TNEWS TALANOA

Full Version: EPISODE 6: Rev. Dr. Tevita Havea (SUTT Tonga) vs Rev. Viliami Tu'akoi (SUTT Aust)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kuo u fu'u konaa 'i he inu fonu, pea u pehe keu kau atu 'i he vilivili ... ko au 'oku ou mamonga au, ka 'oku ou 'ohovale 'i he talanga'i pehe'i 'a e 7.5m, he 'oku ou kau pe mo au 'i he fifili ki ai .. ka tau fakamalo mu'a kia setita 'i he fu'u ngaue lahi mo manava kavakava 'oku fakahoko.
Kaekehe, ko e vilivili ..

1. Ko hai nai 'oku mo'oni ... Rev. Viliami Tu'akoi OR Rev. Dr. Tevita Havea? 'Oku mahino mei he talanga, 'a si'ono fakahikihiki'i 'a Dr. Havea kae si'i hikohikofi 'a Rev. Tu'akoi. Ka 'oku hange 'oku fesitu'a'aki 'ae ongo tangata faifekau ni. Ka 'o kapau 'oku loi 'a Rev. Tu'akoi, pea 'e mo'oni 'a e ngaahi lau ki ai, ka 'okapau 'oku loi 'a Dr. Havea, pea 'e lava ke 'alu kotoa 'a e ngaahi lau kia Rev. Tu'akoi 'o hilifaki kia Dr. Havea? 'Oku ngali ke tau pehe, ko e fakalongolongo 'a Rev. Tu'akoi pea loi leva ia, KAE toutou tali fehu'i 'a Dr. Havea pea mo'oni leva ia. Ka 'oku pehe? ke tau fakamaau'i 'a e loi mo e mo'oni 'i he "ta'etali mo e tali" fehu'i? Ngali 'oku "malu'i pe fakafufu" 'a e faifekau 'e taha KAE "hukehuke'i pe ta'efufu" 'ae faifekau 'e taha. ko e vilivli pe ...

2. Ko e ngaahi fakamatala 'a TUITUI ki he fa'unga mo e fakalele 'a e SUTT Australia, 'oku mo'oni nai? Pea kapau ko e mo'oni, ta 'oku fakapulou'i 'a e me'a lahi mei he Siasi mo e kakai. Pea kapau 'oku loi, ko e "kuli 'oku lele mo e hiku 'i he vaha'a". Ko 'ene 'ita nai 'i he Siasi 'i ha ngaahi 'uhinga kehe 'o mavahe mei ai, pea toki fakalau mai 'a e ngaahi me'a ko 'eni? 'E lava pe ke tau pehe 'oku lahi mo'oni 'ene lau, ki he TAC, Kole pa'anga ki Tonga, Talanoa mo e tangata 'ofisi pa'anga, Kau Talasiti 'e 3, Omai 'a e ongo mahanga faifekau ke fakataha'i 'a e siasi ke totongi 'a e mo'ua, 'Ikai 'a SUTT Tonga ki he kole pa'anga koe'uhi ko e deal mo e kautaha pisinisi 'o 'ikai ko e siasi, mo e ha fua. Kae taimi tatau te tau toe fakafehu'ia pe. Na'a ne 'osi ma'u 'a e miniti konifelenisi 'oku 'asi ai na'e kole pa'anga 'a e SUTT Aust ki he SUTT Tonga? Na'a ne 'osi sio 'i he miniti 'o e fakataha SUTT Tonga 'o 'asi ai na'e 'uhinga 'a e 'ikai tali 'a e kole pa'anga koe'uhi ko e deal mo e pisinisi? Na'e 'osi talanoa mo e tokotaha mafai ki hono 'ave a' e ongo mahanga ki aust? Na'e 'osi sio tonu 'i he ngaahi contracts ki he TAC mo e Three trustees? Kaekehe, ko e vilivili pe ...

3. 'Oku falala'anga ko aa 'a e ngaue fakatotolo 'a e TNEWS? 'E lava pe ke tau fehu'ia 'a e ngaahi lahi 'a e TNEWS ki he issue ni. Pea hange 'oku fakapalataha pe 'ene ngaue 'o fakae'a pe tafa'aki 'e taha, 'o makatu'unga 'i ha fakamatala 'a Dr. Havea, kae 'ikai ke toe fakaloloto atu 'a e fakatotolo. 'O hange ko e: ha 'a e lau 'a e tokotaha tauhi pa'anga? 'Oku ou tui, na'e tonu ke toe 'omai ha lau 'a e tokotaha tauhi pa'anga 'a e SUTT Aust pea mo e SUTT Tonga. Fefe 'a e 'Aotita 'a e SUTT Aust, na'e 'omai ha'ane lau? Fefe 'a e tangata na'a ne foaki 'a e 7.5 miliona, na'e faka'eke'eke'i? 'Oku ha mahino pe mei he Episode ko 'eni, na'e 'omai fakapalataha pe 'a e ongoongo ni. Pea tau fai tu'utu'uni ki he "fakalongolongo 'a Rev. Tu'akoi" pea mo e "toutou tali fehu'i 'a Dr. Havea". Ka 'oku ou tangane 'ia pe 'i he TNEWS 'i he'enau lava 'o ta'aki mai 'a e ngaahi ongoongo ni ke tau 'ilo ki ai. Pea kapau ko 'enau 'uhinga pe ke tau 'ilo ki ai, pea 'oku sai. He 'oku ou tui, na'e 'ikai ke 'uhinga 'a e TNEWS ke fai ha maumau ki ai, ka ko e feinga pe ke 'ilo'i 'a e mo'oni. Pe 'oku sai pe 'ikai, ka ko hono 'ohake 'a e mo'oni. 'Oku ou faka'amu pe na'e lava 'e he TNEWS 'o 'omai loua 'a e ongo tafa'aki, ke toe mahino ange. He ko e tu'u he taimi ni, 'oku hanga pe 'e he TNEWS 'o tala: 'oku 'ikai ke mo'oni 'a e foaki 7.5 milionia, 'oku anga ta'efaka'apa'apa 'a Rev. Tu'akoi 'i he'ene fakalongolongo, 'oku ma'olunga 'a e ngaue 'a Dr. Havea 'i he'ene tali kotoa 'a e ngaahi fehu'i 'o 'ikai toe fufu'i ha me'a, 'oku palopalema lahi 'a e taa mo'ua 'a e SUTT Aust. Kiate au, 'oku hu'unga taha pe 'a e me'a 'oku feinga ki ai 'a e TNEWS. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

4. Ko e tali fehu'i na'e fakahoko 'e Rev. Dr. Tevita Havea. Kapau 'oku makatu'unga 'etau faitu'utu'uni 'i he tali fehu'i 'a e Dr. Havea, 'oku falala'anga nai? 'Oku 'iai ko aa ha'ane totonu ke tali pehe mai ki he media? 'Oku 'iai nai ha'ane 'asenita fakafo'ituitui ki he SUTT Aust.? 'Oku afuhia kotoa 'a e SUTT 'i muli 'i he'ene tali fehu'i? Kiate au 'oku ou fiefia au 'i he tali fehu'i 'a Dr. Havea. Ka ko ha taki lelei ia, ke fakamatala kotoa 'a e ngaahi me'a 'a e siasi ki he media? Ke 'osi pe ha fakataha pea talitali 'a e media 'i tu'a kae fakamatala kotoa atu 'a e fakataha ki ai? Ko ha taki lelei ia ke ne tuku ki lalo ha'ane kaunga ngaue? Ko ha taki lelei ia ke ne "over inform" 'a e media? Kiate au, 'oku lahi 'a e ngaahi me'a 'i he fakamatala 'a Dr. Havea 'oku fakafehu'ia lahi. He 'oku mahino, 'oku kovi kotoa 'a e ngaahi siasi SUTT 'i muli, NZ, Aust, USA. Pea mahino 'oku 'ikai ke 'iai ha makatu'unga 'e taha 'a e ngaahi SUTT 'i muli, he 'oku nau fakalele pe 'enautolu 'enau siasi, 'o 'ikai ke kaunga mai 'a Tonga kiate kinautolu.'Oku fakatu'utamaki 'aupito 'eni, he 'oku ne fakata'e'aonga'i 'a e ngaue kuo fai mai 'e he kau palesiteni ki mu'a, 'o kamata pe mei he 'eiki 'a Dr. Havea 'o fai mai. Pea kapau ko ha tokotaha SUTT au, teu loto mamahi 'i hono fakamatala'i pehe'i mai 'a e SUTT Aust. 'Oku hange 'oku loto 'a Dr. Havea ke tamate'i kotoa 'a e SUTT 'i muli kae 'alu 'a e SUTT NZ ki he Metotisi NZ, pea 'alu 'a e SUTT Aust ki he Parish Tonga Aust., pea 'alu 'a e SUTT USA ki he SUTA USA. Pea 'oku ngali 'oku 'ikai ke 'iai ha tokanga mai 'e taha 'a e SUTT Tonga ia ki ha me'a 'i he SUTT 'i muli. Pea 'oku ngalingali kiate au, 'oku 'ikai ke ha'u 'a e tauhi pa'anga SUTT Tonga 'o vakai'i 'a e ngaahi pa'anga 'o e SUTT 'i muli. Ko e me'a tepuu, 'a e ngali 'oku 'ikai ke 'iai ha kakunga ia 'e taha 'a e SUTT Tonga ki he SUTT 'i muli, pe ko e SUTT 'i muli ki he SUTT Tonga. 'Oku ngali 'iai 'a e ngaahi fepakipaki 'i he fakamatala 'a Dr. Havea pea mo e ngaahi fakamatala 'a e kau SUTT 'i muli. Taimi tatau 'oku 'asi mai mei he taha 'o e ngaahi fakamatala ki mu'a atu, 'oku 'ikai ke folau mai 'a Dr. Havea ia ki Pulela'a. Why? Is there a hidden agenda with his comments then? Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Kataki pe, na'a pehe kuo lau atu 'a e Mamonga ki he SUTT, mole ke mama'o, ka ko e kau atu pe 'i he vilivili.

1. 'Oku ou pehe na'e paalataha pe 'a e ongoongo, 'o tu'unga ai 'a e ngaahi lea kovi mo e lea ta'etaau 'i he'etau kumete. 'Oku ou ongo'i, na'e hanga pe 'e he fefine faiongoongo 'o feinga'i pe ke tau tui 'oku loi 'a e pa'anga, pea loi mo e faifekau. kaekehe, ko e vilivili pe ...

2. Rev. Tu'akoi vs Rev. Dr. Havea ... 'Oku ou loto mamahi mo au 'i he tukuange 'e Rev. Tu'akoi 'a e issue ni ke paasi 'o 'ikai ke fakamahino mai. Pea 'oku lahi ai 'a e taalafili, pea mo e fifili. Kae taimi tatau 'oku ou loto mamahi pe 'i he fu'u fakamatala pehe 'a Dr. Havea. 'Oku ne faka'ikai'i mamafa 'a e ngaahi ngaue 'oku fai. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

3. Tali 'a Rev. Tu'akoi ... Ko e ha 'a e 'uhinga na'a ke tali pehe ai? Mahino 'oku lahi 'a e me'a 'oku fufu'i. Mahino 'oku ke fakapulou'i 'a e kakai 'i he ngaahi me'a 'oku 'ikai ke ke lava 'o tali mai. Mahino 'oku ke malu'i 'a e 'u me'a 'a e Siasi, he ko koe pe 'oku ke faitu'utu'uni ki ai. Mahino 'oku hanga 'e he fakataha 'o fekau'i koe ke 'oua te ke tali ki he media ha me'a. Mahino 'oku 'ikai ke fie lea koe ki he media. Mahino 'oku ke ilifia na'a toe hokohoko atu 'a e ngaahi fehu'i 'o toe loloa ai 'a e ngaahi me'a 'e 'ilo'i. Mahino 'oku ngali 'ikai ke mahino kiate koe 'a e 'alunga 'o e 'u me'a. Mahino 'oku fakakuihi koe 'e ha taha 'o 'ikai ke ke lava 'o tali ai. Mahino 'oku tonounou lahi ho'o ngaue. Mahino 'oku vaivai ho'o ngaue. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

4. Tali 'a Rev. Dr. Havea ... Ko e ha 'a e 'uhinga na'a ke tali pehe ai? 'Oku ke fehi'a 'i he SUTT 'i muli. 'Oku ke loto ke 'ata kovi ha'o tokoua faifekau. 'Oku ke loto ke fakata'e'aonga'i 'a e ngaue lahi na'e fai mai 'e ho'o 'eiki hono fokotu'u 'a e SUTT 'i muli. 'Oku ke 'ilo'i ko ho'o tali fehu'i, ko e tali fehu'i ma'ae SUTT Tonga. 'Oku ke fie Palesiteni nai. 'Oku ma'a nai ho'o ngaue. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

5. Ongoongo TNEWS ... Na'e mei lava nai ke ke talitali ki he fakataha na'e lau kiai 'a Rev. Tu'akoi, ka ke toki broadcast 'a e issue ko 'eni. Pe ko ho'o feinga pe 'e koe ke ke fakaongoongo kovi'i 'a e SUTT Aust pea mo Rev. Tu'akoi. Kapau na'a ke talitali ki he fakataha na'e lau, 'e toe mahino ange ai 'a e me'a 'oku ke tokanga ki ai. Ka 'oku hoko ho'o lipooti paalataha ke ne maumau'i 'a e ngaue 'a e SUTT Aust pea mo e ngaue 'a Rev. Tu'akoi. 'Oku mahino mai, 'oku ke loto ke fakae'ee'a 'a e ngaue 'a Dr. Havea, ke mahino 'oku sai ange ia 'ia Rev. Tu'akoi, pea toe kanoni 'aki, 'e ne mahulu ange ia 'a'ana 'i he Palesiteni, Dr. 'Ahio. 'Oku 'asi mei ho'o ongoongo, 'a e lava me'a ange 'a e Dr. Havea 'ia Dr. 'Ahio. 'Oku 'asi mei ho'o ongoongo, 'oku mahulu ange 'a e ngaue 'a Dr. Havea 'i he ngaue 'a Dr. 'Ahio. He na'e 'asi 'i he pepa 'i he ta'u kuo'osi 'a e fiema'u ke fetongi 'a e Rev. Tu'akoi, ka na'e 'ikai. Pea 'oku mahino ko e ngaue ia 'a Dr. 'Ahio ke nofo pe 'i he SUTT Aust. Ka 'i ho'o ongoongo, 'oku mahino 'oku 'ikai ke kauhala tatau 'a Dr. Havea pea mo e Dr. 'Ahio. 'Oku te si'i faka'ofa'ia atu 'i he taki lahi 'a e SUTT Tonga 'i he pehee. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

6. Fefe nai SUTT 'i muli ... 'Oku fefe nai 'a e si'i ongo'i 'a e kau mu'aki SUTT na'a nau lele'i mai a' e ama takiloa ni. Ngali kuo faka'ikai'i mamafa 'a e ngaue lahi na'e fai mai. Kapau 'oku ou 'a Rev. Tu'akoi ko e faifekau pule koaa 'a e SUTT Aust, fefe 'a e faifekau pule SUTT NZ, pea mo e faifekau pule SUTT USA? 'Oku lohiaki'i mo nautolu 'a e ngaahi SUTT 'oku nau tauhi? He 'oku mahino mei he tali 'a Dr. Havea 'oku lahi hu'ungataha ki he SUTT 'i muli. he na'a ne tala fakataataa'aki 'a e SUTT NZ. Fefe 'a e ongo'i 'a e kau SUTT NZ he fo'i tala fakataataa'aki kinautolu, 'osi ko ia, ko e faka'eke'eke ki he SUTT Aust? Kaekehe, ko e vilivili pe ...

7. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Malo mu’a ‘etau lava ki he ngaahi taimi inu fonu ni ‘i he’etau kumete. Pea talunga mo e me’a ni ke tau talanga’i ai ‘a e ngaahi issue ni. Fakamolemole atu, he ‘oku mo’oni ho’o lave, kuo te toki nofo ‘i he Mamonga ‘o si’i mo’ui ai ‘i he’enau pa’anga mo e naunau, kae ‘ikai ngalo ‘a e ki’i fo’i manioke na’e ako mei toloa mo e SUTT. Kaekehe, ‘oku ‘ikai ko e mamonga ia ‘oku talanga’i, ka ko ‘etau talanga’i ‘a e ongoongo mei he TNEWS ... Pea kataki pe kau ki’i vilivili atu pe ki he ngaahi fakamatala ‘a Rev. Dr. Tevita Havea ki he TNEWS ...

1. ‘Oku ou sio atu ‘i he ngaahi tali ‘a Dr. Havea ‘oku fu’u fakatu’utamaki ‘aupito. He ‘oku mahino ‘a e ‘ikai ke maa’usia ‘e Dr. Havea ‘a e ngaue lahi ‘a e palesiteni, Dr. ‘Ahio. He ko Dr. ‘Ahio ‘oku ne tokanga’i ‘a e ngaahi SUTT ‘i muli ‘o ‘ikai ko Dr. Havea. Pea ‘oku ngali fepakipaki ‘a e ngaue ‘a Dr. Havea pea mo Dr. ‘Ahio. Pea ‘oku ngali faka’ikai’i ‘e Dr. Havea ‘a e ngaue ‘a Dr. ‘Ahio, pea ngali ‘oku ‘ikai ke poupou ‘a Dr. Havea kia Dr. ‘Ahio. Pe, ‘oku ‘ikai ke fie tukulolo ‘a Dr. Havea kia Dr. ‘Ahio. Pe ‘oku ongo’i ‘e Dr. Havea ‘oku ‘ikai fe’unga ‘a e ngaue ‘a Dr. ‘Ahio. Kaekehe ko e vilivili pe ...

2. ‘Oku hanga ‘e Dr. Havea ‘o fakama’ala’ala mai ko Rev. Tu’akoi ko e faifekau ia ‘a e SUTT Tonga pea ‘oku accountable kakato ki he SUTT Tonga. Pea ngali fepakipaki pe ‘a e ngaahi fakamatala ‘a Dr. Havea ‘iate ia pe. ‘Oku ne fakamatala’i ‘a e me’a ‘e taha, pea ne to e fakafepaki’i pe ‘i he tafa’aki ‘e taha. ‘Oku talamai ‘e Dr. Havea ‘oku ‘ikai ke ‘iai ha kaunga ‘e taha ‘a e SUTT ‘i muli ki he SUTT Tonga, ‘osi ko ia ‘oku kau kotoa ‘a e kau Faifekau Pule ‘o e ngaahi SUTT ‘i muli ‘i he memipa kakato ‘o e ngaahi fakataha’anga lalahi ‘a e SUTT Tonga. Pea ‘i he ngaahi fakataha’anga ko ia, ‘oku tau tui na’e ‘osi lipooti ‘a e ngaahi me’a ‘a e SUTT ‘i muli ki ai. Mahalo pe na’e lipooti ia ‘i he taimi na’e ‘ikai ke Sekelitali ai. Pea ‘ikai ngata ai, kapau ‘oku ne talamai ‘oku call over night pe ke fakafoki mai ‘a Rev. Tu’akoi ki Tonga, ko e ha ‘oku ‘ikai ke call over night ai pe ke ‘omai ‘a e ngaahi information ‘oku feima’u. Hange ‘oku toki apply pe ‘a e call over night pe ia ki he fakafoki mai ki Tonga, kae ‘ikai ke apply ia ki he ‘omai ha information ‘oku fiema’u. Pea hange ko ‘eku lau ki mu’a, kapau ‘oku accountable kakato ‘a Rev. Tu’akoi ki he SUTT Tonga, ko e ha ‘a e me’a ‘oku ‘ikai ke demand ai ‘e SUTT Tonga ‘a e ngaahi information meia Rev. Tu’akoi. Hange ‘oku loto pe ‘a Dr. Havea ia ke to ‘a Rev. Tu’akoi pe ko ha Faifekau Pule SUTT ‘i Muli ki ha kovi ‘o ‘ikai ke tokanga mai ki ai. Kaekehe ko e vilivili pe ...

3. ‘Oku tu’unga ‘eku vilivii atu ki he ta’eafe atu ‘a Dr. Havea ki Pulela’a, he ‘oku lahi pe ‘a e fa’a ‘alu ‘a Dr. Havea ki Australia. Pea mahino mai, ‘oku folau pe ia ki Australia ‘o ‘alu takai holo kae ‘ikai ke si’i ‘alu atu ki he SUTT Aust ‘o vakai kinautolu. Ko e ‘ulungaanga fakapapeliane ia. Pea ‘oku ho’ata mei he’ene tali fehu’i ‘a e loto taufehi’a ki he SUTT ‘o mahino ‘a e ‘ikai ke fa’a folau ki Australia pea afe atu ki Pulela’a. Kaekehe ko e vilivili pe ...

