THE Tonga-Fiji tension over the Teleki Reefs (better known internationally as the Minerva Reefs) continues to intensify, after an order was issued on January 8th from the Fijian regime to remove a lighthouse from the reef.
The lighthouse was built by the Tongan government.
Sources say the two countries’ United Nations ambassadors are engaging in discussions to find a peaceful solution to the conflict, which has been simmering for years.
The late King Tupou IV declared Teleki reefs as Tongan territory in February 1972, after the Tongan navy ousted the famous “Republic of Minerva” a month earlier.
The South Pacific Forum received no disputes to the move and endorsed Tonga’s claim over the reefs.
But the Fijian regime has demanded the removal of all navigation and territorial claims, as this is “trespassing” on Fijian territory. Fiji argues that the reefs cannot be recognised the UN’s convention on the law of the sea, because it is not a permanent terrestrial island.
They also lie within Fiji’s exclusive economic zone.
But Tonga’s claim is legal, founding on legal royal declaration.
Minerals
The heightened tension casts a curious light on the increasing importance of the vast Pacific Ocean and the island countries’ EEZs.
Recently, there has been growing interest in the seabed between Tonga, Fiji, and New Zealand after the discovery of lucrative and high-grade underwater mineral deposits in the area.
Fingers are already pointing at superpower or multinational corporation interests may be behind the escalating tension.
The Teleki issue will test diplomatic relations between Tonga and Fiji, which share a strong historical, political and cultural relationship.
Officially in Tonga the reefs are known as Telekitonga and Telekitokelau, but they are also known as Minerva Reefs named after an Australian whaler.
![[Image: minreva.JPG]](http://jeffreybert.fileave.com/minreva.JPG)
Minerva Reef.
PUKE ATU A POU5 IA O 'AVE O HA'I E HAKAU KO ENA MOE FKHELA"""
(01-31-2011 11:43 PM)kava lahi Wrote: [ -> ]PUKE ATU A POU5 IA O 'AVE O HA'I E HAKAU KO ENA MOE FKHELA"""
another arrogant comments?
POUPOU LAHI ATU KA KOE KAVA,FAU FKMAHAEU'I ATU MO'ENE KI'I TOHI PANGIKE PA'ANGA KAKA 'O 'AVE ATU KI MINEVA HA'I HA FO'I TAULA HE MONGA PEA TUKU AIPE AI KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE 'ULU KOVI PEA 'OKU FU'U ta'x'OFA MO'ONI HONO KI'I FO'I 'UTO 'ONA.PEA 'AI PE 'ENE TOHI PANGIKE MO'ENE PA'ANGA 'O FAFA'O HE MONGA KE TAPUNI'I 'AKI NA'A TOE ONGO HA'ANE KAILA TOKONI KI FISI MO HA'AMOA.
(02-01-2011 01:12 AM)loto sene Wrote: [ -> ]POUPOU LAHI ATU KA KOE KAVA,FAU FKMAHAEU'I ATU MO'ENE KI'I TOHI PANGIKE PA'ANGA KAKA 'O 'AVE ATU KI MINEVA HA'I HA FO'I TAULA HE MONGA PEA TUKU AIPE AI KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE 'ULU KOVI PEA 'OKU FU'U ta'x'OFA MO'ONI HONO KI'I FO'I 'UTO 'ONA.PEA 'AI PE 'ENE TOHI PANGIKE MO'ENE PA'ANGA 'O FAFA'O HE MONGA KE TAPUNI'I 'AKI NA'A TOE ONGO HA'ANE KAILA TOKONI KI FISI MO HA'AMOA.
na ke ako??...ngali personal mamahi ia koe na ka pou5 ...koe ako pe hotau maama'anga.
(02-01-2011 02:00 AM)Kingi007 Wrote: [ -> ] (02-01-2011 01:12 AM)loto sene Wrote: [ -> ]POUPOU LAHI ATU KA KOE KAVA,FAU FKMAHAEU'I ATU MO'ENE KI'I TOHI PANGIKE PA'ANGA KAKA 'O 'AVE ATU KI MINEVA HA'I HA FO'I TAULA HE MONGA PEA TUKU AIPE AI KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE 'ULU KOVI PEA 'OKU FU'U ta'x'OFA MO'ONI HONO KI'I FO'I 'UTO 'ONA.PEA 'AI PE 'ENE TOHI PANGIKE MO'ENE PA'ANGA 'O FAFA'O HE MONGA KE TAPUNI'I 'AKI NA'A TOE ONGO HA'ANE KAILA TOKONI KI FISI MO HA'AMOA.
na ke ako??...ngali personal mamahi ia koe na ka pou5 ...koe ako pe hotau maama'anga.
