Mou kataki 'o lafo mai ke ma'u e mo'oni 'o e kaveinga ko 'ena. 'Oku sasala holo ha talanoa 'i 'Okalani ni 'anenai tokua ne fanongonongo he letioo ha uki fakataha 'a e kau sotia Tonga tutuku kotoa pe 'oku nau 'i 'i Nu'u Sila ni ki Otahuhu he efiafi ni Sapate ko hono 18 'o Novema ni 2007.
'Oku lahi e talanoa ka 'oku 'ikai ke fakapapau'i hono mo'oni. Kataki mu'a e kau forumu ko 'eni 'i he Tnews na'a tokoni ha taha ke tau 'ilo ai leva ki he mo'oni 'o e uki fakataha ko 'eni. Na'a kuo fai ha malumu ke 'auha ai si'otau fanga tokoua 'i Tonga.
Helemonga,
Me'a faka'ofa mo'oni ko ho 'atamai hange na'a ke toki hu mai mei ha falemalolo te'eki ke ke lava lelei 'oku toe tata'o atu moe fo'i tama ko ena ko Poupou mahino mai 'oku mo 'osi felongoaki ke mo fai fo'i fasitu'u ko eni ke mau pango'ia ai kimautolu e kakai Tonga...Na'a mo 'alu 'o fai ha'amo lotu he 'aho ni he 'oku mahino mai 'oku mau Tokonaki kimautolu ka 'oku mou Sapate kimoutolu...Pea kapau 'oku 'oatu 'e Setita e ngaahi fehu'i ko ena ke mo tali me'a mole taimi 'o Setita hono fakafehu'ia ongo kulikuli ko moua hange 'oku hanga ho'omo tohi 'o fakamanamana'i e kakai ke pehe tokua ke nau ilifia...
Koe uki Sotia Tutuku 'a e kau Tonga 'i Nu'usila koeha 'enau me'a 'oku fai?He te nau ha'u nima 6 kinautolu kae sio telefua atu pe kakai?
Mo 'alu fai ha'amo ngaue 'e 'aonga kia moua mo ho'omo famili kae tuku e palepale ko eni kia kinautolu 'oku nau fakaanga he koe Pule'anga lelei ia ke fakaanga'i e me'a 'oku hala...
Hala ha poini ho'omo 'oho hake pe fai fo'i faka'ea 'o tala kuo uki e kau Sotia Tonga 'i Nu'usila...Faka'au ke mau pango'ia 'ia moua pea mahalo pe 'oku te'eki ke mo mahu lelei mo toe foki atu pe ki falemalolo 'o faka'osi ho'omo faingaue pea kapau 'oku te'eki ke mo fiu mo to ailpe he luo koia moe nanamu e web e tnews ho'omo faka'ea...
Me'a mole taimi 'o Setita hono fakafehu'ia kimoua mo ho'o ta'emahino koe pehe 'e fai ha ilifia ki he kau Sotia tutuku...Mole ke mama'o...Koe me'a ia 'oku ui 'e kimautolu heni 'i Amelika ni 'a e me'a ko ena 'oku fai 'ehe kau Sotia koe TALATAU...
Hange ko ena ko Helemonga mo Poupou 'oku mo toitoi 'ikai ke 'ilo ha taha ia ko hai kimoua 'ikai ke mo 'ai ke mahino ko hai ki moua ke hange ko Setita 'oku ne 'oatu e fehu'i pea fakamo'oni kiai hono hingoa...
'Oku mau fiefia he fo'i ongoongo tomui ko ena ke uki e kau Sotia Tutuku pea koe lau pe ia 'a Helemonga mo Poupou he 'oku ta'eta'e'uhinga 'ena hu mai he 'oku 'ikai ke ai ha poini ia ke na hu mai moia...Koia mo kataki pe ongo finematu'a mo toe foki pe ki he fale ne mo hu mei ai pea kapau 'oku 'ikai ko ha piva moua mahalo na'a koha fu'u haafe siana...
'Oku 'ikai te u 'ilo 'e au 'a poupou. Pea 'oku 'ikai teu tui tatau au ia mo poupou he 'oku ou poupou au ki he temo. Ko 'eku si'i li atu 'e au e poini ko e fie 'ilo. Ko 'ena 'oku tala mai 'e Setita ko e mo'oni ta ne 'i ai e fakataha pehe. Ko e ha leva kuo si'i fai ai hoku tukuaki'i noa'ia 'o tala kou fakamanamana'i ha kakai. Ko poupou na'e fai 'ene lave mai 'o tu'unga he'eku fehufehu'i. Ko e fair comment pe 'ene fakamtala ana. Mou toe o pe 'o lau ke mahino kae 'oua 'e 'oho pe 'o kaila ta ko e ki'i me'a pe ia ke fanafana'i. Malo ia Setita pea ta ko 'ena ku ke 'ilo. Kou manako ma'u pe ke 'ahia e loki ni ka 'i he'eku fanongo talanoa 'anenai he tuku 'emau malanga ki he uki fakataha ko 'eni 'a e sotia pea hange 'oku fo'ou e talanoa ko ia. Ko ia ai neu lele mai 'o li atu ke fai ai ha lafo ke fai mo 'ilo kei taimi he ko e me'a lelei ke tau 'ilo ki ha mo'oni 'o ha me'a. Kovi pe lelei ka 'oku mahu'inga ke tau 'ilo ki ai. Tau fakaongoongo a ki he TV he Tusite pe ko e ha e 'uhinga 'o e fakataha ko ia.
Ko fee koaa 'a PrisonerTonga moe kautama koee mei Vaini? 'Oku ou kole atu ke mou kataki mai 'o uta mai ha saliote loholoho mei Hu'atolitoli ke tau nafui 'aki e ki'i peeki 'o Poupouu ke a'u kihe kai vevela.
