TNEWS TALANOA

Full Version: Solomon Islanders throw rocks at Tongan soldiers
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
02 Nov 2007, 13:41
Honiara, Solomon Islands:

RAMSI's military contingent is conducting an investigation into events last week involving a platoon of Tongan soldiers on patrol in North Malaita.

The events in question took place after the soldiers had been involved in assisting in the arrest of several local youths who had been wanted by police for sometime.

Following this the soldiers had had rocks thrown on their camp, culminating in an attempt to break into the camp last Tuesday 23 October, which was intercepted by the soldiers.

RAMSI Special Coordinator, Tim George, said all members of the Regional Assistance Mission were required to respect Solomon Islands law.

"RAMSI takes any allegation of misconduct very seriously and would investigate the matter thoroughly and in a transparent manner," he said.

RAMSI's Military Commander, Lieutenant Colonel Ian Upjohn said that RAMSI's military has always enjoyed a good relationship with the community in Solomon
Islands.

View full story: http://www.matangitonga.to/article/ramsi...1_pf.shtml
Tolo ai leva ke pihi honau ta'ee.Koe 'ikai ke nau o huo ha poto saafa kae oo 'o fie Tee e leleva pea Tee atu ai e pokumei ko Tonga.
Talaatu tu'ofiha koe kei tu'i pe 'a T5 koe ki'i sotia fakamamahi'i kakai ko'ena.
'Oku ou tokanga atu au kihe fu'u pa'anga lahi faka'ulia ko'ena 'e hao kapau 'e tamate'i e sotiaa katau Coast Guard pee aa..What Country in their right mind would want to embarras herself for invading Tonga??.>What do we have that any country would want???.Tahanii 'oku fofonga lelei hotau hou'eiki fafinee ke tu'unga pehee ai ha 'uhinga ke fie tau mai ai 'a Fisi.Liana koe me'a ena na'e talaatu ai keke tokanga kihe fakama'aa.He koe 'ikai fiema'u 'e taha ha'atau me'aa ko ho'omou namu ta'x he taimi kotoa pee.
Tu'i pani ta'x ko'ena he kapau na'e 'ikai e ki'i sotia ta'x ko'ena kuo fuoloa e lele 'a T5 moe fale 'o ha'a Moheofo 'o toitoi ha fonua 'o toki mo'ui ai pe hono kaikai e pa'anga na'anau kaiha'asi mei Tongaa.
Vakai 'oku 'ikai ke tau lava 'o pukepuke hotau talausesee ki olungaa ka tau fie kau he 'uu Peace Keep Missions.
Hange pee e kaaimu'a moe fiehaa 'ae pule'angaa koe kaaimu'a fiehaa 'emo pule'anga ko'ena ko 'Eseta Fusitu'a.Vakai 'oku 'ikai ke ma'u ha te'ekulii ke kai e fonuaa ka nau pukea he fie HAAA.moe KAAIMU'A ki Tu'apule'anga.
kai keu 'ilo pe ko e ha 'oku pehe ai 'a 4kakai, mahalo na'a 'oku fie pihi hono mimi 'ona. tuku pe sotia ia ke fai 'ene ngaue pea tuku pe e tu'i ke tu'i. loto 'el* pea mahino mai ho'o kau ki he kau 'emo 'a uglysi, fie poto pea 'ai ai mo e 'ikai ma'u koe 'ehe sotia ka e ta mo koe ke fonu ho sese. te'epipilo fie poto.

Tama 4kakai Wrote:Tolo ai leva ke pihi honau ta'ee.Koe 'ikai ke nau o huo ha poto saafa kae oo 'o fie Tee e leleva pea Tee atu ai e pokumei ko Tonga.
Talaatu tu'ofiha koe kei tu'i pe 'a T5 koe ki'i sotia fakamamahi'i kakai ko'ena.
'Oku ou tokanga atu au kihe fu'u pa'anga lahi faka'ulia ko'ena 'e hao kapau 'e tamate'i e sotiaa katau Coast Guard pee aa..What Country in their right mind would want to embarras herself for invading Tonga??.>What do we have that any country would want???.Tahanii 'oku fofonga lelei hotau hou'eiki fafinee ke tu'unga pehee ai ha 'uhinga ke fie tau mai ai 'a Fisi.Liana koe me'a ena na'e talaatu ai keke tokanga kihe fakama'aa.He koe 'ikai fiema'u 'e taha ha'atau me'aa ko ho'omou namu ta'x he taimi kotoa pee.
Tu'i pani ta'x ko'ena he kapau na'e 'ikai e ki'i sotia ta'x ko'ena kuo fuoloa e lele 'a T5 moe fale 'o ha'a Moheofo 'o toitoi ha fonua 'o toki mo'ui ai pe hono kaikai e pa'anga na'anau kaiha'asi mei Tongaa.
Vakai 'oku 'ikai ke tau lava 'o pukepuke hotau talausesee ki olungaa ka tau fie kau he 'uu Peace Keep Missions.
Hange pee e kaaimu'a moe fiehaa 'ae pule'angaa koe kaaimu'a fiehaa 'emo pule'anga ko'ena ko 'Eseta Fusitu'a.Vakai 'oku 'ikai ke ma'u ha te'ekulii ke kai e fonuaa ka nau pukea he fie HAAA.moe KAAIMU'A ki Tu'apule'anga.
Neiufi ka 'ikai ke ai ha'o poini pea ke male'ei ki he tafa'aki 'o fakaleiti 'ata'ata pe..Koe sotia ko 'ete tui pe hono teunga 'oku 'ikai ke toe 'iai ha me'a koe 'amanaki'anga.Koe sotia koia ha fonua 'i mamani 'oku 'osi mahino honau taumu'a kuo pau ke nau mate honau fatongia pea kapau koe kau sotia Tonga 'ena ia 'oku nau fai pe pehe pea mo'oni lea lau ia 'a 4kakai..fai pe koe 'e neiufi 'a e me'a koe fakaleiti 'oku ke ngali moia.Pea tuku ho tolotolo ki he me'a masila na'a mahifi ho'o talausese ai.Saiange te'epipilo ia 'a 4kakai ho'o posiposi 'au he 'oku toe koviange fakasisii ia.Li mai ha'o poini ki loto ke fai ai ha lafo.
Neisiaine or sorry Neiufi,

'Oku 'ikai teu 'ilo pe koe ha 'oku mou fakaposii takai holo ai heni. Mo'oni 'a

moana, 'ai mo faka'esia e talanoaa 'aki ha ki'i fo'i poini. Tukuange pe mu'a 'e koe

'ae lea 'a Tama4kakai ke 'alu kae 'omai 'e koe ha'o poini.

'Oku iai hoku tokoua 'oku kau he fakahu pilisone 'i Solomone 'o tali hopo

makatu'unga 'ihe me'a na'e hoko 'i Solomone.

Na'a ku 'eke kiate ia pe koe ha ne nau fai pehe aii pea ne talamai na'e 'iai 'ae

kauleka Solomone na'a nau feinga ke hu 'o kaiha'asi 'enau ngaahi me'afana 'i

honau falee pea na'a nau 'ita lahi ai 'o ta 'ae tamaiki Solomonee pea makatu'unga

mei ai hono tolo kinautolu 'ehe kau Solomone.

Koe me'a 'oku ha mahino mai kiate au 'ihe talanoa ko'eni, pe koe ha na'e 'ikai ke

faka'ilo ai 'ehe kau sotia Tongaa 'ae kauleka na'a nau feinga ke haea pe kaiha'a

'enau me'afanaa. Koe ha nai ne 'ikai ke nau kumi aipee 'ae kauleka na'a nau fai

'ae feinga kaiha'aa ka nau ta tavale 'ae kauleka Solomonee.

