TNEWS TALANOA

Full Version: Mana Fatulisi planning to sue the government of Tonga
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Admin note: Below is the content of an email sent to us by Mana Fatulisi which includes new allegations of which we have yet to receive a response from the Tongan government. Therefore, we cannot verify them. According to Mana Fatulisi's email, he/she is planning to sue the government of Tonga with the following allegations:

Uluaki: Minisita Takimamata

'Oku ne maumau'i 'ae lao ko e he Public Finance Management Act pea 'oku lava pe ha'a taha mei he kakai (General Public) ke nau launga'i ko e 'uhi koe kaakaa 'o ne fakahu 'a e pa'anga 'a e puleanga ta'x FAKALAO! 'Oku 'ilo pe he'e Attorney General moe Auditor General ka 'oku na fuu'fuu'i na'a fai ha'a taha 'a e launga. This was you can force the PM to seek Fineasi's resignation because he has broken the law.

Ua: HM's Finances

Manatu'i 'a e no mei Siaina he tau 2000? Fakafuofua ki he pa'anga Amelika 'e US$20m. Na'e toki 'o mai eni ia kuo 'osi fakatau a' e Shoreline. Ko e pa'anga ko eni na'e ngaue 'aki e he ongo Pilinisi Initia mo HM ka e fakamo'oni 'a e HM he no 'o pehe pe ko e no 'ae fonua. Koe no ko eni 'oku DUE he ta'uni a hono totongi fakafoki (payment tranches) pea koe me'a ia 'e toe fai ai 'ae ha'ele ki Siaina ke fai ha kole ke liliu 'a e no ki ha grant he kuo 'osi 'a e silini he ngaue 'aki ki he 'enau me'a fakafo'ituitui hange koe kumi ho nau ngaahi fu'u 'api 'i muli. 'Oku ou 'ilo oku toe pe 'a e silini ka 'oku tuku 'i muli kanau feinga ke ngaue 'aki 'ae mafai 'o e HM ke fakamolemole'i 'ae no kanau fiemalie. 'Oku 'ilo lelei ki heni 'ae Ambassador Tonga ki Siaina moe Pule'anga Siaina. Sio 'i ho'o mou records 'a e alepau koeni mo Siaina he early 2000.

Tolu: 'Atalanga - fakatau ke 'oange 'a e pa'anga ma'ae Tu'i kae ta'ofi 'ene toe pisinisi

'Eke'i 'a e OWNERSHIP 'o 'Atalanga he koe 'api eni ia 'oku tohi he hingoa 'oe Tu'i (mo hono hako) pea 'oku ui koe ROYAL ASSETS pea 'oku catogorise 'a e ngaai me'a ko eni ia koe koloa fakafonua hange koe Palasi 'oe Tu'i 'i Tonga. 'Oku 'ikai ko ha koloa fakafo'ituitui eni ia hange ko ha 'api kolo pe naunau fakafo'ituitui 'a e Tama Tu'i. Koe koloa ko 'eni 'oku tapu ke fakatau ia he koe koloa ia 'a e fonua. Ka fakatau 'a 'Atalnga pea tala ki he kau Temo 'i NZ ke nau hilifaki ha INJUNCTION ke ta'ofi 'a e fakatau ko 'eni. 'E fai ki heni 'ae fakamaau'anga ia 'a NZ he 'oku nau 'ilo ko 'Atalanga koe koloa fakafonua. Ko e Kapineti 'oku 'iai 'a e mafai ko'eni pea 'oku totonu ke mou FORCE 'a e kapineti 'a Tonga ke tapui hono 'ai ke fakatau 'a 'Atalanga ke ma'u ai a' e pa'anga 'a e HM. Koia ai 'oku hala hono 'ai ke fakatau 'a 'Atalanga ke 'oange a silini ma'ae Tu'i he koe koloa fakafonua eni ia. Kapau te mou 'eke holo, te mou 'ilo na'e hange he'e PM 'o VALUATION 'a 'Atalanga koe 'ai ke fakatau ke 'oange 'a e silini ki he Tu'i ke fetongi 'aki 'ene me'a fakapisinisi.

Fa: Shoreline

'Oku 'ikai koe $26m pe 'oku fiema'u he'e Tu'i moe ongo Pilinis Initia ma'ae Shoreline kae fakafoki ki he Pule'anga. 'Oku fiema'u ke toe 'oange 'ae $10m makehe ke totongi 'aki 'a e lifestyle 'a e Tu'i. Manatu'i nau talatu 'oku cost $1m he ta'u ke maintain 'a e lifestyle 'a e tu'i pea koe me'a ia 'oku fiema'u ai 'ae silini ko'eni. Pea ka toe totongi 'ae US$20m no 'a e Tu'i pea 'oku 'ikai ke 'ilo pe te ne ma'u mei fe. Ko 'ene 'afio 'oku lahi ange hono mo'ua he koloa 'oku ne ma'u pea 'oku fakatu'utamaki he'e lava pe ke liliu 'ae no koeni ke fua he'e fonua!! Ta'efakapotpoto pea 'oku hala 'aupito eni.

