TNEWS TALANOA

Full Version: Fakamaama Kia Ceorge V Fan
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Malo mu’a e laumalie ‘a e kau tangata mo e kau fefine ‘o e funga vaka ‘eiki ni. Ko e ki’i malie makehe ‘eni ia ‘oku ma’u he funga vaka ni he pongipongi ni. Kou fie fai atu ai e lave ko’eni ki he hoha’a ‘a e fakaleiti ko ‘ena ko George V Fan koa pe ko hai mu’a ni. Ne u tali atu ki mu’a kia Kulumutu. Ka ‘e kehe ‘eku tali ko ‘eni kia George V Fan he ‘oku ‘ikai ke u ‘ilo e tokotaha ni pea ‘oku natula kehe ‘ene ki’i li mai neongo ko e le’o pe ‘eni ‘oku ou maheni mo ia.

Sai ‘aupito ‘oku ke tau’ataina pe ke ke tohi. Ko ho’o ki’i taka fakamanamana mai kiate au pea ‘oku ou pehe ‘oku ‘i ai e ‘uhinga ai ke u tala atu e me’a ko ‘eni. ‘Oku ‘ikai keu ‘ilo pe ko e ha ‘oku tuku ai e hingoa na’e ui’aki koe ‘e ho’o tamai mo ho’o fa’ee kae ‘ai mai e hingoa loi ko ‘ena ke ke fakamanamana mai ai. ‘Ilo e nounou te u ‘oatu ‘e au hoku fika telefoni mo hoku tu’asila pea te ke ma’u pe hono mo’oni mei he Kele’a. Pea ‘oku ou tui ‘oku ke ma’u pe ia ‘e koe. Ko ‘eku telefoni ‘eni 09 629 5511, mobile 027 283 5814 pe ko e fika 19 Revel Avenue, Mt Roskill, Auckland. Tuku e fungavaka ni ki tafa’aki pea ke ma'a mei he fu’u kapa veve ‘oku ke hua’i holo ai. Ha’u koe ke ta femaataaki mata ki he mata kae nonga e me'a 'oku ke hoha'a ki ai.

Me’a ‘e taha ko e ha koa si’omou palopalema ‘oku mou nofo ai pe ‘o kovikovi mai ki he motu’a ni. Kapau ko e poto koe mo ako ma’olunga ‘oku ‘i ai e me’a ia ‘oku tonu ke ke fai ke mahino ai ho tu’unga ko ia. ‘Uluaki ko e fokotu’u mai ha talanoa ‘oku ma’olunga ange ki he folamu ni ke tuha mo ho poto ko ia . Ka e ‘oua ‘e tala ho poto kae mole ho taimi he puhi holo e veve mo e ta’eta’e’uhinga mo fakatotolo’i au ‘oku ke tala ko e ma’ulalo. He toki fiefia lahi mo’oni ‘a’aku he pehe ko au pe ia ‘oku ou tohitohi holo he loki ni. Malo e toka’i. Fakafeta’i e ma’u koloa. Ne u fakamahino atu pe ki mu’a ‘oku ‘ikai faingata’a ke fika’i e fanga ki’i kakai lau ako peheni ‘o hange ko koe ‘e George V Fan. He ko ho’o mou omi kotoa pe mei he fale ‘o Sekope hange ko ‘eku lave atu ki mu’a he ‘eku tali kia Kulumutu. Tuku foki e lau ako he ‘oku ‘ikai fafanga ‘e taha ha taha.

Ko e fu’u fakakoloa ‘eni kuo ke fai mai pea teu tala atu pe ‘eni. Ko e me’a pe te u loto mamahi lahi ai kapau ‘e George V Fan ‘e ha’u ha taha ki he funga vaka ni ‘o tala mai ‘oku ou poupou ki he pule’anga lolotonga ‘o G5. Ko e ‘u tukuaki’i ko ‘eni ‘oku mou feinga ‘e George V Fan ke tukuaki’i au ki ai ‘i heni ‘oku ou polepole lahi ai au mo fiefia. Kapau ‘oku ke pehe ko au ‘oku kape ki he tu’i, ‘a TUPOU V ‘i he folamu ko ‘eni, malo ia pea fakafeta’i he ‘oku ou fakalili’a ‘ia he’ene to’onga ta’e’ofa ‘oku tataki ‘aki e fonua. Pea kapau ‘oku mou pehe ko au ‘a e ‘u hingoa heni ‘oku tohi ‘o kape ki he PALEMIA, PILOLEVU mo LOPETI, FINEASI mo ha toe taha pe koe’uhi ko e ‘u corruption ‘oku tukuaki’i kinautolu kiai pea ke kataki ‘ala ‘o fanongo mai kau tala atu ‘eni. Ko au Kalino Latu ‘oku ou fiefia ke mou lau koau ‘a e tokotaha ko ia. Fiefia lahi ‘o pa ki langi. Malo lahi e ‘omi e koloa ko ia mo’oku. Ko e pule’anga fakatu’i ko ‘ena mo hono kau taki ‘o kamata pe mei he tu’i mo hono fale, kau ka faingamalie ha ‘aho ‘o uini he loto teu fakatau ha fo’i pomu ‘atomi ‘o ‘ave ‘o fakapaaki ha feitu’u te nau fakatahataha ai ke nau ‘emeni puhi’i ai leva mo e fakaehaua ‘enau me’a ‘oku fai ki he kakai. Mahino atu George V Fan. ‘Oku ‘ikai ke u fie mole haku taimi ‘oku ke ‘ai hingoa loi ke u lau ai ki ha taha. Kae sai ho’o ‘ai mai ke u fakamahino atu ai leva au kia koe pea ‘oku ou tui ‘oku‘ikai puli ‘iate au ‘oku ke ‘osi ‘ilo pe au.