4. Ko e ngaahi ngaue ki he SUTT Aust, ‘oku ngalingali fakahoko ‘e Dr. ‘Ahio. Pea ‘oku mahino ‘a e tonounou ‘a e ngaue ‘a Dr. ‘Ahio ‘i he ngaahi fakamatala ‘a Dr. Havea ki he TNEWS. He ‘oku ne tala ko e fekau’aki “fakatauhisipi” pe. Ko e fo’i term fo’ou ‘eni ki he fekau’aki ‘a e SUTT ‘i muli pea mo e SUTT Tonga. ‘Oku hange ‘oku fokotu’utu’u fo’ou ‘e Dr. Havea ‘a e ngaahi fekau’aki, mo fakahingoa fo’ou, ‘osi ko ia, ko e ngaue ki he ngaahi SUTT ‘i muli ko Dr. ‘Ahio. Pea hange ‘oku ne tuku hifo ‘a e ngaahi ngaue ‘oku fai ‘e Dr. ‘Ahio. Pea ‘oku mahino mai, ‘oku loto ‘a Dr. Havea ke lipooti ange ‘a Dr. ‘Ahio kiate ia. ‘Oku ‘asi heni ‘a e ngaahi vatamaki ‘i he loto ‘ofisi pea mo ha va ngali kehekehe fakangaue. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

5. Ko e ha ‘a e ‘uhinga ‘a e va “fakatauhi-sipi”. ‘Oku ‘ikai ke ongo lelei ‘a e me’a ni, he ‘oku ne ta’ota’ofi ‘a e ngaahi ngaue lahi ‘a e SUTT ‘i muli ke fekau’aki kakato mo e SUTT Tonga. Pea kapau ‘oku ne talamai ko e lava pe ‘eni ‘a e ta’u ‘e ua ‘a e ngaue ki ai, mahino ko Dr. Havea pe ‘oku toki ha’u ‘o ngaue ki ai, he na’e toki sekelitali pe ‘i he ta’u ko ‘eni ‘e ua. Pea mahino ko ia pe ‘oku toki ha’u ‘o ngaue ki ai, pea ne tala leva ko e va “fakatauhisipi”. To atu ‘a e fo’i lea fo’ou ni. Pea ‘oku fakatu’utamaki he ‘oku tu’u fakatu’utamaki pe ia. Kapau ko e va fakatauhisipi, ko e ha ‘a e’ uhinga ‘oku ‘oatu ai ha kau faifekau mei he SUTT Tonga ‘o pule’i kakato ‘a e ngaahi koloa mo e pa’anga ‘a e SUTT ‘i muli. Kapau ko e va fakatauhisipi, ko e ha ‘oku kei accountable kakato ai ‘a e ngaahi Faifekau Pule SUTT muli ki he SUTT Tonga. Kapau ko e va fakatauhisipi, ko e ha ‘oku lava ai pe ke call overnight ke fakafoki mai ‘a e Faifekau Pule SUTT ‘i muli ke foki ki Tonga. ‘Oku ngali fapakipaki lahi ‘aupito ‘a e ngaahi fakamatala ‘a Dr. Havea ki he TNEWS. Kapau ko e va fakatauhisipi pe, na’e tonu ke ‘oatu ‘a Rev. Tu’akoi ki he SUTT Aust ‘o fakaongoongo kakato ki he SUTT Aust ‘o ‘ikai ke ne pule’i ‘a e Siasi, ‘o hange ko e me’a ‘oku talamai ‘e TUITUI, ‘o toe hoko pe ‘a Rev. Tu’akoi ia ko e Tauhi Pa’anga pea Sekelitali Pa’anga pea toe Talasiti ko aa. Kapau ‘oku ‘alu atu ‘a e Rev. Tu’akoi ‘o pule’i katokatoa ‘a e SUTT Aust, pea taa ko aa ‘oku ‘ikai ko e va fakatauhisipi pe ‘a SUTT Aust pea mo e SUTT Tonga. Mahalo te tau ui pe ko e va “faka-Faifekau Pule”, pe ko e va “Faka-Administrator”. He ‘oku pule’i ‘e Rev. Tu’akoi ‘a e SUTT Aust, pea pule’i ‘e he SUTT Tonga ‘a Rev. Tu’akoi. Pea ‘oku ‘ikai leva ko e va fakatauhisipi ‘eni ‘o hange ko e lau ‘a Dr. Havea. Pea ‘oku ‘asi fepakipaki ‘a e ngaahi fakamatala ‘a Dr. Havea ‘i he TNEWS. Ko e me’a ia na’e pehe ai ‘e Setita, What a strange relationship? He ‘oku mahino ‘oku ngali fepakpaki pe ‘a e fakamatala ‘a Dr. Havea. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

6. Ko e ha ‘a e fakataha’anga ‘oku ‘uhinga ki ai ‘a Rev. Tu’akoi? ‘Oku ou tui ko e ngaahi fakataha’anga ko ee, na’e talamai ‘e Dr. Havea, ‘oku ‘ikai ke ne ma’u ‘a e ngaahi lipooti ko ia. Pea mahino mei he fakamatala ‘a Dr. Havea ‘oku ‘ikai ke lipooti atu ‘a e ngaahi me’a ‘a e SUTT Aust ki he ngaahi fakataha’anga ‘i he SUTT Tonga, ‘o ‘uhinga ai ‘a e ‘ikai ke ma’u ‘a e ngaahi lipooti ko ia. Pea ake ai ‘eku fifili, pe ko e ‘uhinga nai ki he ha ‘a e pehe ‘e Rev. Tu’akoi, ‘oku lipooti pe ia ki he’enau ngaahi fakataha’anga. Ko e fakataha’anga fe leva? ‘Oku ou fanongo ‘oku ‘iai ‘a e fakataha lahi ‘a e SUTT Aust ‘oku fai ko e Kuata, pea ‘iai mo e fakataha’anga ‘amui ko e Vahefonua. ‘Oku ou tui ko e ‘uhinga ‘a Rev. Tu’akoi ki he ngaahi fakataha’anga ko ia. Pea ko e Fakataha’anga Vahefonua, ko e fakataha’anga ma’olunga taha ia ‘o e SUTT ‘i he ngaahi vahefonua (mahalo). Pea kapau ko ia, pea ta ko aa ‘e lava ke tau pehe ko e fakataha’anga ia ‘oku ‘uhinga ki ai ‘a Rev. Tu’akoi. Pea kapau ko e ‘uhinga ia ‘a Rev. Tu’akoi; na’e mei lava nai ‘e he TNEWS ‘o tatali ki he fakataha ko ia, ‘a ee ‘e fai ‘i he vave ni mai, kae toki broadcast ‘a e issue ni? Pea na’e ‘uhinga pe ‘a e TNEWS ia ke fakangalikovi. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

7. ‘Oku ou kei loto mamahi pe ‘i he tali pehe ‘a Rev. Tu’akoi. Mo’oni ‘a e lau ‘a Dr. Havea, ko e fufu’i pe kapau ‘oku te faihala. Pea ‘oku ngali faihala ai pe ‘a e ngaue ‘a Rev. Tu’akoi. Kaekehe ko e vilivili pe ...
Malo Vilivili Taula. Tuku e Mamonga ia moe loi !!!! Ko Taula 'eiki koaa koe pe koe taula tevolo? TongueTongue Koe polokalama loi eni kuo toe a'u mai ki heni TongueTongueTongueTongue

Koe me'a ia 'oku fufu ai 'e Tu'akoi koe 'ilo e halaia moe loi !!!! Malie ee !!!!

Tau ngata aa ai he koe me'a pe ia 'ae kulii fo'i koe tuli tonuhia. Pea koe me'a 'ae puaka halaia koe loi. Feinga atu a taula 'o kole fakamolemole ki he kakai he fu'u loi ne fai he TV moe Internet pea tala aa e mo'oni ki he falekautaha kae tuku e tautoitoi koe me'a ia 'ae kau leka !!! Malie KaunoaTahitahisiosionoa vilivli e loi moe kakaa lahi ke tau fakamole papa ai heni. TongueTongueTongueTongue.

Fakamalo atu Dr. Havea hono 'omai e mo'oni ki he tauhi fakalaumalie 'oe kainga munoa he falekautaha pulekakaa teunga SUTT. !!!!!
Kataki'i au kapau 'oku ou ngutu tamu lea atu ki ha tafa'aki. Ka ko e vilivili pe ki he mo'oni. He 'oku tau kei fakafehu'ia pe 'a e fu'u pa'anga ni. Pea kuo tau fakamaau'i 'a Rev. Tu'akoi, pea pehe ki he ngaahi fakamatala 'a Rev. Dr. Tevita Havea. Pea kuo lahi 'a e tau kapekape, 'ou me'a pango'ia 'i he Administrator 'o e TNEWS 'i he'ene kei 'omai 'a e ngaahi fu'u kapekape pehe.

Ko 'eku ngaahi fakakaukau, ko e nofo taha pe 'i he fo'i Episode 6 'a e TNEWS. Pea 'oku 'ikai keu mavahe mei ai, he ko e me'a pe ia 'oku ou mahino'i. Koe 'uhinga ia 'eku toe to'o kotoa mai 'eku ngaahi fakamatala mei he 'u Topics ko ee 'o fakamaau mai ki heni. Pea kataki kapau 'oku ne faka'ita'i ha taha, pea ngali kuo te vilitaki, ka te tau toe fakamatala'i 'a e ngaue 'a Setita 'aki 'a e ha? Ko e me'a tatau pe. Ko e vilivili atu pe ...

'Oku ou faka'amu pe ke 'oatu 'a e tali malie 'a "FALE" ki he'eku ngaahi fakakaukau ni. Pea 'oku ou kei to'oa 'i he'ene ngaahi fo'i liilii, 'o ngali Toloa ia. Kataki pe "FALE", na'a ku faka'amu te ke post mai ki heni ho'o ngaahi tali ki he'eku ngaahi fakaukau ki 'olunga, he 'oku fu'u ma'olunga faufau. Ka ke kataki pe, fakangofua mu'a si'i tu'a ko au, keu ki'i post atu ho'o ngaahi fu'u fakakaukau mahu'inga mo ma'olunga ni, he 'oku ne fakama'ala'ala 'a e me'a lahi.

TALI MALIE 'A E TOKOTAHA 'OKU NE NGAUE'AKI 'A E HINGOA KO E "FALE"
Masi'i Vilivili . malo ho'o lava mai moe fakavilivili 'oku ke fai. Fakailifa ho'o 'asi he hangee ha Kaupoe teunga talakula. Kuo ke tala koe Mamonga koe ka 'oku lahi ange ho'o 'ilo ki he me'a 'ae SUTT he kakai siasi SUTT. Ne ke kau mo koe he afe mei he fo'imanioke sio'ata 'o kumi e tangai koula 'a Sosefo Samita? hehehehe 'Oku ou manatu hake ki he motu'a Mamonga , koe Peteliake koaa pe koehaa enau fa'ahinga me'a koia, pea kau he kau taki lalahi ae Mamonga i Tonga. Ka koe oli, na'e fakaako'i kotoa 'ene fanau 'a'ana he 'u ako a Uesiliana 'i Tonga. Pea koe 'eke atu ki ai 'e he taha 'o e ngaahi matu'a he taha 'o e ngaahi fakataha PTA 'ae ako ne 'i ai 'e ne fanau pe koeha 'oku 'ikai ke 'ave ai 'e ne fanau ki he ako Mamonga 'oku kailelei mo 'ikai ke nau ngaue. Pea tali 'e he motu'a peteliake. 'Oku kei ma'olunga ange pe 'ulungaanga moe poto'ingaue 'ae fo'i manioke sio'ata, ne ki'i mavahe pe ia ki he funga vaka koee (Mamonga) ke ma'u ha ki'i seniti he fua 'ene kavenga. Ta koee koe motu'a peteliake ia ne tupu Uesiliana, ako he Kolisi ko Tupou pea 'alu ki Sia'atoutai, fai ako lauta'u he 'u ako 'ae Siasi pea fe'unga moe tamate'i 'e he siasi 'ene 'u akolotoloto pea mavahe leva e motu'a 'o Mamonga.

Vilivili, 'oku ke miss 'e koe e 'elito e faka'eke'eke na'e fai 'e he TNEWS mo hono implication 'oku tupu ai e ngaahi conclusion 'oku taki ki ai e tokanga 'ae kakai. 'E 'ikai ke fu'u malava ia ke ha'u e tama ako ke fakamaau 'ene faiako .. mahino ee.

1. Na'e 'ikai ke tu'unga hono tukuaki'i 'o Tu'akoi kae too lelei e tali fehu'i 'ae Sekelitali lahi 'ae SUTT mei Tonga, Tevita Havea, mei he fakalongolongo 'a Tu'akoi kae tali fehu'i mai 'a Havea neongo na'e kau 'ene fakalongolongo he me'a na'a ne tafunaki e mamahi 'ae kau fanongo. Na'e tu'unga e fakamaautuku na'e fai, mei he tali 'a Tu'akoi 'o pehee 'oku 'ave pe 'enau 'u me'a ki he fakataha 'ae siasi. Mahino ia mei he tali a Havea 'oku 'ikai ha'anau misi ki ha fakamatala pa'anga 'a Pulela'a. 'A ia ko hono aofangatuku ki he fehu'i koia pe na'e mo'oni e foaki $7.5miliona 'ae 'Initia, 'oku 'ikai ke 'ilo he 'oku 'ikai ke lipooti ia 'i ha toe feitu'u. Koe fakamatala ia kau ki he pa'anga ia pea 'oku ikai ke lipooti ha fakamatala pa'anga 'a Pulela'a ki Tonga. Na'e mahino mei he tali 'a e Sekelitali lahi 'ae Siasi, Havea, koe kainga 'a Pulela'a mo e SUTT koe ngaue fakatauhi sipi pe koe faifekau ke malanga fakafolofola pe he 'oku 'ikai ke lesisita a Pulela'a ia ki he siasi SUTT. 'Oku 'IKAI ke 'oange ha fakamatala pa'anga pe ngaahi koloa 'a Pulela'a ia ki he ngaahi fakataha 'ae siasi. Koe me'a koee 'oku mahino, 'oku 'ikai ke affiliate a e Pulela'a mo ha toe siasi i Australia foki. Pea 'oku ha leva ai 'oku LOI 'a Tu'akoi. Koe fehu'i leva, teu toe 'ai atu pe heni, he na'a ku fehu'i e fehu'i tatau ki mu'a. Ko e siasi/kautaha lotu fe 'oku lipooti ki ai 'a Pulela'a? Pea koe fakataha'anga fe 'ae siasi koia 'oku 'ave ki ai 'enau ngaahi me'a fakasiasi? Koe ha e ngaahi me'a 'ae siasi Pulela'a 'oku 'ave ki he fakataha 'ae siasi koia? 'Oku fai ha fakataha Talasiti mo ha fakataha fakasiasi 'ae kainga lotu 'o Pulela'a ke fakaha mo 'ilo ai e kainga lotu ki he ngaahi fakamatala pa'anga/koloa moe founga ngaue 'ae siasi ?

2. 'Oku falala'anga e tali fehu'i 'a Tevita Havea? 'IO, he koe sekelitali lahi ia 'ae SUTT fakakatoa 'a Tonga pea 'oku 'i ai 'e ne 'ilo ki he ngaahi mingimingi'i me'a kotoa 'ae siasi SUTT 'i Tonga. Pea ko hono fatongia totonu pe 'o'ona ke fai, fakafofonga e Palesiteni he inform e kakai ki he ngaahi me'a 'oku hoko he siasi. Na'e 'ikai ke fai ha fakamatala tukuhifo 'o e ngaahi siasi SUTT 'i muli ka koe fakama'ala'ala pe 'e he sekelitali ke 'ilo 'e he kakai 'ae tukunga 'oku 'i ai e ngaahi fekau'aki fakangaue 'ae siasi SUTT moe ngaahi siasi 'oku SUTT i muli, moe anga 'o 'enau fengaue'aki moe fakangatangata (limit). Koe fakataataa'aki 'o e siasi SUTT i NZ na'e 'uhinga ia ke fakamahino, 'oku pau ke lesisita 'ae 'u siasi SUTT i muli he siasi SUTT i Tonga ka nau affiliate kakato pea lau kinautolu koe memipa moe potungoue ke tokanga'i 'e he siasi SUTT. Koe siasi SUTT pe 'i NZ 'e taha kuo nau nga'unu ki he tafa'aki koia 'oe lesisita. Pea ka lava ia, e Vilivili hafekasi Mamonga Uesiliana, 'e tokanga'i kakato leva 'e he SUTT mei Tonga ae ngaue fakalaumalie moe ngaahi tohi pa'anga ae siasi koia. Pea koe talanoa mo'oni ia mo ma'a na'e fai 'e Havea mei Tonga. Pea 'oku mau fiefia kimautolu 'oe siasi he'ene fakama'ala'ala mai e tafa'aki koia. Na'e 'ikai ke mau ongo'i 'emautolu 'oku fai ha fesitu'a'aki he vaa 'o e ongo faifekau (sekelitali mei Tonga, Havea, pea moe faifekau Pulela'a, Tu'akoi). Koe kauhala kehekehe ae founga ngaue moe konisitutone 'oku ne ha'iha'i takitaha 'ae ongo faifekau ni moe anga 'o 'ena tauhi hona vaa fakafo'ituitui koe ongome'a kehekehe 'aupito ia.

Kou manatu ki he taimi na'e fakamalolo'i ai e puleako 'ae Kolisi ko Tupou mei he ngaue he fo'i laka hala na'a ne fai. Taimi eni 'oku tiuta lahi ai a Tu'akoi he Kolisi. Na'e taki 'e Tu'akoi e fu'u laka fakahaahaa 'ae Kolisi mei Toloa ki Nuku'alofa ki he 'ofisi 'oe siasi , koe protest ki he to'onga koeni 'ae puleako. Pea na'e iku pe 'o fakamalolo'i ai e puleako ki tu'a.

Koe fehu'i leva Vilivili,

a. Na'e tonu mo fakakonisitutone 'ae protest 'e Tu'akoi e founga 'ae puleako? 'IO >> he na'e 'ikai taau 'ene founga taki 'a e puleako moe konisitutone 'ae siasi.

e. Na'e tonu e founga protest 'a Tu'akoi ? "IKAI. Koe me'a pelepelengesi fakangaue ia pea na'e 'ikai ke totonu ke taki e fanauako ke nau sio tonu he fa'ahinga me'a koia. Koe ako'i ia kinautolu ke nau ta'efaka'apa'apa ki honau kau taki. Na'e mei solova pe e palopalema he'ene to'o 'e Tu'akoi e telefoni 'o taa ki he Palesiteni ako pe koe Palesiteni e siasi, pe ko 'ene heka pe 'aana ki he'ene me'alele 'o lele ki Nuku'alofa ki he 'ofisi fakahaa e mamahi ki ai. 'Ikai ngata ai, kapau 'oku ke fifili ki he fakaethic 'ae talanoa 'a Havea ki he media, koe founga protest 'a Tu'akoi he case ko eni 'oku tatau tofu pe ia moe talaki he media, he koe 'asi pe e fu'u laka 'ae kolisi kotoa ki Nuku'alofa he taimi ako, koe ongoongo ia ki Tonga kotoa he telelouniu. Ko hono faikehekehe pe, he ko Dr. Havea ia, ko 'ene fakama'ala'ala pe 'e ia e ngaahi me'a na'e sinaki totonu pe ia ke 'ilo ki ai e kakai 'o e siasi pea ko hono fatongia totonu pe ia 'o'ona ke fai.

f. Na'e 'i ai nai ha anga fakafepaki pe fakafetau ta"efieauna mo fiemalohi pe tulitonuhia 'a Tu'akoi ? 'IO .. 'oku haa ia he'ene taki e kolisi ke strike ke fakae'a ki Tonga mo mamani 'oku palaku 'ae puleako lolotonga koia koe me'a ia na'e mei solova mokomoko pe 'ehe fo'i phone call. Pea 'oku toe 'asi 'e ne ta"efie'ulutukua mo ta"efiema'ulalo fakafetau he'ene loi ki he media, he'ene falute fakaaoao he ngaahi lakanga 'oe siasi pulela'a, he'ene fakalongolongo 'ikai ke tali e fehu'i 'a Setita pea mo 'ene 'aofi e ngaahi fakafufu moe to'ongavale 'oku fai i Pulela'a. Mahino leva heni koe tangata ta'efie'ulutukua 'a Tu'akoi pea 'oku ta'efe'unga ia mo ha taki. Mahino lelei ia he'ene ta'etoka'i e konisitutone 'ae siasi ka ne falute kakato e lakanga faifekau, tauhi pa'anga moe sekelitali 'ae siasi pea lahi e founga ngaue fakafuufuu.

3. 'Oku falala'anga e fakatotolo 'ae TNEWS? .. teu kau mo koe he aofangatuku 'oku ke fai. 'Oku 'ikai ke kakato pea 'ikai ke 'omai kotoa 'e he TNEWS 'ae ngaahi tafa'aki kotoa ke tau hanga ki ai he faka'eke'eke 'a Setita. Ka koe kaveinga ko eni ne fua talanga'i pe ia he forum TNEWS koeni pea kau mai ki ai e kau memipa tonu o Pulela'a. Na'e lava leva ke fakakakato e ngaahi me'a ia ne 'ikai ke lava 'e he faka'eke'eke na'e fai mei he ngaahi tanaki 'ae kau memipa 'ae siasi, hangee ko Tuitui. Ne mahino mei ai, koe faifekau pe 'oku toe tauhipa'anga mo sekelitali. Koe ha leva e fa'ahinga siasi 'oku kau ki ai a Pulela'a, 'oku fakakonisitutone ai 'ae ma'u 'e he faifekau 'ae lakanga koe faifekau, tauhi pa'anga moe sekelitali?Ka 'i ai leva ha kautaha pe siasi 'oku pule fakaleveleva pe 'ae taki ia ki he koloa, ouau moe naunau 'ae siasi, pea 'oku 'i ai e me'a ia 'oku fu'u fehaalaaki lahi ai.tautefito kapau 'oku 'ikai ke fai ha talasiti ia mo ha fakataha 'ae siasi 'o fakahaa ai 'ae ngaahi lipooti ki he kainga lotu 'oe siasi. Ka 'oku longo mo loi 'a Tu'akoi, koe ha 'oku 'ikai ke ne 'ai ai e mo'oni ki he media? Ka koe me'a ena kuo hoko koe 'au'oho mai hono kau langolango ki he kovi hangee ko Vakavakai 'o tala kuo to a 'Atama 'ia 'Ivi he tali mai 'e he sekelitali lahi 'ae siasi SUTT mei Tonga.

4. 'Oku 'ikai ha ofo 'i ho'o vilivili fehu'i koe'uhi he 'oku lahi foki ai e ngaahi me'a he lotu Mamong 'oku fakapulipuli pe ia mei he kakai pea fakakautaha pe ki he kakai pe 'oe siasi hangee ko enau tokateline tefito he tohi molomona kae 'ikai koe tohitapu, hangee koe ngaahi ouau he temipale moe tui kameni 'oku tapu ke talanoa ki ai, koe fakamo'oni koe siasi mo'oni taha ia 'i mamani moe tokateline tauhi mali tokolahi, ta'elau ki ai e fakatupu koloa faka'emipaea 'aki e vahe hongofulu. Koe SUTT, 'oku 'ikai ha fakapulipuli ai. Mo'oni e lau 'ae kau leka .. what you see is what you get. 'Oku transparent e me'a kotoa ia 'ae SUTT, mei he lautohi fakaSapte mo hono kau failautohi ki he kalasi 'aho, 'o a'u ki he ngaahi talasiti fakasiasi fakakolo, fakavahefonua pea moe fakalukufua. Pea 'oku 'i ai e totonu ta'ele'eia 'ae sekelitali lahi 'o e siasi ke inform e kakai 'o e siasi ki he me'a 'oku hoko he loto'i siasi. Pea 'oku 'ikai ha me'a ia koe pule taafataha pe 'ae faifekau ia ki he ngaahi ouau moe koloa 'ae siasi. 'Oku 'i ai e ngaahi komiti moe kau ma'ulakanga 'oku fili 'e he kainga lotu moe kau talasiti 'ae ngaahi siasi ke nau tokanga'i e ngaahi me'a koia. Koe kaingalotu koee 'oku ta"emuimui ki hono ngaahi konisitutone 'oku 'i ai pe hono ramification. Koe ha leva e fa'ahinga siasi 'oku kau ki ai a Pulela'a, 'oku fakakonisitutone ai 'ae ma'u 'e he faifekau 'ae lakanga koe faifekau, tauhi pa'anga moe sekelitali?