Nima: Launga'i 'a e Shoreline

Ke to e launga'i 'a e Shoreline moe Pule'anga he kuo LAPSE 'a e aleapau na'e fai ai 'a e agreement mo Clive he 2006. Na'e pau ke fakafoki 'a e Shoreline he 'osi 'a e 2007 pea kuo fehalaaki 'a e tu'utu'ni ko 'eni. Ko ia ai fai leva ha ngaue he'e lava pe ke fakafoki ta'etotongi mai 'a e 'uhila. Koe 'uhinga koe ngaahi ngaue hala na'e fai 'i hono fakatau ange 'a e 'uhila ki he Tu'i moe ongo Initia.

Ono: Mana Fatulisi

'Oku hanga he'e PM mo 'ene 'Ofisi 'o ngaue 'aki 'a e me'a kotoa tene lava 'o ala kiaia ke kumi mo fakatotolo'i pe ko hai au, kae hili koia 'oku 'ikai kene fai ha ngaue ki he ngaahi me'a na'e 'asi atu he'eku ngaahi tohi. Ko fe lao na'anau tala tene malu'i 'a e whistleblowers hange ko ki mautolu?

Fitu: China Loan

Na'e tala he'e Palemia 'e 'ikai ke kau ha pisinisi 'a e kau Minisita he APPLY ki he China loan. 'Ohovale pe 'ae kau ngaue ia he komiti ki he loan he fetu'utaki ange 'a e Molisi Tonga 'o faka'eke'eke ke nau apply mo nautolu! Kaakaa pea ta'etaau 'aupito eni ia!

'Oku lahi 'a hono siofi au pea 'oku ou ongo'i ilifia he me'a te nau fai kiate au mo hoku kaunga ngaue he me'ani. Koia ai, tala ki he Tonga kotoa ke nau lea pea 'oua 'e ngalo 'ia nautolu 'a e 'ofa ho tau fonua pea ka mole 'ete mo'ui ai pea 'ofa ke mole aonga.

'Ofa lahi atu pea kole ke mou lotua mai 'a e ngaue faingata'a 'oku tau fai.

Mana Fatulisi.
Malie! Mana Fatulisi

Ko hono post mai ho'o ngaahi tukuaki'i 'oku to e 'omai 'a e ngaahi me'a fo'ou felave'i mo e ngaahi tefito'i tukuaki na'a ke mu'a 'ohake. 'oiauee!

'Oku fakalilifu e falaalaave'i 'a e ngaahi me'a 'oku ke 'ohake! mo 'ene to e nga'unu atu ki he loloto! Maliee! malo e fakamatala mo e fakamaama!

'Oua e ilifia hono kumi ko e, ka 'e ma'u??? He'ikai tanu ha lelei he ko ho'o taumu'a ki he LELEI FAKAKATOA.
Kuo tau hikihiki to pe ki 'olunga pea kamata ke fai la e folau he kuo hanga 'ehe to'a mei he Fungavailahi 'o folahi mai e mo'oni moe totonu ke tau talatalanoa ai he kumete 'o hina.
Tangane Mana Fatulisi ho'o lototo'a ka ke 'a'au hake ai leva ki'i lepa ko ena ke 'osi'osingamalie pea talaatu ki he PM 'emo'emo Feleti Sevele mo e 'Emo'emo ko Lopeti Mohe'uli lakaange ha'amou lue ki 'api kei taimi he koe tau luelue atu eni ke mo 'emo'emo pe ho'o tuhu ee...
'Oku ke lave kotoa mai pe Mana ki he fakalilifu hotau ki'i kau siana ko ena he Pule'anga ka 'oku hange 'oku ne toe tafu 'e ia ha afi homau loto ke 'a'asili ai 'emau namuku'ia he fu'u Palemia mata'i fieme'a mohe'u'uli ko ena ko 'Emo Sevele...
'Oua teke manavahe koe pe 'oku nau hanga 'o siofi koe mo ho'o kaungaue he koe taha ena ia he me'a 'e hiki ai ki 'olunga 'ehe kakai...Tu'u ke ma'u he me'a ko ena ke 'ohake he neongo 'oku si'isi'i ke 'ilo hotau kainga Tonga nofo Tonga e me'a ko eni 'oku hoko ka 'oku lahiange 'etau 'ilo koe'uhi ko 'etau ngaue'aki e website ko eni mo 'etau felongoaki faka'aho mai pe ki he net.
Faka'ofa ko Tonga koe ha'i kinautolu ke 'oua te nau lava ma'u ha fa'ahinga fakamatala tukukehe pe 'a e letio he kuo namuku atu moia he ngaue fu'u 'uli'uli Fisi ko ena ko Mele 'Amanaki 'ikai ke fie 'ohua ki Fisi 'o feinga'i ia kae nofo atu ia 'o toe fakakele hotau fonua...
Hanga ai leva Mana 'o 'a'au mai ke 'ilo 'ehe Tonga kotoa pe koe toe kalo holo e Palemia 'emo'emo 'i Australia he 'e puli ko 'etau lue atu eni ke ma'u kotoa 'ene me'a ne fai....Koe fievaleloi holo moe fu'u fakaleitii fale'i fakapolitikale ko ena ko Lopeti na'e 'i Australia na'e kau moia he tu'u holo 'i King Cross pea 'ikai ke lava 'ene lao kae 'alu atu 'o fiepoto 'i Tonga....mou oo to ha fu'u manioke pe oo hoka ha niumotu'u 'o 'ave 'o fakatau 'i Maketi...
GO MANA...GO MANA...YOU RE THE BEST
Mana pea toe Fatufatulisi,

'Oku ou fakamalo atu 'ihe me'a kuo ke teke kitautolu ke tau a'u kiai he ngaahi 'aho ko'eni.