Siana Poupou, 'ai pea ke pehe 'oku ilifia atu ha taha ki ho'o ki'i fakailifia 'oku fai mai he uepi ko'eni. Tuku ho'o taa'i mai e fo'i lole sokaleti moe lole koko 'a Saane Siakumi he taimi koee.
Mo'oni e lau 'a Veni Langi, "Koe lolee 'ena ia 'oku ke heka mai ai". Tuku e talanoa fakafinematu'aa foki Poupou. Koe talanoa 'ae tangataa 'oku pehe ni. Ko 'ene pehe pe me'a ke faii kuo ne fai.
'Oku 'ikai ke toe uingaki'i ke 'ilo 'e mamani. Ko ho'omou me'a 'oku faii 'oku hangee tofu pe ha kau terrorists.
Ka 'oku fai 'e he Hahake Lotolotoo ia 'ae fa'ahinga fakakaukau ko'enii 'o fakapulipuli, ko moutolu ia kau sotia coconut 'a Tonga, kuo 'ai ia 'o tala letio..mei vale he kata he tukunga fakakaukau 'oku 'iai 'a Poooopoooo moe kau sotia.
Tuku e haka lole sokoletii moe ifo kautama!!!
Enough is enough. Fe'unga a e laulaunoa 'a e 'emo kuo fai. Te mou sio mata ki he fakalilifu 'ene hoko mai 'o hange ha ha'u 'a ha kaiha'a. Ooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuueeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! Foa hamou 'ana 'a e fefine moe tangata'i fonua 'o Tonga 'oku holi fetau ki he pule'anga. You'll see!!!!! 'Oua 'e luki tenifa hono tahi. Hhahahahaha!
Poupou ka 'oku 'i ai hao kete pea ke 'ai mai ke mahino he koe me'a lelei taha ena 'a e taha ki he taha.Ko Tonga pe 'i mamani 'oku 'iloa hono kau Sotia he Tamu pea ko 'eku toki 'ilo'i eni na'e ilifia'i e sotia 'i Tonga.Ko ia ai poupou 'alu 'o ziko pea vali'aki e kau Fakataha ke mahino ko honau 'ulu 'oku fonu tae fakataha mo koe.'Oua na'a ke pehe 'oku fai atu ha ilifia ki he kacele pnu ko koe.
'Oku mahino mai koe anga e talanoa ia 'a Helemonga mo Poupou ha kauleka toki to'o pe hona nepi 'aneafi...Mo tafoki hake pe fai fo'i usu ke tau he ai...Ko homo mohe pe pea tu'u hake pe fai fo'i telelouniu ko ena ke tau hee ai mei he me'a 'oku fai ai ha langa fonua...Lolotonga 'etau talanoa ki he feinga liliu moe fanga ki'i ongoongo pe 'oku fekau'aki moe ngaahi me'a ne hoko 'i Tonga 'a e anga 'enau felave'i kuo hu hake 'a Helemonga ia fai fo'i telelouniu...Koe fo'i telelouniu ia koena Helemonga mahalo na'a 'oku sai ke ke toe hu atu pe moia ki he fale ne ke hu mai mei ai...Ka ke fai ha fo'i fanongo talanoa pea mai ha fo'i fanongo talanoa 'oku fekau'aki moe lelei pe kovi 'oku hoko hotau fonua...
'Oku fakamole peesi 'ae web he'emau comment atu ki he lelei fakalukufua ka ke fkaposii mai koe ke mau namu faikehe ai kimautolu...
Poupou Wrote:Enough is enough. Fe'unga a e laulaunoa 'a e 'emo kuo fai. Te mou sio mata ki he fakalilifu 'ene hoko mai 'o hange ha ha'u 'a ha kaiha'a. Ooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuueeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! Foa hamou 'ana 'a e fefine moe tangata'i fonua 'o Tonga 'oku holi fetau ki he pule'anga. You'll see!!!!! 'Oua 'e luki tenifa hono tahi. Hhahahahaha!
'OKU 'ILONGA PE KAKAI 'OKU 'IKAI HANAU KETEE 'OKU NAU NGAUE'AKI 'AE ME'A
KOE FAKAILIFIA. POUOU, 'OKU OU MANATU AU KIHONO FA'A FAKAILIFIA'I 'EHE
KAKAI LALAHII 'AE KAU LEKA IIKI 'AKI 'ENAU FA'A PEHE, "KOE FU'U TEVOLOO
'ENA".
KO KOE IA MOE PULE'ANGAA 'OKU MOU PEHEE MAI MOUTOLU, "KOE FU'U SOTIAA
'ENA". HANGEE HA'O 'ENE'I MAI HOMAU KETE, PEA HANGEE OKU ILIFIA ATU HA
TAHA KIHA SOTIA. 'OFA MAI AA POUPOU 'O TUKU FAKAOLI. KOE 'AI MAI E SOTIA
HE 'OKU PEHE ATU KOE HA E SOTIA. KAPAU 'OKU 'IAI HANAU KETE PEA 'OFA 'O
TALAATU KE TU'U MAI, KAE SIO IA KIHE HU HONO HIKUU HONO ME'A
TANGUTUU.
'Oku ou ki'i taka laulaunoa'ia tama au 'ia Poupou mo 'ene kau sotia? Koe toki mo'oni mo'oni 'eni 'ae me'a koe FO'I moe FUIKU 'aupito 'ae Pule'angaa he kau Temo. Kuo a'u 'eni kihe'enau pehe te tau ilifia atu kihe fanga veka moe kau fakaleiti 'ae pule'anga. Tuku e laulaupisii na'a fakahahaka'i kimoutolu 'eha lango pea mou lele 'osi 'o toitoi pea toe faikehe leva 'etau me'a. Fai pe 'emoutolu 'ae me'a 'ae kulii viku koe 'emo e pato 'ae Tu'i. Tuku 'aupito e me'a koe laulaunoa moe fakaveleoli.