FIHA 'EKU TALA KA KOE KE TUKU E LAU AKO MOE TE'EPUSI, KAI PE TOE TUKU HO'O NGANGAU 'AU
(02-01-2011 02:26 AM)swimm Wrote: [ -> ] (02-01-2011 02:00 AM)Kingi007 Wrote: [ -> ] (02-01-2011 01:12 AM)loto sene Wrote: [ -> ]POUPOU LAHI ATU KA KOE KAVA,FAU FKMAHAEU'I ATU MO'ENE KI'I TOHI PANGIKE PA'ANGA KAKA 'O 'AVE ATU KI MINEVA HA'I HA FO'I TAULA HE MONGA PEA TUKU AIPE AI KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE 'ULU KOVI PEA 'OKU FU'U ta'x'OFA MO'ONI HONO KI'I FO'I 'UTO 'ONA.PEA 'AI PE 'ENE TOHI PANGIKE MO'ENE PA'ANGA 'O FAFA'O HE MONGA KE TAPUNI'I 'AKI NA'A TOE ONGO HA'ANE KAILA TOKONI KI FISI MO HA'AMOA.
FIHA 'EKU TALA KA KOE KE TUKU E LAU AKO MOE TE'EPUSI, KAI PE TOE TUKU HO'O NGANGAU 'AU
weh ke ita koe lau ta'eako?? ... koe 'eke sio atu fuu fkpouli pehe pe oku ne ma'u ha maama? kovi eku 'eke aku? pe oku tautonu ia ka koe?? too too mui hifo fakamolemole. lol
(02-01-2011 02:46 AM)Kingi007 Wrote: [ -> ] (02-01-2011 02:26 AM)swimm Wrote: [ -> ] (02-01-2011 02:00 AM)Kingi007 Wrote: [ -> ] (02-01-2011 01:12 AM)loto sene Wrote: [ -> ]POUPOU LAHI ATU KA KOE KAVA,FAU FKMAHAEU'I ATU MO'ENE KI'I TOHI PANGIKE PA'ANGA KAKA 'O 'AVE ATU KI MINEVA HA'I HA FO'I TAULA HE MONGA PEA TUKU AIPE AI KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE 'ULU KOVI PEA 'OKU FU'U ta'x'OFA MO'ONI HONO KI'I FO'I 'UTO 'ONA.PEA 'AI PE 'ENE TOHI PANGIKE MO'ENE PA'ANGA 'O FAFA'O HE MONGA KE TAPUNI'I 'AKI NA'A TOE ONGO HA'ANE KAILA TOKONI KI FISI MO HA'AMOA.
weh ke ita koe lau ta'eako?? ... koe 'eke sio atu fuu fkpouli pehe pe oku ne ma'u ha maama? kovi eku 'eke aku? pe oku tautonu ia ka koe?? too too mui hifo fakamolemole. lol
001007 'OKU KE PEHE KOE KAKAI AKO PE PEA 'IKAI KENAU TOHI PEHE,SIO MAI HO PO FALEMALOLO KO'KU AKO 'ENI 'OKU OU MAHINO'I 'AE 'ERO 'OKU FAI 'EHE TU'I KIHE FONUA MOE KAKAI 'A SIHOVA,PEA KOHONO TUHA PE IA HE NA'E TOTONU KE FAI KIAI 'AE LEA 'A SISU KIA SIUTASI,NA'E MEI LELEI ANGE KAPAU NA'E 'IKAI KE FANAU'I MAI KOE, PEA 'OKU TOTONU KE PEHE 'AE LEA KIHE TU'I 'ULU KOVI 'O TONGA.KA KOE TOE HA MASI'I 001007 KOE KAKAI PUPUHA'A PEHE HANGE KOE TU'I PEA 'OKU TOTONU LEVA IA KE 'AVE KI MINEVA 'O HA'I HA TAULA HE MONGA PEA LI KIHE HAKAU KE 'AU'AUNGA MAMALIE AI MOE ANGA PALAKU 'ENE NGAAHI TO'ONGA KIHE KAKAI MASIVA 'OE FONUA.
KO HAA KOAA NA'E IKAI 'OHUA MAI AI 'A FIJI IA 'O TA'OFI HONO CLAIM 'E TUPOU IV O E MOTU, KAE TALI KE HOKO MAI A G5 KOE MO 'ENE ta'x ILO'I HA ME'A KI HE FONUA. NGALINGALI OKU HOLI 'A FISI KE TOO AI LEVA HE TAIMI OKU MO'UMO'UA AI 'A TONGA, PEA MOE TUI ta'x MAHINO HE TAIMI NI. LET SEE, WHO CLAIM IT FIRST???