Mana, koe teu faka'ilo ko'eni 'oku ke faii koe sitepu lahi faka'uli'ulia ia. Koe ki'i huuhuumama atu pe 'eni ia, ke ke kataki mu'a 'o tali mai 'ae fanga ki'i fehu'i ko'enii he'ilo temau ala tokoni atu ai kihe feinga 'oku ke fai?

1. 'E anga feefee ha'amau tokoni atu?

2. Ko hai ho'o loeaa?

3. 'Oku ke fiema'u ha seniti ke tokoni atu kihe feinga fakalao 'oku mou fai?

4. Kapau leva 'oku mou fiema'u ha seniti, ko hai 'oku ke loto ke mau fakafolau atu kiai ha tokoni fakaseniti ke totongi 'aki 'ae loea moe ngaahi alaa me'a pehe?

5. Koe fiha 'oku ke fiema'u?

Kataki pea ke fakamolemole he 'oku ongo ki hoku mafuu 'ae feinga 'oku ke faii, kuo ke risk 'ae me'a kotoa pe koe'uhi ko ho'o 'ofa he kakai 'oe fonua. 'Oua 'aupito na'a ke reveal ho identity, ka ke remain invisible koe'uhi, ke lava lelei ho'o ta'aki 'oku fai.

Kau talanga 'ihe mala'e'eiki ni, kole atu koe ha pe ha fiema'u fakaseniti 'a Mana FAtulisi, te mou loto ke tau lukuluku mai kiai?

Mana, temau fakaongoongo atu kiate koe, pea kihe kau forum 'ae tnews , teu fakaongoongo atu kiha me'a te tau felotoi kiai.

Malo moe 'ofa mo'oni ki hotau ki'i fonua.

Kehekehe.
'Oku fu'u malie angakehe foki 'ae me'a ko'eni 'oku toe langa'i mai 'e Mana Fatulisi fekau'aki moe 'apinofo'anga 'oe pule'anga Tonga 'i Nu'usila 'aia 'oku 'ilo ko 'Atalanga. Koe 'api nofo'anga ko'eni, na'e totongi 'ehe fonuaa, kae faka'ohovale kuo liliu 'ae ownership ia kihe hingoa 'oe Tu'ii? 'Oku ou kole atu kiha taha 'oku ne toe ma'u ha information fekau'aki moe ngaahi me'a ko'enii 'o mou kataki 'o laku mai ki loto ke toe fao'i atu kiai 'etau 'ilo kihe kaakaa moe kaipa'anga hotau kau takii. 'Osi totonu pe ia ke faka'ilo pea 'oku totonu 'aupito ke fai mo fai ha ngaue fakalao kiai.
Kehekehe Wrote:Mana pea toe Fatufatulisi,

'Oku ou fakamalo atu 'ihe me'a kuo ke teke kitautolu ke tau a'u kiai he ngaahi 'aho ko'eni.

Mana, koe teu faka'ilo ko'eni 'oku ke faii koe sitepu lahi faka'uli'ulia ia. Koe ki'i huuhuumama atu pe 'eni ia, ke ke kataki mu'a 'o tali mai 'ae fanga ki'i fehu'i ko'enii he'ilo temau ala tokoni atu ai kihe feinga 'oku ke fai?

2. Ko hai ho'o loeaa?

4. Kapau leva 'oku mou fiema'u ha seniti, ko hai 'oku ke loto ke mau fakafolau atu kiai ha tokoni fakaseniti ke totongi 'aki 'ae loea moe ngaahi alaa me'a pehe?

Kataki pea ke fakamolemole he 'oku ongo ki hoku mafuu 'ae feinga 'oku ke faii, kuo ke risk 'ae me'a kotoa pe koe'uhi ko ho'o 'ofa he kakai 'oe fonua. 'Oua 'aupito na'a ke reveal ho identity, ka ke remain invisible koe'uhi, ke lava lelei ho'o ta'aki 'oku fai.

Kau talanga 'ihe mala'e'eiki ni, kole atu koe ha pe ha fiema'u fakaseniti 'a Mana FAtulisi, te mou loto ke tau lukuluku mai kiai?

Mana, temau fakaongoongo atu kiate koe, pea kihe kau forum 'ae tnews , teu fakaongoongo atu kiha me'a te tau felotoi kiai.

Kehekehe.