Koe me’a ‘oku hulu ‘ia kimoutolu ko e lau ako. ‘Oku ‘ikai ke u ‘ilo ‘e au pe ko e ha hono ‘uhinga. Lau ako lau ako kae tohi mai ‘oku ‘ikai ‘asi ai ha meme’i faka’ilonga ako ia. Mahalo ko e feinga pe ke tau sino ke kumi ha me’a ke kape mai ‘aki. ‘Oku ‘ikai ke u tui ki he tukutoi takai holo ‘o tau sino kae li’aki e lau ‘uhinga mo e poini he taumaia ‘e lava ‘e he tau sino ‘o veteki e palopalema ‘oku tau feinga ke vete. Ko e ‘isiu ‘i heni fakatatau ki he’eku lau hifo ko e corruption ‘oku tukuaki’i ki he Palemia. ‘Oho mai koe ke fakatotolo’i ko hai ‘a hai mo hai pea iku ‘oke fakakau atu au ki ai. Ka ne koe maama koe te ke ‘oho mai mo ha’o poini. Sio ko e me’a e ‘oku fai ‘e Lopeti Senituli. ‘Oku ‘i ai e poini ‘oku ne tali mai ‘aki. Neongo pe ko e ha hono mo’oni ka ‘oku ne tali ‘o makatu’unga he ‘uhinga mo e poini. Ko koe mafili pe ‘o fakanafala nonoa’ia. pea ko e me’a pe ‘e hoko ai ko e fu’u koto fakatutuli telinga he ‘oku ongo mai ia ‘o hange ha fu’u semipale tatangi.

‘E George V Fan ‘alu ‘o tala kia Sekope mo homou fale ke tau taki nofo pe ‘o fai ‘ene ngaue. Tuku e loto kovi he ‘ikai mavivi ai ha me’a. Tuku foki e ‘ai hake pe kuo ke vave ke ke fai hikiha’aki mo ‘ai fuhu he ‘oku ta’engali ia mo ho tu’unga fakaako toli meleni. Pea ke feinga he vave taha ke ke fetu’utaki mai ke fai mo ta feloongoaaki kei taimi he ‘oku ou ‘osi ‘ilo atu ‘e au koe na’a ta toki fetaulaki kuo tomui kae tilo ho ‘ulu. Pea ke ngaue mai ‘aki ho hingoa totonu ke ifo ‘eta talanoa kae tuku e vaipalo pehe fau foki. ‘Oua te ke fu’u ilifia tevolo fau pehe ‘iate au ‘o ‘ai hingoa loi ke ke unga mai ai. ‘Ai foki ke ngali tangata ‘eta mena.
Te u fakaongoongo atu pe ki ha’o ngaue’aki mai ho hingoa mo’oni pea ka ‘ikai pe ia he’ikai te u toe tali atu ha’o puhi hoe mai heni he ‘oku ke fai e me’a ‘a e fakaleitii mo e fo’i.

Ngata e fakahoha’a ‘ofa atu kia kimoutolu hono kotoa pe ‘o e kau poupou ki he Temokalati ‘i he funga vaka ‘eiki ni.
Koe lau ako ko'eni 'oku fai e G5f koe fkoli atu pee, koe lau ako tofu mai pee 'oku lava 'ehe gvt Tonga 'o tokanga'i hono kakai .Koe kakai ako 'eni 'i mamani lahi moe gvt nau ako 'ilonga mata 'enau peni 'oku nau ngaue 'osi kia velenga, ke mo'ui e fonua moe kakai.Koe Tu'i moe gvt ta'x'ofa lahi taha 'ena he mamani.Masi'i koe ta'u 'eni 'e fihangeau 'ae kaikaila si'i kau fkfofonga 'oe kakai kihe 'enau faihala kae toki fkkila fktuliki holo pee 'enau me'a mo nau toki hanga mai ke tataapuni e Prs moha taha pee 'oku fie lea atu.

G5f 'oku mau nofo kimautolu he fonua POTO pea mo mohu POTO.Pea 'oku fele 'ae me'a ke 'alu kiai e kakai kapau nau faingata'a'ia he kapau nemou tokanga ke build up 'a Tonga he ngaahi ta'u 'eni 'e fihangeau ne sai.Kae lahi ange e FA'O moe TATA .Koe me'a ia kuo masiva pehee ai 'a Tonga he taimi ni .Ki'i motu SI'ISI'I pehee 'a hai he mamani, na'e tototonu ke fk'ofo'ofa hono hala,lotokolo,moe ma'u'anga mou'i kamata mai pee mei he 80s.Koia ai fk'ofa koe me'a 'oku ke valelau mai kiai G5f he koe kakai POTO MO MAHINO 'OKU NAU TAKI HA FONUA 'OKU NAU FEKUMI KIHE NGAUE FKTAHA MO FANONGO .....Koia ai Gf5 laku mai e poini ki loto ni pea ka 'ikai sai ange keke misiona LOTU kihe ta'u ni na'a sai ange pee ia .
Reference URL's