Poupou Wrote:Enough is enough. Fe'unga a e laulaunoa 'a e 'emo kuo fai. Te mou sio mata ki he fakalilifu 'ene hoko mai 'o hange ha ha'u 'a ha kaiha'a. Ooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuueeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! Foa hamou 'ana 'a e fefine moe tangata'i fonua 'o Tonga 'oku holi fetau ki he pule'anga. You'll see!!!!! 'Oua 'e luki tenifa hono tahi. Hhahahahaha!
Poupou teepiro 'oku fu'u tauofi ho'o ciko kuo enough ho'o ciko to e ui ha fakataha ketau fe'iloaki ai pea 'ai mahino mai ai 'oku 'i ai hao kete.Tuku ho'o fakalanga lea mo e kacele
Ko e malohinga 'o e tangata sotia 'oku 'i he me'atau 'ata'ata pe: Tau pehe ko e me'afana 'oku ne ngaue'aki. Ko e taimi pe 'oku to'o ai e me'afana mei hono nima pea 'oku tatau pe ia mo ha finemotu'a. Ko e 'uhinga 'e taha 'o e pehee sotia tutuku ko hono 'to'o e me'afana mei he nima' kae fetongi'aki e me'a anga maheni. Talamai 'e Helemonga ne fanongonongo ha fakataha 'a e kau sotia tutuku 'i 'Okalani pea ngalingali na ko ha fakatamaki 'oku hanga mai na. Ka ko eni: 'E tatau ai pe ia Helemonga pe te nau toko fiha afe honau tokolahi ka 'oku 'ikai ha me'afana he nima 'e 'ikai hanau ivi 'o kinautolu ke fai ha me'a 'e taha. Te nau hange pe nautolu ko ha timi pasiketipolo 'i Pangai si'i 'oku fakamaau ai 'a Mo'oni 'Aholelei ko e Sevaniti Talangofua.
Ko e poini hono hoko manatu ko Nu'usila ena ('ikai ko Tonga) pea 'oku tau 'ilo e tu'unga ma'olunga 'o e polisi Nu'usila 'o laine atu pe ia mo 'Amelika mo Pilitania mo e ngaahi fonua ko ia. Ka fai ange 'o mo'oni e tukuhua 'a e masi'i ko Poupou ('ene pehe ke foa ha 'ana 'o Taione mo e kau Temo Nu'usila ka tu'uta 'ene kau sotia tutuku) pea ko e toki me'a oli ia ha'atau mata me'a malie he 'oku 'ikai 'ilo pe ko fe 'e vave ange 'ia naua: 'E vave ange 'enau tuli 'a 'Alani mo e kau Temo ke fana pe ko hono puke kinautolu 'o tipota'i fakaangataha pe he 'aho tatau ki he mala'e vakapuna taalaa ko ia ko e 'The Fua'amotu International Airport'.
Hange ko e lau: Ki'i lahilahi e lea he masi'i ko ena ko Poupou.
Kataki masi'i Sefo 'oku hala ho'omou fakatonulea ki he 'uhinga 'a Helemonga...Ko Helemonga koe fu'u fakaleiti ia pea ko 'ene 'uhinga 'ana ki he kau Fakaleitii koia kuo nau hoholo pe motu'a ngafe'u ke nau toe lesisita ha'anau Miss Galaxy ki he faka'osinga 'oe ta'u ni 2007.
KOE FANONGONONGO
Koe fanongonongo 'ae letio 'oku 'uhinga kiai 'a Helemonga mahalo koe ki'i polokalama 'a Salote Heleta Lilo koaa 'oku lele 'i Nu'usila pea 'oku fakakaukau ai 'a Helemonga ke tatuku'aki e 2007 ke ui ha'ane kau Fakafafine Tutuku pea ko ena 'oku fanongonongo he 'uu letio fakatonga 'o Aotearoa...Pehe pe 'a Aotearoa ia eee...haaaaaaaaaa...
Pea koe kau Fakafafine koia 'oku 'iloa ko PLT koe ki'i paati eni 'oku taki ai 'a Sione Fonua....'Ikai koia?
Manatu'i ko Helemonga moe Poupou koe ongo fu'u fakaleitii....AM I RITE????
Poupou kofe'ia koa koe kuo 'ono ho mui he ilifia kuo ke lele ai 'o toi he vao.
taeiloa Wrote:REMOVED BY ADMIN
Poupou 'oku ke 'ife koa ??????tuku e lea puna he 'oku fu'u si'isi'i fau 'a Nu'usila ni ke fai ai ha toi.'Oku ou tala atu ke tuku e!!! TUKU 'OUA 'E FEINGA MAI
poko 'ai e kataki ke lahi faufaua ka ke manatu'i ko pOupou ia koe fo'i boooo ia...fefine hono konga ki lunga kae tanata e konga ki raro...koe 'atunga pe ia kalasi konga 2 pehe 'oku 'ono hake pe ta'x ai ha poini pea hu atu aipe ia he tafa'aki koee..
Koe fu'u fo'i fanongo fananga 'a Helemonga 'oku 'ikai ke tau 'ilo pe koeha ka huu atu e fu'u siana koia he uhouhonga 'oe finematu'a 'o fai he talanoa...te manavasi'i kita he kainga mei Aotearoa na'a kuo hoko hono faka'ataa e mali e tangata moe tangata ke nau fakakonga 2 aipe nautolu...