Masi'i Kehekehe, fakamalo atu 'iho'o taki'i 'etau fakakaukauu kiha me'a 'oku practical ke tau nga'unu kiai. 'Oku ou poupou atu au kiai. Ko hoku lotoo kotoa ia. Koe ha e fakamole fakaseniti 'oku fiema'u 'e Mana Fatulisi, pea 'oku ou loto lelei au ke 'oatu ha seniti ke tokoni kihe totongi 'oe ngaahi me'a fakalao. Kataki pe kau 'Aositelelia moe kau 'Amelika, pea pehe kihe kau Nu'usila 'oku mou 'ahia 'ae talanga ni, kuo a'u kiha taimi 'oku totonu ke 'oua te tau toe talanga pe ka ke tau feinga ke tokoni ki he ngaahi me'a pehe ni 'i Tonga koe'uhi, ke lava lelei 'ae feinga 'oku fai 'i Tonga.
Mana, 'oua pe teke ilifia, neongo ko ho loto faka-e-tangataa 'e 'iai pe 'ae ilifia. Nonga pe koe he 'e malu'i koe 'ehe 'Otua. 'Oku fakamamahi foki, he 'oku tonu ke ilifia 'ae kaume'a ko'ena 'oku nau fai 'ae kovii eeee! Ka kuo nau 'ai 'eni ia 'enautolu ke ilifia 'ae kakai 'oku nau lea 'aki 'ae mo'oni. Loto to'a pe Mana he 'oku mau lotu atu ma'au.
Ifo atu fau e 'aho mo hono ongoongoo !

Blood & Kehekehe , poupou atu fau kihe poupou ngaue 'oku mo fai.
Mo'oni e lau 'ae tangata mei he Anomasima....Ko 'ene hoko mai pe , ko'etau Hosana pe mo lue kiai.

Mana ! Taha pe 'ae kole........Mate ai !

PEACE!
Blood Wrote:
Kehekehe Wrote:Mana pea toe Fatufatulisi,

2. Ko hai ho'o loeaa?

Kehekehe.

Masi'i Kehekehe, fakamalo atu 'iho'o taki'i 'etau fakakaukauu kiha me'a 'oku practical ke tau nga'unu kiai. 'Oku ou poupou atu au kiai. Ko hoku lotoo kotoa ia. Koe ha e fakamole fakaseniti 'oku fiema'u 'e Mana Fatulisi, pea 'oku ou loto lelei au ke 'oatu ha seniti ke tokoni kihe totongi 'oe ngaahi me'a fakalao. Kataki pe kau 'Aositelelia moe kau 'Amelika, pea pehe kihe kau Nu'usila 'oku mou 'ahia 'ae talanga ni, kuo a'u kiha taimi 'oku totonu ke 'oua te tau toe talanga pe ka ke tau feinga ke tokoni ki he ngaahi me'a pehe ni 'i Tonga koe'uhi, ke lava lelei 'ae feinga 'oku fai 'i Tonga.
Mana, 'oua pe teke ilifia, neongo ko ho loto faka-e-tangataa 'e 'iai pe 'ae ilifia. Nonga pe koe he 'e malu'i koe 'ehe 'Otua. 'Oku fakamamahi foki, he 'oku tonu ke ilifia 'ae kaume'a ko'ena 'oku nau fai 'ae kovii eeee! Ka kuo nau 'ai 'eni ia 'enautolu ke ilifia 'ae kakai 'oku nau lea 'aki 'ae mo'oni. Loto to'a pe Mana he 'oku mau lotu atu ma'au.

Ongo tama Kehekehe mo Blood, 'oku ou ongo'i loto mafana mo'oni he fa'ahinga loto 'oku mo ma'u. Koe fa'ahinga loto 'ena 'oku fiema'u 'ehe 'eiki ke fai'aki 'ene ngaue. 'Oku ou fakamalo atu foki kihe tangata mei he Fungavailahi, Mana Fatulisi 'ihe loto 'ofa mo'oni kuo ke fakahaa'i mai 'ihe anga ho'o fakahoko fatongia. Kapau koe fiema'u 'ena 'a Mana Fatulisi ke faka'ilo 'ae pule'aga, Mana lea mai pe koe pe koe fiha 'oku ke fiema'u ka mau kamata luku atu kimautolu kiai. Koe koloaa 'ena ho'omou fiengaue moe loto too 'oku mou fai mai mei Tonga 'eiki. Malo 'aupito e fakalotolahi moe 'ofa fonua. 'Oua pe 'e ilifia he kuo pau aipe ke pehe.
Malo e Lelei !

Poupou atu ki he ngaahi fakakaukau. Ko ha pe founga ke fakahoko'aki pea vahevahe mai .

'Oku ou ma'u loto ke tokoni ki he lelei 'oku mou vahevahe mai. Te u fakaongongo atu mei he ki'i feitu'u la'aa ko 'eni 'o tali fekau atu pe !

'ofa atu

Lancelot
ADMIN Wrote:'Oku lahi 'a hono siofi au pea 'oku ou ongo'i ilifia he me'a te nau fai kiate au mo hoku kaunga ngaue he me'ani. Koia ai, tala ki he Tonga kotoa ke nau lea pea 'oua 'e ngalo 'ia nautolu 'a e 'ofa ho tau fonua pea ka mole 'ete mo'ui ai pea 'ofa ke mole aonga.
Mana Fatulisi.