TONGA!!! LOL
Kautama, ko'ena kuo u sio atu pe mei heni kihe ki'i tapa'i kofu loto 'o Pou5 'oku si'i vilivilingia mai 'i he hakau mineva hihihihihihiihihihihi
(02-01-2011 10:52 AM)Kehekehe Wrote: [ -> ]Kautama, ko'ena kuo u sio atu pe mei heni kihe ki'i tapa'i kofu loto 'o Pou5 'oku si'i vilivilingia mai 'i he hakau mineva hihihihihihiihihihihi
LOL @ KOFU LOTO OKU LEISI PE OKU KAKII LOL
hihihihihih Tatau koe ki'i kofu loto hinehine kae valaloto 'uli'uli hihihihihhi
koe ha me'a 'oku mou mamahi pehee ai kia Pou5.....na'e kau ho'omou fanga 'uhiki he'ene halataha'i....mou lue mai he poini...pe ka 'ikai...pea mou toe tafoki mai 'o takitaha hiko ho'omou kasele holo 'i loto ni....he ko kimoutolu pe 'oku mou namu sai'ia ai.....mani ee...koe te'eki pe fokotu'u mai 'e ha taha ha ki'i fo'i taumu'a ke fai ki ai ha felafoaki...kuo mou 'oho mai pe 'ikai ha kila 'o Pou5 ho'omou kai.....kae tuku e 'uhinga ia e me'a 'oku 'ai ke fai ki ai hono talanoa'i.....koe kakai tonga mo'oni koaa kimoutolu pe 'ikai...
Sai,koe toki aonga eni ae tukuhau ae kakai oku fakamole noaia ihe sotiaa.Tau fakaaongai kinautolu kena kii patoo mo fisi he ko ena kuo tala kuo totoatu etau kau sotia he matiketika kihe tauu.Koe toki taataaitaha eni ha faingamalie ke fakaaongai kinautolu kiai .Tala ki fisi pe koe ha e mea oku nau holi kiaii.Te tau kii patosi pe koe ha honau lotoo.tuku e UN ia kihe tafaakii ka tau kii fakatafaaki pe tautolu.Toki mahino ai etau kau sotiaa pe koe kau sotia taufana pe koe sotia kaitunu sipi pe.This is one of the rare use of our useless so called army hee??.
Talaatu kia Bainimarama ke fakatete mai ene fanga xxxxxxx he kuo maau atu etau kau melomeloo kena patoo pe kohai e pule kihe fanga ngatala,hoputu,palukula,sokisoki,vasuva,anga,pone,manini,sikatoki,ulutoki,pose,peva,mulione,tokanoa,elili,toke sevele,tukuhali,fua,limu tangau,sipesipa,tofuaa,tenifa,teliteliuli,teefoo,oo,sifisifi,nofu,tukuku,atu,valu,hakula,totao,hapi,otule,helii,hapatuu,ali,too,kuka,tafola,keviki,uu,uo,manupuna kotoa oku puna holo he funga hakauu,feo moe maka kotoa i MINEVAA.
MOU SIO AA KIHE KAI LELEI LAHI KAPAU TE TAU MALOHI EE????????.HIHIHIHIHIHIHII.
(02-01-2011 12:56 AM)Kingi007 Wrote: [ -> ] (01-31-2011 11:43 PM)kava lahi Wrote: [ -> ]PUKE ATU A POU5 IA O 'AVE O HA'I E HAKAU KO ENA MOE FKHELA"""
another arrogant comments?
KOE ARROGANT 'ENA IA HE KOFULOTO 'O POKASELENIMAA.Check his pantyhose there's more arrogants in there hihihihahaha.Don't check his G-String,there's NOTHING in there.Go Nima ,what a lespo you are.
4KAKAI,
TUKU ENA IA MOE IFO, KO FISI IA OKU FE'UNGA PE IA MOE TOKO 50 NA'E OSI TEU'I 'I AMELIKA PEA MAU LELE ATU O FAKAHOKO E FATONGIA KO ENA. KA IKAI PE SEND ATU HA ROBOTIC 'E TAHA KE NOFONOFO PE IA 'I MINEVA 'O LE'OHI MO TULI E KAU FISI. LOL VAKAI ATU ANGEE?? KO E KAU TONGA 'ENA IA OKU NAU TA'OVALA MAI HE KONGA KAU 'A FISI. 'IUEEE IKAI KOE KAU LAU PE IA LOL 'AI 4KAKAI PE KO KOE KO HAKO KOE 'I RATU MARA LOL
(02-01-2011 11:46 AM)Lavizda Wrote: [ -> ]koe ha me'a 'oku mou mamahi pehee ai kia Pou5.....na'e kau ho'omou fanga 'uhiki he'ene halataha'i....mou lue mai he poini...pe ka 'ikai...pea mou toe tafoki mai 'o takitaha hiko ho'omou kasele holo 'i loto ni....he ko kimoutolu pe 'oku mou namu sai'ia ai.....mani ee...koe te'eki pe fokotu'u mai 'e ha taha ha ki'i fo'i taumu'a ke fai ki ai ha felafoaki...kuo mou 'oho mai pe 'ikai ha kila 'o Pou5 ho'omou kai.....kae tuku e 'uhinga ia e me'a 'oku 'ai ke fai ki ai hono talanoa'i.....koe kakai tonga mo'oni koaa kimoutolu pe 'ikai...