'Oku mahino mai kiate au, koe fo'i to'onga fakatonga 'ata'ataa pe 'eni ia pea 'oku

halaia 'aupito 'ae kau sotia Tongaa 'ihe me'a na'a nau faii. 'Oku totonu ke ako'i

fakalelei kinautolu ke nau mahino'i 'ae me'a koe founga ngaue ke mahino lelei ki

honau fo'i 'utoo. Neonga 'oku ou mamahi he fakahu pilisone hoku tokouaa 'i

Solomonee ka 'oku ou tui tene ako ha me'a mei ai.

malo
Blood.
me'a kuo tau pahia he me'a ko e loi mo e fie popoto 'o talanoa ki he me'a 'oku 'ikai ke 'i ai ha 'ilo ki ai. let me tell you all dik-heads what actually happened;

ko au 'oku ou nofo solomone he kolo ko whiteriver pea na'e talamai 'e he tokotaha palangi 'oku ngaue he RAMSI 'a e me'a na'e hoko. ne tokoni 'a e kau sotia ki hono puke 'a e kau kaiha'a he hydro-station ne camp ai e kau sotia he footing 'o e fo'i ma'olunga he kolo ko manakwai he north of malaita. 'osi e 'aho 'e taha mei ai ne tolofakateka hifo he'e kau pau'u ha ngaahi foi'i maka lalahi ki he nofo'anga e kau sotia pea malo pe 'e nau hao. ne malo e hao e sotia australia ne attach ki he sotia tonga.
ne lipooti ki he polisi ka na'e ilifia e kau polisi ke fai ha ngaue. 'osi ha 'aho e tolu nai mei heni ne 'i ai ha attempted intrusion ki he nofo'anga e sotia pea ne 'ilo he'e sotia ne le'o pea lele e kau pau'u ka e tuku mai 'enau naunau ne nau to'o, 'aia ko e hele, toki moe ukamea kuo 'osi fakamasila. ne lipooti ki he polisi but no action was taken.
ne fai leva e patrol 'a e sotia he po'uli hifo e 'aho hono hoko pea ne nau fetaulaki ai mo e kau kona mo e ni'ihi e kau pau'u e kolo pea ne 'i ai e feta'emahino'aki 'o hoko ai 'a e me'a ne tukuaki'i ki aii e fanau sotia.
ko hoku cousin oku ngaue 'i manakawai he feitu'u ne hoko ai e me'a ne a'utonu ki he chief 'o e kolo pea ne pehe 'e he chief mo e kakai 'o e kolo kuo nau pahia he fakaehaua'i ki nau he'e to'utupu pea koia ai 'oku nau poupou ki he me'a ne hoko.
therefore i cant understand where the on earth u all gathered your ongoongo loi 'e'elo 'oku mou puhi mai heni. we as solomon islanders 'oku mau fiefia lahi he ngaue 'a e kau sotia tonga and i can proudly tell you all that being a tongan living here in the solomon islands i am proud to say that the tongan soldiers are the most beloved visitors here in the solomon islands. when i see them in town patrolling they always look professional and no wonder there are lots of t-shirts being printed by local people which read, "MALO E LELEI, HOW YOU DOING. THE BEST THING IN HONIARA IS TONGA "
ko ia ai we love our soldiers here in solomon islands and please talanoa pe he me'a 'oku mou 'ilo and don't kakapa holo na'a te'epilo ha taha hange ko koe blood, moana mo 4kakai. me alright nomore
Blood Wrote:Neisiaine or sorry Neiufi,

'Oku 'ikai teu 'ilo pe koe ha 'oku mou fakaposii takai holo ai heni. Mo'oni 'a

moana, 'ai mo faka'esia e talanoaa 'aki ha ki'i fo'i poini. Tukuange pe mu'a 'e koe

'ae lea 'a Tama4kakai ke 'alu kae 'omai 'e koe ha'o poini.

'Oku iai hoku tokoua 'oku kau he fakahu pilisone 'i Solomone 'o tali hopo

makatu'unga 'ihe me'a na'e hoko 'i Solomone.

Na'a ku 'eke kiate ia pe koe ha ne nau fai pehe aii pea ne talamai na'e 'iai 'ae

kauleka Solomone na'a nau feinga ke hu 'o kaiha'asi 'enau ngaahi me'afana 'i

honau falee pea na'a nau 'ita lahi ai 'o ta 'ae tamaiki Solomonee pea makatu'unga

mei ai hono tolo kinautolu 'ehe kau Solomone.

Koe me'a 'oku ha mahino mai kiate au 'ihe talanoa ko'eni, pe koe ha na'e 'ikai ke

faka'ilo ai 'ehe kau sotia Tongaa 'ae kauleka na'a nau feinga ke haea pe kaiha'a

'enau me'afanaa. Koe ha nai ne 'ikai ke nau kumi aipee 'ae kauleka na'a nau fai

'ae feinga kaiha'aa ka nau ta tavale 'ae kauleka Solomonee.

'Oku mahino mai kiate au, koe fo'i to'onga fakatonga 'ata'ataa pe 'eni ia pea 'oku

halaia 'aupito 'ae kau sotia Tongaa 'ihe me'a na'a nau faii. 'Oku totonu ke ako'i

fakalelei kinautolu ke nau mahino'i 'ae me'a koe founga ngaue ke mahino lelei ki

honau fo'i 'utoo. Neonga 'oku ou mamahi he fakahu pilisone hoku tokouaa 'i

Solomonee ka 'oku ou tui tene ako ha me'a mei ai.

malo
Blood.
Neiufi,
'Oku ou pehe 'eau koho'o tangilengila maii na'a ke sio tonu ai. Ta koaa ko ho'o fanongo talanoa mei he motu'a papaalangi. Keu talaatu 'e au 'ae me'a na'e 'omai tonu 'e hoku tokoua sotiaa kake fakafekiki mai koe 'o pehe 'oku loi hoku tokoua sotia. Kapau 'oku loi hoku tokouaa pea 'oku 'osi ma'u aipe 'ae faka'uto'utaa ia. He'ikai teu tui au ki ho'o fanongo talanoaa ka teu tui ange au kihe fakamatala hoku tokoua sotiaa.
Toe 'ai pe ha'o fo'i 'aliaki tamasi'i Neiufi Hakalo he kuou tui au kuo ke 'osi kau koe mohe misii. ha ha ha ha
tangilengila pe koe ia he 'oku loi 'a e me'a 'oku fkha atu 'eho so called soldier- brother. 'oku 'ikai fkhupilisone ha taha sotia tonga 'i solomone. 'a i keke 'ilo e me'a ko e lao fktu'apule'anga fekau'aki moe fa'ahinga ngaue 'oku fai 'ehe kau sotia. they are immune meaning they cannot be charged by the solomon islands, but they can be charged by going through a military disciplinary hearing 'i ho nau fonua takitaha if they are found guilty. 'oua 'e fa'a puhi holo e loi moe fkveve pea fai ha'a mou ngaue 'oku 'aonga mo e fanga fakalangalea. kapau 'oku 'ikai ke mou 'ilo e me'a totonu 'oku hoko pea tuku moe fkveve. kou 'alu ma'u pe ki he kau sotia pea 'oku 'ikai ha taha 'oku fkhu pilisone.