Malo Mana e fakalotolahi. Ko e laumalie eni 'oku fiema'u ke a'u kiai Tonga kotoa. Kuo pau ke foaki 'a e mo'ui ma'ae kaveinga mo e taumu'a 'oku fai ki ai 'a e vivili - JUSTICE. 'Oku 'afio mai 'a Langi ki he po'uli looloo 'oku tau fononga ai, ka kuo 'i ai e kalofiama kuo ne huluhulu e fakapo'uli 'i he loto pule'anga. Mana 'oua 'e manavasi'i he kuo me'angaue'aki ko e (whistleblower) 'e he 'Eiki ke fakamaama 'a e palakuu he pule'anga. 'Oku mau lotu lahi atu ma'au mo ho kaungangaue 'oku mou tu'u fakataha. 'Ofa atu.
Tamasi'i Mana Fatulisi 'o e Funga Vailahi. 'Oku halotu hoku laumalie pea 'au'aufoe hoku konisenisi he'eku laulau hu mai he pongipongi ni ki he loki ni 'o vakai hifo ki he si'i fakatangi 'oku ke fai. Fakamolemole atu he tuai ha founga ke a'u ai ha tokoni.

Ko e kole moe poupou atu ki he fokotu'u kuo 'oatu 'e hota fanga tokoua ko 'eni he loki 'eiki ni.

1. Fefe ke ke ngaue'aki mai 'aki pe 'a e Fakafofonga, 'Akilisi Pohiva. Na'a lava ke kei malu'i pe koe kae taimi tatau ke fai mo laku atu e tokoni 'oku ala fai he taimi ni.

2. Ko Nu'usila kou fokotu'u atu pe e Tnews. Ke ke ngaue'aki mai.

Ko e founga ke toki fakakaukau'i ia 'e he Fakafofonga mo e Tnews kae lava mu'a ke fai mo fai ha tokoni. 'Oku 'alu e taimi 'ikai 'aonga e toloi.

3. Fakaava mu'a 'e he Fakafofonga mo e Tnews ha account makehe pea tuku mai e fika ka tau luku leva.

'Oku 'ikai toe loi ho'o lau 'au Mana. 'Oku feinga tau tamate 'a e PM ia mo e pule'anga ke fana'i e tangata fekau (kill the messanger). Ko e fa'ahinga fakamafia ia 'a e founga 'oku mate teketeke lili ai ko e [/color][/size]hotau 'ate mo faka'amu ke fai pe e liliu ia he ta'u ni pe 'oua toe tatali mo e toe toloi.

Fakaongoongo atu!!!!!
'Oku te fie kaungakau fakataha moe memipa kotoa 'i 'olunga 'ihe fiefia lahi 'ihe ma'u ha fa'ahinga kakai pehe hange koia ko Mana Fatulisi, loto lahi mo loto too ke fai ha fa'ahinga me'a ke fakatonutonu'aki 'ae fehalaaki 'ihe fonua. 'Oku te poupou %100 atu ai kiha ha fa'ahinga fokotu'utu'u ngaue ke fai ha tokoni kia Mana Fatulisi. koe ha pe ha fokotu'utu'u pea tuku mai ka tau kamata.

Pea kia te koe Mana Fatulisi, he'ikai tuku 'emau lotu moe hufia koe 'ihe ngaue 'oku ke fai, 'ofa fonua moe fai mo'oni 'o 'ikai teke sio kiha fa'ahinga lelei ma'au ka koe fie fai ha lelei ma'ae fonua fakalukufua, ke malu'i koe mo tataki 'ehe 'Eikii.

anDre.
Kautama moe kau fefine malo mu'a e 'ofa fonua pea malo ho'omou tali 'ae fakatangi 'a Mana Fatulisi. 'Oku ou kole atu kia kalino mo 'enau komiti ke mou hoko ko hotau fakafofonga 'i Nu'usila ni, he koe kulupu kimoutolu kuo 'osi lesisita pea fakalao ke fakahoko 'ae ngaahi ngaue pehe ni. Kole atu ke tukuange mai ho'omou fika pangikee kae kamata 'emau laku atu kiai. Malo

Fakaongoongo atu.
Mana, 'oku ou tui pe 'e 'uluaki 'ilo koe 'ehe PM 'ia kimautolu. Ka kou tui ko hono identify pe 'o 'ou, 'e ngaue kakai 'oe fonua. Kuopau ke mau tu'u atu ke poupou'i koe. Pea kou talaatu, he'ikai lava 'ehe sotia moe polisi 'o ta'ota'ofi ha kovi 'e hoko, he 'oku nau fu'uu tokosi'i fau.

'Oua teke lotosi'i, he 'oku tu'u atu e kakai 'o e fonua mei ho tu'a. 'E ikuna ma'u pe 'a e mo'oni moe totonu. Be cool.
Kalino 'oku mau fakaongoongo atu!
1. Malo e ngaahi felaafoaki kotoa ko 'eni kuo fai fekau'aki mo e ui tokoni 'a Mana Fatulisi. 'Oatu 'a e poupou ki he kau poupou temokalati kotokotoa pe 'oku 'i he funga vaka ni. 'Oku 'ikai to noa ho'omou ngaahi konga koula 'i hono fakafepaki'i 'a e pule'anga 'oku tau fematematei ni he fakalili'a 'i hono fa'unga fakatikitato, fakaehaua, fakapopula mo faka'ulungāmanu. Hokohoko atu mu'a 'a e ngaue lelei ni.

