba kae 'oua 'e ha'u ta'x'ufi'ufi pehe moe 'asi mai koe manu koe.
PrisonerTonga, 'oku lolotonga mohe heehee'ia atu 'a Zimba ia 'iho'o fo'i talanoa ko'ena. 'Uluakii pe he 'oku 'ikai ha'ane misi 'ana kihe me'a 'oku lolotonga hoko 'i Tonga. Ua, 'oku lolotonga feinga ia ke pone mo Sevele hei'ilo na'a 'oange 'e Sevele hano tu'unga he pule'anga. 'Ikai ke 'ilo hono valee 'ona kuo ofi mai e taimi ke veka looua ai kitu'a.
Ko ho'o kole atu ko'ena 'a'au kia Zimba kene li mai ha fo'i poini, 'oku hangee ia ha'o kape fakalielia atu kiai, he 'oku 'ikai kene 'ilo 'eia pe koe ha e me'a koe talanoa poini. Koe lea ia 'ae kau Temoo 'oku nau poto mo 'ilo e me'a 'oku nau talanoa kiai.
Ki'i fakafuofua pe koe heni Prisoner. Koe fu'u taki 'o Zimba koe fu'u fakaleiti ko hono hingoaa ko g5. Ko g5 'oku 'ikai ke poto ia he laukonga fakatonga. 'Oku lau tuhu pea lau abc. 'Osi totonu ke ma'u aipe 'etau fuaa ia 'atautolu kihe me'a ko'eni 'oku hoko.
Koia ai Zimba, toe ki'i 'alu 'o ako ke ke 'ilo 'ae lau tahaa moe abc, pea 'ofa mai 'o fusi'i fakamalohi'i atu 'a g5 ke 'alu 'o hu kihe preschool 'o ako laukonga ai moe valekua. Tuku mai e talanoa poinii ia ke fai ia 'e 'Akilisi mo Clive moe kau Temoo ka mou heke kotoa kimoutolu Zimba kihe toilet 'i Nalofaa 'o fufulu ke ma'a ke manakoa 'ehe kau folau 'eve'eva ki tonga.
ADMIN Wrote:PLEASE DO NOT USE THREATENING LANGUAGE SUCH AS:
FANA'I, TAUTAU, TAU TUTU 'A NUKU'ALOFA, TAU TAMATE'I 'AE ?????? ETC ETC!
IT IS ILLEGAL TO DO SO...
'OKU OU TUI PE HOUNGA ATU 'AE KI'I FAKAHOHA'A NI.
MALO
ADMIN.
malo mua admin 'ae fakamanatu mai. Kuo ou tui pe 'e kehekehe 'ae REALITY moe assume. Koe foi lea naaku ngueaki koe FANA'i koe mea ia nae fai 'i HAAMOA kimuini mai pe late 90s.Koe lahi 'ae kaka moe ta'x fanongo kihe kakai. Na'e FANAI 'ae MINISITA ko ia .Koe makamaile ia 'oe foki 'a HAAMOA 'o fakalaka 'e nau 'EKONOMIKA moe PULE LELEI 'ihe 'osi hono FANA'i 'ae MINISITA ko 'eni.Koe fakamanatu he koe kau TAKI FAKATIKITATO na'e 'ikai tenau PULE FUOLOA kuo FANA'i ,TAMATE'i MO LIUKAVA'II. 'E kehe kapau teu tala kia SITALEKI ke 'alu 'o FANA'i 'a SEVELE, 'oku hala ia .kapau 'e toki'alu pe 'a SIONE ia 'i hono loto tau'ata'ina pea teu pehe 'e au kuo ma'u 'e SIONE 'ae MAAMA lahi he 'oku loto too ia ke to'o 'ae me'akovi 'oku ne ABUSE 'ae KAKAI.
Koe toki ‘osi eni ‘eku lau e fo’I tohi ‘a David Tupou he 1998 fekau’aki moe Tongasat moe pa’anga laui miliona ‘oku totonu ke ma’u ‘e he Pule’anga mei he ngaahi slot satellite ‘oku belong ki Tonga.
Mei he me’a kuou lau, kuo taimi ke fai mo fai liliu right away. Huanoa katau sio atu ki he shoreline, royal beer, Koula mei he Port du Prince, etc. Kuo ‘osi manini’ia pe au he sio atu ki he’etau fu’u to lalo faka’ekonomika kae hili ange koe lauimiliona e ia ‘oku toloveka holo ‘aki ia he kau paipa pikopiko.