'Oku mau lau he ongoongo heni 'a e ongo fakafofonga MP he falealea 'o Nu'usila koe motu'a papalangi ko Chris Carter na'e lava 'ene mali he konga kimu'a 'o e ta'u ni pea 'oku mau hikiva pe heni he ongoongo koia...Ka ko eni kuo hoko ia hotau kainga Tonga e fo'i fakapona koia ke hu halaloto'api atu ai 'a Helemonga ia mo Poupou he uhouhonga 'o e finematu'a 'o siongutu ai...Pehe pe 'a Helemonga ia mo Poupou...Te mo lava tuku e lotu pea mo vave ki 'api 'o vakai e ta'o lu 'a Honey na'a paku...
Koe faikava ena 'oku 'ataa ke tuku pe lotu pea mo hu kiai he koe noo ena ho'omo fanongo talanoa kuo mo tafoki hake pe puhi favai noa'ia kae 'ikai ke mo 'omai ha issue ke tau lafo ai hei'ilo na'a tokoni atu ki Tonga mo e faingata'a 'oku nau lolotonga tofanga ai...
'ikai ngata ai 'oku felea 'a e ngaahi me'a ke tau 'omai ki heni ke makatu'unga ai 'etau talanga ke ifo e politiki pea ifo e sio kakai...'Oua 'e fakatau pinati pe pea mou lahilahi fanongo talanoa he ko hono 'atunga ee kuo 'akahi 'a ta'x'iloa ia mei fale ni koe fu'u hulu 'ene lotomamahi...malie ai Tonga lahi....
Poupou Wrote:REMOVED BY ADMIN - PLEASE DO NOT POST THREATENING EMAILS. IT IS ILLEGAL
TO DO SO!
Poupou Wrote:REMOVED BY ADMIN - PLEASE DO NOT POST THREATENING EMAILS. IT IS ILLEGAL
TO DO SO!
Kofe koa 'a Poupou he 'ikai tuku hono hakule koe .Toi ka e kumi fakate'ekuka'i ko e
Kapau ne ko Poupou ko ha motu'a ne fa'a kee pe fuhu he taimi ne kei fakatamaiki aii ne fuoloa e mahino ki hono 'uto (pea 'e tuku leva 'ene maumau taimi) 'oku 'ikai ke teki atu 'a e kakai to'a ki he fakamanamana mai 'aki e loungutu. Kapau 'e ha'u ha taha 'o talamai e fakalilifu e anga'i tamate mo fita'a 'a e to'onga 'a ha taha (pe kakai) pea 'oku pehe ni ia: Ko e kakai fo'ii mo 'ikai anga he kee pe fuhuu (he'enau tupu hake) ko e fu'u fo'i talanoa fakamanavahe ia mo fakailifia kia kinautolu, pea te nau ilifia ai pe kinautolu he tokotaha pe kakai ko ia 'oku tu'uaki mai 'o a'u ki ha'anau mate. Ka ko e kakai to'aa ko 'enau fanongo ko ee ki he fa'ahinga talanoa pehee pea 'oku 'a'asili 'enau faka'amu 'anautolu ke nau a'u pe fetaulaki mo e tokotaha ko ia 'oku talanoa'i mai hono fakailifia, pea ka nau ka mate ai pea 'ai ke mahino ko e to'a. Ka 'oku toe kehe ange 'a e fanongo atu ia 'a e kakai to'a pea toe maama fakaako he 'oku nau faka'ofa'ia atu nautolu he 'atamai 'o e kakai hange ko Poupou.
Ka 'oku tau 'ilo mei he tohi 'a Poupou ko e tokotaha fo'i ia he 'oku kohu 'e ia ko e kakai henii 'oku nau tatau mo ia 'o fo'i: Ke nau ilifia he fakamanamana mai 'aki e loungutu. 'Ikai 'ilo 'e Poupou ko e 'uhinga 'oku fakafepaki pehee ai e kau sulu ko eni he tnews ki he fu'u mafi 'o e pule'anga Tongaa (tukukehe ange 'a e kau sulu 'i Tonga 'a 'Akilisi mo me'a) ko 'enau to'aa. He 'oku talamai he Fepale ko e to'aa mo e 'ofaa 'a ia 'oku ne fakafepaki ki he fakaehaua 'a e malohi koe'uhi ke hakeaki'i ai 'a e vaivai. Pea ko e me'a pe ia 'oku lolotonga fai 'e he kau sulu ko eni henii. Koe'uhi ko 'enau to'aa ko 'enau fanongo ko ee ki hono 'afa'i mai 'o e sotia 'e Poupou ('a 'enau teu ngaahi kovi'i 'a e kakai Tonga) pea 'oku nau 'ita tekelili mo faka'amu ke nau a'u mai ki ai kae lava ia. 'Oku kehe ia mei he 'uhinga 'oku teketekelili ai 'a Poupou. 'Oku tekelili 'a Poupou ia ko e mahino ki ai 'oku 'ikai tokanga atu ha taha ia heni ki he'ene fakamanamana loungutu mai. Ta'omia 'ia Poupou ko ia pe ia 'oku 'ohovale mo ofoofo he fo'i news koe'uhi ko 'ene fo'i. 'Ikai teki atu he kutufisi.
'Oku 'ikai ko ha me'a fo'ou 'a e fakaehaua'i 'e ha pule'anga hono kakai 'oku feinga ke tau'ataina. Ko Satamu 'i Irag, Itiamini 'i Uganda, Hitler i Siamane mo hai fua, Tupou V 'i Tonga. Pea 'oku pau ma'u pe ke 'i ai e fanga ki'i kakai fakahekeheke, fo'i mo sio koloa te nau tu'u mai he vaha'a ko ia 'o hange ko Poupou. Ko e fanga ki'i kakai fakatu'utamaki ia pea 'oku totonu e fa'ahinga ko ia ke faka'auha ta'aki mo e aka 'o laku ki he afi ke nau 'auha ai mo e poupou kovi. He 'oku nau tokoni kinautolu ki hono fakaehaua'i 'o e vaivai.