5. 'Oku folau mai ha 'aotita mei Tonga 'o sio ki he ngaahi tohi 'ae ngaahi siasi 'i muli? 'Oku 'ikai fakakonisitutone ia ki he SUTT i Tonga. Na'e mahino mei he tali fehu'i 'ae sekelitali lahi 'ae siasi na'a ne fakaha totonu mai e tu'unga 'oku 'i ai e ngaahi SUTT i muli. 'Oku 'ikai ke lesisita ae ngaahi siasi koia 'i he SUTT i Tonga, ka ko 'enau kole tokoni fakafaifekau pe na'e 'oange. Pea 'i he 'ene pehee, 'oku 'oatu pe honau 'inasi koe faifekau, fai ai moe ngaahi 'a'ahi 'ae Palesiteni moe kau faifekau mei Tonga, kae fakangatangata pe ki he kainga fakatauhisipi ouau fakalotu hangee koia na'e lave ki ai 'a Havea. Koe konga koia ki he ngaahi koloa 'ae ngaahi siasi 'i muli mo 'enau tu'unga fakapa'anga, koe me'a 'ata'ata pe ia 'ae ngaahi siasi koia 'o 'ikai ke kau ai 'a Tonga ia. 'Oku 'ikai ke nau lipooti 'enau ngaahi fakamatala pa'anga ki Tonga pea 'oku 'ikai ke accountable mai 'a Tonga ia ki honau ngaahi mo'ua mo 'enau ngaahi nanunga fakapa'anga 'i muli. Pea 'oku fakalogic ai pe ke tau pehee koe 'uhinga ia 'oku 'ikai ai ke 'omai ha 'aotita ia 'a e siasi mei Tonga ke vakai'i 'enau 'u tohi fakamatala pa'anga pea 'uhinga pehee pe moe ta'efolau mai a Havea ki he ngaahi me'a 'ae siasi pulela'a. Manatu'i 'e koe ko e folau fakasiasi mei Tonga ki Pulela'a 'oku fakafou pe he fakaafe a Pulela'a ki Tonga pea koe folau 'oku fakataumu'a pe ki he kaveinga 'oku fai ki ai e fakaafe. Pea koe anga e sio atu ki he tu'unga fakapa'anga moe founga pulengaue 'ae kau taki, o tauhi pa'anga pe mo sekelitali e faifekau, he'ikai ai pe ke fakaafe kinautolu ki he sekelitali lahi 'ae siasi pe ko ha 'aotita mei Tonga he 'oku 'ikai ko ha ngaue fakamalanga ia. Kau toe 'ai atu.. Koe ha leva e fa'ahinga siasi 'oku kau ki ai a Pulela'a, 'oku fakakonisitutone ai 'ae ma'u 'e he faifekau 'ae lakanga koe faifekau, tauhi pa'anga moe sekelitali?

6. Na'e fai e polokalama letio 'ae SUTT i Tonga he hili ange pe 'ae konifelenisi 'ae siasi he ta'u kuo 'osi. Na'e fakamahino lelei ai 'e he Palesiteni 'o e siasi 'i he letio Tonga 'oku 'ikai ha kaunga 'ae Siasi Uesiliana Tau'ataina 'o Tonga ki he ngaahi koloa moe pa'anga 'a Pulela'a. Na'a ne tapou lahi mo fakamahino ke mahino ki he kainga lotu moe kau fanongo letioo, ko e fakamatala koia 'e tokoni 'ae SUTT o Tonga ki he totongi 'a e mo'ua 'o e falelotu 'o Pulela'a 'oku 'ikai ke mo'oni. Na'a ne pehee ai, koe SUTT 'oku 'ikai ke nau lava kinautolu 'o totongi ha pa'anga ke tokoni ki he mo'ua falelotu moe 'api 'o Pulela'a. Ka koe SUTT oe vahefonua Tongatapu 'ata'ataa pe, 'oku nau pole ke nau TOKONI me'a'ofa ki he mo'ua 'o Pulela'a. 'A ia koe vahefonua pe ia 'a Tongatapu (SUTT) 'oku nau fai e tokoni koia ka 'oku 'ikai ko e SUTT kotoa fakakonifelenisi. Pea 'oku 'ikai ke u lave'i 'e au pe koe ha e lahi e tokoni koia 'ae vahefonua Tongatapu. Me'a ke mahino, na'e 'ikai ha lave ia 'ae sekelitali ki he tokoni koeni he'ene tali fehu'i mo Setita he 'oku 'ikai ko ha'ane potungaue 'a'ana neongo 'oku ne 'ilo pe ki ai. Koe sekelitali ia siasi he vahefonua Tongatapu te ne ala fakamatala ki he me'a koia.

7. Koia ai masi'i Vilivili, kataki pe mu'a 'o tokanga taafataha pe ki he foo ho kameni moe taliui ki he ngaahi mali telia na'a tonounou ha fiema'u 'aha finemotu'a kae 'ikai ke ke toe lava ki loto he temipale hu telefua. Ka 'ikai pea ke tokanga atu ke fakatotolo'i e kaiha'a koula ai a Sosefo Samita moe 'uhinga fakalotu 'oe hu telefua fakama'uta'engata he fale fakatevolo 'oku mou ui koe temipale moe 'uhinga 'oku tukuange ai e kau memipa Mamonga mei he siasi he ta"etotongi 'enau vahehongofulu. Tukuange pe me'a ia 'ae SUTT ke nau talanga'i pe ia 'e nautolu. After all, koe fu'u empire tuumalie ia 'oe Mamonga 'oku 'ikai ke mou 'ilo pe 'oku hu'u ki fee ho'omou vahe hongofulu. Koe me'a pe 'oku mahino, 'oku langa mai pe 'ehe fu'u empire mali tokolahi ia homou ngaahi falelotu pea maaka kimoutolu 'aki he ngaahi kameni ke 'oua na'a mou vela ha afi ka mou toki paku'uli pe he nonofo kovi moe tonomali.

'E Vakavakingakau-noa . tuku aa e mio'i .. ne 'i ai ha fakataha fakatalasiti mo fakakolo 'a PU lekaakaa 'anefe? Ne 'i ai ha'anau fakataha fakavahefonua 'i fe? Tuku ia mo e fasitu'u mio'i . uee ngalo ange koe me'a ia 'oku fafanga'aki kimoutolu 'e ho'omou ongo taula koe LOI moe fakakekeva e kia moe fakamu'omu'a he taukave e kaakaa. Malie Taula PU lekaakaa hahahhahaha

HOKO ATU 'A E TALI MEI HE TOKOTAHA 'OKU UI KO "FALE"
Masi'i Vilivili malo e talanga. Koe anga pe foki e fakahua fakafaikava ka koe mo'oni 'oku tau lavea kotoa pe he ngaahi fo'i mio'i ko eni. 'oku 'ikai ke mau tui 'oku ta'eufi e sekelitali ki Pulela'a. Ko e fakafofonga ia 'o e Palesiteni pea kuo pau ke ne fai hono fatongia koe fakamahino e founga ngaue ki he kakai 'o e siasi. However, it's a touchy issue he 'oku mo'oni ho'o fifili koe relationship faikehe ae SUTT Tonga moe SUTT muli ka 'oku mahino lelei pe ia kia au. Koe ngaahi siasi palangi, 'oku 'i ai pe faifekau kehe ki he potungaue kehekehe 'ae siasi. Kehe e faifekau, tauhi ki he youth mei he faifekau 'a'ahi ki he kau vaivai pea kehe atu e faifekau ki he 'evangelio moe ngaahi potungaue 'ae siasi pea kehe atu moe faifekau 'a'ahi ki he kau vaivai moe takoto i falemahaki. Koe faifekau pule ia 'oku meimei ko 'ene me'a pe 'a'ana koe malanga pe he ngaahi houa malanga 'ae siasi. Kou tui koe me'a ia 'oku feinga ki ai 'a Dr. Havea ke lesisita e ngaahi siasi muli kae mahino mo lava ke kohi e mape ki he ngaahi boundaries. 'Oku ou tui au ko Tu'akoi ia 'oku 'ikai ke ne 'ilo hono lakanga ka 'oku tu'u atu ia 'o falute kotoa e ngaahi fatongia hangee ha'ane potungaue kakato. 'Oku ou tangane 'ia au 'ia Dr Havea he'ene fakamatala 'oku 'omai he media pea mahino ai ki he kakai 'o e ngaahi siasi muli 'ae tu'unga 'oku nau 'i ai. Pea kou tui au koe founga lesisita koe me'a ia 'oku toki ngaue ki ai a Havea. Na'e 'ikai ha me'a pehee ia kimu'a pea koe me'a ia 'oku lele fakamolitonga mai ai pe 'a Kaunoa ia mo Tahitahi hehehehehe. Ko Tu'akoi 'oku totonu ke 'oatu ia he vave taha 'o tuku ki Tokuu ke fai ki ai 'e ne fakalongo mo 'ene loi hahahaha
Malo Vilivili e tauhi 'etau kumete moe tolotolo 'e tau ki'i fo'i ama. Kuo lele hake e fie ta"esote ia he mafana pehee mai e fetolonaki 'ae fanga ki'i fo'i mo'uifa hahaha. Ko 'eku kole atu pe ke 'omai mu'a mo hatau ki'i tou'a he kuo lele hake e konee. hahahaha Kou loto au ke 'omai ha ki'i tou'a Mamonga ia he 'oku poto ia he hulohula pea fosi'i ange hono fo'i kete. hahaha 'Ai pe mo tau ki'i uolosi he kuo tau pahia he lelefokisi (foxtrot) tamure 'a e kau kahoakula he falekautaha. 'Ai ai e 'ikai ha ki'i fo'ima'olunga honau lalo tu'a mo e ma'ali 'ae fo'i 'ea hangee ko Pilo mo Tu'u. hahahahaha.
Malo 'etau a'usia 'a e 'aho ni, pea fakafeta'i pe ki he 'Eiki 'i he'ene tauhi hao. Kapau 'e tou'a 'etau ki'i kumete, 'e tuku 'etau vilivili ki he kaveinga, ka tau vilivili ki he tou'a. Pea ko emau kau fefine Mamonga, 'oku nau 'i he Temipale kotoa kinautolu ... Ka 'oku ifo 'etau ki'i kumete 'i he'etau faka-tangata pe, neongo 'ene fakaninimo. Tau ki'i inu ai ...

Neongo 'eku fo'ou mai ki he me'a ni, ka 'oku ou ongo'i na'e fuoloa pe hono talanga'i pea talanoa'i 'a e SUTT Aust pea mo e Langa Falelotu, pea toe kanoni 'aki 'a e fo'i 7.5 miliona. Pea kapau te tau fiefia ai, te tau fakamalo 'i he'enau fu'u ngaue lahi na'e fai, pea mo e fu'u 'ofa lahi na'e foaki. Ka ko hono mo'oni foki, kuo lahi 'a e loto ta'efiemali pea mo e loto mamahi. Ka 'i he tafa'aki 'e taha, te tau ui ko e "loto kovi" mo e "meheka". Ka 'oku ou ongo'i, 'oku toki hanga 'e he polokalama ni Episode 6 'o e TNEWS 'o fakae'a, pea lava ke talanoa'i mo tau'ataina hono fakakaukau'i. Ko e kovi pe, ko e lahi 'a e "tau tangata", 'o tupunga ai 'a e ngaahi lea kapekape. Ka 'oku hange ko 'eku lea ki mu'a, teu nofo pe 'i he fo'i Episode 6, he ko e me'a pe ia 'oku ou mahino'i.

1. Fakafufu 'a e tali 'a Rev. Viliami Tu'akoi.
'Oku tau pehe ko e taki lelei ia ke ne fakafufu 'a e 'u me'a mei he kakai, 'o tuku pe ki he fakataha? Pea 'oku tau tui, ko Rev. Tu'akoi pe 'oku toe Sea mo fakalele 'a e fakataha; pea ka a'u ki he fakataha ko ia, te ne tukuange ke talanoa'i mo 'eke'i 'a e me'a ki he 7.5m? Pe te ne fakangata mai pe 'e ia 'o pehe mai, 'Oku maau pe ia. Pe 'oku mo'oni nai, 'oku 'ikai ke 'i ai ha fakataha ia, ka ko e feinga pe ke 'oua 'e talanoa'i 'i he media?
Ka 'okapau te ne faka'ataa ke alea'i 'i he fakataha 'oku ne lau, 'e ngali mo'oni leva 'ene tali ki he TNEWS. Pea kapau te ne talia 'a e ngaahi kaupeau 'o e fakataha, 'e ngali taki lelei leva ia, pea mahino 'oku 'ikai ke 'iai ha me'a 'e fakafufuu, ka 'oku toki alea'i pe ia 'i he fakataha 'o 'ikai ko e media. Pea kapau 'e tau'ataina 'a Rev. Tu'akoi 'o tukuange mai ki he kakai ke nau 'eke'i 'a e me'a oku nau fie 'eke, pea nau tangi 'i he me'a' oku nau fie tangi ai, pea nau launga 'i he me'a 'oku nau launga ai; te tau toki mo'oni'ia leva 'i he tali 'a Rev. Tu'akoi ki he TNEWS. Pea te tau tangane'ia 'i he'ene tali mo'oni mo totonu.
Kiate au, 'oku ou tui, na'e tonu ke pehe mai 'e Rev. Tu'akoi, 'Io 'oku mo'oni OR 'Ikai 'oku ta'emo'oni. He ko e tali 'oku ua pe. Ka 'i he'ene toe refer ki he fakataha, 'oku mo'oni 'a e fakahua 'a Dr. Havea, ko e fufuu'i pe kapau na'a te faihala. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

2. Fepakipaki 'a e tali 'a Rev. Dr. Tevita Havea.
'Oku tau pehe ko e taki lelei ia ke fepakipaki 'ene ngaahi tali fehu'i ki he Media ('o hange ko 'eku ngaahi fakamatala 'i 'olunga he kamata)? 'Oku ngali fepakipaki nai leva 'ene ngaue? Ko e fakama'ala'ala nai 'ene tali fehu'i, pe ko e fakatupu moveuveu? 'Oku ou lau hifo 'i he ngaahi talanga, 'oku lahi 'a e tangane'ia 'i he Tali "straight forward" 'a Dr. Havea; 'oku tau tangane'ia 'i he straight forward fepakipaki nai? Pe ko 'etau tangane'ia pe, ko 'etau loto lelei ki ai? Pe ko 'etau tangane'ia pe ko 'etau 'ilo'i 'oku kau kovi ki he tafa'aki ko ee?
Kiate au, 'oku fu'u ova 'a e fakamatala 'a Dr. Havea mei he ngaahi ngaue 'oku lolotonga fai 'e Dr. 'Ahio. Na'e totonu ke ne refer pe kia Dr. 'Ahio 'a e 'u me'a fekau'aki mo e ngaahi SUTT 'i muli, he ko Dr. 'Ahio 'oku lolotonga ngaue lahi ki ai. Kaekehe ko e vilivili pe ...

3. Fu'u vave 'a hono broadcast 'a e Episode 6.
Na'e 'ilo'i nai 'e Setita 'oku paalataha 'ene ongoongo? Na'e 'ilo'i nai 'e Setita 'e 'iai 'a e maumau lahi 'i he'ene fo'i ongoongo tafa'aki taha? 'Oku 'i ai nai ha tokanga 'a Setita ki he ngaahi va 'o e kau faifekau SUTT? 'Oku 'i ai nai ha tokanga 'a Setita ke vakili ke ma'u 'a e totonu 'o e 7.5 miliona? 'Oku 'i ai ha tokanga 'a Setita ki he ngaahi maumau?
'Oku 'ikai ke a'ua'u 'a e fakamatala 'a Setita, pea 'ikai ke fu'u fakatotolo ke a'u ki he fo'i 'elito'i mo'oni 'o e 7.5 miliona. 'Oku ou ongo'i 'oku loto pe 'a Setita ia ke ne kohi'i 'a e fo'i masi, kae toki mafola atu 'a e vela ki he feitu'u kehekehe, pea toki nofo ia 'o katakata mo hanga ia ki ha'ane me'a kehe, 'o tukunoa'i atu ke nau velahia ai.
Kiate au, na'a totonu ke talitali 'a Setita ki he fakataha 'oku 'uhinga ki ai 'a Rev. Tu'akoi, pea toki broadcast. Pea na'e totonu ke ne feinga lahi ke faka'eke'eke 'a e tokotaha na'e foaki 7.5 miliona, he ko ia 'oku ne fakahoko 'a e foaki. Ko Rev. Tu'akoi mo e SUTT, ko e tali pe 'o e foaki mo e fakamalo. Ko e founga hono foaki mo e naunau 'o e foaki, ko e tokotaha foaki 'ata'ataa pe. Kapau pe na'e lava ke faka'eke'eke'i 'a e tokotaha foaki, 'Initia, na'e meimei solova ai pe, pea meimei potupotu tatau 'a e fo'i ongoongo. Ka 'oku hoko 'a 'ene 'omai 'a Dr. Havea ke toe lolahi ai 'a e ngaahi va kovi, pea mo e ngaahi felauaki. Pea 'ikai ngata ai, 'e fakatupunga ai ha va kovi 'a Dr. Havea mo Rev. Tu'akoi, pe koe va kovi hona ongo famili mo e ongo kainga. Ka ko hoko mo'oni, 'oku 'ikai ke "care" 'a Setita ia ki ai, koloa pe ke ne kohi'i 'a fo'i masi, pea 'alu. Kaekehe, ko e vilivili pe ...
Malo muá Fale Fakafafine pea mo Vilikaki e tau mo fale ni..kae tuku keu kií hu atu ó vakavakai kihe anga ó étau fononga pe koe ha meá é fai atu kiai ha vakavakai..

Koe foí interview foki naá fai ia kihe foí toko3 koe Faifekau Pule,Kau taha vali, pea moe Sekelitali lahi..pea ko éku vakavakai naé íkai ke tali 'ehe Faifekau Pule he óku íai áe faúnga óe Siasi óku ke Puleí ..á ia ko hono ngaahi Fakataha ánga pea ko éna naá ne ósi hanga ó ai mahino mai pe he óku íkai koe fehúi atu áe media i ha fakataha Kuata pe Fakavahe fonua ka koe hu atu mei tuá fale..

Koia tau sio kihe tali aé Kautaha vali naá ne fkmahino mai ke éke pe kihe Faifekau S.Pinomi..pea naé toe fai atu áe feinga ó íkai ha ola..he óku íai áe lao óku pau ke muimui kiai áe kautaha vali pea óku íkai ai kene lava ó tali hanga tonu mai áe fehuí naé fai atu...

Pea koe Sekelitali leva ..kuou toe manatu au kihe talanoa koia óe to á ATAMA ía ÍVI..áe olo áe ngata kia ÍVI..pea moóni leva fkósi áe talanoa..naé fai atu pe áe olo á ÍVI pea.."TO Á ÁTAMA ÍA ÍVI"pea toki haú leva áe ngata ia ó kata éhe éhe atu mei he tafaáki mo ne pehe atu..ÚISA LAU É AU NAÁ MO TALAMAI KOE FANAU MOUA ÁE ÓTUA..koia kautama koe anga ia ó éku kií vakavakai kihe anga oe foí interview ko éni..he koe mo'oni pe éne ási fkpalataha mai ..he kouu pehe koe ha naé íkai ke áu ai áe TNEWS kihe PALESITENI óe SIASI..pe koe ha haáne tali ...he ko éna nae'ási mai pe he tali fehuí áe SEKELITALI LAHI..á éne pehe ó lava pe ke fkofki overnight mai áe Faifekau pule ki Tonga ni..kuo ngalo ia íai koe meá ia áe TANGATAÉIKI PALESITENI pea mo éne fehikitaki pea moe KONIFELENISI KAKATO ÁE SIASI...ka nau toki hanga hifo pe ó kala kalanga koe foí moóni pe éni áe SEKELITALI LAHI..kae ngalo óku PALESITENI pea toki SEKELITALI...

Koia koe anga ia kií vakavakai kihe anga ó étau lavelave..pea koia FALE..tuku e ái hake pe meá mo kai e teé manu kae ái mai ha poini ke ngali óku ke fuú Fefine..ílonga áupito hoó feheke áki he Fale Tangata moe Fale fefine..pea kuo ke hanga mai ha fuú Fakafafine ..koe anga ia óe vakavakai atu kihe kau talanoa taémahino ó hange ko FELE..
Kataki mu'a 'a e tokotaha ko "KEHEKEHE" 'i he fiematamu'a, kau post atu 'a ho'o tali ki he ngaahi fakakaukau ni. Fakamolemole'i au kapau na'e 'ai pe ke ke toki post mai.

TALI MEI HE TOKOTAHA 'OKU NE NGAUE'AKI 'A E HINGOA KO E "KEHEKEHE"
Vili1/2 malo 'etau lava pea malo e fu'u tohi loloa faufaua ko'ena kuo ke li mai 'i 'olunga. Koe tohi loloa he koha malanga 'ae SUTT 'o Pulela'aa? hihihihihihihihi 'ofa mai Vilivili 'o tukutuku hifo ho'o fiepoto kae li mai ha ki'i me'a 'oku 'ukee.