Blood Wrote:Neiufi,
'Oku ou pehe 'eau koho'o tangilengila maii na'a ke sio tonu ai. Ta koaa ko ho'o fanongo talanoa mei he motu'a papaalangi. Keu talaatu 'e au 'ae me'a na'e 'omai tonu 'e hoku tokoua sotiaa kake fakafekiki mai koe 'o pehe 'oku loi hoku tokoua sotia. Kapau 'oku loi hoku tokouaa pea 'oku 'osi ma'u aipe 'ae faka'uto'utaa ia. He'ikai teu tui au ki ho'o fanongo talanoaa ka teu tui ange au kihe fakamatala hoku tokoua sotiaa.
Toe 'ai pe ha'o fo'i 'aliaki tamasi'i Neiufi Hakalo he kuou tui au kuo ke 'osi kau koe mohe misii. ha ha ha ha
'Oku 'i ai si'i ki'i motu'i malie lahi he loki ni. Ko e fie talanoa atu pe mei he faama na'a 'aonga. Ko e 'aho ko 'emau toli 'apele pea ko e me'a pe ia 'oku hanga ki ai e mo'ui. Ko e hu mai 'eni 'o sio ki hono nafu e kau sotia. Mo'oni e Tama4kakai. Ta ai leva ke nau 'el*. Ko e sotia foki 'oku nau si'i naahi kovi'i e kakai 'i Tonga. 'Oku nau fakaaoao mo fakaehaua. Talu e 16/11 mo 'enau mafili kapekape ki he kakai he taimi lahi. Ko e me'a ia 'oku telefoni mai hoku fangatehina 'o talamai mei Tonga. 'Oku ngali pe ia mo kinautolu he ko e kakai 'atamai kovi taha ia 'i Tonga. 'A e kau sotia. Ko e kau kalasi ono tu'o lahi mo e matu'aki fu'u kukua mo'oni pe e 'atamai ia. Kole atu ki he kau solomone ke tolo ai leva ke nau 'e'eho ai. Mo'oni e lau ia 'a e nusipepa 'e taha 'o pehe ka lava e liliu 'e tamate'i e potungaue ia. Poupou 'eni ia ki ai. Tamate'i ia he ko e fu'u silini lahi 'oku mole he fu'u potungaue ko ia ko e 'ai ke tokanga'i 'aki e kakai vale ngangau mo 'atamai kovi fakahihi'anga.
[quote=neiufi]
kai keu 'ilo pe ko e ha 'oku pehe ai 'a 4kakai, mahalo na'a 'oku fie pihi hono mimi 'ona. tuku pe sotia ia ke fai 'ene ngaue pea tuku pe e tu'i ke tu'i. loto 'el* pea mahino mai ho'o kau ki he kau 'emo 'a uglysi, fie poto pea 'ai ai mo e 'ikai ma'u koe 'ehe sotia ka e ta mo koe ke fonu ho sese. te'epipilo fie popoto.

E Nei,
Fanongo lelei mai ho poko'i telingaa.
1.'Uluaki,he'ikai ke lava 'eho ki'i tu'i ta'efa'elu mo 'ene ki'i sotia pea mo koe ke mou teitei lava ke fai mai ha me'a kia teau .TOHI TONGI IA KI HO FOI UTOO.
Koe tau'ataina ko 'eni 'oku ou ma'u 'i Mulinii teu kape 'ae tu'i moe palemia pea mo hai pee 'i TONGA 'oku ou sio atu 'oku fai hala kihe kakaii he 'oku ou ongo'i koe Tonga au.
Ko koe pee 'oku ke fie 'emo e ta'x 'oe tu'i moe palemia moe hai fua 'oku fai me'a hala he pule'angaa.Ko au 'oku ou mei lua he ki'i pule'anga anga 'el* pehe'i fau.Ko kimoutoluu koe fanga manu PEA KOIA AI TEU 'OATU 'AE LEA 'AE MANUU KIA TEKIMOUTOLU.

2.UAA,Koe lau pihi maii he teke lava 'o ha'u ki mulini 'o 'ai mai kau puhi'i ho 'utoo ki tu'a,he neongo 'eku maama ange 'iate koee ka teu lava pee 'o puhi'i e maama kae 'ai e me'a oku ke tokanga mai kiaii.

3.TOLUU,Ke tuku pee ee sotiaa ke fai 'enau ngauee 'oku ou lolotonga sio atu kihe 'enau faihalaa.Kapau 'oku 'ikai teke lava 'o sio ki ai taa 'oku mo'oni e lau koee----TAA HE TOKI VALEKAITA'E LAHI MO'ONI KO KOE.
Koe tangata sotia maloloo au 'i mulini pea 'oku 'ikai 'AUPITO ,'AUPITO teu teitei fie ma'u ha me'a 'e taha 'i Tonga ko 'eku faka'amu pee ke mo'ui fiefia mo tau'ataina ange 'ae to'utangata 'oe 'ahonii meihe toutangata 'o'oku he kouhilii.Ko 'eku poupou ta'x toe veiveiua pee 'a'aku kihe LILIUU he 'oku ou tui fakapapau koe halanga ia kihe Prosperous,Security and Freedom for Tonga's future.
Mahalo pee 'oku ke 'itaa koe'uhii 'oku 'iai ha'o famili he sotia pe koe sotia malolo koe pee ko ho'o matu'aki te'epato 'aupito pe ho'o mo'uii 'o tupunga ai 'ae toe te'epato aipee mo ho'o tuii.
I have served on many humanitarian missions in the US Navy off the coast of Liberia,Sierra Leone,Haiti,Somalia and I know what it takes to be a good GI koia ai tuku ho'o fakapiko mo 'ai taa maii moe fakaoli kia teau.My son is in the US Navy like I was so he may be interested in your-- fie TAA KE PIHI HOKU MIMII.. What the Tongan army had done to the people of Tonga is unforgivable.
Nei koe taimi pee kuo ala ai e sotia kihe kakaii kuo 'ikai leva ke nau toe lau e kakai 'oe fonuaa ko honau taha .Kuo hoko leva e kakaii koe FILI kihe pule'anga 'o Tupou. Koia ai NEI 'Oku 'ikai 'aupito teu teitei tokanga atu au kii ho'o ta'x POINII Kake tete'e noa mai pee he 'eku kape kia kou'eiki mo tu'i mo hai fua.

4.FAA.Ko ho'o vale ngangauu 'ena 'oku ke tala ai 'oku sai e TU'I vale kai ta'x ko 'ena pea 'oku sai pee ia koe pisinisi pe ia 'a'au KAE TAPU KEKE FIEPULE MAI HO TA'EFA'ELUU MEI HENA KIA AU 'OKU OU TAUATAINA KEU LEA HA MEA PEE 'I HENI .'Ai pe 'e koe 'ae TU'I ta'ee ma'au he ko koe pee 'oku ke fiema'u he koe vale koe .'OKU HANGE KIATE AU NA'E 'IKAI NAI TEKE AKOO HO'O FU'U FAKAOFA PEHEE.
Pea koe 'ai ai moe 'ikai koaa ke ma'u au ehe kau sotiaa.Koe fanga kii sotia fakalanga leaa eni oku nau matai fakaofa holo heni heenau fanga kii kalapu he oo mai o livii.Tuku mua tangata e fakapikoo kae talanoa mai he isiuu oku aongaa.Tell me something that is stimulating to the exchange of views instead of bore me to death..NEI 'oku 'ikai teu fie 'alu atu au ki Tonga na'a pani ta'x 'eku sioo ha'aku sio kiha sotia.TEU TOKI FOKI ATU PEE KI TONGA HE 'OSI E LILIUU Koia ai 'alu ho lemuu 'o 'emo 'a T5 mo ho'o namu ta'x mai kia teau.