Ko e kakai ko ia 'oku mate he fakaehaua ko e kau helo ia he 'oku nau lava 'e nautolu 'o tu'u hake ki he ngutu 'o e me'afana. Hange ko e kau Siu ne faka'auha 'e Hitler. 'Oku 'ikai pehee e fanga ki'i kakai ia hange ko Poupou he 'oku nau sio pe nautolu ki he lelei te nau ma'u mo honau ngaahi famili (hange ko Kalafi, sai ia ki he'ene pisinisi, hange ko 'Alo kau lelei ia ki he'ene ngaue, hange ko Kite kau lelei ia kiate ia 'uma'a 'ene ki'i pisinisi, hange ko Tone sai ia ki hono ki'i famili mo 'ene ngaue). 'Oku 'ikai puli ki ha taha 'a e lelei te te ma'u kapau te tau poupou kovi kotoa kia Feleti Sevele mo Tupou V. Tau 'ilo kotoa pe 'a e lelei 'e ma'u mei ai 'o hange ko ena 'oku lave monu ai 'a Lopeti, Afeaki, Fineasi, Kalafi mo me'a (pea 'oku faka'amu ki ai 'a Poupou mo me'a). Ka ko e 'ai ke tau poupou kovi kotoa 'o tau kaunga tu'umalie ai moe ki'i tokosi'i kae fefe leva e toenga e si'i kakai masiva 'i Tonga? Fakamalo atu kia kinautolu kotoa pe heni 'uma'a 'a kinautolu 'i Tonga he ko e 'uhinga pe ia 'oku tau 'i heni ai.
Faka'osi 'oku 'oatu e fakamanatu kia Poupou mo 'ene kau muimui kotoa pe 'i Tonga mo mamani kotoa pe. 'Oua te mou tokanga moutolu ka ha'u e kau sotia 'o tamate'i kimautolu he uhouhonga homau ngaahi famili. 'Oua te ke toe hela fakatokanga mai koe mo e maumau taimi. 'Alu pe koe 'o hoko atu e fakahekeheke he ko e hako koe 'o e kakai fo'i. Sai pe ia ke mau mate hono fakafepaki'i e fakaehaua kehe pe ke mo'ui pea tau'ataina 'a e kakai 'i Tonga. Mau fili pe mautolu ke mau mate he ko e kau to'a pea ko e hako 'o e kau to'a kehe pe ke mo'ui e kakai popula mo masiva lahi 'o e fonua 'oku tu'u 'i 'Oseni.
Ko ia ai tokoua 'alu 'o ki'i tangutu kuikui 'o ki'i fakakaukau.
Koe mea malie koe humai 'a poupou koe hau ko aa koe tama malui 'oe TUI MOE PALEMIA, PEA PEHE 'E IA OKU TAU ILIFIA ATU KI AI MOE KAU SOTIA TUTUKU TAUUZI KOENI MEI TONGA.POUPOU MOE KAU TANGATA KOENI OKU MOU ILO 'I KOAA koe foi lea koe malolo pe ,penisoni ,pe retired ko hono uhinga kuo lava lelei hoo faifatongia pea kuo ke fuu motua kuo taimi keke foki ki 'apio 'o fakatotolaa kiai mo talimate.
pe koe toe 'ai 'e taha poupou mo helemonga 'oku ikai ke mou toe 'iloi hoomou tapari he koe hiki e va'e ke laka koe fevaruii moe teeteepiro pe pea ong'i maa 'ae plitau moe pule'anganaa pehe hee kau palangi ngaue ofa 'i tonga koe kau sotia tonga koe atunga pe eee, koe hiki e va'e pihie ta'x ,pa e fana kololi e hanaa ,ifi ae meaifi kuo tapataparrriii .koia ai helemonga mo poupou kuou iloi 'ae nofoanga 'oku mou nofo ai .
teu toki alu atu pe au 'o kaihaasi mai moutolu ke ave ki falemahaki ke tuitui kuo maumau pea folahi ae meleni kamaa ke fakasiiisiii homou kavenga kae toki vakai pee lava ke tui ha puti moe taipa ke faiaki hoomou fakaamu sicomoe taparii.
Naaku sio hono fakaekeeke e Setita a peni pea kapau koe faahingsika e ke hau 'o fai ae taofimautolu ,temaumoua he ta ae kau atamaivaivai moe poliooo.
Koe fale'i eni kia moutolu katoa mou ooo 'o kotoa ki Langimalie ke kamu mo toli 'ae meleni he kuo heka pea ave ia maaa T5 mo sevele,HE!HE!HE!HE!,tuku e kohu kamou alu ki Langimalie ke uluaki toli ae meleni kuo kokooo mo heka pea omai ha tohi meihe toketa kuo sai ae melenipea mou ata fakafalemahaki ke mou luelueki toileti ke fakamalohisino pea lava ke tuku 'ae fevaruinoa 'ia moe taparii moe fakaoli foki.he!he!.......Mooni ae tangi ae kauleka ..........mai haaku lole kau SIUHUUUUUUUUUUUU .Koe hako au 'o LIEMALOHI>>>.......KOeku loleenaaku . Koe hako eni O Helemonga Mooni mahalo kokoe ia koe Helepulu hoka.Oua naake toe hu mai he m'ea oku ikai ke mouilo kiai .Mou HAEPULUHOKA pe pea tuku ae hia ia koe haa ia ooku moeku fanga kui nae mahino , mou tau uzi ataata pe pea ngata ai moe fakalanga lea. tokihokoatu.
Me'a faka'ulia mo'oni koe tohi 'a Poupou 'oku hange 'oku 'ikai ke ne toe lau tu'u 2 'e ia 'ene tohi ke ne 'ilo 'ene kalasi 6 tu'o lahi...