1. 'Oku ke 'eke'i pe ko hai 'oku mo'oni? Koe Tu'akoi pe ko Havea. Let me tell you this. Kapau koha tokotaha kita 'oku 'ikai ke 'iai ha'ate 'ilo kihe me'a 'ae Pulela'aa ka 'oku te fie'ilo kiai. Pea te fanongo he fo'i 'initaviu ko'eni. Na'a moha ki'i leka ta'x ako te ne pehe mai 'eia 'e tui ia kia Havea. 'E toki ha'u e mo'onii ia 'amui ange ka koe anga 'e perception te te tui kita kia Havea he 'oku lea mai kihe faka'eke'eke 'ae fefine faka'eke'eke. Koha vale pe 'e tui kia Tu'akoi kapau 'oku feinga atu 'ae faka'eke'ekee ke talamai e mo'onii kae tapuni mai 'eia 'ae telefoni. Koe me'a leva 'e ha'u ki he'ete fakakaukauu 'oku 'iai 'ae me'a 'oku namunamu faikehe 'oku 'uhinga ai 'ae ta'efielea kihe mitia.

3. 'Oku ke 'eke'i pe 'oku falala'anga 'ae fakamatala 'ae tnews. teu pehe atu 'e au 'oku ou tui ange au kihe tnews 'ia Vilivili mo Vili Tu'akoi. Manatu 'e tukuange mai pe 'ehe tnews ia 'ae me'a 'oku nau loto ke nau 'omai. ka koe fehu'i 'oe palanisii 'e 'ikai ha kautaha ongongo ia te nau lava 'iha ngaahi miniti si'isi'i ke 'omai kotoa ai ho'o fiema'uu Vilivili. Kaikehe, kou tui au kapau na'e lea mai pe 'a Tu'akoi ia 'o talamai pe 'oku mo'oni pe 'oku loi kuo tau 'osi. Pea 'e 'ikai toe hakule takai 'ae tnews ke 'ilo ai hono 'ave kinautolu kihe fakamaau'angaa 'ehe kautaha vali.
Pea hange kiate au na'e pehe 'ehe tnews ne nau feinga kihe tauhi pa'angaa ka kuo to e fu'u niu ia he telefoni 'ae tauhi pa'anga hihihihihihihihihi lole lole lole!

Teu ngata aa hee he kuo u hela'ia he faitohi ka ta toki hoko atu ee.
(03-28-2011 01:21 PM)vilivili Wrote: [ -> ]Kataki mu'a 'a e tokotaha ko "KEHEKEHE" 'i he fiematamu'a, kau post atu 'a ho'o tali ki he ngaahi fakakaukau ni. Fakamolemole'i au kapau na'e 'ai pe ke ke toki post mai.

Vili1/2 malo 'etau lava pea malo e fu'u tohi loloa faufaua ko'ena kuo ke li mai 'i 'olunga. Koe tohi loloa he koha malanga 'ae SUTT 'o Pulela'aa? hihihihihihihihi 'ofa mai Vilivili 'o tukutuku hifo ho'o fiepoto kae li mai ha ki'i me'a 'oku 'ukee.

1. 'Oku ke 'eke'i pe ko hai 'oku mo'oni? Koe Tu'akoi pe ko Havea. Let me tell you this. Kapau koha tokotaha kita 'oku 'ikai ke 'iai ha'ate 'ilo kihe me'a 'ae Pulela'aa ka 'oku te fie'ilo kiai. Pea te fanongo he fo'i 'initaviu ko'eni. Na'a moha ki'i leka ta'x ako te ne pehe mai 'eia 'e tui ia kia Havea. 'E toki ha'u e mo'onii ia 'amui ange ka koe anga 'e perception te te tui kita kia Havea he 'oku lea mai kihe faka'eke'eke 'ae fefine faka'eke'eke. Koha vale pe 'e tui kia Tu'akoi kapau 'oku feinga atu 'ae faka'eke'ekee ke talamai e mo'onii kae tapuni mai 'eia 'ae telefoni. Koe me'a leva 'e ha'u ki he'ete fakakaukauu 'oku 'iai 'ae me'a 'oku namunamu faikehe 'oku 'uhinga ai 'ae ta'efielea kihe mitia.

3. 'Oku ke 'eke'i pe 'oku falala'anga 'ae fakamatala 'ae tnews. teu pehe atu 'e au 'oku ou tui ange au kihe tnews 'ia Vilivili mo Vili Tu'akoi. Manatu 'e tukuange mai pe 'ehe tnews ia 'ae me'a 'oku nau loto ke nau 'omai. ka koe fehu'i 'oe palanisii 'e 'ikai ha kautaha ongongo ia te nau lava 'iha ngaahi miniti si'isi'i ke 'omai kotoa ai ho'o fiema'uu Vilivili. Kaikehe, kou tui au kapau na'e lea mai pe 'a Tu'akoi ia 'o talamai pe 'oku mo'oni pe 'oku loi kuo tau 'osi. Pea 'e 'ikai toe hakule takai 'ae tnews ke 'ilo ai hono 'ave kinautolu kihe fakamaau'angaa 'ehe kautaha vali.
Pea hange kiate au na'e pehe 'ehe tnews ne nau feinga kihe tauhi pa'angaa ka kuo to e fu'u niu ia he telefoni 'ae tauhi pa'anga hihihihihihihihihi lole lole lole!

Koe foí interview foki naá fai ia kihe foí toko3 koe Faifekau Pule,Kau taha vali, pea moe Sekelitali lahi..pea ko éku vakavakai naé íkai ke tali 'ehe Faifekau Pule he óku íai áe faúnga óe Siasi óku ne Puleí ..á ia ko hono ngaahi Fakataha ánga pea ko éna naá ne ósi hanga ó ai mahino mai pe he óku íkai koe fehúi atu áe media i ha fakataha Kuata pe Fakavahe fonua ka koe hu atu mei tuá fale..

Koia tau sio kihe tali aé Kautaha vali naá ne fkmahino mai ke éke pe kihe Faifekau S.Pinomi..pea naé toe fai atu áe feinga ó íkai ha ola..he óku íai áe lao óku pau ke muimui kiai áe kautaha vali pea óku íkai ai kene lava ó tali hanga tonu mai áe fehuí naé fai atu...

Pea koe Sekelitali leva ..kuou toe manatu au kihe talanoa koia óe to á ATAMA ía ÍVI..áe olo áe ngata kia ÍVI..pea moóni leva fkósi áe talanoa..naé fai atu pe áe olo á ÍVI pea.."TO Á ÁTAMA ÍA ÍVI"pea toki haú leva áe ngata ia ó kata éhe éhe atu mei he tafaáki mo ne pehe atu..ÚISA LAU É AU NAÁ MO TALAMAI KOE FANAU MOUA ÁE ÓTUA..koia kautama koe anga ia ó éku kií vakavakai kihe anga oe foí interview ko éni..he koe mo'oni pe éne ási fkpalataha mai ..he kouu pehe koe ha naé íkai ke áu ai áe TNEWS kihe PALESITENI óe SIASI..pe koe ha haáne tali ...he ko éna nae'ási mai pe he tali fehuí áe SEKELITALI LAHI..á éne pehe ó lava pe ke fkofki overnight mai áe Faifekau pule ki Tonga ni..kuo ngalo ia íai koe meá ia áe TANGATAÉIKI PALESITENI pea mo éne fehikitaki pea moe KONIFELENISI KAKATO ÁE SIASI...ka nau toki hanga hifo pe ó kala kalanga koe foí moóni pe éni áe SEKELITALI LAHI..kae ngalo óku PALESITENI pea toki SEKELITALI...

Koia koe anga ia kií vakavakai kihe anga ó étau lavelave..pea koia FALE..tuku e ái hake pe meá mo kai e teé manu kae ái mai ha poini ke ngali óku ke fuú Fefine..ílonga áupito hoó feheke áki he Fale Tangata moe Fale fefine..pea kuo ke hanga mai ha fuú Fakafafine ..koe anga ia óe vakavakai atu kihe kau talanoa taémahino ó hange ko FELE..
(03-28-2011 01:30 PM)VAKAVAKAI Wrote: [ -> ]
(03-28-2011 01:21 PM)vilivili Wrote: [ -> ]Kataki mu'a 'a e tokotaha ko "KEHEKEHE" 'i he fiematamu'a, kau post atu 'a ho'o tali ki he ngaahi fakakaukau ni. Fakamolemole'i au kapau na'e 'ai pe ke ke toki post mai.

Koe foí interview foki naá fai ia kihe foí toko3 koe Faifekau Pule,Kau taha vali, pea moe Sekelitali lahi..pea ko éku vakavakai naé íkai ke tali 'ehe Faifekau Pule he óku íai áe faúnga óe Siasi óku ne Puleí ..á ia ko hono ngaahi Fakataha ánga pea ko éna naá ne ósi hanga ó ai mahino mai pe he óku íkai koe fehúi atu áe media i ha fakataha Kuata pe Fakavahe fonua ka koe hu atu mei tuá fale..

'E Vakaivakaida"e . masii ee 'ae PUAKA HALAIA 'E NE TOUTOU FAKAPELEPELA HE'ene FOKOTU'UNGA HANA ... HAHAHA. 'Ai aa mo ke fakapikopiko he hana he koe lahi ange ho'o hana mai ho ngutu koe lahi ai pe ia 'emau 'ilo e me'a 'oku 'efihi ho 'uto'i mangoa TongueTongue Koe ha ? Kuo kovi ho kete he lahi e kai e ki'i fo'i ngako e falekautaha? Pe 'oku ke puke he ulcer he lahi hono fakalua kimoutolu 'e ho'omou faifekau LOI ?

Ko 'eku fehu'i atu .. neu tui hekesi loloa 'o 'asi he TV o fakamatala ai e fu'u pa'anga 7.5 miliona mei he Initia kuo foaki ma'a Phulela'a?

Neu tohi ki he media o fakmatala e fu'u foaki 'ae 'Initia?

Neu talanoa mo Setita pea u LOI 'oku 'i ai e fakataha 'ae siasi 'oku 'ave ki ai e 'u fakamatala 'a Pulela'a?

Neu kai ha pa'anga 'ae siasi kae ta'etotongi e vali ke ta tikite ai a PHulela'a 'e he kautaha vali?

Na'a ku fu'u valengangau he fika moe ikonomika ke fakafuofua tonu e ngaahi fakamole moe faka'uto'uta pa'anga ki he totongi e fu'u langa fakatete'e 'o Phulela'a?

Neu toutou fakaafe ki he Ta'ahine Kuini ke me'a mai ki he feinga pa'anga ki he falelotu kae 'ikai ke tala ki ai koe fu'u fale kautaha a Phulela'a?

KO AU NA'A KU FAI KOTOA E 'U ME'A KOIA PE KO E FAI FEKAI TAULA O PHULELA'A? KO HO'O MOU MAFA'A MAI KIA FALE HE NA'A NE KAI HA'AMOU PA'ANGA? PE KOE KAU TAULA FIEHAA MO FIELAVAME'A 'O PHULELA'A MO E KAINGALOTU VALENGANGAU 'OKU NAU TEKETEKE E KAAKAA?

MOU OO ATU O HANA KI HE VAO MOE KAU TAULA PULE KAAKAA O PHULEULE PEA KAI KE 'OSI HOMOU HANA MOE LANGOA FAKAMAHAKI KI HE 'ATAKAI !!! HEE KOAA VAKAI'IDA'E KAI FALEVAO EEE.
[/quote]

[/quote]

'E Vakaivakaida"e . masii ee 'ae PUAKA HALAIA 'E NE TOUTOU FAKAPELEPELA HE'ene FOKOTU'UNGA HANA ... HAHAHA. 'Ai aa mo ke fakapikopiko he hana he koe lahi ange ho'o hana mai ho ngutu koe lahi ai pe ia 'emau 'ilo e me'a 'oku 'efihi ho 'uto'i mangoa TongueTongue Koe ha ? Kuo kovi ho kete he lahi e kai e ki'i fo'i ngako e falekautaha? Pe 'oku ke puke he ulcer he lahi hono fakalua kimoutolu 'e ho'omou faifekau LOI ?

Ko 'eku fehu'i atu .. neu tui hekesi loloa 'o 'asi he TV o fakamatala ai e fu'u pa'anga 7.5 miliona mei he Initia kuo foaki ma'a Phulela'a?

Neu talanoa mo Setita pea u LOI 'oku 'i ai e fakataha 'ae siasi 'oku 'ave ki ai e 'u fakamatala 'a Pulela'a?

Neu kai ha pa'anga 'ae siasi kae ta'etotongi e vali ke ta tikite ai a PHulela'a 'e he kautaha vali?

Na'a ku fu'u valengangau he fika moe ikonomika ke fakafuofua tonu e ngaahi fakamole moe faka'uto'uta pa'anga ki he totongi e fu'u langa fakatete'e 'o Phulela'a?

Neu toutou fakaafe ki he Ta'ahine Kuini ke me'a mai ki he feinga pa'anga ki he falelotu kae 'ikai ke tala ki ai koe fu'u fale kautaha a Phulela'a?

KO AU NA'A KU FAI KOTOA E 'U ME'A KOIA PE KO E FAI FEKAI TAULA O PHULELA'A? KO HO'O MOU MAFA'A MAI KIA FALE HE NA'A NE KAI HA'AMOU PA'ANGA? PE KOE KAU TAULA FIEHAA MO FIELAVAME'A 'O PHULELA'A MO E KAINGALOTU VALENGANGAU 'OKU NAU TEKETEKE E KAAKAA?

MOU OO ATU O HANA KI HE VAO MOE KAU TAULA PULE KAAKAA O PHULEULE PEA KAI KE 'OSI HOMOU HANA MOE LANGOA FAKAMAHAKI KI HE 'ATAKAI !!! HEE KOAA VAKAI'IDA'E KAI FALEVAO EEE.

[/quote]

Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin:Dkií hu atu á KAUNOA ke fai ha tokoni kihe laí kapa á FALEMALOLO he ko éna kuo mahikimiki faka fahaí taha mai..

KO HO'O MOU MAFA'A MAI KIA FALE HE NA'A NE KAI HA'AMOU PA'ANGA? PE

Pea vakai ange..FALE KO HOÓ MAFAÁ MAI KI PULELLAÁ HE NAÁ NAU ÁLU ATU Ó NO MAI HAÓ PAÁNGA..ngali tali atu hoó foí fehuí..PEA KO ÉNA KUO PA TUÓ FIHA HO FOÍ PO HE ÍTA KIHE KAINGA LOTU HE ÍKAI KENAU TUI ATU KIATE KOE..he ko hoó lau éna..
KOE KAU TAULA FIEHAA MO FIELAVAME'A 'O PHULELA'A MO E KAINGALOTU VALENGANGAU 'OKU NAU TEKETEKE E KAAKAA?

koia FALE..kou lea ke tuku hoó KAUNOA..he ko éna kuo ke toe kai pe hoó HANA

[/quote]

[/quote]

Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin:Dkií hu atu á KAUNOA ke fai ha tokoni kihe laí kapa á FALEMALOLO he ko éna kuo mahikimiki faka fahaí taha mai..

Pea vakai ange..FALE KO HOÓ MAFAÁ MAI KI PULELLAÁ HE NAÁ MAU ÁLU ATU Ó NO MAI HAÓ PAÁNGA..ngali tali atu hoó foí fehuí..PEA KO ÉNA KUO PA TUÓ FIHA HO FOÍ PO HE ÍTA KIHE KAINGA LOTU HE ÍKAI KENAU TUI ATU KIATE KOE..he ko hoó lau éna..
KOE KAU TAULA FIEHAA MO FIELAVAME'A 'O PHULELA'A MO E KAINGALOTU VALENGANGAU 'OKU NAU TEKETEKE E KAAKAA?

[/quote]

'E Ngakau noa . 'oku ou tapou kia koe , koe kaunoa pe kapau na'e 'ikai ke 'i ai ha'ate kaunga atu ki ai. Marhae atu 'o tokoni'i ho'omou kau Phulela'a ke tuku e tui mo teketeke e loi 'ello moe mio'i pea tokoni atu ki he kau taula ke lea 'aki e mo'oni moe totonu kae tuku e mofuta 'aki e kaakaa moe loi !!!! Koe feitu'u ia 'oku totonu ke tokoni'i he kuo kui homou mata he sio ki mamani faka'ofo'ofa kae tuku ho'omou kai kasele angamaheni hahahahaha . Pe ko ho'o ha'u ke ke tokoni'i 'a Fale 'oku nofo lelei 'a Fale ia 'ikai ke taa mo'ua mo mohe 'a'aa futefute he po'uli he fakakaukau'i e mo'ua !!

'Oku tapou atu 'a Fale ke mou tui kakato kia Sihova kae totonu homou 'alelo hahaha. 'Oua 'e toe hele holo mo ta'x fie tui mai he 'oku 'ikai ke loi 'a Fale !!!! Te mou pahia he feinga'i ke disqualify e talanoa 'a Fale ka he'ikai ke mou lava 'e moutolu he koe me'a mo'oni pe 'oku tala ia e Fale. Pea koe me'a na'a tau sio kotoa pe ki ai e fu'u loi 'ae faifekau hekesi loloa he TV moe fu'u faifekau to'o tohitapu he TNEWS interview. Pea he'ikai ke mou ta'ofi 'emoutolu 'a Fale 'ene lea ki Phulela'a he 'oku 'ikai ke kaunoa ia, hangee ko NGakau-noa 'ene 'oho holo he 'u me'a 'a Fale. Kuo toki 'ai eni ke kaunoa 'a Fale ia he taimi ni ka na'e fa'a kole pa'anga a Phulela'a kia Fale mo kole tokoni kia Fale he taimi ngaue Ka kuo poto a Fale ia he kuo 'ilo 'e ia e me'a totonu TongueTongueTongue

Toe fakamanatu atu pe .. Na'e to'o 'e Sihova 'a Mosese 'o 'ikai ke a'u 'e ne taki kakai o 'Isilelei ki he fonua e Tala'ofa ko 'ene mio'i. Tuku e 'ai ia ke mau tuitala ki he LOI 'ae faifekau tokua he koe faifekau ia. Koe me'a ia mei fe'ia? Pea te mau mala'ia tokua he fakamatala mo'oni ki he LOI 'ae faifekau, bwaahaahaaa . Tokua koe pani ia 'a Sihova pea 'oku ngofua pe ke LOI ELLO IA? Tuku 'aupito e molitonga fakapo'uli ia koia moe fakamahaki. Mou tui atu pe moutolu ki ai he koe fanga ki'i 'uto mangoa.
Kuo hange kuo tau 'ita kitautolu 'i he "faka-tangata" kuo tau kamata ke tau lea kehekehe. Ka 'oku mo'oni pe 'a e takitaha feinga ke tu'u 'ene fakakaukau, he 'oku tau kei fe'ao pe mo e po'uli. Kapau na'e maama 'a e me'a kotoa pe, pehee kuo nofo langilangi'ia 'i he taloni tapuhaa. Ka 'oku tau kei 'i mamani pe, pea 'oku tau kei fifili pe ...

'Oku ngali mo'oni pe 'a e lau ko ee, ko e To 'a 'Atama 'ia 'Ivi, 'o kapau 'oku fepakipaki 'a e ngaahi tali fehu'i 'a Dr. Havea. Pea 'e toe lava pe ke tau pehe, na'e fuoloa taimi 'a hono pukepuke 'e Dr. Havea 'a e ngaahi fakamatala ni, pea pehe ke ne hanga 'o fakamatala'i mai leva. 'O ngali faka-tamaiki 'a Dr. Havea.

Ka 'okapau 'oku 'ikai ko e essence ia 'o e fo'i Episode 6, pea 'ikai ko e 'elito 'o e Episode 6, 'a e tali fehu'i 'a e ongo faifekau, pea na'e tonu ke to'o aa 'a 'ena tali fehu'i.

Pea ka 'okapau ko hono 'uhinga hono tukuaki'i 'a Rev. Tu'akoi ko 'ene fo'i tali, pea faka'ikai'i mai 'e Dr. Havea, pea 'oku mahu'inga leva 'a e toe siofi 'a e ngaaih tali fehu'i na'e fai.

Ko e me'a ia 'oku ou feinga ki he "value" a e ngaahi tali fehu'i na'e fai. He 'oku ou tui, kapau na'e 'ikai ke tali fehu'i 'a Dr. Havea ia, na'e 'ikai ke mei broadcast 'a e Episode 6 ia. Ka 'i he'ene tali fehu'i, na'e pehe 'e Setita ke tuku'i mai leva.

Pea ko e "value" ia 'o e tali fehu'i 'a Dr. Havea 'oku ou viliviil atu ai. He 'oku mahino 'a e tali fehu'i ia 'a Rev. Tu'akoi, pea mo e tali fehu'i 'a e tangata vali. Ka ko e tali fehu'i straight forward 'a Dr. Havea 'oku tau anuanu ai 'i he ngaahi talanga ni. Pea ko 'ene straight forward 'oku ngali mahino 'oku loi 'a Rev. Tu'akoi.

'Oku ou kei pehe pe 'e au, 'oku fepakipaki 'a e tali fehu' 'a Dr. Havea. 'Oku ne taukave'i 'a e me'a 'e taha 'i he tafa'aki ko ee, pea fakafepaki'i 'i he tafa'aki ko ee. Pea hange ko 'eku ngaahi fakamatala 'i 'olunga he kamata, 'oku ngali hala 'a e "VA FAKATAUHISIPI" hono 'ai ki he SUTT 'i muli. Pea ko e term fo'ou ia. Pea 'oku tau 'ohovale kotoa pe 'i he fo'i fakahingoa fo'ou 'e Dr. Havea 'a e fo'i va 'a e SUTT Tonga pea mo e SUTT Muli - Ko e Va Faka-Tauhisipi. ???

Taimi tatau 'oku ou kei loto mamahi pe 'i he fo'i tali fehu'i 'a Rev. Tu'akoi. 'Ikai ke ngali faifekau ia.

Kaekehe, ko e vilivili pe ..

[/quote]

[/quote]

Big GrinBig GrinBig Grin:Dkií hu atu á KAUNOA ke fai ha tokoni kihe laí kapa á FALEMALOLO he ko éna kuo mahikimiki faka fahaí taha mai..

Pea vakai ange..FALE KO HOÓ MAFAÁ MAI KI PULELLAÁ HE NAÁ MAU ÁLU ATU Ó NO MAI HAÓ PAÁNGA..ngali tali atu hoó foí fehuí..PEA KO ÉNA KUO PA TUÓ FIHA HO FOÍ PO HE ÍTA KIHE KAINGA LOTU HE ÍKAI KENAU TUI ATU KIATE KOE..he ko hoó lau éna..