E LAVI Koe kakai Tonga kimautolu 'oku mau 'ofa homau fonuaa kae fakalili'a kihe kovi moe faihala moe 'ulungaanga siolalo moe ta'x'ofa 'aee 'oku mou puukea ai mo homou fu'u Tu'i ko G5.Mahalo pe 'oku ou mahino atu ee..
'e xxx...'oku ke lava 'o sio ho sika 'o lau e tohi ni....ko au 'oku ou 'i he lolotongani pea moe kaha'u na pe 'eku nofo 'i hoku fonua tupu'anga koe 'otumotuanga'ofa....koe Tu'i ko Siaosi 5 mahino pe 'ene Tu'i ia 'a'ana.....'oku pea 'oku 'ikai teu popula au ki ai....he taha ni 'oku ne 'omai ha me'i ta'x keu kai mo hoku famili...kou nonga pe au he 'oku ou ngaue'i pe 'e au mo hoku famili kimautolu ke ma'u 'emau tau'ataina......ne fai e naue'i e pule'angaa he ngaahi ta'u 80 tupu...pea kuo lava lelei ia...pea koe fakatotola'a leva mo kei fiema'u 'a e makona 'a e famili....'oku te fononga leva kita ki tokanga he ko 'ete konga koula ia....ka ne mo'oni ho'omou 'u lau he fai hala 'a e Tu'i....KUO FUOLOA HA'ANE MATE NO'OU'A HA FEITU'U...TAPUANGE MO 'ENE 'AFIO....pea mahino ki mamani ko homou 'u tukuaki'i 'oku fai ki ai 'oku mo'oni..... full stop.......mou o lea ha me'a a'e hela ha'amou kui hono ngaue'i...pea mou o lea ha me'a na'e hela ha'amou kui hono tau'i.....KA MAU TUI ATU....ka fakahokohoko e ngaahi tau tungaiku mai 'i tonga he kuonga koee....ne kapiteni ho'omou ngaahi kui fefine mo ho'omou ngaahi kui tangata ai....kae 'ikai ke nau feinga ke nau kapiteni ke nau hoko 'o Tu'i 'o hange ko Siaosi 5.....mahino atu ee....
(02-01-2011 06:09 PM)Lavizda Wrote: [ -> ]'e xxx..'oku ke lava 'o sio ho sika 'o lau e tohi ni....ko au 'oku ou 'i he lolotongani pea moe kaha'u na pe 'eku nofo 'i hoku fonua tupu'anga koe 'otumotuanga'ofa....koe Tu'i ko Siaosi 5 mahino pe 'ene Tu'i ia 'a'ana.....'oku pea 'oku 'ikai teu popula au ki ai....he taha ni 'oku ne 'omai ha me'i ta'x keu kai mo hoku famili...kou nonga pe au he 'oku ou ngaue'i pe 'e au mo hoku famili kimautolu ke ma'u 'emau tau'ataina......ne fai e naue'i e pule'angaa he ngaahi ta'u 80 tupu...pea kuo lava lelei ia...pea koe fakatotola'a leva mo kei fiema'u 'a e makona 'a e famili....'oku te fononga leva kita ki tokanga he ko 'ete konga koula ia....ka ne mo'oni ho'omou 'u lau he fai hala 'a e Tu'i....KUO FUOLOA HA'ANE MATE NO'OU'A HA FEITU'U...TAPUANGE MO 'ENE 'AFIO....pea mahino ki mamani ko homou 'u tukuaki'i 'oku fai ki ai 'oku mo'oni..... full stop.......mou o lea ha me'a a'e hela ha'amou kui hono ngaue'i...pea mou o lea ha me'a na'e hela ha'amou kui hono tau'i.....KA MAU TUI ATU....ka fakahokohoko e ngaahi tau tungaiku mai 'i tonga he kuonga koee....ne kapiteni ho'omou ngaahi kui fefine mo ho'omou ngaahi kui tangata ai....kae 'ikai ke nau feinga ke nau kapiteni ke nau hoko 'o Tu'i 'o hange ko Siaosi 5.....mahino atu ee....