2. Ki he poini pea keu fakanounou atu pe kae 'ata e feliingiaki. 'Io ko 'eni kou ngaue leva ke fai ha fetu'utaki ki he kau memipa 'o e NZTSPRT (Sosaieti Nu'usila Tonga ki he Liliu Fakapolitikale 'i Tonga), ke fai ha sio ki ha founga ke tokoni kia Mana Fatulisi. Hange ko e lave kuo malama mai, 'oku fiema'u ke vave 'oua 'e toe toloi.

3. Fakamalo atu heni kia Mana Fatulisi. Malo masii e loto lahi mo e 'ofa u'uu'u he fonua. MF 'oku 'oatu 'a e poupou fefeka ki ho'o ngaue lelei ko 'ena. Manatu'i e me'a ko 'eni. 'Oku te'eki ikuna'i 'e ha foi loi 'ohua mo mio'i ha lelei mo ha mo'oni'i mo'oni 'i he fo'i mamani ko 'eni. 'E tatau ai pe pe 'e matolu fefe, loloto pe 'e mafao 'o tau ki fe 'a e ivi 'o kinautolu 'oku nau paotoloaki e fo'i loi mo e fo'i mio'i ko ia 'e kei 'ukaka pe ia 'i he huelo 'o e mo'oni. Ko ia, tu'u ke ma tu'u he te ke (tau) ikuna noa pe.

Ko e tokoni 'eni 'e 'alu atu leva ia he taimi ni pe kae tuku mai mu'a haku taimi ke ukiuki e patuni.

3. Teu toe foki mai 'i he vave taha 'e ala lava.

'Oku ou mate 'ofa atu fau ki he kau poupou kotoa pe 'o e feinga liliu fakatemokalati 'i he Funga Vaka 'eiki ni.

Te u toe foki mai pe. 'Ofa atu.
Malo 'aupito Kalino, ko ho'o maau pe pea ke tukuange mai kae kamata leva 'etu lukuluku kihe me'a mahu'inga faufaua koiaa.
Kalino Latu,

Malo mu'a e tau moe ngaue lahi mei he fonua eiki na.Fakamolemole na'a ngali faka'efi'efi pe fihia tu'u ho'o ngaahi fatongia 'i he fie'ilo mei he tafa'aki ni.

1)'Oku 'iai nai ha komiti ke mau piki kiai here in the U.S 'o hange koe NZTSPRT 'oku 'i Nu'usila na ?

2).Kapau leva 'oku 'ikai , koe ha 'ae me'a totonu ke mau fakahoko fekau'aki moe 'ave 'o ha ngaahi tokoni hangee koia 'oku tau teke kiai he lolotonga ni ?

Kataki pe he tonounou faka'ilo 'oku ou 'iai fekau'aki moe ngaue mahu'inga ni ,ka ko hono mo'oni neu kau pe au he kau nofo noa'ia he ve'ehala ta'x fiefai ha ngaue,kae talunga mo hono toutou 'ahia ho tau fonua tupu'anga 'ou mataa tonu he faingata'aa , pea neu fakapapauu'i ai ta'etoe veiveiua 'eku fili kihe ngaue Fakamisiona ko'eni.

Malo moe 'ofa atu fau kihe kotoa 'oe kau feinga kihe "TOTONU 'AE TANGATA moe FAKAMAAU TOTONU" kiho tau fonua tupu'anga.

PEACE!
ADMIN Wrote:Therefore, we cannot verify them. According to Mana Fatulisi's email, he/she is planning to sue the government of Tonga with the following allegations:

'Oku fai 'a e lotolahi 'i he ngaahi fakatotolo 'oku fai 'e Mana pea tangane Mana 'a e ngaue. "oku ou tui 'oku fiema'u ke 'i ai ha tokanga lahi ki he feinga 'a Mana ke fai 'a e faka'ilo ko eni pea 'oku 'i ai 'a e fie'ilo, kimu'a pea fai 'a e ngaahi tokoni kuo palomesi ki ai 'a e loki ni, ko e fie'ilo 'oku anga peheni:

1. 'E malava fefee ke faka'ilo 'a e pule'anga 'e ha taha 'oku 'ikai ke 'i ai hano hingoa.
2. Ko e anga 'o 'etau nofo hotau ki'i fonua si'isi'i 'oku 'ikai ke 'i ai ha me'a ia ko e confidentiality. 'E lava fefee ke fai ha ngaue fakalao ki he ngaahi launga kuo tau vakai ki ai without revealing 'a e identity 'o Mana?
3. Ko e 'uhi ko e 'ikai ke u 'ilo 'a e tali ki he fehu'i 'i 'olunga, 'e fu'u fiema'u 'aupito ke 'ilo 'a e feitu'u 'e 'alu ki ai 'a e ngaahi tokoni te tau fai.
K ia 'oku ou kole atu ke fai mai ha tokoni 'o fakamaama mai 'a e founga fakalao 'o e fakakaukau mahu'iunga kuo tuku mai 'e Mana. Fakaongoongo atu.
Go Mana Go !...
Koia koe me'a 'ena 'oku tau lau kiai.Koe 'ikai fiemalie pe he Manaa kae toe holi mai ke tau Fatulisi ee.
Kou kole atu Mana ke fakakau atu he tauteaa ke manatu'i kenau fa'o mo'enau 'uu tepi ponoo 'o ave ki 'api na'a ngalo ia 'i 'ofisi.'Oi ngalo ai-Ke nau oo moia 'o siosio ai mo hoku fangatokoua taa'uluafii 'i Tolitoli.
KOE TO'AA KOE MANA-Full speed ahead- Flank.
kalino 'oku mau kei fakaongoongo atu ki ha'o tali!
ahiohio Wrote:Kalino Latu,

Malo mu'a e tau moe ngaue lahi mei he fonua eiki na.Fakamolemole na'a ngali faka'efi'efi pe fihia tu'u ho'o ngaahi fatongia 'i he fie'ilo mei he tafa'aki ni.