[/quote]

'E Ngakau noa . 'oku ou tapou kia koe , koe kaunoa pe kapau na'e 'ikai ke 'i ai ha'ate kaunga atu ki ai. Marhae atu 'o tokoni'i ho'omou kau Phulela'a ke tuku e tui mo teketeke e loi 'ello moe mio'i pea tokoni atu ki he kau taula ke lea 'aki e mo'oni moe totonu kae tuku e mofuta 'aki e kaakaa moe loi !!!! Koe feitu'u ia 'oku totonu ke tokoni'i he kuo kui homou mata he sio ki mamani faka'ofo'ofa kae tuku ho'omou kai kasele angamaheni hahahahaha . Pe ko ho'o ha'u ke ke tokoni'i 'a Fale 'oku nofo lelei 'a Fale ia 'ikai ke taa mo'ua mo mohe 'a'aa futefute he po'uli he fakakaukau'i e mo'ua !!

'Oku tapou atu 'a Fale ke mou tui kakato kia Sihova kae totonu homou 'alelo hahaha. 'Oua 'e toe hele holo mo ta'x fie tui mai he 'oku 'ikai ke loi 'a Fale !!!! Te mou pahia he feinga'i ke disqualify e talanoa 'a Fale ka he'ikai ke mou lava 'e moutolu he koe me'a mo'oni pe 'oku tala ia e Fale. Pea koe me'a na'a tau sio kotoa pe ki ai e fu'u loi 'ae faifekau hekesi loloa he TV moe fu'u faifekau to'o tohitapu he TNEWS interview. Pea he'ikai ke mou ta'ofi 'emoutolu 'a Fale 'ene lea ki Phulela'a he 'oku 'ikai ke kaunoa ia, hangee ko NGakau-noa 'ene 'oho holo he 'u me'a 'a Fale. Kuo toki 'ai eni ke kaunoa 'a Fale ia he taimi ni ka na'e fa'a kole pa'anga a Phulela'a kia Fale mo kole tokoni kia Fale he taimi ngaue Ka kuo poto a Fale ia he kuo 'ilo 'e ia e me'a totonu

Toe fakamanatu atu pe .. Na'e to'o 'e Sihova 'a Mosese 'o 'ikai ke a'u 'e ne taki kakai o 'Isilelei ki he fonua e Tala'ofa ko 'ene mio'i. Tuku e 'ai ia ke mau tuitala ki he LOI 'ae faifekau tokua he koe faifekau ia. Koe me'a ia mei fe'ia? Pea te mau mala'ia tokua he fakamatala mo'oni ki he LOI 'ae faifekau, bwaahaahaaa . Tokua koe pani ia 'a Sihova pea 'oku ngofua pe ke LOI ELLO IA? Tuku 'aupito e molitonga fakapo'uli ia koia moe fakamahaki. Mou tui atu pe moutolu ki ai he koe fanga ki'i 'uto mangoa.

[/quote]

Koe tuú ko éni é toutou fkmanatu pe kia FALEVAO á étau ngaahi talanga í muá he koe átamai kaivao..íkai pe ''uhinga atu ia i ho foí útoí MOA..éku pehe atu ke tuku hoó kaunoa..pea ko éna kuo ke tala naé mole hoó $$ koe fehuí leva..NAÉ FKMALOHI KOE ÉHE SIASI ÁKI HA HELEKOSI KE KE HAÚ Ó FOAKI MAI HOÓ $$ KIHE NGAUE..KOE HA ÚHINGA NA'A KE FOAKI AI HOÓ $$ KIHE NGAUE Á PULELÁA..koia Falevao tali mai éna ka tau toki hoko atu..HE KUO KE TALA KO HAI MAUTOLU KEMAU MAFAÁ ATU KI PULELA'A pea ko éna óku mau éke atu pe ko hai naá ne FAFAU KOE KEKE ALU Ó FOAKI $$ 'I PULELAÁ..
sai kií toto mai hena pea fekau e Finemotuáke tata atu ki mamaó kae áta2 hoó kohi mai naá toe hu mai ..úehe koe éke atu á TUITUI...kuo sií puli atu he mato..Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(03-28-2011 06:28 PM)Kaunoa Wrote: [ -> ]Koe foí interview foki naá fai ia kihe foí toko3 koe Faifekau Pule,Kau taha vali, pea moe Sekelitali lahi..pea ko éku vakavakai naé íkai ke tali 'ehe Faifekau Pule he óku íai áe faúnga óe Siasi óku ne Puleí ..á ia ko hono ngaahi Fakataha ánga pea ko éna naá ne ósi hanga ó ai mahino mai pe he óku íkai koe fehúi atu áe media i ha fakataha Kuata pe Fakavahe fonua ka koe hu atu mei tuá fale..

[/quote]

Big GrinBig GrinBig Grin:Dkií hu atu á KAUNOA ke fai ha tokoni kihe laí kapa á FALEMALOLO he ko éna kuo mahikimiki faka fahaí taha mai..

[/quote]

'Oku tapou atu 'a Fale ke mou tui kakato kia Sihova kae totonu homou 'alelo hahaha. 'Oua 'e toe hele holo mo ta'x fie tui mai he 'oku 'ikai ke loi 'a Fale !!!! Te mou pahia he feinga'i ke disqualify e talanoa 'a Fale ka he'ikai ke mou lava 'e moutolu he koe me'a mo'oni pe 'oku tala ia e Fale. Pea koe me'a na'a tau sio kotoa pe ki ai e fu'u loi 'ae faifekau hekesi loloa he TV moe fu'u faifekau to'o tohitapu he TNEWS interview. Pea he'ikai ke mou ta'ofi 'emoutolu 'a Fale 'ene lea ki Phulela'a he 'oku 'ikai ke kaunoa ia, hangee ko NGakau-noa 'ene 'oho holo he 'u me'a 'a Fale. Kuo toki 'ai eni ke kaunoa 'a Fale ia he taimi ni ka na'e fa'a kole pa'anga a Phulela'a kia Fale mo kole tokoni kia Fale he taimi ngaue Ka kuo poto a Fale ia he kuo 'ilo 'e ia e me'a totonu

[/quote]

Koe tuú ko éni é toutou fkmanatu pe kia FALEVAO á étau ngaahi talanga í muá he koe átamai kaivao..íkai pe ''uhinga atu ia i ho foí útoí MOA..éku pehe atu ke tuku hoó kaunoa..pea ko éna kuo ke tala naé mole hoó $$ koe fehuí leva..NAÉ FKMALOHI KOE ÉHE SIASI ÁKI HA HELEKOSI KE KE HAÚ Ó FOAKI MAI HOÓ $$ KIHE NGAUE..KOE HA ÚHINGA NA'A KE FOAKI AI HOÓ $$ KIHE NGAUE Á PULELÁA..koia Falevao tali mai éna ka tau toki hoko atu..HE KUO KE TALA KO HAI MAUTOLU KEMAU MAFAÁ ATU KI PULELA'A pea ko éna óku mau éke atu pe ko hai naá ne FAFAU KOE KEKE ALU Ó FOAKI $$ 'I PULELAÁ..
sai kií toto mai hena pea fekau e Finemotuá ke tata atu ki mamaó kae áta2 hoó kohi mai naá toe hu mai bro ia é taha maú moua hena..úehe koe éke atu á TUITUI...kuo sií puli atu he mato..Big Grin
[/quote]

'E Ngakau noa Tukuaa foki e tuli tonuhia moe ilonga e halaia 'ae puakatau na. Pea kapau teu pehe atu na'e fakamana'i 'aki au e tikite dinner moe lulu he taimi kumi pa'anga kotoa pe pea koe ha ho'o lau ki ai. Koe ena 'oku teu puna e fu'u taula hekesi fakamatala TV ki Esia koe feinga ke 'omai e laumiliona 'ae scam 'ae 'Initia. Kou fakakaukauloto atu ki he fu'u ha'ao ne mei fai hono kumi tamate'i kia Fale kapau na'e 'ikai ke totongi e tikite dinner mo e tikite lulu hangee koe ta'etotongi e pila vali 'a Phulela'a. Ne fakamanavahee ange e fo'i sio mata'i tohotoho ia 'ae finemotu'a papela papafo he matapaa he fiema'u pa'anga. Kou tui koe me'a ia ne ne faka'ai'ai e 'Initia ke fai 'ene fo'i foaki loi hahahaha.. Pau ne si'i mate e Initia he manavahee he sio fakamanamana 'ae 'uakai pa'anga 'ae fu'u papafo kahoakula he matapaa .Ne'ine'i hola vale ia 'ikai ke toe fetu'utaki ki Pulela'a hahahahahaha. Kuo hola vale atu mo Tuitui he ilifia ho'o fu'u mata'itohotoho.

Ki'i feinga mai ke ta tau nunusi pe ko hai e malohi ka kou tui te ke malohi pe koe he 'oku ou allergic au ki he fo'i pilo mo tu'u koena ho ngutu TongueTongue Hangee te u pongia he ma'ehu toki 'osi kai falemalolo mai ho fo'i 'ea. 'Ai aa mo 'ai mai he me'a fo'ou he kuo 'ello e kaunoa he 'ai ai e 'ikai ke kaunoa 'a Fale moe mei tu'unga fulufulu ho'o fo'i poini. Ngalo ange koe 'osi'osi taha pe ia ho'o 'uto'i moa hahahaha

(03-28-2011 04:23 PM)vilivili Wrote: [ -> ]Kuo hange kuo tau 'ita kitautolu 'i he "faka-tangata" kuo tau kamata ke tau lea kehekehe. Ka 'oku mo'oni pe 'a e takitaha feinga ke tu'u 'ene fakakaukau, he 'oku tau kei fe'ao pe mo e po'uli. Kapau na'e maama 'a e me'a kotoa pe, pehee kuo nofo langilangi'ia 'i he taloni tapuhaa. Ka 'oku tau kei 'i mamani pe, pea 'oku tau kei fifili pe ...

'Oku ngali mo'oni pe 'a e lau ko ee, ko e To 'a 'Atama 'ia 'Ivi, 'o kapau 'oku fepakipaki 'a e ngaahi tali fehu'i 'a Dr. Havea. Pea 'e toe lava pe ke tau pehe, na'e fuoloa taimi 'a hono pukepuke 'e Dr. Havea 'a e ngaahi fakamatala ni, pea pehe ke ne hanga 'o fakamatala'i mai leva. 'O ngali faka-tamaiki 'a Dr. Havea.

Ka 'okapau 'oku 'ikai ko e essence ia 'o e fo'i Episode 6, pea 'ikai ko e 'elito 'o e Episode 6, 'a e tali fehu'i 'a e ongo faifekau, pea na'e tonu ke to'o aa 'a 'ena tali fehu'i.

Pea ka 'okapau ko hono 'uhinga hono tukuaki'i 'a Rev. Tu'akoi ko 'ene fo'i tali, pea faka'ikai'i mai 'e Dr. Havea, pea 'oku mahu'inga leva 'a e toe siofi 'a e ngaaih tali fehu'i na'e fai.

Ko e me'a ia 'oku ou feinga ki he "value" a e ngaahi tali fehu'i na'e fai. He 'oku ou tui, kapau na'e 'ikai ke tali fehu'i 'a Dr. Havea ia, na'e 'ikai ke mei broadcast 'a e Episode 6 ia. Ka 'i he'ene tali fehu'i, na'e pehe 'e Setita ke tuku'i mai leva.

Pea ko e "value" ia 'o e tali fehu'i 'a Dr. Havea 'oku ou viliviil atu ai. He 'oku mahino 'a e tali fehu'i ia 'a Rev. Tu'akoi, pea mo e tali fehu'i 'a e tangata vali. Ka ko e tali fehu'i straight forward 'a Dr. Havea 'oku tau anuanu ai 'i he ngaahi talanga ni. Pea ko 'ene straight forward 'oku ngali mahino 'oku loi 'a Rev. Tu'akoi.

'Oku ou kei pehe pe 'e au, 'oku fepakipaki 'a e tali fehu' 'a Dr. Havea. 'Oku ne taukave'i 'a e me'a 'e taha 'i he tafa'aki ko ee, pea fakafepaki'i 'i he tafa'aki ko ee. Pea hange ko 'eku ngaahi fakamatala 'i 'olunga he kamata, 'oku ngali hala 'a e "VA FAKATAUHISIPI" hono 'ai ki he SUTT 'i muli. Pea ko e term fo'ou ia. Pea 'oku tau 'ohovale kotoa pe 'i he fo'i fakahingoa fo'ou 'e Dr. Havea 'a e fo'i va 'a e SUTT Tonga pea mo e SUTT Muli - Ko e Va Faka-Tauhisipi. ???

Taimi tatau 'oku ou kei loto mamahi pe 'i he fo'i tali fehu'i 'a Rev. Tu'akoi. 'Ikai ke ngali faifekau ia.

Kaekehe, ko e vilivili pe ..

Hehehee . Vilivili .. Na'a ku 'osi kole atu pe foki ke 'omai ha tou'a Mamonga he kou fie uolosi au. Koe me'a e 'oku hoko ia ki he kau kahoakula kuo nau fie lelefokisi kinautolu hehehe .. 'uhinga foxtrot, ka oku fu'u folahi honau fo'i kete pea kuo nau hanga hake aipe 'o tamule mai. 'Ikai ke nau si'i fakatokanga'i koe oli pe 'ae tamule ke 'i ai ha ki'i fo'i mo'unga he lalo tu'a ke ngatetetete. 'iuaeee!! papafoo eee !!!

Koe me'a ki he tali hangatonu 'a Dr Havea, 'oku hangee ia ha ki'i fo'i tao 'oku pa'ipi lelei pe he tama'imata e taketi. Pea 'oku mo'oni aipe lau 'ae kau palangi 'the truth hurts'. Ko hono 'uhinga e kuo tau anuanu ai he fakatamaiki he kuo ki'i taka vevela. Pea 'e kei ngali too kehekehe pe e tali ia 'a Havea koe toe tamule fielelefokisi 'ae finematu'a kahoa kula mo to'o kaulei e kau taula ia 'o tou 'asi he media hangee ha tu'uaki faiva kaupoe e fakamatala tulutaa. Na'e totonu ke nau hoholo ki he ako 'angelo mo tauhi fafanga e fanga ki'i lami moe sipi 'o e siasi. Pehee e na'e mei fiemalie pe kaingalotu pea tonu leva pe e fo'i vaa fakatausipi ia.

Pango foki he koee kuo talamai e Tu'akoi ia kia Setita 'oku sai pe hoha'a ia moe valau mamahi 'ae kaingalotu he 'oku lipooti pe e 'u me'a ia ki he fakataha 'ae siasi. He koe ha e me'a 'oku hoha'a ai e siasi? 'Oku 'ikai nau ke nau makona he fafanga 'ae tauhi sipi he 'oku HONGE "ILO. 'Oku 'ikai 'oange 'ehe tauhisipi 'ae me'a fafanga (lipooti fakamatala pa'anga) 'oku nau fiekaia ki ai.

Ka ko hai nai e siasi, 'aee 'oku lipooti ki ai? Koe fanga sipi nai?

Ko hai e tauhi o e fanga sipi?

Kapau koe founga fafanga ia koe tali fakataha pe pea 'oku fafanga pehee 'e he tauhisipi,Tu'akoi, e fanga sipi 'oku 'oange nai e Tu'akoi e me'akai totonu pe faito'o totonu ki he fanga sipi ke 'oua te nau toe hoha'a mo launga he 'aungalua fiema'u truth?

Kapau 'oku deprive e fanga sipi ia mei he me'akai totonu ke feau honau fiekaia mo honau hoha'a, 'oku kau nai e fangasipi he fakataha 'oku 'uhinga ki ai 'a Tuakoi?

Tatau ai pe pe 'oku fakaongoongo fakatauhisipi ki SUTT Tonga pe 'ikai, koe tauhisipi lelei nai 'a Tu'akoi kapau 'oku ta'efiefanongo ki he le'o 'o e tangi mamahi'ia mo fiekaia 'ae fanga sipi pe 'oange e me'akai hala ki he fangasipi?

Neongo ne 'ikai ke a'u 'a Mosese ki he fonua e Tala'ofa, ka na'e launga e kau 'Isileli he'enau fieinua he toafa pea ne to'o hono tokotoko 'o taa'i e maka ke ha'u vai ke inu si'i kau 'Isileli. Kuo taa'i nai e Tu'akoi ha maka ke inu e fanga sipi 'o Phulela'a he'enau fie inua ki he ngaahi information 'ae siasi? Koe ki'i okooko pe foki.
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin.ava pe á FALE HAÚ E VAO MEI HE NGUTU..sio kihe éne foí fklahi ko éna kihe interview..Big GrinBig Grin..kuo íkai ha toe meá ia ke taliáki ngaahi fehuí pea ko éna kuo loloa mai e vao pea kuo fihi íkai kene toe 'iloi éne ngaahi lea naé fai kimuá atu...he ta óku íkai Siasi í Pulelaá kae nofo ke hepo hepo meá á Pulelaá...pea ko éna kuo ne toe kai pe KOVI he kuo masoli..haha..

Pea ha fale..kuo íkai ke toe ási atu e loea ia moe ongo tautehina ke fai hoómou pakipaki..Big GrinBig Grin
(03-29-2011 01:46 AM)Siosiomai Wrote: [ -> ]Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin.ava pe á FALE HAÚ E VAO MEI HE NGUTU..sio kihe éne foí fklahi ko éna kihe interview..Big GrinBig Grin..kuo íkai ha toe meá ia ke taliáki ngaahi fehuí pea ko éna kuo loloa mai e vao pea kuo fihi íkai kene toe 'iloi éne ngaahi lea naé fai kimuá atu...he ta óku íkai Siasi í Pulelaá kae nofo ke hepo hepo meá á Pulelaá...pea ko éna kuo ne toe kai pe KOVI he kuo masoli..haha..

Pea ha fale..kuo íkai ke toe ási atu e loea ia moe ongo tautehina ke fai hoómou pakipaki..Big GrinBig Grin

AAAAAAAAAAAH .. ta koia kuo 'ikai ke toe 'i ai hamou tali ki he 'u fehu'i. Ngakuanoasiokikilamaitahitahi ... kapau 'oku 'ikai ke toe 'i ai ha tali ki he fehu'i pea ke kataki aa 'o tapuni ho la'ingutu fakapolalo moe langoa he koe ta"e ena 'oku mahua mai.

Setita - Viliami kapau te mou fufuu pe me'a koeni 'ia kimoutolu pe 'e 'ikai ke lava ke 'ilo 'ae kakai ki he ngaahi mo'oni 'o e ngaahi me'a ko eni.

Viliami Tu'akoi - 'Oku sai pe ia.

He taimi tatau pe 'oku lolotonga vaalau hoha'a e kakai kau ai pe kaingalotu 'o Pulela'a he lahi e me'a 'oku nau ta"e'ilo 'i Pulela'a tautefito ki he me'a fakapa'anga o kau ai e me'a'ofa 'ae 'Initia. Pea 'oku sai pe ia kia Tauhisipi Tu'akoi !! 'Oku 'ikai pe tokanga e tauhisipi ia ki he hoha'a moe fiekaia 'ae fangasipi. 'Oku saiange ki he tauhisipi ke fufu e me'afafanga .. MOTU'A KAIPOO MO'ONI !!! hahaha. Koe me'a koee 'oku fakaoli'aki SIOKIKILAMAI, he 'oku mo'oni pe 'a Dr Havea .. koe fufuu pe kapau 'oku fai hala! hahahaha. Pea koe toe oli 'aupito, kapau ko 'ene tokanga ke 'oua 'ilo 'e he kakai ta"esiasi, kae toki pehee pe ke fakatau tikite dinner moe ngaahi kumi pa'anga pea 'ikai fakangatangata ia kae tufa tavale ki ha taha pe te mou ala 'ave ki ai. Kae 'ikai pe ke fietala e fakamatala pa'anga ia ki he ngaahi kumi pa'anga koia ke 'ilo ki ai e kakai ne mou fakakina'i he kumi pa'anga. FAKAOLI EEE! Malie tauhisipi !!!!.

Fakalata 'etau ki'i kumete he 'oku tau nofo pe ki he kaveinga. Pea kataki pe he ta'etou'a, ka ko e toe 'ai ke ha, kuo sio totongi pe fanga ki'i tamaiki ia. Ka 'oku ifo mo fakalata, tau inu ki ai ...