Manatu'i ma'u pee ko ho'o kape mai kotoa kia teauu ko ho'o kape ai pee ia kihe 95% 'O TONGAA.Pea ke ki'i fakakaukau lelei kihe 95% 'oe kakai Tonga 'oku ke fetaulaki moia he 'aho kotoape 'oku ke kape loto atu kia nautolu mo ke faka'amu ke taa kinautolu 'ehe kau sotia 'a NEII ke pihi honau mimii.

FEFE KEKE TALANOA MAI HE ISIUU HE 'OKU KE FU'U 'el* 'AUPITO.
siana sotia tutuku, ko e ha e me'a 'oku ke mamahi ai, you sound like a sailor who does not know how to swim. I am not interested in your naval career and i am not interested either on your son as another sailor. what i am interested in is your lack of transparency as a retired sailor; were you a petty officer or chief petty officer or an able seaman? well let me carry on. what actually happened here in the solomon and what instigated the soldiers action is the concern here. you have to be on the gorund and in theatre to understand the motive.
the way you are going really showed what sort of sailor you were! one thing you need to look at is the threat level in the area then you have to find out what led to the occurrence of the incident. you just cant judge from where you are residing what actually happened. remember you were not the only service person that have been to action on foreign shores. i doubt it you were on those mission because i did not see you. you were on AWOL for fear of being shot by the enemies. AWOL servicemen arre those who have big mouths and not knowing what they are talking about. for your info, my father was serving on the nuclear powered warship USS TEXAS in the early eighties.
for your hatred towards T5, its not my business, the only thing that i know is he had done a great deal of developmentfor tonga and i feel that tonga herself also benefited alot.
ok retired sailor, you can hate anybody as much as you can but let me assure you, nobody cares as everyone is busy trying to get over what happened to nuku'alofa in november last year. ko e liliu ia 'oku ke 'uhinga ki ai, i cant believe the level of your mentality and how vague are your points. retired servicemen never talk the way you do, you sound like a silly ningcumboob sailor. kuo ha e lotu ia, dont tell me that God had left your house.

Tama 4kakai Wrote:[quote=neiufi]
kai keu 'ilo pe ko e ha 'oku pehe ai 'a 4kakai, mahalo na'a 'oku fie pihi hono mimi 'ona. tuku pe sotia ia ke fai 'ene ngaue pea tuku pe e tu'i ke tu'i. loto 'el* pea mahino mai ho'o kau ki he kau 'emo 'a uglysi, fie poto pea 'ai ai mo e 'ikai ma'u koe 'ehe sotia ka e ta mo koe ke fonu ho sese. te'epipilo fie popoto.

E Nei,
Fanongo lelei mai ho poko'i telingaa.
1.'Uluaki,he'ikai ke lava 'eho ki'i tu'i ta'efa'elu mo 'ene ki'i sotia pea mo koe ke mou teitei lava ke fai mai ha me'a kia teau .TOHI TONGI IA KI HO FOI UTOO.
Koe tau'ataina ko 'eni 'oku ou ma'u 'i Mulinii teu kape 'ae tu'i moe palemia pea mo hai pee 'i TONGA 'oku ou sio atu 'oku fai hala kihe kakaii he 'oku ou ongo'i koe Tonga au.
Ko koe pee 'oku ke fie 'emo e ta'x 'oe tu'i moe palemia moe hai fua 'oku fai me'a hala he pule'angaa.Ko au 'oku ou mei lua he ki'i pule'anga anga 'el* pehe'i fau.Ko kimoutoluu koe fanga manu PEA KOIA AI TEU 'OATU 'AE LEA 'AE MANUU KIA TEKIMOUTOLU.

2.UAA,Koe lau pihi maii he teke lava 'o ha'u ki mulini 'o 'ai mai kau puhi'i ho 'utoo ki tu'a,he neongo 'eku maama ange 'iate koee ka teu lava pee 'o puhi'i e maama kae 'ai e me'a oku ke tokanga mai kiaii.

3.TOLUU,Ke tuku pee ee sotiaa ke fai 'enau ngauee 'oku ou lolotonga sio atu kihe 'enau faihalaa.Kapau 'oku 'ikai teke lava 'o sio ki ai taa 'oku mo'oni e lau koee----TAA HE TOKI VALEKAITA'E LAHI MO'ONI KO KOE.
Koe tangata sotia maloloo au 'i mulini pea 'oku 'ikai 'AUPITO ,'AUPITO teu teitei fie ma'u ha me'a 'e taha 'i Tonga ko 'eku faka'amu pee ke mo'ui fiefia mo tau'ataina ange 'ae to'utangata 'oe 'ahonii meihe toutangata 'o'oku he kouhilii.Ko 'eku poupou ta'x toe veiveiua pee 'a'aku kihe LILIUU he 'oku ou tui fakapapau koe halanga ia kihe Prosperous,Security and Freedom for Tonga's future.
Mahalo pee 'oku ke 'itaa koe'uhii 'oku 'iai ha'o famili he sotia pe koe sotia malolo koe pee ko ho'o matu'aki te'epato 'aupito pe ho'o mo'uii 'o tupunga ai 'ae toe te'epato aipee mo ho'o tuii.
I have served on many humanitarian missions in the US Navy off the coast of Liberia,Sierra Leone,Haiti,Somalia and I know what it takes to be a good GI koia ai tuku ho'o fakapiko mo 'ai taa maii moe fakaoli kia teau.My son is in the US Navy like I was so he may be interested in your-- fie TAA KE PIHI HOKU MIMII.. What the Tongan army had done to the people of Tonga is unforgivable.
Nei koe taimi pee kuo ala ai e sotia kihe kakaii kuo 'ikai leva ke nau toe lau e kakai 'oe fonuaa ko honau taha .Kuo hoko leva e kakaii koe FILI kihe pule'anga 'o Tupou. Koia ai NEI 'Oku 'ikai 'aupito teu teitei tokanga atu au kii ho'o ta'x POINII Kake tete'e noa mai pee he 'eku kape kia kou'eiki mo tu'i mo hai fua.

4.FAA.Ko ho'o vale ngangauu 'ena 'oku ke tala ai 'oku sai e TU'I vale kai ta'x ko 'ena pea 'oku sai pee ia koe pisinisi pe ia 'a'au KAE TAPU KEKE FIEPULE MAI HO TA'EFA'ELUU MEI HENA KIA AU 'OKU OU TAUATAINA KEU LEA HA MEA PEE 'I HENI .'Ai pe 'e koe 'ae TU'I ta'ee ma'au he ko koe pee 'oku ke fiema'u he koe vale koe .'OKU HANGE KIATE AU NA'E 'IKAI NAI TEKE AKOO HO'O FU'U FAKAOFA PEHEE.
Pea koe 'ai ai moe 'ikai koaa ke ma'u au ehe kau sotiaa.Koe fanga kii sotia fakalanga leaa eni oku nau matai fakaofa holo heni heenau fanga kii kalapu he oo mai o livii.Tuku mua tangata e fakapikoo kae talanoa mai he isiuu oku aongaa.Tell me something that is stimulating to the exchange of views instead of bore me to death..NEI 'oku 'ikai teu fie 'alu atu au ki Tonga na'a pani ta'x 'eku sioo ha'aku sio kiha sotia.TEU TOKI FOKI ATU PEE KI TONGA HE 'OSI E LILIUU Koia ai 'alu ho lemuu 'o 'emo 'a T5 mo ho'o namu ta'x mai kia teau.

Manatu'i ma'u pee ko ho'o kape mai kotoa kia teauu ko ho'o kape ai pee ia kihe 95% 'O TONGAA.Pea ke ki'i fakakaukau lelei kihe 95% 'oe kakai Tonga 'oku ke fetaulaki moia he 'aho kotoape 'oku ke kape loto atu kia nautolu mo ke faka'amu ke taa kinautolu 'ehe kau sotia 'a NEII ke pihi honau mimii.