Poupou na'a mau 'osi fakaha atu he tohi kimu'a 'ihe tokotaha ia na'a ne 'eke'i tu'unga fakafaiongoongo 'a Setita pea na'a nau pehe 'oku 'ikai ke ai ha taukei 'o Setita he tu'unga fakafaiongoongo.Koe me'a neu malie'ia ai na'a ku fakatokanga'i e tokotaha heni na'a ne hiki tatau mai ki heni 'ae tohi 'a Kalafi Moala he'ene ki'i kolomu koe "TOHINOA 'O E FAKAOLI" pea mei he nusipepa Taimi 'o Tonga 'o fakamatala'i lelei mai ai e ngaahi lau fefeka kia Setita Miller...Kae manatu'iange koe fo'i article 'a Kalafi ko eni koe TOHI 'O E FAKAOLI koe hange ha'ane fakakata ka 'oku 'osi 'ata mai koe lau'ikovi...Sai koe poini leva ia 'oku pehe ni:Hanga 'e Kalafi Moala ia 'o tuhu'i mai e matavaivai 'o Setita 'o pehe ne 'alu 'a Setita ki he me'afaka'eiki 'oe Tu'i 'o Tonga pea ' ikai ke 'alu ia nofotaha ki he me'afaka'eiki kae takai ia 'o hulu mai e kakai mei 'uta...Pehe tokua ko 'ene 'alu ke 'omai e 'ata e me'a faka'eiki...Kou 'ohovale he fa'ahinga fakamatala ma'ulalo koia 'oku fai 'e Kalafi ka ke manatu'i 'oku 'iai e 'asenita ia 'a Setita pea he'ikai ke tau pule atu kitautolu koeha 'ene me'a 'e 'alu 'o faitaa'i...Sai hanga 'e Kalafi ia 'o 'eke'i e tu'unga fakafaiongoongo 'o Setita.Ko Setita na'e 'alu ia 'o ako faiongoongo pea ne ma'u e taukei ke ne fakalele 'ene polokalama...Ko Kalafi ia na'e ikai ke ako faiongoongo ia ka na'e 'alu atu pe ia ki Tonga he'ene palopalema mo hono mali 'o fokotu'u 'ene ki'i nusipepa koe TAIMI O TONGA pea ma'u mo 'ene tamaiki ke nau ngaue ai...Hala ha'ane meimei faka'ile'ila 'e taha ki he faiongoongo...
Koeha kuo ke 'eke'i ai 'a Setita 'oku fakapalataha 'ene tu'unga fakafaiongoongo...Kapau 'oku hanga 'e Setita 'o to'o ho'o tohi pea koe me'a ia 'oku mau mahino kia kimautolu 'oku 'iai 'a e natula kehe he anga ho'o tohi...'Oku natula fakamanamana nai pe 'oku ne fakatupu ha loto sauni he kakai Tonga...
Ka ko eni poupou 'oku mau kolea atu ho'o laumalie mo e ni'ihi ko ena 'oku ke teke honau langi...Mo'oni e lau ia 'a ta'x'iloa ko kinautolu ko ena 'oku nau retired mei he sotia saiange ke mou fakatotola'aa ki Saione pea tokanga ki he folo fo'i'akau...'Oku fakailifia pe fo'i lea ia ko SOTIA TUTUKU ka koe sino koee 'o e SOTIA TUTUKU 'oku faka'ofaange ia he mole 'a e Tokomea...Pea hange ne lave 'a ta'x'iloa ne ai e tokotaha ko Peni ne faka'eke'eke 'e Setita koe taha kau Sotia Tutuku he polokalama ka 'oku mau faka'amu ke fai mo tuku mai 'e Setita heni ke mau mamata atu mei he Ano Masima...
Koe pehe pe koe penisoni pe retire pea koe me'a ia kuo 'osi expire 'ikai ke toe ai hano 'aonga 'ona...Kihe kau Sotia Tutuku ko ena 'oku teu ke fai 'enau fakataha 'oku lahi e ngaue ia 'i Nuusila na ke mou fai...He'ikai ke toe fiema'u kimoutolu ia ha factory pea koe ngaue pe na'a ala 'aonga atu kiamoutolu ke takitaha to'oto'o ha'ane ki'i tangai 'o o lue ki he 'uu pin tanaki veve fakasio e nge'esi kapa 'o 'ave 'o fua hei'ilo na'a ma'u ai ha'o ki'i seniti pe teke alu ki he faama 'o kau he kau toli ai mo kosi onioni...Felea 'a ngaue ia ke ma'u ai ha seniti kau Sotia Tutuku koena...Ko ho'omou fakataha koe mahino mai ia koe maha homou kato hange nai ha'amou feinga ke mou foki ki he laine koe 'ai ke mou oo tau'i ee kainga Tonga ko ena 'oku nau teke e liliu??Koe tau ia 'a mamani koe tau'i ia ha vaha'a ongo fonua ka koe 'ai ke mou 'alu atu 'o tau'i pe hotau kakai...'Ai ha me'a ho'omou 'uto kau Sotia Tutuku pea tuku e fakamanamana ia he'ikai ke hoko homou sotia Tutuku ia 'amoutolu ke manavahe atu ai e kakai ia ki homou 'asenita 'oku mou palani kiai...Pea koe pehe koe me'a 'oku fai 'e Alani Taione te mou lava 'o ta'ofi...Ko Nuusila ena ia oku FREEDOM OF SPEECH he 'oku 'iai e lao ia kiai pea 'oku 'ikai ke ai ha'o totonu 'au 'e taha ke ke lue atu 'o ta'ofi 'a Alani Taione mo 'ene kau muimui...Koe me'a pe teke lava ai ko ho'o tokanga ki hono folo ho fo'i'akau ke tonu na'a 'alu atu 'a ta'x'iloa,mmpoko,ipod mo hai fua he web ko eni 'o toli ho fo'i meleni expire...