To atu 'a e fo'i "truth hurts", pea 'oku ngali mo'oni, 'a e fo'i tao 'ene tu'u tonu pe 'i he kano'i mata. Ka ko 'ene mamahi, koe'uhi ko 'ene fepakipaki? Manatu'i, ko e nanunga 'o e fepakipaki, ko e loi. 'E lava ke tau fakamatala 'a e fepakipaki 'a e fakamatala 'a Dr. Havea ko e loi? Manatu'i, 'oku ne fakamatala 'a e me'a 'e taha, pea fakafepaki'i 'i he tafa'aki 'e taha. 'Aia kapau 'oku 'ikai ke loi 'a e 'uluaki tali, 'e loi leva 'a e tali 'oku fepaki mo e 'uluaki tali. Pea kapau 'oku fepakipaki mo loi, ko e 'uhinga nai ai 'oku hurt ai?
Kiate au, hangehange 'oku 'ikai ko e "truth hurts" ka ko e "conflicts of truth hurts". He 'oku conflict 'a e ngaahi fo'i truth 'o tupunga ai 'a e lea 'a Setita, What a strange relationship. 'Oku ou kei vaku 'ulu ni au, 'i he feinga ke mahino'i 'a e ngaahi fo'i fepakipaki 'i he tali fehu'i 'a Dr. Havea. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Pea malo hono 'omai 'a e fo'i tali 'a Rev. Tu'akoi, "Sai pe ia", he 'oku mo'oni 'aupito ho'o lau, na'e 'ikai keu fu'u fakatokanga'i. 'Oku ou poupou ki ho'o lau, me'a ni 'oku sai pe 'a e loto tangia, loto mamahi, loto ta'efiemalie, mo e loto tukuhifo'i? 'Oku ngali ta'etoka'i nai 'e Rev. Tu'akoi 'a e ngaahi mamahi 'i he SUTT Aust? 'Oku ngali fakatikitato 'a e founga faifekau pule 'a Rev. Tu'akoi? Kapau ko e 'uhinga 'a Rev. Tu'akoi, ke sai pe 'a e ngaahi loto mamahi, ke toki fakafiemalie'i 'i he fakataha; 'e 'i ai kotoa nai 'a e si'i kau loto mamahi?
Kiate au, 'oku ou kei mamahi pe 'i he 'ikai ke tali lelei'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e tokanga 'a Setita. He ko e tali 'oku ua pe, 'io pe 'ikai, 'o hange ko e fale hopo, tonuhia pe halaia. He ko e fehu'i ko e 'eke'i pe 'a e mo'oni 'a e foaki. Pea kapau na'e pehe mai 'a Rev. Tu'akoi, "'Io 'oku mo'oni 'a e foaki, ka ko e ngaahi fakamatala kotoa ki ai, 'e toki lipooti pe ia 'i he ngaahi fakataha". 'E ngali sai ange ia. Ka ko 'ene pehe, Sai pe ia, 'oku 'ikai ke fu'u ongo lelei. Tukukehe, kapau kuo lo lahi atu 'a e kau media kia Rev. Tu'akoi, hono faka'eke'eke, pea kuo piko'ia ai, pe ne pehe ke fakangata aa 'a Setita 'o pehe mai, Sai pe ia. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Ko e VA FAKATAUHISIPI, 'oku kei ongo hala pe ia. Fefe 'a e SUTT Tongatapu pea mo e SUTT 'Eua? Hangehange kiate au 'oku 'alu atu pe 'a e Faifekau Pule 'Eua 'o pule'i 'a e me'a kotoa pe 'i ai. Pule'i 'a e koloa moe pa'anga mo e ha fua, pea toki fakataha'i. 'Oku ngalingali tatau pe mo e ha'u 'a Rev. Tu'akoi ki he SUTT Aust. Na'a ko e founga ngaue pe 'a e SUTT ke pule'i 'e he Faifekau Pule 'a e 'u me'a kotoa, pea toki delegate. Na'a tau ako 'i Toloa, pea tau 'ilo'i, 'oku pule'i 'e he Pule Ako 'a e me'a kotoa pe, pea ne toki delegate holo ai pe 'a e 'u me'a. 'Oku ngali fou pe 'a Rev. Tu'akoi ki he founga ngaue 'a e SUTT, ka 'oku vaivai nai 'ene delegation.
Kiate au, 'oku 'ikai ko e Va Faka-Tauhisipi. Ka ko e Va Faka-Pule. He 'oku Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi, pea pule'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e SUTT Aust. Kaekehe, ko e vilivili pe ...
(03-29-2011 06:41 AM)vilivili Wrote: [ -> ]Fakalata 'etau ki'i kumete he 'oku tau nofo pe ki he kaveinga. Pea kataki pe he ta'etou'a, ka ko e toe 'ai ke ha, kuo sio totongi pe fanga ki'i tamaiki ia. Ka 'oku ifo mo fakalata, tau inu ki ai ...

To atu 'a e fo'i "truth hurts", pea 'oku ngali mo'oni, 'a e fo'i tao 'ene tu'u tonu pe 'i he kano'i mata. Ka ko 'ene mamahi, koe'uhi ko 'ene fepakipaki? Manatu'i, ko e nanunga 'o e fepakipaki, ko e loi. 'E lava ke tau fakamatala 'a e fepakipaki 'a e fakamatala 'a Dr. Havea ko e loi? Manatu'i, 'oku ne fakamatala 'a e me'a 'e taha, pea fakafepaki'i 'i he tafa'aki 'e taha. 'Aia kapau 'oku 'ikai ke loi 'a e 'uluaki tali, 'e loi leva 'a e tali 'oku fepaki mo e 'uluaki tali. Pea kapau 'oku fepakipaki mo loi, ko e 'uhinga nai ai 'oku hurt ai?
Kiate au, hangehange 'oku 'ikai ko e "truth hurts" ka ko e "conflicts of truth hurts". He 'oku conflict 'a e ngaahi fo'i truth 'o tupunga ai 'a e lea 'a Setita, What a strange relationship. 'Oku ou kei vaku 'ulu ni au, 'i he feinga ke mahino'i 'a e ngaahi fo'i fepakipaki 'i he tali fehu'i 'a Dr. Havea. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Pea malo hono 'omai 'a e fo'i tali 'a Rev. Tu'akoi, "Sai pe ia", he 'oku mo'oni 'aupito ho'o lau, na'e 'ikai keu fu'u fakatokanga'i. 'Oku ou poupou ki ho'o lau, me'a ni 'oku sai pe 'a e loto tangia, loto mamahi, loto ta'efiemalie, mo e loto tukuhifo'i? 'Oku ngali ta'etoka'i nai 'e Rev. Tu'akoi 'a e ngaahi mamahi 'i he SUTT Aust? 'Oku ngali fakatikitato 'a e founga faifekau pule 'a Rev. Tu'akoi? Kapau ko e 'uhinga 'a Rev. Tu'akoi, ke sai pe 'a e ngaahi loto mamahi, ke toki fakafiemalie'i 'i he fakataha; 'e 'i ai kotoa nai 'a e si'i kau loto mamahi?
Kiate au, 'oku ou kei mamahi pe 'i he 'ikai ke tali lelei'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e tokanga 'a Setita. He ko e tali 'oku ua pe, 'io pe 'ikai, 'o hange ko e fale hopo, tonuhia pe halaia. He ko e fehu'i ko e 'eke'i pe 'a e mo'oni 'a e foaki. Pea kapau na'e pehe mai 'a Rev. Tu'akoi, "'Io 'oku mo'oni 'a e foaki, ka ko e ngaahi fakamatala kotoa ki ai, 'e toki lipooti pe ia 'i he ngaahi fakataha". 'E ngali sai ange ia. Ka ko 'ene pehe, Sai pe ia, 'oku 'ikai ke fu'u ongo lelei. Tukukehe, kapau kuo lo lahi atu 'a e kau media kia Rev. Tu'akoi, hono faka'eke'eke, pea kuo piko'ia ai, pe ne pehe ke fakangata aa 'a Setita 'o pehe mai, Sai pe ia. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

Ko e VA FAKATAUHISIPI, 'oku kei ongo hala pe ia. Fefe 'a e SUTT Tongatapu pea mo e SUTT 'Eua? Hangehange kiate au 'oku 'alu atu pe 'a e Faifekau Pule 'Eua 'o pule'i 'a e me'a kotoa pe 'i ai. Pule'i 'a e koloa moe pa'anga mo e ha fua, pea toki fakataha'i. 'Oku ngalingali tatau pe mo e ha'u 'a Rev. Tu'akoi ki he SUTT Aust. Na'a ko e founga ngaue pe 'a e SUTT ke pule'i 'e he Faifekau Pule 'a e 'u me'a kotoa, pea toki delegate. Na'a tau ako 'i Toloa, pea tau 'ilo'i, 'oku pule'i 'e he Pule Ako 'a e me'a kotoa pe, pea ne toki delegate holo ai pe 'a e 'u me'a. 'Oku ngali fou pe 'a Rev. Tu'akoi ki he founga ngaue 'a e SUTT, ka 'oku vaivai nai 'ene delegation.
Kiate au, 'oku 'ikai ko e Va Faka-Tauhisipi. Ka ko e Va Faka-Pule. He 'oku Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi, pea pule'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e SUTT Aust. Kaekehe, ko e vilivili pe ...

'Oku ou malie'ia au he fakamahino mai e Dr Havea ae mahu'inga 'o e Konisitutone 'a e siasi mo 'ene faka'apa'apa'i 'ae tu'utu'uni 'a Tu'akoi pea mo 'ene kole fakamolemole kapau 'oku 'ikai ke ne lave'i ha lipooti 'oku 'oange koe'uhia pe he 'oku 'ikai ke 'i ai ha me'a pehee ia 'e fou ange 'i hono 'ofisi. 'Oku mahino ai 'oku 'ikai ke 'i ai ha ta'etoka'i mei he sekelitali ki ha taha he kakai, Setita, kaingalotu i muli, faifekau pule PUlela'a pe koe Palesiteni moe konifelenisi 'ae siasi.

'Oku te'eki pe ke mahino kia au Vilivili e fepakipaki 'oku ke 'uhinga ki ai. Ko ho'o 'uhinga 'oku contradictory e talifehu'i 'a Havea 'iate ia pe? pe 'oku 'i ai e dilemma? Koe anga pe eni 'eku ma'u kae toki fakalahi mai. 'Oku 'ikai keu tui 'oku 'i ai ha contradictory situation he tali fehu'i 'ae sekelitali ka 'oku ou tui 'oku 'i ai 'ae dilemma 'oku hoko, 'a ia 'oku tupu ai e lea a Setita 'strange relationship'. Ka koe dilemma ia 'oku 'uhinga ki ai a Havea 'oku nau kei ngaue ki ai ke fakalelei. Ke 'ai e lesisita ki he SUTT kakato i Tonga kae lava ke apply e konisitutone 'a Tonga ki he siasi o Pulela'a. Koe fehu'i .. 'Oku 'i ai ha konisitutone 'ae siasi Pulela'a? Kapa'u 'IO, koe ha e tu'utu'uni fakakonisitutone ki he ngaahi fatongia 'o e faifekau, faifekau pule moe pule'i 'oe kaingalotu moe ngaahi koloa 'a Pulela'a? Koe ha e fatongia oe talasiti kapau 'oku 'i ai ha talasiti? Pea koe ha e anga moe ngaahi specifics 'o 'enau fekau'aki moe SUTT i Tonga? 'Oku fu'u pelepelengesi pe e tu'unga ia o Pulela'a (moe ngaahi siasi SUTT i muli for that matter) he 'oku 'ikai ke nau lesisita memipa kakato i Tonga. 'Oku mahu'inga 'ae fakakonisitutone 'ae pule moe mafai he 'oku faka'Otua ia mo fakafolofola.

Koe fehu'i leva, koe konisitutone 'a hai 'oku pule ki Pulela'a? Tukukehe 'e konisitutone 'ae 'Otua he 'oku tau fihia kotoa ki ai pea 'oku takitaha pe
ene tonounou ai. Koe konisitutone 'ae siasi SUTT Tonga? SUTT Pulela'a pe ta"ekonisitutone kae heeheetu'u pe he pule fa'iteliha 'ae faifekau pule ki Pulela'a?

'Oku 'ikai ke u tui tatau au mo Setita he pehee 'oku strange e relationship a SUTT Tonga mo Pulela'a koe'uhi he 'oku ngaue 'a e SUTT Tonga ia fakatatau ki he'ene konisitutone. Pea koe 'uhi 'oku 'ikai lesisita a Pulela'a ke memipa kakato he SUTT Tonga 'oku 'stranger pe outsider' ia ki he SUTT body. 'Oku tatau pe ia moe tama Mamonga ki he fofonga mai ae SUTT. Ka koe 'uhi koe kole faifekau 'a Pulela'a (ne lave ki ai a Havea), pea 'oku fai leva e tokanga ia ki ai. Kapau koe kole pe 'a Pulela'a 'enau faifekau ki Tonga ke tokanga'i 'enau me'a fakalaumalie, pea 'omai e faifekau pea nau promote 'enautolu 'o faifekau pule, koe me'a pe ia 'anautolu. In that situation, 'oku ua leva e fatongia 'oe faifekau, each with different constitution. 'Oku 'i ai leva e dilemma... ko hai leva 'oku accountable ki ai a Tu'akoi? He is an expatriate.. ka 'e treat nai ia hangee ha ngaue'ofa ki ha separate entity? pe 'e 'oku ngaue hangee internal employee ae siasi SUTT o accountable ki Tonga? Pe 'oku 'i ai ha condition mavahe ia 'a e siasi ke mavahe pe ha faifekau ki muli pea fakaongoongo kakato ia ki he konisitutone 'ae siasi muli koia 'o 'ikai ke toe kau mai ki ai a Tonga?

'Oku ou tui koe ngaahi me'a ia 'oku 'uhinga ki ai a Havea, 'oku kei fai e ngaue ki ai pea fai e feinga sitepu 'uluaki ke 'ai 'e nau lesisita. Ka 'oku 'ikai ke tau 'ilo . mahalo na'a 'oku 'ikai ke fie lesisita 'a Pulela'a ia ke SUTT kakato, ka nau pule fa'iteliha pe kinautolu ki he'enau koloa. Koe fehu'i koee 'a'aku, koe endorsement koee 'e SUTT i Tonga ('aee ne lave ki ai a Dr. Havea) 'ae kole 'a Pulela'a, koe ha leva e ngaahi conditions e endorsement koia? Pea koe ha e ngaahi me'a na'e kole ki ai a Pulela'a 'i he'enau fetu'utaki koia? 'Oku hangee kiate au mei he fakamatala a Havea, ne 'ikai ha fu'u fakamamafa ia ki ha toe tafa'aki ka koe fiema'u faifekau pe ke tokanga'i e ngaue fakalaumalie 'a Pulela'a. And so it was granted !!!

Kapau koia, 'oku fakakonisitutone nai hono ngaue'aki e Pulela'a 'ae hingoa SUTT (moe ngaahi siasi SUTT i muli ) lolotonga koia 'oku 'ikai ke nau lesisita pe memipa kakato he SUTT Tonga pea pule'i ehe konifelenisi 'ae siasi SUTT?

Koe me'a foki 'e taha ke manatu'i, neongo 'oku faifekau pule ha taha ia ha vahenga i Tonga, ka 'oku pule pe taki taha talasiti fakakolo ia ki he'enau takitaha koloa fakasiasi fakakolo 'o hangee koe tali a Havea ki he fehu'i 'a Setita kau ki he ngaahi siasi i muli however koe misinale ae siasi fakakolo, 'oku vahetolu 'a e pa'anga koia,a third ma'ae SIASI fakalukufua (konifelenisi), another third ki he Vahefonua pea last third ma'ae siasi fakakolo. Koe konisitutone ia 'ae siasi. 'Oku pehe nai a Pulela'a? mahino mei he tali a Havea 'oku 'ikai ke nau sio ki ha peni mei ha siasi SUTT i muli. 'A ia koe
pa'anga misinale 'oku 'ikai pe ke 'inasi ai a e konifelesnisi. Pea koe taha pe ia oe konga pule fa'iteliha 'ae siasi muli 'ae e 'oku lave ki ai a Havea pea 'oku kou pehee 'e au 'oku tonu pe ia he 'oku 'ikai ke nau lesisita. Taha foki 'oku 'ikai keu tui 'oku fietanaki 'e he siasi mei Tonga ha silini mei ha siasi i muli kapau 'oku ikai lesisita ke memipa kakato - 'oku hala fakakonisitutone ia mo fakamolale. Koe ngali faikehe pe ia 'ae fakamatala 'a Havea koe fakamatala 'a Setita 'o pehee 'oku talaange kia nautolu 'e he 'enau kau NZ koe me'a ia 'oku nau mavahe ai o siasi SUTT koe'uhi ke 'ave 'enau seniti ki Tonga. Ka Mahalo ka toki lava 'e nau lesisita pea 'e toki 'ave leva ha'anau silini ki Tonga pe 'e toki pule mai e konifelenisi ke enforce ke totongi ange 'enau vahetolu'etaha. Ka na'e 'ikai ha taha ia e launga mo mamahi (tatau pe e siasi i muli moe siasi mei Tonga) he anga e fengaue'aki 'ae SUTT i Tonga moe ngaahi siasi i SUTT i muli.

Koe mamahi (hurt) 'oku tu'unga ia he fo'i usu moe fufuu me'a koee a Pinomi mo Tu'akoi (taketi) na'e fakamo'oni'i mei he tali fehu'i interview o Dr Havea (mata'itao). Koe fo'i truth koia 'oku fai ai e mamahi longoa'a moe valau (hurt).

'Oku toe 'i ai ha siasi SUTT kehe i Aust. 'e kau ki he fakataha kuata 'a Pulela'a (kapau 'oku nau fakataha fakakuata)? 'Oku 'alu e kau malanga moe faifekau 'a Pulela'a ki Tonga ki he fakakuata? Fefe faka vahefonua? 'Oku folau mai e Palesiteni mei Tonga ki he fakavahefonua pe koe toki folau mai pe he fakaafe 'a Pulela'a? "oku nau vakai'i nai ai e ngaahi tohi moe ngaahi lipooti fakamatala pa'anga 'ae siasi Pulela'a ? Fefe 'ae Konifelenisi? Is it mandatory ke kau atu ha fakafofonga o Pulela'a ki he konifelenisi (tukukehe e faifekau mei Tonga hangee ko Tu'akoi moe kau faifekau kuo hilifakinima 'e he SUTT Tonga) pea sea kakato pe koe kau fakafofonga kaume'a pe?

Teu toki tui ki he contradictory ae fakamatala 'ae sekelitali kapau 'oku memipa kakato 'a Pulela'a he SUTT.

[/b]
(03-29-2011 06:41 AM)vilivili Wrote: [ -> ]Fakalata 'etau ki'i kumete he 'oku tau nofo pe ki he kaveinga. Pea kataki pe he ta'etou'a, ka ko e toe 'ai ke ha, kuo sio totongi pe fanga ki'i tamaiki ia. Ka 'oku ifo mo fakalata, tau inu ki ai ...

To atu 'a e fo'i "truth hurts", pea 'oku ngali mo'oni, 'a e fo'i tao 'ene tu'u tonu pe 'i he kano'i mata. Ka ko 'ene mamahi, koe'uhi ko 'ene fepakipaki? Manatu'i, ko e nanunga 'o e fepakipaki, ko e loi.
'Oku faka'au tama ke u ki'i pango'ia 'ia Vilivili he'ene ta'emahino. Koe nanunga 'oe fepakipakii koe "ta'emahino" ka 'oku 'ikai koe loi.

'E lava ke tau fakamatala 'a e fepakipaki 'a e fakamatala 'a Dr. Havea ko e loi?

He na'e fepakipaki e fakamatala 'a Dr. Havea?

Manatu'i, 'oku ne fakamatala 'a e me'a 'e taha, pea fakafepaki'i 'i he tafa'aki 'e taha. 'Aia kapau 'oku 'ikai ke loi 'a e 'uluaki tali, 'e loi leva 'a e tali 'oku fepaki mo e 'uluaki tali. Pea kapau 'oku fepakipaki mo loi, ko e 'uhinga nai ai 'oku hurt ai?

Fu'u mama'o ho'o faka'uhingaa he na'e 'ikai ke fepakipaki ha tali ia 'a Dr. Havea. 'Oku 'ikai ko dr. Havea 'oku tau lau kiai. Ko Faifekau Tu'akoi mo Faifekau Pinomi. Hange 'oku ke feinga ke taki hotau mataa ke sio kia Havea kae tuku 'ae fu'u mata'ipala'ihoosi ia 'oku 'uhinga ai 'ae polokalama. Foki mu'a vilivili kihe poinii kae tuku ho'o ta'epoini. Foki kia Tu'akoi mo Pinomi 'o 'eke kia kinaua pe 'oku mo'oni pe ta'emo'oni 'ae tokoni 7.5 miliona 'ae 'Initia. Koe taimi pe tena lea mai ai either ways - ko 'ene 'osii ia. fu'u loloa ho'o feinga 'au ke 'analaiso 'ae ongoongo 'ae tnews he mo'oni pe nautolu ko honau fatongia. Toe mo'oni pe 'a Dr. Havea ia he na'e 'ikai kole ia kihe tnews ke lea ai ka koe fie'ilo 'ae tnews ke ma'u ha mo'oni makatu'unga mei he fakalongolongo 'a Faifekau Tu'akoi. Toe mo'oni pe moe Palangi ia 'ae kautaha valii. Tau foki kihe poini 'ofa mai kae tuku e tu'u tu'afalee na'a hau koe 'eha taha pehe koha'o fakasiosio.

'Oku 'ikai ke 'iai ha taha ia 'e hurt 'ihe fakamatala 'a Dr. Havea. Neongo 'oku ne pehe koe relationship koe va fakatauhisipi pe ka koe ha me'a 'oku ta'emahino ai? Pea ko hai ia 'oku mamahi ai. Again, 'oku neongo 'oku 'iai 'ae talafili ai ka 'oku 'ikai koe poini ia 'oku fai ai 'ae talanga. Koe poinii pe na'e 'iai ha me'a'ofa 7.5miliona 'ae 'Initia ki Pulela'aa.

OKU KOLE ATU A KAVALALAHI KIA FKVILIVILI 'AI MOKE FKPIKOPIKO HE DA'EDA'E MAHINO MOE VIVILIDA'E'UNUA HE OKU HALA ATAA HA MAHINO KIHA TAHA HO'O HAEHAEPULU HENI PEA KUO KAMATA KE VELI E KAVALOLOA O KAVA HO'O NGAAHI FU'U LOMILOMI LOLOAA PEHEFAU KI'I FKNOUNOU HO'O HAEPULU HE KOE ATUNGA EE KUO KE TAKI KITAU3 MEIHE POOBALANGI KIHE POOBONU hihihihihihihihihihi MALIEMU'A VELIKUDU E AKOO....FEINGA MU'A VELIVILIGUDU KE 'OUA TEKE FUSI ATU KIMAU3 KE TATAU EMAU FKKAUKAU MOE ME'A OKU KE FIEMA'U HE OKU IKAI KOHA VALE KIMAU3 MOE NGANGAU....MASI'I VELIGUDU OKU KE FU'U FKOLII ANGE KOE 'IA TINIPOKO MEI PANGAIMOTUU hihihihihihihihi
To to atu 'etau ki'i kumete, pea kuo kamata ke loloto 'etau ki'i lavelave. 'Oku fakamafana mo fakalata.

Malie 'aupito 'a e fo'i lii mai ko ia "FALE", 'oku fu'u loloto 'aupito ho'o 'ilo'i 'a e 'u me'a, pea malo lahi 'aupito. 'Oku mahino mai, 'oku 'ikai ko e "fepakipaki" ka ko e "dilemma". 'Oku fu'u loloto 'aupito ho'o fo'i 'ai ko ia. Ko ho'o fo'i 'ai ko ia, 'oku hange ko e dilemma 'a Sisu, 'Ave 'a e me'a 'a Sisa kia Sisa pea ki he 'Otua 'a e me'a 'a e 'Otua. Salute ma'olunga atu ki ho'o fo'i fakamaama ko ia.