FEFE KEKE TALANOA MAI HE ISIUU HE 'OKU KE FU'U 'el* 'AUPITO.
Neiusi koho 'uto 'oku mate pea 'oku fu'u 'eho '
aupito
Mo'oni koe tama 4 kakai 'asili e vale kaita'x 'a e tu'i mo e to e Sotoma.Malo'ia au he'enau kei vilitaki ki he fu'u siana ko 'ena ko G5 kuo talanoa'i he kolope 'ene KEI
mmpoko Wrote:Mo'oni koe tama 4 kakai 'asili e vale kaita'x 'a e tu'i mo e to e Sotoma.Malo'ia au he'enau kei vilitaki ki he fu'u siana ko 'ena ko G5 kuo talanoa'i he kolope 'ene KEI

kapau 'oku 'ikai ke 'i ai ha poini keke talanoa mai ai peake fkmolemole 'o 'alu 'o lea ki he fale lekeleka. do not waste our time!
Hey Nei,Fair Winds and Following Seas to your Dad so not to take the context out of your Dad's honourable service to the country.
But when you talking about AWOL is kind of hit me home because I have served honourably for 24 yrs.To name a few -I have served on USS FORD- FFG 54 out of Long beach Naval Station in the early 80s,USS SHREVEPORT LPD-12 out of Norfork,Va.USS SIDES-FFG-14 out of 32nd San.Dog Naval Sta.3 yrs at Guantanamo Naval Station Cuba,3yrs at US SUBMARINE BASE,Groton/ New London.Connecticut.2yrs at Naval Station,Statan Is. New York..So your AWOL talking to me is an insult to my 24 active yrs of honorable service.Koia ai' oku 'ikai ke fai ha lau ngaue ka koe anga 'o 'ete fakahoko ngaue na'e fai ki hoto lelei taha 'oo 'ikai kete ngaue kovi 'aki hoto fatongia 'o hange ko 'eku sio atu kihe fai fatongia 'a Sevelee.Ka kuo homo leva e puuvao 'oe economy 'a Tonga pea 'oku 'osi taimi ke 'alu atu ha fo'i timi fo'ou 'o fakalele e pulea'ngaa ke feinga'i ke stop the bleeding.
Koe 'isiuu 'oku ou tui 'oku tau faikehekehe ai 'ae fakalele 'o Tongaa.'Oku 'ikai koe 'isiuu 'ae me'a 'oku tau faii ka koe me'a 'oku fakahoko 'ehe kau ma'u mafaii ki honau lakanga kihe fonua 'oe kakai Tonga.Ko koe pee mo kimoutolu 'oku mou taki e aleaa kihe loto pelepelaa he ko hono 'uhingaa ko ho'o mou faingata'a'ia ke fakama'a mai ho'omou ngaue ki tu'a ke sio kiai e kakaii he koe silini 'ae kakaii 'oku totongi 'aki honau kaita'ee ke oo ki pule'anga ke fakahoko e ngaue 'ae kakai 'o TONGAA.Ka lava ke mahino e me'a koia kihe kau takii pea 'e kamata leva ke tau- see some kind of light at the end of the 'AHANGAA.Kae tuku aa e si'i taki pehe'i e kakai Tongaa 'o hange ha taki 'oha manuu.
Koe hoosii pee 'oku fakapiti'i koe'uhii ke faka'uli'i.'E T5 'oku 'ikai ke loto e kakai Tongaa keke faka'uli'i honau fonuaa he 'oku ke fu'u ta'x'ofa ,siokita,tohotoho'i oe fanga ki'i kauleka,nonofo moe tangata,kaiha'asi e pa'anga 'ae kakaii,vale ta'x 'ilo kiha fakalele 'oe fonua moe haa fua.Koe tu'i faiangahala mo'oni 'ae tu'i 'o Tongaa.Pea ka 'iai ha taha 'oku 'ikai tene 'ilo 'ae kovi 'ae kau taki lolotongaa pea koe tokotaha valelahi,ilifia ,te'epato,loi, kaimo'ui mo ta'x'ofa.
Fka'ulia mo'oni koe kakai 'oku nau tala 'oku lelei e taki 'aki 'o Tonga 'ae Tu'i mo 'ene konisitutone pee a'ana ma'ana.
Tongan Army can save Tonga a huge amount of needed cash.'Oku tala mai e haa fua e 'uu me'a 'oku fai 'ehe sotiaa ka 'oku ou tala atu koe ki'i fonua valevale 'a Tonga pea koia ai 'oku 'ikai ke compatible 'ae national defense to require a Conventional Army.Kuo tau 'osi joint the World Org.hange koe UN pea koo 'etau National Defense ia.Koe ha 'oku tau toe tu'u hake ai ke 'ai Army while we know its a waste of money.May be for good looks ke sio mai e 'uu otu motuu 'oku 'iai e Army 'a Tonga.
Pea 'oku 'ikai ke totonu ke ilifia 'ae TDS for thier jobs and their careers.All defense personnel can be easily translated into similar trades in related services like Police and Coast Guard.All I am saying that Tonga DOES NOT NEED AN ARMY PERIOD.ITS LIKE BUILDING A SKI RESORT IN TONGA, OK NUMBNUT.'E lahi ange e lelei 'e ma'u 'e Tonga mei hono fakapotopoto'i e patiseti 'ae sotiaa kiha toe polokalama kihe fakalakalaka 'ae fonuaa.
Its been long overdue that the govt.shave the excess fat off her sluggish economy.Tuku aa e tukuaki'i e kovi 'a Tongaa kihe 16/11 he na'e 'osi kovi pee 'a Tonga ia ki mu'a pea 'oku lolotonga kovini pee 'a Tonga pea 'e kei hokohoko atu pee 'ene kovii KAE 'OUA LEVA PEE KUO TAU---LILIU.
KOE 'ILONGA TAMA E MAVAHE 'A PALAKANA KUO HANGA 'EHE KAULEKA SOLOMONE 'O TOLO KAU SOTIA TONGA...TALU PE FO'I ONGOONGO NE TUKUMAI KIMU'A 'OKU E'A AI E MALI 'A PALAKANA IA 'I TONGA MAHALO KOE ME'A IA NE MAMAHI AI KAULEKA SOLOMONE 'O SI'I TOLO PEHE'I E KAU TONGA KO 'ENAU PEHE KUO TAMATE'I SI'I PALAKANA KA 'OKU TOTONU KE AKO'I E KAU SOTIA TONGA KE NAU POTO HE LEA FAKASOLOMONE KE NAU LAVA TALANOA MO KINAUTOLU MO FAKAMAHINO KI SOLOMONE 'OKU LOLOTONGA FIEFIA ATU 'A PALAKANA IA MO HONO HOA PEA 'OKU MEI FA'ELE HOA 'O PALAKANA PEA NA TOKI FOKI ATU KI SOLOMONE...
Kou pehee 'oku faka'ofa 'aupito e tu'unga 'oku sio mai ai 'a kinautolu ko ena hangee ko Neiufi mo me'a. Kapau ne mahino lelei ki honau 'atamai e palopalema 'i Tonga he'ikai ke nau poupou ki he faihala 'a e ma'umafai. Ko e 'uhinga e lea ki he palopalema 'i Solomone fekau'aki mo e Sotia he 'oku ne fakamanatu mai 'a e anga kovi 'oku nau fakahoko ki he kakai Tonga 'i Tonga. He kapau 'oku nau anga kovi pe ki honau kakai pea ko e ha ai ha toe taha. Ne 'ikai ha taha e mamahi ki he sotia kimu'a he 16/11. Ne hili pe hono ui kinautolu ke faifatongia hili e 16/11 pea ne mahino ai pe 'a e tu'unga fakatu'utamaki ke kei hokohoko atu 'enau ngaue he malumalu 'o e pule'anga lolotonga.
'Oku 'asili'aki ko e matu'a 'e ni'ihi hange ko Neiufi 'oku nau kei kikivoi he poupou kovi ki hono ngaue hala'aki 'o e mafai.