1)'Oku 'iai nai ha komiti ke mau piki kiai here in the U.S 'o hange koe NZTSPRT 'oku 'i Nu'usila na ?

2).Kapau leva 'oku 'ikai , koe ha 'ae me'a totonu ke mau fakahoko fekau'aki moe 'ave 'o ha ngaahi tokoni hangee koia 'oku tau teke kiai he lolotonga ni ?

Kataki pe he tonounou faka'ilo 'oku ou 'iai fekau'aki moe ngaue mahu'inga ni ,ka ko hono mo'oni neu kau pe au he kau nofo noa'ia he ve'ehala ta'x fiefai ha ngaue,kae talunga mo hono toutou 'ahia ho tau fonua tupu'anga 'ou mataa tonu he faingata'aa , pea neu fakapapauu'i ai ta'etoe veiveiua 'eku fili kihe ngaue Fakamisiona ko'eni.

Malo moe 'ofa atu fau kihe kotoa 'oe kau feinga kihe "TOTONU 'AE TANGATA moe FAKAMAAU TOTONU" kiho tau fonua tupu'anga.

PEACE!

'Ahiohio 'oku 'i ai e komiti 'a e Temokalati ne toki fokotu'u 'i Hawaii he foki mai ko 'eni 'a Sangster mei ai he mahina ni. Ko Hawaii ko 'Aisea Vulangi 'oku taki ai fakakatatau ki he Kele'a. 'Oku 'iai e ngaahi va'a 'i 'Amelika na ka 'oku te'eki ai ke u ma'u e fakaikiiki ki he ngaahi feitu'u.

Ko e li atu pe 'eni ke fakaofiofi ange ai ha'o faka'eke'eke.

Ka 'e fai ha feinga ke maau e 'u tu'asila kae fokotu'u atu he Kele'a ke mou 'ilo e feitu'u 'e ofi kiate kimoutolu. 'Ofa atu.
Kehekehe Wrote:kalino 'oku mau kei fakaongoongo atu ki ha'o tali!

Malo Kehekehe. Kole atu ke toe ki'i tuku mai pe ha taimi. Mahalo ko e Falaite kuo maau mai 'etau mape folau. Ki'i lahilahi e mo'ua 'a e patuni ke lava ha fakataha fakavavevave. Tu'u he taimi ni ko e Falaite kuo u maau atu. 'Ofa atu.
Kalino , Malo 'aupito e ma'u infor moe tokoni 'i hono fakama'ala'ala mai e ngaahi tafa'aki mahu'inga koia.
Lave'i lelei 'aupito 'a 'Aisea pea kou tui 'e vave ni ha fe'ilongaki 'i hano 'ahia 'o Kamehameha moe Taulanga Mata'itofe.

Malo e tokoni maoe ngauelahi.Ofa atu.

PEACE!
Kalino Latu Wrote:
ahiohio Wrote:Kalino Latu,

PEACE!

'Ahiohio 'oku 'i ai e komiti 'a e Temokalati ne toki fokotu'u 'i Hawaii he foki mai ko 'eni 'a Sangster mei ai he mahina ni. Ko Hawaii ko 'Aisea Vulangi 'oku taki ai fakakatatau ki he Kele'a. 'Oku 'iai e ngaahi va'a 'i 'Amelika na ka 'oku te'eki ai ke u ma'u e fakaikiiki ki he ngaahi feitu'u.

Ko e li atu pe 'eni ke fakaofiofi ange ai ha'o faka'eke'eke.

Ka 'e fai ha feinga ke maau e 'u tu'asila kae fokotu'u atu he Kele'a ke mou 'ilo e feitu'u 'e ofi kiate kimoutolu. 'Ofa atu.

Kalino! Malo e tau moe ngaue lahi. koe kole atu pe 'eni tu'unga 'ihe 'ikai lava ke mau ma'u Kele'a 'ihe tuliki 'oku mau 'iai, pe 'e malava ke post pe heni pe ha website 'ae komiti ke malava ke ma'u 'e homau kakai 'ae ngaahi ongoongo 'iha taimi 'oku vave ange. 'oku 'osi e mahina ia 'e 3 pea mau toki lava 'o ma'u Kele'a. te'eki mahino e kole ne fai ke a'u mai e Kele'a.

Malo.
Malo e ngaue moe poupou ma'ae kakai faingata'a'ia 'i Tonga pea kuo taimi pe ketau ngaue atu mei 'Amelika mo Hauai'i ke fai ha tokoni.