Kataki pe "Kehekehe" mo "Kava Lahi" 'o fakamolemole'i mu'a kita. Kapau 'oku mo houhau 'i he tala 'oku loi 'a Dr. Havea, pea kataki. Pea 'oku ou tui 'oku ou kei ta'emahino. Ka ko e vilivili pe mo feinga pe ke ma'u ha toe maama 'oku lahi ange, 'o hange ko e fo'i lilii mai 'a "Fale". Na'e te'eki keu ongo'i 'oku 'iai ha me'a ke ne fakamaama 'eku fakakaukau 'oku "fepakipaki" 'a e ngaahi fakamatala 'a Dr. Havea, kae talunga 'a e fakamaama 'a "Fale". Pea 'oku koloa'ia ai 'etau ki'i kumete.

Ko e lave ki he Konisitutone 'oku toe fu'u loloto 'aupito ia. Mahino 'oku 'iai 'a e ngaahi me'a fakakonisitutone. Pea 'e lava nai ke tau pehe koe 'uhinga ia na'e tali pehe ai 'a Rev. Tu'akoi, he 'oku te'eki ke fu'u pau 'a e konisitutone?

Kaekehe, ko e vilivili pe ...
Ki'i lele mai 'a e konaa, ka kuo tau hotau efe. Malo 'a e kei kau 'a langi 'i he ngaahi vilivili 'oku fai ni. Pea 'oku ou kei mo'utafu'ua pe 'i he ngaahi fakamatala fakamahino 'a "FALE". Pea hange kuo tau mo'u longoaa 'i he fo'i liilii 'osi 'a Fale. Malo Fale 'a e kei ma'u koloa fufuu.

Ko 'eku 'uhinga ki he fepakipaki na'a ke 'eke; 'oku contradictory e talifehu'i 'a Havea 'iate ia pe.

Ko e ngaahi fepakipaki, ueh .. tilema, na'a ku 'uhinga ki ai, 'a 'eni (mei he tali fehu'i pe) ...

1. Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi ('i he fo'i foki over night pe). Pea 'ikai ke lipooti 'e Rev. Tu'akoi 'a e 'u me'a ki he SUTT Tonga. 'Oku ngali tilema 'a e me'a ni, he 'oku tonu pe ke lipooti. PE, ko e to'o pe 'e Dr. Havea 'a e telefoni 'o demand over night pe 'a e information 'oku fiema'u.

2. Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi, pea pule'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e SUTT Aust. 'Oku 'ikai pe ke ngali VA FAKATAUHISIPI 'eni ia. Hange ko 'eku lau 'i 'olunga he kamata'anga, ko e VA FAKA-PULE. 'Oku toe maama lahi 'aupito 'a e lave ki he lesisita mo e konisitutone, pea 'oku ha ai 'a e ngaahi ngaue lahi na'e fai mai, pea mo e ngaahi ngaue lahi 'oku hanganaki mai. Ka 'oku hoko 'a e fo'i pehe 'e Dr. Havea, 'E fakafoki overnight mai pe ia, ke ngali 'ikai ke Va Fakatauhisipi leva ia. Pea 'oku ngali tilema ai.

3. Loto ke transparent 'a 'ene ngaue, tukukehe kapau 'oku toki talamai ke confidential. 'Oku ngali tilema 'eni mo 'ene fakamatala ki he fakafoki overnight mai 'a Rev. Tu'akoi ki Tonga, 'i ha tu'utu'uni 'a e Palesiteni. Kapau ko e me'a ia 'a e Palesiteni, pea 'oku tonu ke 'oua 'e transparent 'ene 'ofisi, ka 'oku confidential 'o fakaongoongo ki he Palesiteni.

'Oku ou toki manatu'i hake na'e talamai 'e "Kava Lahi" ke lomilomi nounou. Ko ia ai kataki'i au. Ko koe ia FALE 'oku sai pe ho'o lomi loloa ia 'a'au, he 'oku maamangia 'etau ki'i kumete ho'o fakamaama.

Taimi tatau pe, hange ko 'eku lave ki mu'a atu, 'oku mahu'inga 'a e Episode 6, ko e Tali Fehu'i 'a Dr. Havea. He kapau na'e 'ikai ke tali fehu'i 'a Dr. Havea, na'e 'ikai ke mei broadcast 'a e Episode 6 ia. Pea ko e 'uhinga pe ia 'a 'ete si'i vilivili 'i he Tali Fehu'i 'a Dr. Havea, he 'oku 'i ai 'a e koloa fufuu mo e maka koloa mahu'inga, 'o hange ko e ngaahi fo'i momona 'a "FALE".

Ko e me'a ki he pa'anga 7.5 miliona, 'oku mahino pe mei he Episode 6, 'oku 'ikai ke tau 'ilo'i pe 'oku mo'oni pe loi. 'Oku toki hoko 'a e ngaahi fo'i tatanaki mei tu'a 'o fakamahino mai 'oku ngali loi. Ka 'i he fo'i Episode 6 pe, 'oku 'ikai ke fu'u mahino ai. Ka ko e "value" mo e "koloa" 'a e Tali Fehu'i 'a Dr. Havea, 'oku mahu'inga ke tau vilivili ki ai.

'Oku tau faka'amu noa pe na'e lava ke lea mai 'a Rev. Tu'akoi 'o talamai pe 'oku ha. Ka 'i he'ene tali fehu'i, te tau toki 'ilo'i pe kapau te tau 'i he fakataha.

ko FALE FEFINE ÉNI PE KO FALE TANGATA...Big GrinBig GrinBig Grin
Bing: furniture chicago furniture for our returns, damages, photo items, overstock, bump and dents, ect we are the warehouse outlet for Rustic furniture - log furniture - log bed - free shipping - save patio furniture chicago rod iron patio furniture,patio furniture fabric,patio furniture denver,mosaic patio furniture,patio furniture online,patio furniture chicago. Kitchen furniture, dining sets, bar and wine racks - our site shop for kitchen furniture kitchen + dining room furniture furniture products and promotions at target find kitchen furniture kitchen + dining room furniture furniture. deco furniture design,bathroom ceramic backsplash tile instiation,newport outdoor furniture,remodeling contractor mchenry il
Home furniture, bedroom furniture, dining and living room, pool how to buy model home furniture did you know that you can buy some of the beautiful furniture and accessories that is displayed in the model homes yes, all of that. bathroom toto,aspenhome bedroom furniture,furniture hall sofa wilson,bedroom adventure furniture,magna design furniture
Leather sofa furniture,china sofa manufacturer and wholesale welcome to classic leather furniture, the oldest manufacturer of leather-upholstered furniture in the united states.
89 intastykaky a & o church furniture adams furniture eastpointe
(03-30-2011 12:41 AM)vilivili Wrote: [ -> ]Ki'i lele mai 'a e konaa, ka kuo tau hotau efe. Malo 'a e kei kau 'a langi 'i he ngaahi vilivili 'oku fai ni. Pea 'oku ou kei mo'utafu'ua pe 'i he ngaahi fakamatala fakamahino 'a "FALE". Pea hange kuo tau mo'u longoaa 'i he fo'i liilii 'osi 'a Fale. Malo Fale 'a e kei ma'u koloa fufuu.

Ko 'eku 'uhinga ki he fepakipaki na'a ke 'eke; 'oku contradictory e talifehu'i 'a Havea 'iate ia pe.

Ko e ngaahi fepakipaki, ueh .. tilema, na'a ku 'uhinga ki ai, 'a 'eni (mei he tali fehu'i pe) ...

1. Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi ('i he fo'i foki over night pe). Pea 'ikai ke lipooti 'e Rev. Tu'akoi 'a e 'u me'a ki he SUTT Tonga. 'Oku ngali tilema 'a e me'a ni, he 'oku tonu pe ke lipooti. PE, ko e to'o pe 'e Dr. Havea 'a e telefoni 'o demand over night pe 'a e information 'oku fiema'u.

2. Pule'i 'e he SUTT Tonga 'a Rev. Tu'akoi, pea pule'i 'e Rev. Tu'akoi 'a e SUTT Aust. 'Oku 'ikai pe ke ngali VA FAKATAUHISIPI 'eni ia. Hange ko 'eku lau 'i 'olunga he kamata'anga, ko e VA FAKA-PULE. 'Oku toe maama lahi 'aupito 'a e lave ki he lesisita mo e konisitutone, pea 'oku ha ai 'a e ngaahi ngaue lahi na'e fai mai, pea mo e ngaahi ngaue lahi 'oku hanganaki mai. Ka 'oku hoko 'a e fo'i pehe 'e Dr. Havea, 'E fakafoki overnight mai pe ia, ke ngali 'ikai ke Va Fakatauhisipi leva ia. Pea 'oku ngali tilema ai.

3. Loto ke transparent 'a 'ene ngaue, tukukehe kapau 'oku toki talamai ke confidential. 'Oku ngali tilema 'eni mo 'ene fakamatala ki he fakafoki overnight mai 'a Rev. Tu'akoi ki Tonga, 'i ha tu'utu'uni 'a e Palesiteni. Kapau ko e me'a ia 'a e Palesiteni, pea 'oku tonu ke 'oua 'e transparent 'ene 'ofisi, ka 'oku confidential 'o fakaongoongo ki he Palesiteni.

'Oku ou toki manatu'i hake na'e talamai 'e "Kava Lahi" ke lomilomi nounou. Ko ia ai kataki'i au. Ko koe ia FALE 'oku sai pe ho'o lomi loloa ia 'a'au, he 'oku maamangia 'etau ki'i kumete ho'o fakamaama.

Taimi tatau pe, hange ko 'eku lave ki mu'a atu, 'oku mahu'inga 'a e Episode 6, ko e Tali Fehu'i 'a Dr. Havea. He kapau na'e 'ikai ke tali fehu'i 'a Dr. Havea, na'e 'ikai ke mei broadcast 'a e Episode 6 ia. Pea ko e 'uhinga pe ia 'a 'ete si'i vilivili 'i he Tali Fehu'i 'a Dr. Havea, he 'oku 'i ai 'a e koloa fufuu mo e maka koloa mahu'inga, 'o hange ko e ngaahi fo'i momona 'a "FALE".

Ko e me'a ki he pa'anga 7.5 miliona, 'oku mahino pe mei he Episode 6, 'oku 'ikai ke tau 'ilo'i pe 'oku mo'oni pe loi. 'Oku toki hoko 'a e ngaahi fo'i tatanaki mei tu'a 'o fakamahino mai 'oku ngali loi. Ka 'i he fo'i Episode 6 pe, 'oku 'ikai ke fu'u mahino ai. Ka ko e "value" mo e "koloa" 'a e Tali Fehu'i 'a Dr. Havea, 'oku mahu'inga ke tau vilivili ki ai.

'Oku tau faka'amu noa pe na'e lava ke lea mai 'a Rev. Tu'akoi 'o talamai pe 'oku ha. Ka 'i he'ene tali fehu'i, te tau toki 'ilo'i pe kapau te tau 'i he fakataha.

Masi'i Vilivili ke hangee koe ha fu'u tama he taua mala'evakapuna ho'o kilofi e me'a kotoa pe 'oku hoko he mala'e moe mafihunga 'ae fanga ki'i vakapuna hahaha. Koe faifai tama pea teu lavea ho'o fa'a tolongi pehe'i au ki he runway. Malo mu'a hono palu 'e tau fu'u kumete fakatangata ni ..

'Ai mo overnight mai ha tou'a ia ki he'etau kumete he kuo tau ninimo hahaha.

Koe me'a foki ke tau manatu'i, kuo hange ha fu'u feke kave 100 e ngaahi me'a ia ke tokanga ki ai. Na'a tau lave 'aneafi ki he fakaKonisitutone moe accountability 'ae faifekau pule Pulela'a, siasi Pulela'a moe SUTT Tonga. Koe me'a 'oku tau 'ilo, 'oku lahi e ngaahi fehu'i 'oku ta'etali pea 'oku kei fai e ngaue ke define e ngaahi me'a koia, 'o kamata'aki e lesisita. Pea 'oku faingata'a pe ke toe hu ha logic ia ha me'a 'oku kamata pe moe tilema. For the time being, koe me'a 'oku mahu'inga.

1. Koe ha e fa'ahinga offend koee 'e toki lava ai 'o fai ha tu'utu'uni overnight ke foki e faifekau i Tonga? Koe breach 'e he faifekau e contract mo Tonga? breach e Pulela'a e contract mo Tonga? Pe koe fiema'u pe 'e Tonga ia ke foki ange e faifekau pea tu'utu'uni mai ke fakapuna overnight ange leva ia ki Tonga?

2. Koe ha e process 'oku fou ai kae lava ha tu'utu'uni pehe? Koe talangutu pe pe koe tohi pe koe laka fakahaahaa o 'ave'ave he media e pango 'a e faifekau? pe Pulela'a? pea launga atu ki he 'Ofisi Palesiteni 'i Tonga? pe koe 'Ofisi Pulela'a pea 'ave ki Tonga ki he sekelitali? etc.

3. Ko hai 'oku ne fai e lipooti pea ko hai 'oku fai ki ai e lipooti? Koe lipooti atu mei he 'ofisi 'oe siasi mei Pulela'a? pe koe 'a'ahi mei Tonga ? Pe koe talanoa kovi pe 'a e media, pe finematu'a toulalanga i falekautaha, pe kau faikava Tonga ki he faifekau Tonga o mama ki he 'ofisi e Palesiteni? pe koe launga atu a Pulela'a ki he Palesiteni he palaku e taki ae faifekau ? Pea koe maumau'i 'e he faifekau e ngaahi tu'utu'uni mei Tonga i he'ene contract mo Pulela'a?

Kaikehe foki 'oku pau 'oku kau moia me'a koia he kei ngaue ki ai. Ka koe me'a 'oku mahino, 'oku te'eki ai ke launga ha taha ia he taki 'a Tu'akoi ki he Palesiteni pe koe 'Ofisi e siasi ki Tonga. Pea kapau koe vilivili 'oku fai koe'uhi koe longoa'a he case ko eni he episode 6, 'oku 'ikai foki ke kaunga a Tonga ia ki ha koloa 'a Pulela'a e. 'Oku 'ikai ke oblige a Tu'akoi ia ke 'ave ha fakamatala pa'anga ki Tonga.

Koia ai ko e tali ki ho'o fehu'i:
1. "Oku 'ikai ke fai ha launga ia ki Tonga, ki he Palesiteni pea 'oku 'ikai ke fai ha tu'utu'uni overnight ia.

2. Koe va tauhi sipi? totonu ke define ia ke mahino pe koe ha e me'a koia. 'Oku fakangatangata pe ki he mo'ui fakalaumalie 'oe kaingalotu, fai mei he tu'unga moe tohitapu? pe 'oku toe kau atu moe fale moe koloa ai? After all, koe effective remedy 'ae remove pe fakasi'isi'i e cause ee kae 'ikai koe treat pe symptom. hehehehe. Koe fu'u lauvavale koena 'ae kaingalotu he ta'emahino 'ae me'a'ofa 'ae Initia, me'a ni 'oku 'ikai ha kaunga ia ki he mo'ui fakalaumalie moe fafanga 'oe fanga sipi 'ae siasi?

3. Kapau 'e 'ikai ke transparent e ngaue 'ae 'ofisi e Palesiteni, ta 'e 'ange'ange e tama he ta'ahine. 'E longoa'a pe e SUTT hangee pe ko Pulela'a.

(03-30-2011 12:41 AM)vilivili Wrote: [ -> ]Ki'i lele mai 'a e konaa, ka kuo tau hotau efe. Malo 'a e kei kau 'a langi 'i he ngaahi vilivili 'oku fai ni. Pea 'oku ou kei mo'utafu'ua pe 'i he ngaahi fakamatala fakamahino 'a "FALE". Pea hange kuo tau mo'u longoaa 'i he fo'i liilii 'osi 'a Fale. Malo Fale 'a e kei ma'u koloa fufuu.

Masi'i Vilivili ke hangee koe ha fu'u tama he taua mala'evakapuna ho'o kilofi e me'a kotoa pe 'oku hoko he mala'e moe mafihunga 'ae fanga ki'i vakapuna hahaha. Koe faifai tama pea teu lavea ho'o fa'a tolongi pehe'i au ki he runway. Malo mu'a hono palu 'e tau fu'u kumete fakatangata ni ..

'Ai mo overnight mai ha tou'a ia ki he'etau kumete he kuo tau ninimo hahaha.

Koe me'a foki ke tau manatu'i, kuo hange ha fu'u feke kave 100 e ngaahi me'a ia ke tokanga ki ai. Na'a tau lave 'aneafi ki he fakaKonisitutone moe accountability 'ae faifekau pule Pulela'a, siasi Pulela'a moe SUTT Tonga. Koe me'a 'oku tau 'ilo, 'oku lahi e ngaahi fehu'i 'oku ta'etali pea 'oku kei fai e ngaue ke define e ngaahi me'a koia, 'o kamata'aki e lesisita. Pea 'oku faingata'a pe ke toe hu ha logic ia ha me'a 'oku kamata pe moe tilema. For the time being, koe me'a 'oku mahu'inga.

1. Koe ha e fa'ahinga offend koee 'e toki lava ai 'o fai ha tu'utu'uni overnight ke foki e faifekau i Tonga? Koe breach 'e he faifekau e contract mo Tonga? breach e Pulela'a e contract mo Tonga? Pe koe fiema'u pe 'e Tonga ia ke foki ange e faifekau pea tu'utu'uni mai ke fakapuna overnight ange leva ia ki Tonga?

2. Koe ha e process 'oku fou ai kae lava ha tu'utu'uni pehe? Koe talangutu pe pe koe tohi pe koe laka fakahaahaa o 'ave'ave he media e pango 'a e faifekau? pe Pulela'a? pea launga atu ki he 'Ofisi Palesiteni 'i Tonga? pe koe 'Ofisi Pulela'a pea 'ave ki Tonga ki he sekelitali? etc.

3. Ko hai 'oku ne fai e lipooti pea ko hai 'oku fai ki ai e lipooti? Koe lipooti atu mei he 'ofisi 'oe siasi mei Pulela'a? pe koe 'a'ahi mei Tonga ? Pe koe talanoa kovi pe 'a e media, pe finematu'a toulalanga i falekautaha, pe kau faikava Tonga ki he faifekau Tonga o mama ki he 'ofisi e Palesiteni? pe koe launga atu a Pulela'a ki he Palesiteni he palaku e taki ae faifekau ? Pea koe maumau'i 'e he faifekau e ngaahi tu'utu'uni mei Tonga i he'ene contract mo Pulela'a?

Kaikehe foki 'oku pau 'oku kau moia me'a koia he kei ngaue ki ai. Ka koe me'a 'oku mahino, 'oku te'eki ai ke launga ha taha ia he taki 'a Tu'akoi ki he Palesiteni pe koe 'Ofisi e siasi ki Tonga. Pea kapau koe vilivili 'oku fai koe'uhi koe longoa'a he case ko eni he episode 6, 'oku 'ikai foki ke kaunga a Tonga ia ki ha koloa 'a Pulela'a e. 'Oku 'ikai ke oblige a Tu'akoi ia ke 'ave ha fakamatala pa'anga ki Tonga.

Koia ai ko e tali ki ho'o fehu'i:
1. "Oku te'eki ai ke fai ha launga ia ki Tonga ki he Palesiteni mei ha taha kau ki he faifekau pule Pulela'a. (' manatu'i pe 'oku 'ikai ke 'uhinga ia 'oku 'ikai ke hoko ha ta'efiemalie mo ha hoha'a he faifatongia ae faifekau). Kapau 'oku fai ha launga ki ai ka 'oku 'ikai ha fakamo'oni pau he me'a koeni he 'oku 'ikai ha lipooti ki Tonga pea 'oku 'ikai pule a Tonga ki he fakamatala pa'anga a Pulela'a. 'Oku 'ikai ha fakamo'oni pau ki ha breach ha contract 'a ha taha pe ko ha ta'efai ha ngaue 'ae faifekau Pulela'a neongo e uproar 'oku tau fanongo ki ai pea 'oku 'ikai leva ke fai ha tu'utu'uni overnight ia.

2. Koe va tauhi sipi? totonu ke define ia ke mahino pe koe ha e me'a koia. 'Oku fakangatangata pe ki he mo'ui fakalaumalie 'oe kaingalotu, fai mei he tu'unga moe tohitapu? pe 'oku toe kau atu moe fale moe koloa ai? Koe fu'u lauvavale koena 'ae kaingalotu he ta'emahino 'ae me'a'ofa 'ae Initia, me'a ni 'oku 'ikai ha kaunga ia ki he mo'ui fakalaumalie moe fafanga 'oe fanga sipi 'ae siasi? Me'a ni 'oku 'ikai ke kau e malu moe mafana ongo'i fiemalie 'ae kainga lotu moe fangasipi he me'a 'oku tokanga ki ai ae tauhisipi? Pea ko hai e tauhisipi - ko e faifekau mei Tonga? SUTT Tonga pe koe SUTT tonga moe siasi Pulela'a pea koe faifekau mei Tonga mo e siasi Pulela'a?

3. Kapau 'e 'ikai ke transparent e ngaue 'ae 'ofisi e Palesiteni, ta 'e 'ange'ange e tama he ta'ahine. 'E longoa'a pe e SUTT hangee pe ko Pulela'a.

Kou SIOSIOMAI ki he loki ni..ta óku mo'oni pe lea TONGA..koe sií FAKALAÁ PE Í SIÁTAMAKI..HE ÓKU KEI SEKELITALI PE SEKELITALI PEA KEI FAIFEKAU PULE PE FAIFEKAU PULE...

Koia kautama..kou SIOSIOMAI..tukunoai áe ngaue ia á SEKELITALI MOE FAIFEKAU PULELAÁ ia mo énau meá..fefe ketau talangaí 'e kitautolu ha meá ke langa hake ai hotau ngaahi famili he óku moóni pe hiva..KO MAMANI FAKALILIFU ÉNI..pea kuo ÓFI PE ÉNE HOKO MAI..he kuo ási hono ngaahi fakaílonga ..(TSunami,Mofuike,tafea moe ngaahi faingataá Faka e natula)..koia tau taki taha SIOSIOMAI KI HOTAU NGAAHI LOTO FALE Ó FKMAÓPO'OPO KA TAU TOKI SIOSIO ATU KIHE MEÁ ÁE KAKAI KEHE..
koe anga pe ia áe kií SIOSIOMAI ki he áho foóu ko éni.....
FAKAMAFANA ATU ... mo'oni ho'o lau, kuo tonu ke overnight ha ki'i tou'a. He kuo tau 'i loto moana kitautolu. Kae manatu'i, ko 'emau fanga ki'i fefine ia 'amautolu 'oku nau 'i he Temipale ...