'E LAVIxxx KO 'EMAU FANGA KUI NA'A NAU HELA HONO TAU'I 'AE FONUA KA 'OKU 'IKAI KO TUPOU FAMILY IA KOE ME'A IA 'OKU NOHOTUNGAIKU PEHE AI E HAKO 'O TUPOU KOHONO FKMAHINO MAI IA KIHO 'UTO'I TE'EKULI KOE ME'A IA 'ENE KUI NA'E FAI HE TAIMI 'OE TAU PEA TO AI 'EKU KUI 'ONE 'OANGE 'AE TU'I KIA TUPOUTO'A TAMAI 'A SIAOSI TUPOU 1,MAHALO TEKE MAHINO'I A AI LAVIxxx,SIOSIO LELEI PE KIHE HAU 'O TONGA PE KOE HA KOAA 'ENE ME'A 'OKU LAVA 'IKAI KOE 'EU'EU TAKAI HOLO PE KE FAI 'ENE MAIMOA HOKANIU 'I TU'APULE'ANGA MOENE FANGA FU'U HUOKAUVAO PALANGI TOKI FK'OSI ATU PE 'E KOE HE 'OKU KE 'ILO'I LELEI FOKI 'I TONGA NA ANGA E TU'I.
Malie tama 'e me'a 'oku ma'ali fekina he kamata 'oe 2011,koe 'uhinga nai ia na'e appointed ai e Lord Fiji ke ngaue kihe issue Mineva (Teleki Tonga n Teleki Tokelau),'e uesia nai ai 'ae kumi maka koloa kuo fkpapau'i 'e alea pau ke kamata? fefe 'ae ng kautaha tonga ko'ena ke kaunga fkhoko 'e kumi koloa? mahalo 'oku sai tama ke ohofi 'e issue ko'eni,kae 'oua 'e oho kui he Api ko Atalanga, koe ha masi'i ha reaction 'ae PM mo hono Tokoni kihe issue he potu tahi ko'eni ?
fa'ahinga mentality eni e fa'ahinga 'ikai ha maama he fo'i 'uto...koe nofo pe fakakaukau taufana pe ... toe fakalelei'i 'eta foi misini toko lol
007111 KA 'OKU KE TOE 'AI 'E KOE KE FEFE'I PEA 'AVE ATU MOE 'ATAMAI KOVI,KOE TAKI KOEE 'OKU MATE HONO KONISENISI 'O HANGE KO POU5 KOHONO TAUTEA IA KOE 'AVE KIHA MOTU LINGOLINGOA 'O HA'I 'AKI HA TAULA PEA LI KI TAHI KE 'AUNGA AI.
KINGkong kole atu kia LORD MANGA'IZINAMU MOE BIBI ke ofamai o lue atu o fklele'i ae felauaki ko ena a Tonga mo Fiji Kihe hakau he koe me'a ia nae fknofo LORDi ai kene fai e ngaahi aleaa koia.........toki mahino kihe kau fkmaau ta koe uhinga ia hono uii mei Fiji ae LORDi ko ena koe uhi koe molee ae HAKAU ni.hihihihihihi...KINGkongBUNDY uii atu a LORDzimamu.