Kole atu kia Setita ke tuku mai fo'i video ke mau mamata atu kiai...Fakamalo atu Setita ho'o faifatongia lelei 'oku mau 'inasi ai he fonua lahi neongo 'etau kauvaha ha tapa pe 'oe kolope ka 'oku hoko ho'o web ko eni ke tau fetaulaki faka'aho ma'u pe kiai...Tonu ke 'alu 'a Poupou kia Kalafi ke nau 'asi mai he'ene polokalama 'ae tonga-now.'Oku mau fetu'utaki ai mo homau famili mei Pilitania mo Falanisee,Siapani kaepehe ki Siaina lahi he ki'i web ko eni 'a Setita...malo setita e ngaue lahi...'omai ma'u pe etau video he uike kotoa pe he 'oku hange pe 'oku mau 'i Tonga...'ofa atu ki he Tonga kotoa..
Malo ia Poupou ki he Ta'x 'alu a 'o kokono ke lava lelei kapau pe te ke lava pea ke toki 'alu hifo 'o fakamanga'i mai ho ngakau ke sio ki ai ho mali mo e fanau 'oku pehefau ho'o fo'i.Ciko a ke ke mahu ka ke toki humai.
Poupou Wrote:BANNED BY ADMIN DUE TO CONSTANT USE OF THREATENING LANGUAGE.
'E mmpoko 'oku 'alu foki ke toe malieange hotau pule'anga he taimi ni ee...'Oku 'ikai ke ngata pe he loto'i pule'anga ka 'oku meimei ke 'ihe tapa pe 'o Tonga 'oku ki'i faka'au ia ke toe malieange 'o meimei ke lahi ki he fakaoli...'Oku ou malie'ia lahi he fo'i fanongo talanoa 'a Helemonga kene ue'i kitautolu ke 'oua 'e tangutu noa'ia pe mohe ka ke tau toe 'a'aange...Pea hili pe 'ene tohi kuo toe tata'o mai moe fo'i fakamo'oni ia 'a e tama ko ena ko Poupou hangehange 'oku 'iai 'ena femahino'aki...Me'apango 'oku 'ikai ke mamohe 'a Setita ka 'oku ne lau fakalautelau 'etau talanga 'oku fai pea 'oku tu'uki'i 'e Poupou ia 'oku fakapalataha 'ene ngaue 'o ne tuhu'i mai koefe tohi ke to'o mo e tohi ke paaki atu heni...
Koe poini ia koia ke mahino kia Poupou 'oku 'ataa ki he taha kotoa ke 'omai 'ene fakakaukau ka ke nofo pe ihe poini.'Ihe taimi tatau pe ke 'oua na'a 'iai ha ngaahi tohi ke natula fakamanamana nai ke makatu'unga ai ha fakatupu moveuveu pea feinga ke fai ha hano sauni'i...
Fakamalo atu Poupou ho'o taukave'i mai e tafa'aki e Pule'anga kae 'oua pe na'a ngalo ke ke ha'u pe he issue te tau talanga'i ai ke ma'u ha lelei fakalukufua...Pea tuku e fakamanamana ia he 'oku fu'u si'isi'i fau hotau fonua ke fai ha ngaahi fakamanamana pehe he kuo maama e kakai Tonga he ngaahi 'aho ni...Koe natula fakamanamana pehe ia hange ia ha'amou fakailifia'i ha kauleka lautohi Pule'anga.
Tukuange pe ki'i palepale ni ke fai pe 'etau potalanoa moe feinga ha lelei ma'a hotau kakai...[/b]
mmpoko Wrote:Malo ia Poupou ki he Ta'x 'alu a 'o kokono ke lava lelei kapau pe te ke lava pea ke toki 'alu hifo 'o fakamanga'i mai ho ngakau ke sio ki ai ho mali mo e fanau 'oku pehefau ho'o fo'i.Ciko a ke ke mahu ka ke toki humai.
Malo mu'a kau tangata e pukepuke palepale ni. Pe ko ha mo'oni pe loi 'a e fo'i news, ka koe toe ha ha me'a 'e toe liliu ai. Koe tu'u 'a e kainga tonga, koe mate ki he tau'ataina.
Na'e tatau mai 'a poupou mahalo kuo matu'u pe hono sese pea to e lele mai ki loto.
Malo mu'a kau tangata moe kau fefine 'ae talanga pea hangee kuo te to he vao malie ni.
Na'a ku lau foki he 'atikolo ko'ena 'a Kalafi Moala 'aee na'a ne tukuaki'i ai 'a Setita Miller 'o pehe tokua na'e 'iai 'ene 'asenita ke fakangalikovi'i 'ae fale 'o Ha'a Moheofo pea na'e 'alu koaa 'a Setita ia 'o takai holo he vao 'o faitaa'i 'ae kakai na'e ngaue 'ihe 'aho telio 'oe tama tu'ii.
Na'a ku toe lau foki 'ae tali malie 'a Setita kihe tukuaki'i ko'enii 'ihe nusipepa Kele'a. Na'e pehe 'e Setita ia, na'e 'uhinga 'ene 'alu 'ana ki Tongaa ke 'omai 'ae ongoongo 'oe 'ata totonu 'o Tonga 'ihe 'aho telio. Koia ai na'e pau ke ne 'alu takai 'o 'ikai ngata pe 'i mala'ekula ka 'ihe ngaahi feitu'u kehekehe foki. Na'e toe pehe foki 'e Setita ia 'oku fu'u ofo 'aupito ia 'ihe 'ikai ke fai pehe 'ae kau ngaue 'ae taimi 'o tonga koe'uhi, ke nau 'omai ha fakamatala totonu kihe kakai 'oe fonuaa mo tu'apule'anga foki. 'Oku ou kei manatu'i lelei pe 'eau 'ae pehe 'e Setita ia, koe ngaahi ongoongo koia 'ae nusipepa taimi 'o tongaa 'o pehe "koe me'a totonu 'enau na'e hoko 'i Tongaa 'aia na'e talolo kotoa 'a Tonga 'i mala'ekula....." 'oku hala 'aupito 'ae ongoongo ia koia.