'Oku 'i ai e lau 'a e Fepale 'oku pehe, "Ko ia 'oku tapou ki he to'onga fakaehaua 'a e malohi ko e fo'ii ia mo e fakahekehe, he ko e ha ka fiema'u tokoni ai 'a e malohi lolotonga 'ene malohi. Ka ko ia 'oku ne fakafepaki ki hono fakaehaua 'o e vaivai ko e to'aa ia mo e 'ofa, he 'oku ne fakafepaki ki he fakaehaua 'a e malohi ke hakeaki'i ai 'a e vaivai. He ko e vaivai 'oku fiema'u tokoni ka 'oku 'ikai ko e malohi".

Ko ia ko e kakai hange ko Neiufi ko e koto fo'i mo e fakahekeheke he 'oku nau o atu kinautolu 'o toe teketeke atu ki he fu'u mafi 'o e pule'anga Tonga ka 'oku 'osi fu'u malohi mo kaukaua pe ia 'i hono ivi fakasotia mo e polisi, 'o 'ikai ke ne toe fiema'u 'e ia ha poupou atu. Ka ko e to'aa mo e 'ofaa 'a e kakai hange ko 'Akilisi mo me'a 'i Tonga, Tama4kakai, mmpoko, Tika, Blood , Moana mo hai fua e kau pro-demo heni. 'Oku nau 'ilo 'a e feitu'u 'oku vaivai, tukuhausia, fakaehaua'i, 'a ia ko e kakai 'o Tonga, pea 'oku nau li'aki leva honau taimi, ivi, ongoongo lelei mo e pa'anga kae feinga ke hakeaki'i kinautolu 'aki 'enau fakafepaki ta'etuku ki he fakaehaua 'a e malohi 'oku lolotonga lele ta'etuku 'i Tonga.

Ko ia ai Neiufi ko e me'a pe 'e ua fekau'aki mo koe.
1. 'Oku 'ikai mahino kia koe 'a e palopalema 'i Tonga 'oku tu'unga ai ho'o tapou ki he fakaehaua 'a e malohi lolotonga pe 'ene malohi mo 'ikai ke ne fiema'u tokoni.

PE

2. 'Oku mahino lelei pe kiate koe 'a e palopalema ka koe'uhi, hange ko e lau, ko e tokotaha fo'i mo fakahekeheke koe 'o tupunga ai ho'o poupou ki he fakaehaua 'a e pule'anga 'i Tonga 'o me'angaue'aki e sotia mo e polisi.

kapau ko e 'uhinga 1 'a ho palopalema Neiufi pea 'oku sai pe he koe fakapunga pe 'ehe ta'emahino, ka 'okapau ko e 'uhinga hono 2 pea 'oku totonu ke hilifaki e uipi ki he tu'a 'o e kau fakahekeheke ki he lahitaha 'e ala lava.
Neiusi ta'x poini ha 'oku ke tangila mai ai.Lau lelei hifo 'eku poini KO HO TU'I 'A TUPOU 5 'OKU GAY PE NOFO FAKASOTOMA.Mahino atu ,talamai ange pe 'oku loi?
[Neiufi 'oua 'e mole ha'o lelei 'e taha he fanga valekaita'e ko'eni. He oku nau lau holo ka oku mahino mai he'enau founga talanoa koe kakai loi'elo lahi e kau temo moe kau poupou. He ko 4 kakai koe kalasi ono tu'olahi atu. Pea koe loi'elo mo fktete'e mai ene sotia he kohai ne ilo atu ene sotia.
Me'a pe Neiufi oku tau fiefia ai ko'enau siko holo heni ka oku lele lelei pe ngaue ia 'ae Pule'anga hono langa e fonua, ko enau me'a pe oku fai heni he taimi ni koe fk heleleu holo mo fktuai'i e langa fklakalaka oku feingai ehe Tu'i ,Palemia moe kau ngaue 'ae Pule'anga moe kakai e Fonua koe k'ii ni'ihi tokosi'i pe heni 'oku fkheleleu holo.

Koia Neiufi 'oku nau kohu mai nautolu 'oku 'iai koaa hono tokoua 'i Solomone koe vale loi'e'elo pea kapau koe mo'oni ko hono tokoua pea talamai ange 4kkai e hingoa ho tokoua moho hingoa ke vakai'i ange pe 'oku ke faimili moia pe 'ikai pe ko ho'omou me'a ena e fklahi e talanoa.

Neiufi malo e ngaue mei mulina moe malo e 'ofa fonua. Neiufi kehe pe ke mahino ki he toenga e kakai 'oku nau lau e paenga ni 'oku loi'elo e ngaahi me'a 'oku tukuaki'i holo he kau fie poto ko'eni.

Mpoko ,4 kakai moe kau tamaa mou kakakasele pe moutolu heni ke lahi he oku ikai ke tui atu ha taha ia ki ho ngutu.
Zimba Wrote:[Neiufi 'oua 'e mole ha'o lelei 'e taha he fanga valekaita'e ko'eni. He oku nau lau holo ka oku mahino mai he'enau founga talanoa koe kakai loi'elo lahi e kau temo moe kau poupou. He ko 4 kakai koe kalasi ono tu'olahi atu. Pea koe loi'elo mo fktete'e mai ene sotia he kohai ne ilo atu ene sotia.
Me'a pe Neiufi oku tau fiefia ai ko'enau siko holo heni ka oku lele lelei pe ngaue ia 'ae Pule'anga hono langa e fonua, ko enau me'a pe oku fai heni he taimi ni koe fk heleleu holo mo fktuai'i e langa fklakalaka oku feingai ehe Tu'i ,Palemia moe kau ngaue 'ae Pule'anga moe kakai e Fonua koe k'ii ni'ihi tokosi'i pe heni 'oku fkheleleu holo.

Koia Neiufi 'oku nau kohu mai nautolu 'oku 'iai koaa hono tokoua 'i Solomone koe vale loi'e'elo pea kapau koe mo'oni ko hono tokoua pea talamai ange 4kkai e hingoa ho tokoua moho hingoa ke vakai'i ange pe 'oku ke faimili moia pe 'ikai pe ko ho'omou me'a ena e fklahi e talanoa.

Neiufi malo e ngaue mei mulina moe malo e 'ofa fonua. Neiufi kehe pe ke mahino ki he toenga e kakai 'oku nau lau e paenga ni 'oku loi'elo e ngaahi me'a 'oku tukuaki'i holo he kau fie poto ko'eni.

Mpoko ,4 kakai moe kau tamaa mou kakakasele pe moutolu heni ke lahi he oku ikai ke tui atu ha taha ia ki ho ngutu.