Mo'oni he mo'oni 'a e kamata keu mahino'i 'a e ngaahi me'a lahi 'i he ki'i kumete ni. Kae he'ilo kia "Siosiomai", ka 'oku ou ako 'a e me'a lahi heni, 'o tokoni ai pe ki he'eku mo'ui faka'aho. Pea he'ilo, na'a 'oku kau pe 'a e ngaahi me'a 'oku tau talanga'i 'i he "ofi pe 'ene hoko mai" (Siosiomai's quote). He 'oku mo'oni 'a e lau 'a "Kehekehe", ko e ta'emahino atu au ia. Ka 'i he'etau ki'i kumete, kuo kamata ke maamangia 'a e ngaahi fakapopo'uli, neongo 'a e mahino 'oku kei toe lahi 'a e ngaue ke fai, he koe fu'u feke kave 100 (Fale's quote).

Taimi tatau, fakafeta'i atu Fale 'i he kei ma'u koloa. Constitution and Accountability are two major issues by themselves. Pea toe kanoni'aki 'a e ngaahi Registrations, Authorities, Contracts, Organisation Structures, Communication Structures, Authority Structures, and Disciplinary Processes. 'Oku kei lolahi atu 'a e ngaahi me'a ia. Which still makes Va Fakatauhisipi still sound wrong. Ka 'oku mo'oni 'a ho'o lave, it needs a clear definition. Because 'e ngali tonu 'i he tafa'aki 'e taha, pea ngali hala 'i he tafa'aki ko ee. Kei tilema ai pe ...

What strikes me odd 'i he Episode 6 ko ene direction kehekehe. Interview 'a Rev. Tu'akoi, ko hono 'eke'i 'a e 7.5m. Pea mahino 'oku 'ave pe ki he fakataha. 'Eke'i 'a e palanga vali, mahino 'oku faka'ilo ko e ta'etotongi 'a e mo'ua. Interview 'a Dr. Havea, mahino 'a e toe me'a ia 'oku toe lahi ange. Ha kapau ko e Episode 6 ko e vakai pe 'oku mo'oni pe loi 'a e 7.5m, na'e tonu ke ngata pe 'i he me'a ko ia, 'o mahino 'oku tatau pe 'a SUTT Tonga mo e TNEWS 'i he fo'i fanongo talanoa pe. Ka 'oku toe hoko atu 'a e Dr. Havea ia ki he toe 'u me'a kehekehe, 'o tupunga ai 'a e faka'ofa 'a e SUTT 'i muli. He kuo fakatotonu mai 'e Dr. Havea 'a e ngaahi me'a lahi, 'o hange ko e pa'anga, koloa mo e mafai pule. 'A ia ko 'eku 'uhinga ia ki he direction kehekehe 'a e Episode 6, 'oku hanga 'e he Episode 6 'o fakatupu ha maumau lahi (I think) ki he SUTT 'i muli, not just SUTT Australia pe.

Ka 'oku mahino mei he ngaahi fakamatala 'a "Fale", 'oku kei toe lahi atu 'a e ngaahi ngaue ia ke fai, 'o hange ha feke kave 100. Pea 'oku mo'oni pe, 'oku faingata'a pe ha Logic ia 'oku kamata pe mo e tilema. This shows "Fale", that you are a really smart person 'i he anga ho'o filifili lea. He 'oku loloto pea toe fakapunake. Ifo'ia ai 'etau ki'i kumete.

Kaekehe, 'oku ou tui 'oku tonu pe ke 'oatu 'a 'eku 'uhinga ki he "faingata'a'ia 'a e ngaahi SUTT 'i muli", he 'e lava pe ke ma'u hala. Ko 'eku 'uhinga, 'oku fakamahino mai 'e Dr. Havea 'oku 'ikai ke tatau 'a e me'a 'oku tala 'ehe kau SUTT 'i muli ki he kakai, pea mo e anga 'o e founga fekau'aki 'oku lolotonga lele ai 'i he ngaahi 'aho ni. Pea ko e me'a ia 'oku ou fa'a lave ai ki he "Va Fakatauhisipi", he 'oku ngali tukuhifo ai 'a e SUTT 'i muli.

Kuo talamai tonu 'e Dr. Havea 'oku 'ikai ke 'iai ha kaunga mai 'a Tonga ki he koloa, pa'anga mo e mafai 'i he ngaahi SUTT 'i muli. 'Oku kauhala kehekehe ia mo e me'a 'oku uki 'aki 'a e siasi SUTT 'i muli. He 'oku nau uki 'aki 'a e "kau kakato ki he SUTT Tonga". Ka 'i he fakamahino 'e Dr. Havea, pea toe fakapapau'i 'e Setita, 'oku 'ikai ke mo'oni 'a e ngaahi uki kakai 'oku fai 'e he SUTT 'i muli. 'Oku tupu ai ha "feel funny" 'i he anga 'o e SUTT 'i muli.

Ko e 'uhinga ia na'a ku pehe ai ki mu'a, 'oku "over do" 'e Dr. Havea 'a e fakamatala, he na'e tonu pe ke ne refer kia Dr. 'Ahio, he ko Dr. 'Ahio 'oku ne mahino'i lahi taha 'a e 'u me'a 'oku hoko, pea ko Dr. 'Ahio 'oku ngaue ki ai (I think). Ka 'oku hoko 'a e direction kehekehe 'a e Episode 6, ke tau "feel funny" ai kitautolu ki he SUTT 'i Muli. Pea kuo kamata leva ke tau question, What the hell is the SUTT 'i muli for?

Ko e 'uhinga ia 'oku ou pehe ai, 'oku fakatu'utamaki lahi 'a e Episode 6. He 'oku direction kehekehe 'o 'ikai ke focus pe 'i he me'a 'e taha.

(03-30-2011 04:43 PM)vilivili Wrote: [ -> ]FAKAMAFANA ATU ... mo'oni ho'o lau, kuo tonu ke overnight ha ki'i tou'a. He kuo tau 'i loto moana kitautolu. Kae manatu'i, ko 'emau fanga ki'i fefine ia 'amautolu 'oku nau 'i he Temipale ...

Mo'oni he mo'oni 'a e kamata keu mahino'i 'a e ngaahi me'a lahi 'i he ki'i kumete ni. Kae he'ilo kia "Siosiomai", ka 'oku ou ako 'a e me'a lahi heni, 'o tokoni ai pe ki he'eku mo'ui faka'aho. Pea he'ilo, na'a 'oku kau pe 'a e ngaahi me'a 'oku tau talanga'i 'i he "ofi pe 'ene hoko mai" (Siosiomai's quote). He 'oku mo'oni 'a e lau 'a "Kehekehe", ko e ta'emahino atu au ia. Ka 'i he'etau ki'i kumete, kuo kamata ke maamangia 'a e ngaahi fakapopo'uli, neongo 'a e mahino 'oku kei toe lahi 'a e ngaue ke fai, he koe fu'u feke kave 100 (Fale's quote).

Taimi tatau, fakafeta'i atu Fale 'i he kei ma'u koloa. Constitution and Accountability are two major issues by themselves. Pea toe kanoni'aki 'a e ngaahi Registrations, Authorities, Contracts, Organisation Structures, Communication Structures, Authority Structures, and Disciplinary Processes. 'Oku kei lolahi atu 'a e ngaahi me'a ia. Which still makes Va Fakatauhisipi still sound wrong. Ka 'oku mo'oni 'a ho'o lave, it needs a clear definition. Because 'e ngali tonu 'i he tafa'aki 'e taha, pea ngali hala 'i he tafa'aki ko ee. Kei tilema ai pe ...

What strikes me odd 'i he Episode 6 ko ene direction kehekehe. Interview 'a Rev. Tu'akoi, ko hono 'eke'i 'a e 7.5m. Pea mahino 'oku 'ave pe ki he fakataha. 'Eke'i 'a e palanga vali, mahino 'oku faka'ilo ko e ta'etotongi 'a e mo'ua. Interview 'a Dr. Havea, mahino 'a e toe me'a ia 'oku toe lahi ange. Ha kapau ko e Episode 6 ko e vakai pe 'oku mo'oni pe loi 'a e 7.5m, na'e tonu ke ngata pe 'i he me'a ko ia, 'o mahino 'oku tatau pe 'a SUTT Tonga mo e TNEWS 'i he fo'i fanongo talanoa pe. Ka 'oku toe hoko atu 'a e Dr. Havea ia ki he toe 'u me'a kehekehe, 'o tupunga ai 'a e faka'ofa 'a e SUTT 'i muli. He kuo fakatotonu mai 'e Dr. Havea 'a e ngaahi me'a lahi, 'o hange ko e pa'anga, koloa mo e mafai pule. 'A ia ko 'eku 'uhinga ia ki he direction kehekehe 'a e Episode 6, 'oku hanga 'e he Episode 6 'o fakatupu ha maumau lahi (I think) ki he SUTT 'i muli, not just SUTT Australia pe.

Ka 'oku mahino mei he ngaahi fakamatala 'a "Fale", 'oku kei toe lahi atu 'a e ngaahi ngaue ia ke fai, 'o hange ha feke kave 100. Pea 'oku mo'oni pe, 'oku faingata'a pe ha Logic ia 'oku kamata pe mo e tilema. This shows "Fale", that you are a really smart person 'i he anga ho'o filifili lea. He 'oku loloto pea toe fakapunake. Ifo'ia ai 'etau ki'i kumete.

Kaekehe, 'oku ou tui 'oku tonu pe ke 'oatu 'a 'eku 'uhinga ki he "faingata'a'ia 'a e ngaahi SUTT 'i muli", he 'e lava pe ke ma'u hala. Ko 'eku 'uhinga, 'oku fakamahino mai 'e Dr. Havea 'oku 'ikai ke tatau 'a e me'a 'oku tala 'ehe kau SUTT 'i muli ki he kakai, pea mo e anga 'o e founga fekau'aki 'oku lolotonga lele ai 'i he ngaahi 'aho ni. Pea ko e me'a ia 'oku ou fa'a lave ai ki he "Va Fakatauhisipi", he 'oku ngali tukuhifo ai 'a e SUTT 'i muli.

Kuo talamai tonu 'e Dr. Havea 'oku 'ikai ke 'iai ha kaunga mai 'a Tonga ki he koloa, pa'anga mo e mafai 'i he ngaahi SUTT 'i muli. 'Oku kauhala kehekehe ia mo e me'a 'oku uki 'aki 'a e siasi SUTT 'i muli. He 'oku nau uki 'aki 'a e "kau kakato ki he SUTT Tonga". Ka 'i he fakamahino 'e Dr. Havea, pea toe fakapapau'i 'e Setita, 'oku 'ikai ke mo'oni 'a e ngaahi uki kakai 'oku fai 'e he SUTT 'i muli. 'Oku tupu ai ha "feel funny" 'i he anga 'o e SUTT 'i muli.

Ko e 'uhinga ia na'a ku pehe ai ki mu'a, 'oku "over do" 'e Dr. Havea 'a e fakamatala, he na'e tonu pe ke ne refer kia Dr. 'Ahio, he ko Dr. 'Ahio 'oku ne mahino'i lahi taha 'a e 'u me'a 'oku hoko, pea ko Dr. 'Ahio 'oku ngaue ki ai (I think). Ka 'oku hoko 'a e direction kehekehe 'a e Episode 6, ke tau "feel funny" ai kitautolu ki he SUTT 'i Muli. Pea kuo kamata leva ke tau question, What the hell is the SUTT 'i muli for?

Ko e 'uhinga ia 'oku ou pehe ai, 'oku fakatu'utamaki lahi 'a e Episode 6. He 'oku direction kehekehe 'o 'ikai ke focus pe 'i he me'a 'e taha.

Malo malo mu'a e nofo'i 'etau ki'i kumete moe fetongi 'ae ta"etou'a hehehehe. Kapau 'oku melie pehee fu'u me'a kona he ta"etou'a huanoa kapau na'e toe 'i ai ha ki'i fo'i star e twinkle twinkle he funga kumete hahahaha. Tokaange tama Vilivili ha ki'i fefine 'oku siosiomai he fietou'a eee ..'ouaaaaa !!!

Ko au ia 'oku ou fiefia faufaua ki he ngaahi tali a Dr. Havea. Na'a ne tali hangatonu e 'u fehu'i na'e fai kiate ia pea 'ikai ke volunteer mai ha information kehe. 'Oku ha mahino pe mei he'ene talifehu'i 'ae me'a koee 'oku tui ki ai, ke transparent e ngaue 'ae siasi, tali hangatonu pea 'oua 'e loi. Neongo 'ene irrelevant 'ae 'u fehu'i ni'ihi ki he pa'anga 7.5 miliona 'ae 'Initia ka na'e 'ikai ke 'i ai ha me'a ia he tali fehu'i 'e ta'emo'oni mo ta'efakakonisitutone pe ta'efe'unga ke 'ilo ki ai ha taha, tatau pe he SUTT moe ta"eSUTT. Koe 'uhinga ia na'a ku pehee ai ki mu'a, 'oku hangee ha ki'i fo'i tao 'oku pa'ipi he tama'imata 'o e taketi 'a 'ene tali fehu'i. Kapau na'e ongo'i 'e he ngaahi siasi SUTT i muli 'oku 'i ai ha goosebumb mo ha funny feeling he fakamatala 'a Havea, pea 'oku tonu ke nau toe vakai'i honau loto fale moe anga hono tauhi pe 'oku totonu mo tokamalie. Me'a foki ketau manatu'i, koe ngaahi siasi 'i muli, na'e 'ikai ko ha fatu ia ne fai mei he Konifelenisi 'ae siasi ke fokotu'u ha siasi SUTT he ngaahi fonua muli. Koe fokotu'u siasi pe 'ae kainga Tonga i muli pea toki fakapaa ki Tonga hangee pe ne lave ki ai a Havea fai ai e fengaue'aki. Pea 'oku tau fakafeta'i he kau paionia ne nau fokotu'u e siasi, ka na'e tonu foki ke nau 'ai ke mahino mei he kamata'anga 'ae ngaahi me'a koee ne tau lave ki ai 'i 'olunga. Ko hai 'oku nau accountable ki ai ? konisitutone, lesisita etc. pea fai mo'oni foki !!!! Hangee koe fakamatala 'a Setita ki he ki'i siasi i NZ 'oku tala kia kinautolu 'oku 'ave 'enau silini ki Tonga kae ta koaa 'oku fakamatala 'e Dr. Havea 'oku 'ikai ha SUTT i Tonga 'e fouange ha'anau silini ki he 'ofisi 'oe siasi mo hono 'ofisi. Mahalo na'a 'oku mo'oni pe e fakamatala ia 'oku 'ave ki he ngaahi siasi i muli 'e honau kautaki, 'oku 'ave pe ki Tonga ka mahalo 'oku 'alu ia ki he feitu'u kehe 'i Tonga kae 'ikai koe SUTT i Tonga. 'Oku mahu'inga faufau e MO"ONI !!!

Hangee kiate au ia 'oku fihia e ngaahi siasi SUTT muli ia he fakangalingali. Pea kuo hangee e hingoa ia e SUTT ha fu'u me'a talifavai he'enau ngaue. Me'a koee 'oku oli 'aki, 'oku lahi foki i USA e me'a ko eni koe 'ita pe motu'a ia he siasi 'oku kau ki ai pea 'ikai toe 'alu ia ki he lotu kae 'alu ia 'o uki 'ene ki'i kakai 'o nau lotu hono garage pea fakahingoa ia koe SUTT i hono hingoa. 'A ia kapau ko au ia pea ui pe ia koe siasi SUTT o Fale haha. (Na'e tonu ke ui pe ia koe siasi Ta'utu he GARAGE hahaha !!) 'Osi ia pea nau toki mio ai 'o tala koe SUTT blah blah 'enau haa ki Tonga moe ha moe ha. 'Osi koia, 'oku 'ikai ke kaunga mai e SUTT ia mei Tonga ki ai, hangee koe lau a Dr. Havea. Ka koee ne fie SUTT, koe ha nai ne 'ita ai ia 'o 'alu fokotu'u siasi fo'ou? Kou pehe 'e au ka 'oku nau feel funny, tuku ai pe ia ke nau meletuu ai he na'a nau 'uluaki funny pe nautolu. hahahaha.

Kaikehe, 'oku mo'oni ho'o lave, kapau koe 'uhinga pe e episode 6 ke fakamahino e tukunga 'o e me'a'ofa 7.5 miliona 'ae 'Initia , na'e tonu ke fakangatangata pe 'u fehu'i he tafa'aki pe koia. Kou tui ne 'ikai pe ke ma'u ha contact info 'e Setita ke lava ai 'o fetu'utaki ki he 'Initia ne 'ikai ke kau ai. Kaikehe, foki kuo kamata pe 'a Setita ia e fehu'ia pe 'oku 'ikai nai ke lava e siasi ia 'o tokoni'i fakapa'anga e siasi Pulela'a pea moe faka'ilo 'e he kautaha vali 'a Pulela'a. 'Osi ia pea toki faka'eke kau ki he me'a'ofa 'ae 'Initia pea 'osi ia pea hoko atu leva ia ki he ngaahi founga ngaue 'ae siasi SUTT mo 'ene fekau'aki moe Pulela'a moe ngaahi SUTT muli. 'Oku ou poupou kakato au ki ho'o lau, na'e tonu ke 'ai ha episode kehe ia ke fai ai e 'u faka'eke'eke koia kae tu'u 'ataa e me'a'ofa 'ae 'Initia.
BUT AGAIN, It was Setita and TNEWS call and that's how they wanted it done!! Kou tui au ne 'amanaki 'a Setita ia 'oku ma'u 'e he siasi i Tonga e fakamatala totonu ki he me'a ko eni he koe 'ulu ia 'oe SUTT. But she together with us were shocked at what unfolded. Pea kuo pau pe ke fai e mo'utafu'ua moe mamahi'ia ai.

Na'aku ki'i tu'utu'ukina au he pehee koe 'e Setita na'e pehe 'e he faifekau Tu'akoi 'oku TAPU he siasi ke talanoa ki he media. Pea fakamahino 'e Dr. Havea, 'oku 'ikai ha lao pehee 'ae siasi. 'Oku ngofua pe ke nau talanoa ki he media. Koe tali 'a Tu'akoi ' ... ko 'emau ngaahi me'a 'amautolu 'oku 'ave pe ki he fakataha 'ae siasi." 'Oku fu'u faikehekehe ia moe TAPU ke fai ha talanoa ki he media. 'Oku malava pe ia ke ngofua pe ke talanoa ki he media kae 'ataa pe ia ke 'ave pe me'a ia 'a Pulela'a ki he fakataha 'ae siasi hangee koe lau 'a Tu'akoi. Koe 'uhinga ia na'a ku fehu'i ai kimu'a ko fe leva e fakataha 'ae siasi 'oku 'ave ki ai e ngaahi me'a 'a Pulela'a? He kapau 'oku valau 'a Pulela'a he'enau ta'x'ilo moe ta'emahino pea ta 'oku 'ikai ke lipooti 'enau ngaahi me'a (kau ai e pa'anga ) ki ha fakataha 'ae siasi ke nau 'ilo ki ai. Pea koe me'a ia 'oku ou tuhu ai ki he ta'emo'oni 'ae tali 'a Tu'akoi. Ko 'eku mahamahalo pe, na'e mamae e faifekau ke tuku mai ha fakamatala koe'uhi koe hopo 'oku teu fai. 'A ia leva na'e tonu ke tali e faifekau o pehee 'Ko 'emau 'ume'a 'amautolu 'oku 'ave pe ia ki falehopo' hehehe. 'Oku ou kei faka'ofo'ofa'ia pe toka'i e Dr. Havea 'a e tu'utu'uni 'a e faifekau neongo 'oku 'ikai ha lao ia 'ae siasi ke ta'ofi e talanoa ki he media.

Peheange mai ne 'i ai ha fu'u tou'a ke heka mai he'eku fu'u ipu fonu 'aaaaaha
Koe SIOSIOMAI ki he loki ni kuo lele atu éni á FALE ia koe PALESITENI IA ÓE SIASI..(DR 'AHIO)..koia FALE..fefe keke hu atu ai leva moe TNEWS Ó hoko atu hoómou FAKAÉKEÉKE ki he TANGATAÉIKI PALESITENI...(KONISITUTONE).he ko éna kuo ke hanga ó ékeí éne ngaue íhoó fkpalataha hóo fanongo kihe interview á Setita...

Ko fe foí lea koia naé pehe éhe FAIFEKAU PULELAÁ ....óku TAPU..ke áve meá áe SIASI KIHE MEDIA.koe maumau pe ai ÁE MEDIA..koe fklahi moe loi...koia ái e SIO KE MA SIO..he naé íkai ha lea pehe áe FAIFEKAU PULEa...naa'ne pehe óku íai áe ngaahi FAKATAHAÁNGA ÁE SIASI..pea ne toe pehe ÓKU SAI PE IA HE KOE MEÁ AE SIASI ÓKU ÁVE KIHE SIASI...koia tuku a muá áe FAKALAHI he koe meá ia óku toe HALA FALAHI AI ÉTAU SIO KOE TAKI HALA MOE FKLAHI...pea mo étau toe SIOSIOMAI kihe ngaue ia óku íkai ketau KAUAI.ó hange ko éna ko hoómo FAKAFEHÚI ÁE ngaue óku tonu ke ó áe PALESITENI PE IA...

he óku mo'on áe HIMI Á MOLITONI..
É ÓUA NAÁ TAU FAKA ANGA ÁE NGAUE ÁE ÓTUA,
ÓUA É FAI MAMATA PE, KAE FAKATUI MUÁ.
KOE MATA MATA HOUHOU E KOE ÚHI KETAU TUI.
KO ÉNE ÁI PULONGA:
KA ÓKU MALIMALI PE Á SIÓNO FOFONGA

Koe anga ia kií SIOSIOMAI..
[Image: TNEWSEP5c.jpg]

Kau tangata mou 'oatu 'ae Palofita fefine ko'ena ke tou'aa 'o ho'omou mamakava,he 'oku hange ia he 'ikai pe fai ha fetaulaki ia ho'omou talanga 'oku fai,ka kuou tui ko homou fehokotaki 'anga 'ena ha faite ta'etalau 'ae tou'aa kemou inu pe mo kilokilo atu kihono fu'u matapa teke... 'u'uhuu hahaha!!!
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Reference URL's