Tau sio atu ai kihe 'alu 'ae fefine faiongoongo fakapolofesinale ia ko'eni ke 'omai 'ae ongoongo 'oku tonuu kae toki nofo mai 'ae te'epato ia ko'ena ko Kalafi 'o pehe 'oku hala.
Me'a kuo tau mei lua 'ia Kalafi he hangee ha finemotu'a. Na'e fa'a kee mo 'Ofa Simiki pea hanga mai 'a 'Ofa 'o tapale e fo'i mataa hangee ha kehee, pea toe ke hake mo Mele 'Amanaki - 'ange'ange 'ae tamaa he ta'ahinee, pea toe hanga hake 'eni kia Setita Millar - toki hanga mai 'e Setita 'o fakanofonofo fakalelei 'a Kalafi 'o a'u kihe ta'utu pe 'o hafu hono favaii 'ikai ke toe lava 'o ke moha finemotu'a.
Koia 'oku ou fakamalo atu kihe kau ngaue 'ae tnews he ngaue 'osikiavelenga moe ngaue totoivi he fekumi ke ma'u 'ae mo'oni. 'Oua temou tokanga moutolu kia Kalafi he ko'ene si'i feinga holo pe 'ena ke fakaakeake si'ene ki'i pepa he kuo tolalo. Hangee ha kulii kuo fuuuuiku takai holo he mala'e na'e 'ikai ke 'iai ha'ane taukei kiai.
Poupou, 'ai mu'a pea tuku e fuhu ngutuu moe fakalangalea! Ko'ena na'e 'osi pe ho'omou fakamanamana'i mai 'a Setita moe tnews 'o pehe 'e tamate'i 'ehe kau sotia tutuku 'a Nu'usila ni, pea a'u tonu atu 'a Setita ki homou kolotauu kuo hangee mai e fakamatala ia ho'omou kau sotiaa ha ihc. Hangee kiate au na'e fakahoko 'ae faka'eke'ekee 'ihe loto fale 'oe sotia malooloo he na'a ku sio kihe background 'oku kehe mei he background angamaheni.
Koe to'a mo'onii koe Setita, 'oku 'ikai ke ke pehe mai 'e koe ko e ha e fakamanamana, 'oku ke 'alu pe koe ke ma'u 'ae mo'oni. Fefine! 'oku tangane 'ae fa'ahinga loto 'oku ke ma'uu pea 'oku mau fakamalo atu ai kia koe.
Mo'oni 'aupito koe Kehekehe 'ihe tafa'aki koia kia Kalafi mo 'ene nusipepa ee he na'a ku ma'u 'eku nusipepa ni he uike ni 'aia 'oku mou monu'ia kimoutolu 'oku mou ma'u pe pepa he taimi tatau ka ko kimautolu heni he fonua lahi koe toki a'u mai eni ia pepa ka ne 'ikai keu kumi pepa au ka koe sio he kau lau nusipepa homau palepale ee...Koe me'a ne oli'aki emau lau pepa he na'e talamai he kautama ni koe pepa Taimi 'o Tonga he taimi ni 'oku peesi pea koaa 'e 28 'a e 'aho Monite pea toki peesi 'e 36 'a e 'aho Tu'apulelulu.Me'a faka'ulia kapau 'oku 'oho holo e siana ke manava 'ene pepa mahalo koe fka'au eni ke ngalutuku atu 'ene ki'i pepa..Kaekehe,kautama neu sio hifo he pepa 'oe uike kuo'osi koe peesi ko eni 'e 28 na'a ku sio hifo koe peesi fakamatala ongoongo pe 'e 7 moe konga ka koe peesi koia 'e 2o moe haafe koe puta tu'uaki 'ata'ata...Ko hai ia 'oku fie sio tu'uaki he 'oku tau fiema'u ke ke tau 'ilo e me'a oku hoko hotau fonua...Ko 'ene mahino mai ia kia kitautolu 'oku faka'au ke melemo 'enau pepa...
Kaekehe tau fakamalo pe he web ko eni he taha ni 'e mate ia ko 'etau fetakai pe heni ke tau 'auha...Fakamalo atu Setita e faivaola lelei...
Moana mei vale he kata ho'o fo'i 'analaiso!
Fanongo mai Moana kau talaatu 'ae totonu moe mo'oni 'oe pepa Taimi 'o Tonga. Koe pepaa 'oku pulusi 'ehe kautaha 'i Nu'usila 'oku ui koe Horton publications. Na'a nau fa'a pulusi 'ae pepa 'e 4,300 he Monite pea 4,000 tupu he Tu'apulelulu. Fakataha'i ia 'o pepa 'e 8,300 he uike.
Koe tu'u koee he taimi ni 'oku anga pehe ni. Koe pepa pe 'e 1,500 he Monite pea 1,800 he Tu'apulelulu. Fakataha'i ia 'o pepa 'e 3,300 he uike. Pea hangee kiate au 'oku fakatau pe koaa ha meimei haafe 'oe ongo pepa ko'eni. Koe anga ia e tukunga 'oe pepa 'a Kalafi koe Taimi 'o Tonga.
Koe Kele'aa 'oku paaki tu'o taha pe he uike pea koe pepa 'e 4,500 he uike. Malie eee!