ZIMBA,
Malo 'etau lava.Si'oku tokoua 'atamai kovi pe na'ake 'alu ena 'i fee kuoke 'asi mai pe 'o fai ho angaa he faka'ea holo heni he'etau faikavaa .'Asinga ai ho'o toutou hu mai he faikava hala pea mo ho'o hu ta'x me'i kavaa. .Alu atu ki Ma.ufanga kihe tokee kemo faikava mo Feleti.'Ai mo 'alu aa e taimii pea hu mai mo ha ki'i kofu kava he neongo pe 'ene hala mama'oo ka koe poini pe ke lii ki loto.
FAKAFETA'I EE TOE HUU ta'x POINI MAI 'A Zimba.
[quote=Zimba]

ZIMBA,
'OSI 'EKU TUMUU HO'O FU'U VALE PEHE HE LAUKONGA FAKATONGAA 'O HANGE KO HO TU'I TA'EFA'ELU KO 'ENA KO T5.
Toe foki 'o lau tu'o 100 e posts 'ae kakaii ke mahino kiho KUAA na'e te'ekiai keu talaatu 'oku 'ikai haku tokoua 'i Solomone.Mahalo 'oku sai keke hiki mo koe ki Solomone kemo liilii ai mo Nei he 'oku mo 'uto'i SOLOMONE tatau.
'Alu 'o lau ke mahino e lau 'ae fepale nake tafoki hake ho ta'emahinoo 'o ''ai koe lau ia 'aha tama kehe.Zimba 'ofa aa 'o feinga mu'a ke fakasi'isi'i e 'atamai kovii kae tuku ho'omo 'ita 'amoua mo Nei he'eku ta'x fie kai e ta'x 'o TUPOU NIMAA.Koe 'emo 'oe tu'i moe kakai pehee koe pisinisi 'ata'ataa pe ia 'a'au.Kae 'oua mu'a teke lolotonga ho'o 'emo e tu'ii,Feleti moe fa'ahinga pehee,kou toe feinga koe keke talanoa mai he 'oku fu'u lolotonga namu tungaiku toki 'osi 'emo mai ho ngutuu. Malo 'Aupito ZIMBA 'ofa atu e!!.
4kkai, 'oku mahino mai ho'o talanoa e me'a koe fiepopoto moe kaaimu'a 'oku ke fai. 'Oku ha mai ho'o talanoa 'oku ke talanoa 'emo pe mo kai tungaiku. Mahino mai ai koe tokotaha koe 'oku ke nofo pe he kaitungaiku moe 'emo'emo holo e kakai.
Koia ai 4kakai fa'af'alolo tokotaha pe e koe e 'otu tungaiku ko'ena 'oku ke fetakai ai he 'oku ke anga pe kiai.
Kaikehe tuku pe kemau fai e ngaue ke langa hake e fonua he 'oku 'ikai teke ala 'o fai ha me'a ma'ae fonua ka ko ho'o me'a pe 'oku mole koho 'ea he moe favai he 'emo takai holo.

Koe me'a ke mahino ke mahino ki he kau lau e paenga ni 'oku mou mio'i fiepoto moe fiehaa. Pea temau ngauei pe fonua ni ke lelei ki he kaha'u e fonua fklukufua 'o 'ikai ke toe lau ha Temo moha fa'ahi ka koe Tonga kotoa pe. Pea mou hokohoko atu pe talanoa 'emo moe kaitungaiku he 'oku mou anga pe kiai.

Pea tuku e 'ita ia 4kkai na'a fisi ho telinga ke kulaa...... Pea ko ho'o ita mai he'eku lea heni he ne 'iai ha me'a ho'o kui heni keke pule mai ai kia au? Kasele fie poto! Tuku ho'o fie pule na'u paa'i hoo telinga ke kiikiii....hahahaaaaa......He'ikai teke lava 'o taofi au he 'oku ou ta'uataina keu lea mo fkhaa 'eku fkkaukau ki he kau 'uto kovi ko mou3. Pea ke mahino ki he si'i kakai Tonga kotoa 'oku 'ikai kenau fu'u loko 'ilo ha me'a ki he fonua koe me'a 'oku mou puhi holo koe fklahi moe fiepoto moe loi'e'elo lahi.Pea tuku e fie pule moe fie fkaoao he koe tikitato ia 'oku mou fai. Pea tuku e fie talanoa fkpoto he 'oku ke vale kaita'e.hahahahaaaaaa "oua e kohu...
Leka Simipa 'e vave ni ha tuku mai fakamamani lahi 'a e pau'u 'a Tupou 5 he mui 'o e kau leka tangata,pea ke toki longo ai kuo namu'eho a Tonga ni ho'omou poupou ki he fu'u Tu'i Fakalusa mo Fakamala'ia.
mmpoko Wrote:Leka Simipa 'e vave ni ha tuku mai fakamamani lahi 'a e pau'u 'a Tupou 5 he mui 'o e kau leka tangata,pea ke toki longo ai kuo namu'eho a Tonga ni ho'omou poupou ki he fu'u Tu'i Fakalusa mo Fakamala'ia.

ko koe mmpoko mo tama4 kakai mo ho'o mo kau ta'x mahino 'oku fu'u fk'ofa 'au pito. ko ho'o mou fkkaukau 'oku mahino mai ho'o mou kei fkpo'uli.
ko e fonua ia 'oku fk'ofo'ofa pe ia ngata pe he kau 'emo mo kimoutolu 'oku tapili motu. tuku ho'o mou fiepopoto moe fanga namu ta'x. ko namu ta'x e fonua ko e ngaue 'a e kau 'emo moe fa'ahinga hange ko kimoutolu.
mou sio lelei he 'oku sai pe fonua ia ko moutolu pe 'oku mou puke he femaleleaki. o 'o sio kia mapa puloka pea ka 'ikai pea mou o a 'o to ha luo sepitiki. fakahela ko ho'o mou fie popoto fanga peka.
Zimba Wrote:4kkai, 'oku mahino mai ho'o talanoa e me'a koe fiepopoto moe kaaimu'a 'oku ke fai. 'Oku ha mai ho'o talanoa 'oku ke talanoa 'emo pe mo kai tungaiku. Mahino mai ai koe tokotaha koe 'oku ke nofo pe he kaitungaiku moe 'emo'emo holo e kakai.
Koia ai 4kakai fa'af'alolo tokotaha pe e koe e 'otu tungaiku ko'ena 'oku ke fetakai ai he 'oku ke anga pe kiai.
Kaikehe tuku pe kemau fai e ngaue ke langa hake e fonua he 'oku 'ikai teke ala 'o fai ha me'a ma'ae fonua ka ko ho'o me'a pe 'oku mole koho 'ea he moe favai he 'emo takai holo.

Koe me'a ke mahino ke mahino ki he kau lau e paenga ni 'oku mou mio'i fiepoto moe fiehaa. Pea temau ngauei pe fonua ni ke lelei ki he kaha'u e fonua fklukufua 'o 'ikai ke toe lau ha Temo moha fa'ahi ka koe Tonga kotoa pe. Pea mou hokohoko atu pe talanoa 'emo moe kaitungaiku he 'oku mou anga pe kiai.

Pea tuku e 'ita ia 4kkai na'a fisi ho telinga ke kulaa...... Pea ko ho'o ita mai he'eku lea heni he ne 'iai ha me'a ho'o kui heni keke pule mai ai kia au? Kasele fie poto! Tuku ho'o fie pule na'u paa'i hoo telinga ke kiikiii....hahahaaaaa......He'ikai teke lava 'o taofi au he 'oku ou ta'uataina keu lea mo fkhaa 'eku fkkaukau ki he kau 'uto kovi ko mou3. Pea ke mahino ki he si'i kakai Tonga kotoa 'oku 'ikai kenau fu'u loko 'ilo ha me'a ki he fonua koe me'a 'oku mou puhi holo koe fklahi moe fiepoto moe loi'e'elo lahi.Pea tuku e fie pule moe fie fkaoao he koe tikitato ia 'oku mou fai. Pea tuku e fie talanoa fkpoto he 'oku ke vale kaita'e.hahahahaaaaaa "oua e kohu...