Ko mautolu 'i Hauai'i na'e heni 'a Sangster pea kuo fokotu'u komiti 'i Honolulu mo Maui. Ko Honolulu 'oku sea ai 'a 'Aisea Vulangi ko 'ene fika ko e 3717719.
Pea ko Maui kuo 'i ai moe komiti temokalati ai 'oku taki ai 'a Kalavi Vaivela mo Takapuna Hu'avi. Pea ko e me'a 'oku mau fai ko e feinga ke tokoni ki he Kele'a ke a'u mai ki heni he kuo fiekaia kakai ki he mo'oni. 'I he taimi tatau 'oku mau loto ke fai ha tokoni ki Tonga ki ha fiema'u 'etau komiti temokalati.
Fokotu'u atu ki he ni'ihi mei mainland ke mou 'ai mai ha kau contact ketau fe'ilongaki mo fai ha fengaue'aki ke tokoni ki hotau kainga 'i motu.
Faka'osi malo Mana Fatulisi 'a e 'ofa he mo'oni.
aloha Wrote:Malo e ngaue moe poupou ma'ae kakai faingata'a'ia 'i Tonga pea kuo taimi pe ketau ngaue atu mei 'Amelika mo Hauai'i ke fai ha tokoni.

Ko mautolu 'i Hauai'i na'e heni 'a Sangster pea kuo fokotu'u komiti 'i Honolulu mo Maui. Ko Honolulu 'oku sea ai 'a 'Aisea Vulangi ko 'ene fika ko e 3717719.
Pea ko Maui kuo 'i ai moe komiti temokalati ai 'oku taki ai 'a Kalavi Vaivela mo Takapuna Hu'avi. Pea ko e me'a 'oku mau fai ko e feinga ke tokoni ki he Kele'a ke a'u mai ki heni he kuo fiekaia kakai ki he mo'oni. 'I he taimi tatau 'oku mau loto ke fai ha tokoni ki Tonga ki ha fiema'u 'etau komiti temokalati.
Fokotu'u atu ki he ni'ihi mei mainland ke mou 'ai mai ha kau contact ketau fe'ilongaki mo fai ha fengaue'aki ke tokoni ki hotau kainga 'i motu.

Malo e lelei Aloha!

'Oku ou poupou %100 kiho'o fokotu'u. he 'e lelei ange 'ae fe'ilongaki 'ae kau memipa 'i Hawaii/'Amelika 'iha ma'u 'ae ngaahi contact info 'ae kau memipa 'o lava kenau vahevahe 'ae ngaahi taumu'a ngaue kotoa 'ae komiti he 'e lele lelei ange ai mo taumu'a taha 'ae ngaue 'o 'ikai ha toe personal agenda makehe 'aha taha 'oe kau memipa. lahilahi 'ae fepakipaki 'ihe si'isi'i 'ae felongoaki mo feohi 'ae kau memipa. Malo 'aupito 'ae fokotu'utu'u fakakaukau lelei mo mahu'inga.

'Ofa atu.
aloha Wrote:Malo e ngaue moe poupou ma'ae kakai faingata'a'ia 'i Tonga pea kuo taimi pe ketau ngaue atu mei 'Amelika mo Hauai'i ke fai ha tokoni.

'Aloha,

Malo mu'a e ngaue lahi pea moe teke 'oku mou fai mei hena kihe "FAKAMAAU TOTONU" ki hotau fonua tupu'anga.

Fokotu'u mahu'inga mo mo'oni foki 'oku ke 'omi. Neu 'osi post tu'o 2 nai pe 3 ki mu'a kia kitautolu mei he U.S na'a malava ke fai ha fe'ilongaki mo ha ngaue vaofi koe'uhi koha ngaahi tokoni 'e ala lava 'o hange koe fokotu'u ngaue mahu'inga 'oku ke 'omi.

Ne 'osi fai foki ha fakatangi kia Kalino moe fie'ilo pe 'oku 'iai ha ngaahi kulupu Temokalati 'i L.A ni ke mau oo 'o piki kiai mo kau he ngaahi ngaue 'oku fiema'u ke fakahoko ,ka na'ane fakamahino mai 'e fai e fekumi pea toki fetu'utaki mai.
Koia ai ,'oku te'eki ai keu fakapapauu'i pe 'ilo pau ha taha pe ko ha ngaahi Contacts ke 'oatu.Koe fika pe 'ena 'oku ou ma'uu (323)491-0786 ke fai ai ha fehokotaki kihe fokotu'u fakakaukau ma'olunga 'oku ke 'omi.

Malo e ngaue mei hena.

PEACE!
'Ahiohio malo e ngaue lahi mei hena. Kuo mahino mai 'aupito ho'omou poupou mai ki he ngaue mo e me'a 'oku mou tu'u ai. Ko e kole pe mahalo ko e tu'asila ofi taha 'e ala 'omi 'e anDre mo Aloha 'i he taimi ni. Kou kei feinga pe ke fakapapau'i e 'u fika fetu'utaki pea 'e paaki kakato atu he Kele'a ke faingofua ange 'etau fengaue'aki.

Fakamalo lahi atu foki ki he 'u tokoni ko 'eni kuo 'uha mai ki he feinga 'oku fai. Malo e tokoni lahi.

'Ofa atu fau,
Reference URL's