TNEWS TALANOA

Full Version: WHEN DO YOU THINK POLITICAL REFORM SHOLD TAKE PLACE IN TONGA?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
I think we need to run this poll again. There are polls out there in topix.com and tonga review that seem to show a change on when the Tongans want political reform.
'Oku ki'i 'uha 'a 'uta ni pea kuo pau pe kemau faifaikava pe mo nofo kolo na'a to ha taha mei ha funga moli. 'Oku mau malie'ia lahi 'i hono lau hifo 'a e savea he kolomu ni 'o fekau'aki moe taimi ke fakahoko ai 'a e liliu 'i Tonga. 'oku pehe 'ehe tokolahi 'oku meimei ho'ata mai 'ehe savea ni 'a e loto 'o e tokolahi pea 'oku nau meimei tatau pe moe ngaahi savea holo 'i Tonga. Koe 'uhi pe foki na'e 'uluaki malanga'i mai 'e he kau Fakafofonga moe kau taki 'o e temo 'a e fu'u fiema'u ke fakahoko pe 'a e liliu ia 'i he 2008 pea 'oua 'e toe toloi mei ai. Ne nau pehe foki 'oku kau 'eni he me'a fakamamahi mo'oni ki he kakai 'okapau he'ikai fakahoko 'a e liliu 'i he 2008. Ka 'ikai tali 'ehe pule'anga ke fakahoko e loto 'o e kakai pea ke fei mo fakahoko leva 'a e liliu 'i he 2008 ... 'e kovi ange 'a e me'a 'e ala hoko 'i he 16/11. Ne fakaha tonu pe 'e he taki 'o e temo 'i Nu'usila ni 'i he tnews pea pehe ki he'ene ngaahi fakataha faka'osi ne fakahoko kimu'a he fili falealea, 'a e fiema'u ke fakahoko pe liliu ia 'i he ta'u ni (2008) pea 'oua 'e toe toloi 'o tatau ai pe.

'Oku mau tui 'oku kau ia 'i he taha 'o e 'uhinga tefito 'o 'etau 'oho pehe mo poupou'i 'a e savea ni ke ongo atu ai hotau le'o moe me'a 'oku tau tui ki ai. Pea 'oku 'asi pe ia 'i he ola 'o e fakahaloto 'o e kolomu ni ke fakahoko 'a e liliu he 2008;
1. 2008 toko 1037 93.76 %
2. 2009 toko 0 0.00 %
3. 2010 toko 33 2.98 %
4. 2011 toko 0 0.00 %
5. Others toko 36 3.26 %
Vote 'a e toko 1106.

Kuo liliu 'a e kau taki ia 'o e temo 'o fakaha mai 'a e fiema'u ke fakamo'oni pe 'a Tupou 5 'i he 2008 pea ke toki fakahoko pe liliu ia he 2009 kae 'oua 'e toe laka 'i he 2010. Pea koe ngaahi 'uhinga 'oku nau 'omai 'oku ne malava pe 'eia ke fakatonuhia'i 'a 'enau fo'i liliu ko ia.
Fehu'i;
1. 'Oku 'ife leva heni 'a e taliui ki he kakai moe tokolahi?
2. 'Oku fefe leva 'a e 93.76 % ia na'a nau poupou malohi mo teke 'a e 'asenita liliu? 'E li'ekina pe kinautolu ia mo 'enau fiema'u kae faitu'utu'uni pe kau taki ia 'o e temo pe koha ki'i ni'i hi tokosi'i ki he me'a 'e ala fakahoko? Koe 'uhi 'oku mau tui kimautolu ia ki he tefito'i fakakaukau ko 'eni neongo 'e ala malava pe ke fehalaaki. Kapau leva koe loto 'o e kakai ia ke liliu he 2008 pea tau ngaue kotoa pe kiai kae 'oua leva kuo 'osi 'a e 2008 pea ka 'ikai hoko pea tetau toe fokotu'u leva ha siate fo'ou ketau ngaue ki ai. Kae lolotonga 'etau fematematei 'akitautolu ia he 2008 kuo nau fakataha nautolu ia moe palemia 'o vali'i ke fakamo'oni pe 'a Tupou 5 he 2008 pea toki 'ai fakalelei pe liliu ia he 2009 pe 2010.
Koe ha leva 'a e me'a 'e hoko ki he peseti 93.76 % na'a nau loto ke liliu pe he 2008?
3. Koe ha 'a e 'uhinga lelei 'oku feheke'aki holo ai 'a e kau taki 'o e temo? Kuo mou mateuteu ki he liliu pe kuo hoko 'a e teu liliu ia ko ha me'angaue mahu'inga ke mou tu'umalie ai kimoutolu he toutou falealea? Hangehange 'oku tau meimei a'u pe ki he tepi pea tau toe 'ai hano toe topai'i ke toe 'unu atu koe 'uhi he 'oku vahe lelei foki 'a falealea, ngaue 'aho 4 pe he uike, lava ke toho faka'angataha ho vahe moe ha fua, 'ovataimi laulotaha, mahina pe 'e 6 nai he ta'u kae paipa pea pea vilovilo 'a e ualeti.
4. Koe ha koa 'a e temo? Koe taliui ki he kakai pe koe fakaongoongo pe 'a e kakai ia ki he me'a 'e tala mai mei he kau taki pea tau mape'e kotoa pe ki ai. Kuo tau ta'aki hake mo lau 'a 'etau pango'ia 'i he pule'anga lolotonga kae 'osi ange ko ia 'oku excercise pe 'e he kau taki ia 'oe temo 'a e me'atatau 'iate kitautolu. Mou 'ofa mai a kau fakafofonga 'o feinga mai a ki he 2008 he kuo fakaeonopooni e tekinolosia. 'E matu'aki faingata'a 'aupito keke toe lava 'o kalo koe 'uhi he 'oku hiki tepi pea faitaa'i tv ho'o mou meimei lea kotoa pe he koe kakai mahu'inga kimotolu 'i he'etau nofo sosaieti.
Mou piki pe ke ma'u pea 'ai pe sio ke 'oua 'e tatemotemo he 'oku 'ikai ko iraq 'eni.
Kiss,