Kuo pehee tokua ehe LORD Fiji ia e toe foki peia ki hono hingoa totonu na'e oange hene ongo matu'a ae(MataWtiUli)so koia ai KINGkongBUNDY talaatu Kia POU5 ko Matawtiuli heikai ke toe LohoLORDi ia kae me'a pea fknofo ia KOE(king)hihihihihi peko HAU'aofii ae (LORD'Wti'ulimata)hihihihihi e lotolelei aupito e fkmaau ke fknofo kimoua kihe hingoana....maloo
(02-02-2011 07:04 AM)kava lahi Wrote: [ -> ]Kuo pehee tokua ehe LORD Fiji ia e toe foki peia ki hono hingoa totonu na'e oange hene ongo matu'a ae(MataWtiUli)so koia ai KINGkongBUNDY talaatu Kia POU5 ko Matawtiuli heikai ke toe LohoLORDi ia kae me'a pea fknofo ia KOE(king)hihihihihi peko HAU'aofii ae (LORD'Wti'ulimata)hihihihihi e lotolelei aupito e fkmaau ke fknofo kimoua kihe hingoana....maloo
LMAOOOOOOOOOOO 'Oku lolotonga fiemalie pe a Kingi ia hono hingoa fakanofo ko LordkaitungairohoVila. Koia 'oku ne nofo ma'u ai 'o tauhi true to his name LMAOOOOOOOOOOOOOOOOO
Sene...nofo pe koe 'o fufulu sene 'ata'ataa pe he 'oku ke kei 'au...tue ki ai....koe hingoa faka'ei'eiki ia 'o e me'a hafu 'o e finematu'a koe sene...ka 'oku ke loto'i sene koe..'eheeeee.....tuku pe nohotungaiku ia 'a e hako 'o tupou he na'e malohi 'ene fanga kui hono tau'i e sila....'alu koe 'o vakili ha'au fanga kui pe koe fanga monumanu 'i fe nene tau'i 'aki hono me'a te'epilo 'o ma'u ai koe ia...kae mole 'a e sila ia 'o tonga kia tupou mo hou'eiki....sai pe 'a e hau ia 'o tonga 'ene 'eu'eu takai holo 'i mamani he koe hako'i tu'i.....kou tui ko koe neke kau hono fakasanisani'i e huokaovao 'o kingi koe me'a 'oku ke si'i mamahi pehee ai....mamahi ange koe ia he 'uluaki fai 'a e finemui...koe ha ne 'ikai 'oatu 'e kingi ha'o ki'i miniti keke ki'i 'uma pe a ki hono lou fofonga...i mean his big hospital...hihihihihihi...kapau kakai 'i loto ni he tnews te mou fakatokanga'i e tohi ko 'eni 'a sene'elo...'ikai kena toe kehekehe moe ki'i tokotaha ko toafa 'a e ne 'akahi fakamalangakila'i he uike kuo 'osi....ko 'ena comments ai pe...'ikai toe ha hokaniu 'a king hono ta'aki....pea mahalo pe na'e pea 'oku kei kalakala atu 'ena lue hono taufale'i hona ongo fu'u me'a te'epilo 'e kingi koe me'a 'oku na 'ita pehe ai mo ta'aki si'i me'a 'a kingi 'oku fai he 'oku na 'ilo lelei....pea 'e sene...ne kau mo 'eku kui 'a'aku he tau ko iaa...koe me'a 'oku ou mei ta katoa ai pe 'e au 'a loto nuku'alofa...'ikai toe pule mai ha 'ofisakolo pe ha pulefakavahe..he na'e poto foki 'eku baba 'aku he kalate he taimi ko iaa...ko ia tapuni sene lahilahi nofo pe he matatahi ke konokona ma'u pe ho lotosene ke 'oua 'e nanamu he 'oku lolotonga 'afu e 'ea he ngaahi 'aho ni...hey pea teu lele atu ki lotosenee he uike kaha'u ke fai 'eku feinga$$$$ ke toe langa fo'ou hoku toileti he na'e sai'ia 'a wilma ia ai ko 'ene namu kaloni 'o 'ave ia 'e ia....toki 'omai ho address keu a'u atu ai leva keta fe'iloaki...he kou tui pe na'ata moa he'eta kei si'i he fa'a inu kava 'i fofo'anga.
KATAKI PE xxxxxxxxx 'OKU 'IKAI KEMAU LAVA 'O LAU HO'O MATA'I TOHI 'OKU FU'U KALA MO SI'ISI'I KI'I 'AI HAKE KE MAHINO MAI PE KOE HA KUO KE FUFU'I AI HO'O TOHI MOE TOHI MAI KE 'ILONGA PEA TUKU 'AE TOE 'AI KALA MOE xxxxx.KA 'OKU KE FIE TOHI HE KOLOMUNI KE LAU ;EHE KAKAI HO'O VEVE PEA KE TOHI MAI KE 'ILONGA MOE FALEMALOLO PONU.