Z,
KOU 'OFA LAHI ATU KA KOE MOE TAU MOE FAKAHIHI'ANGA MAI MEI HENA.

kuo te ongo'i atu ho'o fu'u langa ko'ena 'a TONGAA na'a hange koe taua Peepelii.'Oku 'asi mai pe ho'o tohii koe tama koe 'oku ke mohe pee mo faikava pea 'aa pe 'o fakamatala mai ho'o langa 'a Tongaa.

Z ,KII PIKO ATU FAKAMOLEMOLE 'O LAU E TOHI 'A SEFO NA'A MOU MAAMA AI PEA TUKU AA 'ETAU TAUKAPE .

Pea 'oku ou fakapapau atu Z, 'oku mole ke mama''o ha'aku fiema'u mafai.'Oku anga fefe keke sio 'o ta'x 'ilo'i e kovi 'a T5.'OKU KE KUI tangata pe koho 'utoo 'oku niniiiii.
'Oku 'alu pe taimi ke toe malieange 'etau tautolo he 'oku tuku atu 'a Solomone ia mo e kau Sotia Tonga hono tolo maka ka tau tautolo maka tautolu heni tnews web pea koe taimi tatau pe 'oku mau malie'ia atu moe kau fakafafine he Ano Masima he ngaahi tautolo 'oku fai...'Oku toe fakaoliange 'etau vilo atu ko eni hange eni ia 'e hanga 'e Nei ia mo Zimba 'o 'ota hotau ngakau...
Kataki pe Nei mo Zimba koe taimi koee 'oku totu'a ai hono pehe'i e kakai 'o e fonua kau ai koe mo hono fa'ahinga pea mo homau ngaahi ha'a koe me'a ena ia te tau luelue atu ai...
He'ikai ke toe tanu ha me'a ia koe kuonga ia ko eni 'oku ui koe MAAMA 'aia koe hake 'ae fakalakalaka pea 'oku 'ataa leva ia ke ke lea pe he me'a 'oku ke fie lea kiai...Ngata pe he taimi 'o Siaosi Tupou I na'e 'ave ai e kautama ko ena ko Topui mo e kau tangata koia ki Malinoa 'o fai ai hono fana...
Kaekehe,'oku 'ikai ke mau ofo kimautolu he me'a ko ena 'oku hoko hange koe kape 'a e ni'ihi ki he fale 'o e Tu'i pea mo e ha fua...Kuo tau a'u mai ki he fu'u kuonga maama ko eni ka 'oku 'iai pe ni'ihi ia 'oku nau fai e to'onga 'a e FAKAPO'ULI...Faka'utaange ki he kau taki e fonua pea ne toki ta mai e tokotaha mei Tonga 'o fakamatala mai e me'a 'a Tu'ivakano na'e fai pea ne hanga ai 'ehe nusipepa Kele'a o faitaa'i...
Koe kuonga maama eni ia neongo koe me'a fakafo'ituitui pe ia 'a Tu'ivakano ke 'uma mo 'ene ki'i ueita ka 'oku mau hoha'a atu ki he'ene toe ki'i fie'uma 'ana ia moe ki'i ueita kae faka'ofa pe si'ono mali ee...FAKAOLI ee...Mo'oni e lau 'emau kau palupalu...Saiange tou'a ia 'oku ma'alahi he ko mali ia mahalo kuo siemu ia...totoatu ko Tonga ia kuo hake fakalaka ia pea 'oku 'ikai pe ke mau ofo mautolu ai...Koia 'oua pe ofo Nei mo Zimba he koe 'atunga pe eni ia vilo e ve'eteka 'o Taimi...
Tau foki mu'a ki he poini ki hono taufale'i 'ehe kau Sotia Tonga e fanau Solomone pea li pe fakakaukau ki loto ke tau mama kava pe mo pa'ehee...FAKAOLI EEE....
Kau sotia kuo taimi ke tanaki atu ha loholoho 'o nafui 'aki homou me'a sitii moe laulaunoa. Tuku ho'omou pakia fo'ou he me'a koe mafai. 'Ikai 'oku mou laulaunoa he ki'i mafai na'e 'oatu 'e t5 ke mou ma'u talu mei he 16/11? 'Oku mou kei 'aa'aavea ai 'o a'u ki he taimi ni, pea 'oku mou pehe 'emoutolu ko kimoutolu pe. 'Ai pe ke mou 'ilo na'e 'ikai ke lava 'etau sivi higher leaving. Na'e tufitufi holo pe kimoutolu 'o tanaki mai ke ngaue'aki homou ivi'i valee 'ehe tu'ii. tuku ho'omou laulaunoaa ka mou fai pe me'a 'ae fanga vale koe 'ofa he kakaii 'o tatau ai pe pe koe Solomone pe Tonga pe koha toe kakai 'oha fa'ahinga fonua pe. Manatu'i ko homou tefito'i fatongiaa koe "malu'i e fonua". 'Oku 'ikai koe malu'i pe 'o t5, ka koe fonuaa fakalukufua. 'Ai ke mahino ia ki homou fo'i 'atamaii moe vale ngangau.
Kou tui ka fai ha sivi fika he'ikai ke teitei lava 'ehe kau Sotia ko ena 'o fai e liunga 6 pea kapau 'e fekau ke nau lea fakapalangi kou talaatu koe ta heu ee moa kuo tau fanongo ai...Ko Tonga pe mo 'ene kau Sotia 'oku nau kalasi 6 tu'o lahi pea oo atu 'o tui e teunga sotia ko hono ola ena koe ta'emahino kuo lahi...Pea ka fekau atu ke laukonga 'oiaue Sisu eee...mahalo tene fana'i kita he pehe atu ke laukonga...Pea tau sio loto atu he taimi oku nau heka ai he vaka heikai ke lava ia fakafonu e foomu...Faka'ofa koe kau Sotia Tonga eee
Neiusi tuku e 'ita ka ke fai ha ngaue kia Tupou5 he'e maumau e me'a tangutu 'a e kauleka tangata he'ene tekekai ai
Mmpoko kau talanoa atu me'a malie ko eni eee...Na'a ku lele atu ki he Konga 'Ao loloa pea mo hoku kaunga Pisinisi heni koe India pea ne talamai kiate au e me'a ko eni...
Talamai ke fai 'ema ki'i savea he 'u falekoloa pe 'oku ui 'i Aotearoa koe DAIRY...Fakalata ema takai holo he 'uu falekoloa pea fakafe'iloaki atu 'e hoku hoa pisinisi ko eni ki he owner 'o 'uu falekoloa ka ne 'iai e me'a malie he'emau talanoa eee...Na'a mau talanoa ki he ngaahi me'a ko eni 'oku hoko hotau fonua pea koe meimei koe kotoa e kau India ko eni na'e 1 matemate pe me'a ne mau fetaulaki ai moe anga 'enau fakafehu'i...Ko e fehu'i eni na'e lava ke talamahino ai 'enau 'ilo ki hotau pule'anga...Na'a nau fakamatala mai 'enau mamata he televisone 'ae faka'eke'eke hotau Tu'i mo 'ene hisitolia pea 'oku nau tala koe fu'u TU'I GAY...Kou talaange talu 'eku tupu 'aku hoku fonua te'eki keu sio tu'otaha au homau Tu'i pea 'oku te'eki keu fe'iloaki au mo ha taha he fale 'o e Tu'i 'o a'u eni ki he Tu'i ko eni 'oku te'eki keu mamata au kiai...
Na'a ma foki mai mei Aotearoa kuo mahino 'oku 'osi mafola 'i mamani e anga hotau fu'u Tu'i...Malie atu koe TU'I 'O TONGA...
Pages: 1 2
Reference URL's