Ta ko ho'o ngaahi tali 'eni 'au ki he ngaahi fehu'i neu 'oatu he thread or 'video'.

Ta ko ho'o loto mamahi pe 'a'au ia ki he fakafofonga he 'ikai fai ho loto. Pea 'oku ke mo'oni pe koe, he koe temokalati koe "majority rules". 'Oku pule 'ae tokolahi.

Koia ai, mahalo pe kuo fu'u lahi pe ho nofo 'utaa moe toli molii, ka ne si'i 'osi fakama'ala'ala mai pe he fakafofonga moe kau fakafofonga 'ae konga fekau'aki moe fakamo'oni huafa 'ae Tu'i he ta'u ni. Pea kuo fai e filii falealea, pea kuo mahino 'oku loto pee e kakai ia ki he fakafofonga.

Pea kapau 'oku ke pehee pe 'e koe Kiss ke kataki, tau piki pe ke fai e liliu he ta'u ni pee, 'oku ou loto mo au ia kiai. Ka teu kole atu keke ha'u moha moli ke lahilahi ki Tonga ni and alot of Toilet Paper, ke tau'i 'aki 'etau LILIU ke fai mo fakahoko pe ia he Ta'u ni. Ka fai ha tau ia 'i Tonga ni, 'osi mahino pe 'e malohi e kakai ia, ka 'e lahi e mo'ui 'e molee moe ngaahi fakaehau kehe.

Pea 'oku ou pehee, koe sio fakapotopoto mo'oni pee 'oku fai 'aki 'e he fakafofonga ki he liliu 'e fai. Pea kapau 'oku 'ikai tetau loto kiai, tau fakahaa loto ke mahino kia 'Akilisi kohotau loto ee.

Koia ai, teu fa'u leva ha ki'i foi SAVEA fo'ou, mo toe fakamahino'i e ngaahi possibilities e ala hoko he fa'ahinga liliu tetau fili kiai. Pea 'e pehe ni 'ene 'asi.

PLEASE VOTE FOR ONE OF THE OPTIONS BELOW.

1. LILIU 2008: HIGH RISK OF CIVIL WAR AND HIGH CASUALTY. ALSO MASS LOOTING AND DESTRUCTION. BUT AT THE END, POLITICAL REFORMATION WILL TAKE PLACE.

2. LILIU 2008: GEORGE V SIGNS AN OFFICIAL DECLATION IN 2008 ,BEFORE THE CORONATION TAKES PLACE, TO CONFIRM THAT POLITICAL REFORMATION WILL TAKE PLACE AS SOON AS POSSIBLE, ACCORDING TO THE LAWS AND PARTS OF THE CONSTITUTION THAT WILL NEED TO BE CHANGED. RISK THAT THE KING MAY LIE DOES EXIST, AND A CIVIL WAR MAY STILL OCCUR IF THE KING DOES NOT HONOR HIS DECLRATION.

Since we are DEMO believers, lets put it to the vote and the majority wins. The rest will 'PELULAA' to the majority.

Kiss, hope you will vote, and may the majority win.

Faka'apa'apa atu,
Prisoner_Tonga
Pages: 1 2
Reference URL's