(02-02-2011 10:05 AM)Lavizda Wrote: [ -> ]Sene...nofo pe koe 'o fufulu sene 'ata'ataa pe he 'oku ke kei 'au...tue ki ai....koe hingoa faka'ei'eiki ia 'o e me'a hafu 'o e finematu'a koe sene...ka 'oku ke loto'i sene koe..'eheeeee.....tuku pe nohotungaiku ia 'a e hako 'o tupou he na'e malohi 'ene fanga kui hono tau'i e sila....'alu koe 'o vakili ha'au fanga kui pe koe fanga monumanu 'i fe nene tau'i 'aki hono me'a te'epilo 'o ma'u ai koe ia...kae mole 'a e sila ia 'o tonga kia tupou mo hou'eiki....sai pe 'a e hau ia 'o tonga 'ene 'eu'eu takai holo 'i mamani he koe hako'i tu'i.....kou tui ko koe neke kau hono fakasanisani'i e huokaovao 'o kingi koe me'a 'oku ke si'i mamahi pehee ai....mamahi ange koe ia he 'uluaki fai 'a e finemui...koe ha ne 'ikai 'oatu 'e kingi ha'o ki'i miniti keke ki'i 'uma pe a ki hono lou fofonga...i mean his big hospital...hihihihihihi...kapau kakai 'i loto ni he tnews te mou fakatokanga'i e tohi ko 'eni 'a sene'elo...'ikai kena toe kehekehe moe ki'i tokotaha ko toafa 'a e ne 'akahi fakamalangakila'i he uike kuo 'osi....ko 'ena comments ai pe...'ikai toe ha hokaniu 'a king hono ta'aki....pea mahalo pe na'e pea 'oku kei kalakala atu 'ena lue hono taufale'i hona ongo fu'u me'a te'epilo 'e kingi koe me'a 'oku na 'ita pehe ai mo ta'aki si'i me'a 'a kingi 'oku fai he 'oku na 'ilo lelei....pea 'e sene...ne kau mo 'eku kui 'a'aku he tau ko iaa...koe me'a 'oku ou mei ta katoa ai pe 'e au 'a loto nuku'alofa...'ikai toe pule mai ha 'ofisakolo pe ha pulefakavahe..he na'e poto foki 'eku baba 'aku he kalate he taimi ko iaa...ko ia tapuni sene lahilahi nofo pe he matatahi ke konokona ma'u pe ho lotosene ke 'oua 'e nanamu he 'oku lolotonga 'afu e 'ea he ngaahi 'aho ni...hey pea teu lele atu ki lotosenee he uike kaha'u ke fai 'eku feinga$$$$ ke toe langa fo'ou hoku toileti he na'e sai'ia 'a wilma ia ai ko 'ene namu kaloni 'o 'ave ia 'e ia....toki 'omai ho address keu a'u atu ai leva keta fe'iloaki...he kou tui pe na'ata moa he'eta kei si'i he fa'a inu kava 'i fofo'anga.
KO KOE EE OKU KE NOFO I NUKU'ALOFA 'I TU'A HOMAU TOILETI?? LMAO 'AI PEA TUKU HOO FAA OHUA MAI O KAIHAASI 'EMAU PEPA TOILETI LOL OI KO HOO MOU ME'A TUKU FAKAHOLO FOKI EE. LOL TO ATU KOE IA.
'ikai koha fu'u me'a ena ia ke mou fu'u stress ai kihe hakau mineva ...talisi'i ke mahino mai ..na mahino mai ia kuo si'i mau moutolu he hernia he fakapupula lol hahaaa...ka koe fuu mea koena ko tama4kakai lol hihihi
(02-02-2011 10:05 AM)Lavizda Wrote: [ -> ]Sene...nofo pe koe 'o fufulu sene 'ata'ataa pe he 'oku ke kei 'au...tue ki ai....koe hingoa faka'ei'eiki ia 'o e me'a hafu 'o e finematu'a koe sene...ka 'oku ke loto'i sene koe..'eheeeee.....tuku pe nohotungaiku ia 'a e hako 'o tupou he na'e malohi 'ene fanga kui hono tau'i e sila....'alu koe 'o vakili ha'au fanga kui pe koe fanga monumanu 'i fe nene tau'i 'aki hono me'a te'epilo 'o ma'u ai koe ia...kae mole 'a e sila ia 'o tonga kia tupou mo hou'eiki....sai pe 'a e hau ia 'o tonga 'ene 'eu'eu takai holo 'i mamani he koe hako'i tu'i.....kou tui ko koe neke kau hono fakasanisani'i e huokaovao 'o kingi koe me'a 'oku ke si'i mamahi pehee ai....mamahi ange koe ia he 'uluaki fai 'a e finemui...koe ha ne 'ikai 'oatu 'e kingi ha'o ki'i miniti keke ki'i 'uma pe a ki hono lou fofonga...i mean his big hospital...hihihihihihi...kapau kakai 'i loto ni he tnews te mou fakatokanga'i e tohi ko 'eni 'a sene'elo...'ikai kena toe kehekehe moe ki'i tokotaha ko toafa 'a e ne 'akahi fakamalangakila'i he uike kuo 'osi....ko 'ena comments ai pe...'ikai toe ha hokaniu 'a king hono ta'aki....pea mahalo pe na'e pea 'oku kei kalakala atu 'ena lue hono taufale'i hona ongo fu'u me'a te'epilo 'e kingi koe me'a 'oku na 'ita pehe ai mo ta'aki si'i me'a 'a kingi 'oku fai he 'oku na 'ilo lelei....pea 'e sene...ne kau mo 'eku kui 'a'aku he tau ko iaa...koe me'a 'oku ou mei ta katoa ai pe 'e au 'a loto nuku'alofa...'ikai toe pule mai ha 'ofisakolo pe ha pulefakavahe..he na'e poto foki 'eku baba 'aku he kalate he taimi ko iaa...ko ia tapuni sene lahilahi nofo pe he matatahi ke konokona ma'u pe ho lotosene ke 'oua 'e nanamu he 'oku lolotonga 'afu e 'ea he ngaahi 'aho ni...hey pea teu lele atu ki lotosenee he uike kaha'u ke fai 'eku feinga$$$$ ke toe langa fo'ou hoku toileti he na'e sai'ia 'a wilma ia ai ko 'ene namu kaloni 'o 'ave ia 'e ia....toki 'omai ho address keu a'u atu ai leva keta fe'iloaki...he kou tui pe na'ata moa he'eta kei si'i he fa'a inu kava 'i fofo'anga.
'E laviheta'e .. Ta koe me'a ena na'e hola vave ai a Wilma ko e 'erooz faka'eu'eu ho falekasele LMAOOOOOOOOO hono fo'i 'ea he'ene matua hifo hangee ko e tu'u a Pu5. Toki mahino eni ta ko ho'o kui na'e fakahahanga (tau ) he fonua ee LMAOOOOOOOOOOOOOOOOOO
(02-02-2011 03:29 PM)Toume Wrote: [ -> ] (02-02-2011 10:05 AM)Lavizda Wrote: [ -> ]Sene...nofo pe koe 'o fufulu sene 'ata'ataa pe he 'oku ke kei 'au...tue ki ai....koe hingoa faka'ei'eiki ia 'o e me'a hafu 'o e finematu'a koe sene...ka 'oku ke loto'i sene koe..'eheeeee.....tuku pe nohotungaiku ia 'a e hako 'o tupou he na'e malohi 'ene fanga kui hono tau'i e sila....'alu koe 'o vakili ha'au fanga kui pe koe fanga monumanu 'i fe nene tau'i 'aki hono me'a te'epilo 'o ma'u ai koe ia...kae mole 'a e sila ia 'o tonga kia tupou mo hou'eiki....sai pe 'a e hau ia 'o tonga 'ene 'eu'eu takai holo 'i mamani he koe hako'i tu'i.....kou tui ko koe neke kau hono fakasanisani'i e huokaovao 'o kingi koe me'a 'oku ke si'i mamahi pehee ai....mamahi ange koe ia he 'uluaki fai 'a e finemui...koe ha ne 'ikai 'oatu 'e kingi ha'o ki'i miniti keke ki'i 'uma pe a ki hono lou fofonga...i mean his big hospital...hihihihihihi...kapau kakai 'i loto ni he tnews te mou fakatokanga'i e tohi ko 'eni 'a sene'elo...'ikai kena toe kehekehe moe ki'i tokotaha ko toafa 'a e ne 'akahi fakamalangakila'i he uike kuo 'osi....ko 'ena comments ai pe...'ikai toe ha hokaniu 'a king hono ta'aki....pea mahalo pe na'e pea 'oku kei kalakala atu 'ena lue hono taufale'i hona ongo fu'u me'a te'epilo 'e kingi koe me'a 'oku na 'ita pehe ai mo ta'aki si'i me'a 'a kingi 'oku fai he 'oku na 'ilo lelei....pea 'e sene...ne kau mo 'eku kui 'a'aku he tau ko iaa...koe me'a 'oku ou mei ta katoa ai pe 'e au 'a loto nuku'alofa...'ikai toe pule mai ha 'ofisakolo pe ha pulefakavahe..he na'e poto foki 'eku baba 'aku he kalate he taimi ko iaa...ko ia tapuni sene lahilahi nofo pe he matatahi ke konokona ma'u pe ho lotosene ke 'oua 'e nanamu he 'oku lolotonga 'afu e 'ea he ngaahi 'aho ni...hey pea teu lele atu ki lotosenee he uike kaha'u ke fai 'eku feinga$$$$ ke toe langa fo'ou hoku toileti he na'e sai'ia 'a wilma ia ai ko 'ene namu kaloni 'o 'ave ia 'e ia....toki 'omai ho address keu a'u atu ai leva keta fe'iloaki...he kou tui pe na'ata moa he'eta kei si'i he fa'a inu kava 'i fofo'anga.
'E laviheta'e .. Ta koe me'a ena na'e hola vave ai a Wilma ko e 'erooz faka'eu'eu ho falekasele LMAOOOOOOOOO hono fo'i 'ea he'ene matua hifo hangee ko e tu'u a Pu5. Toki mahino eni ta ko ho'o kui na'e fakahahanga (tau ) he fonua ee LMAOOOOOOOOOOOOOOOOOO
LMAO