TNEWS TALANOA

Full Version: Royal engagement to be celebrated in Sydney
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Fakamolemole he'e te tonounou kamou tokoni mai 'o faka-Tonga'i mai 'a e kaveinga ni.
Maloo kie e ma'u ongoongo kihe teuaki e mali ae ongo mokopuna o Queen Salote pe koe ongo mokopuna o Tupou4 moe Tuipelehake...........kataki pe kie ka koe anga pe eni ae ki'i fk-ofiofi a feke ki hono fk-tonga nounou taha kihe Mali ko eni koe Mali fk-mala'ia mo toe hulu ene fk-kavenga'i e kakai masiva he funga oe tolalo mo masiva fk-'ekonomika e Fonua pea koe fai atu ki Ozzi ae fk-ma'u kehaa?? moe fk-piko pea faulelee maipe ki Ma'ufanga pe ko Houma o fklelea filo pe meiai kae 'oua toe feinga tanaki silini takai holo moe piko'ia e kakai i mul.........ka ko hono mele pe etau mali kuopau ke tala fk-pule'anga ia mo fk-afee ki mamani he koe mali fk-Fonua neongo ae ikai ketau loto ke fk-kavenga'i hotau ngaahi famili ka kuopau pe ke fai e fatongia.......kaikehe koe toe ai ke fefee koe lolenga fk-kaivao aipe heikai toe osi.
Feke .. koe kei vale pe 'ae kaume'a ia fakaeve ia koena koe fai 'e he kainga e ngulu fei'umu. Ka 'oku ngulu pe pea 'oua toe 'ai e lau ia koena pehee "kuo pau pe ke fai e fatongia". Tuku 'aupito ia moe fakamole la'iluu hahahaha. Koe toe fakamanatu atu pe, 'oku 'ikai koe ongo makapuna 'ata'ataa pe ena o Kuini Salote mo 'ene ongo tama. Koe ongo makapuna pe foki moena 'o Heu pea mo Pasikole. Koe ongo hou'eiki fakalanulanu kilikiliua !!!! va'e taha ki langi va'e taha ki lalo kelekele TongueTongueTongueTongue
koe kakato pe 'ena ia 'ae fakamatalaa Feke kouke tukumaii.kuopau pe ke si'i fua ai pe 'ehe matu'a 'oku 'efihia he 'uu fakakaivao hange ko'enii pea koe toki me'a fakaloloma ia koe heka 'ae Tonga he 'ulu 'oe Tonga koe 'uhingaa pe he na'e poto 'ene kuii he asiasii...'uehe ta koe poto he tauu hihihi. ka kou kole atu pe keu kau mu'a he kaii.
pea kapau 'oku te'eki maau e me'atokonii pea 'omai aa e ki'i me'a malii ia ki heni ke 'olo'oloni.
Kou pehe 'oku sai ia hono fai ki Oz kae hao atu hotau kainga 'i tonga he fua kavenga he taumaia ka 'ikai fuakavenga e kau Oz 'e lava 'ehe hou'eiki 'o tuli kinautolu mei fonua muli ko'ena,kae pango foki 'oku lahi pe moe ki'i tokosi'i ia 'oku nau fietauhi hou'eiki pe kinautolu ia ,neongo e fe'amokaki moe lahi e pila ke totongi ka 'e kei fai pe fksisina & fkkekeva ia ke sio mai e kakai 'oku te famili moe hou'eki,ka mou manatu'i koe katoanga mo hono tutuku,'e kei tu'umalie aipe 'a hou'eiki ia ka tau kei tu'utamaki aipe kitautolu ,he 'oku poto e kau hou'eiki ia he kakaa ko'enau 'asi atu 'o hohoko koe fu'u famili mo'oni koe'uhi kemou fua 'enau kavenga,pea koe 'osi pe fo'i kavenga koia koe 'osi aipe ia e famili koia ne lau,pea koe famili hoko pe ha toe 'asi atu moha toe fo'i kavenga.
Ko e oli atu 'anepo pehe mai 'e he motu'a Lapaha he'emau faikava 'i Hahake .'Oku tau kei ngalipoto pe ko e kei lau holo fai mo tuku'i atu kena pahoka ka e 'osi ia longoa'a" lolotonga 'emau kakata 'oku pehe hake he'e kainga 'o Halatu'itu'ia " Kau tangata taki taha talanoa pe mu'a he'enau hoka ka e tukunoa'i pe 'emau hoka famili 'amautolu"
Malo e tau moe hoka famili TongueTongue SmileSmileSmile Ko hai na'e si'i tu'itu'ia? Koe vakai atu pe na'a kuo 'i ai ha ki'i fo'i pani ia he 'ovani ke toki ta'aki mai mo ha fu'u 'api mahina 5 .. mahaki ua he kata !!!!!
(12-01-2011 02:47 PM)Fale Wrote: [ -> ]Malo e tau moe hoka famili TongueTongue SmileSmileSmile Ko hai na'e si'i tu'itu'ia? Koe vakai atu pe na'a kuo 'i ai ha ki'i fo'i pani ia he 'ovani ke toki ta'aki mai mo ha fu'u 'api mahina 5 .. mahaki ua he kata !!!!!

Tau kei lahi lea pe koe kei 'ULO e MAAMA fai mo tamatei hifo kana VINAKA naua
(11-22-2011 09:59 AM)TOPUKIE Wrote: [ -> ]Fakamolemole he'e te tonounou kamou tokoni mai 'o faka-Tonga'i mai 'a e kaveinga ni.

Mahalo na'a tonu ange ke uta mai ha voodo priest mei Haiti pe ko Papua Niukini kene fakahoko e ouau..koe ha hamou lau WinkWinkWinkWink
Koeha pe ho loto tangata kolukalu pea fai peia he kokoe pe foki.
Malo 'etau ma'u 'a e 'aho ni. Kuo fuoloa 'a e pulii he feinga'i 'o e 'ohofonongaa. Ko e afe mai pe 'o vakai pe 'oku fefe homau ngaahi tengetangee. (Don't make a career out of politic coz you won't get anything done, you will be reluctant to take a chance, you will missed out in an opportunity coz of fear of the unknown/making mistakes/make the most of short time in life and worse of all YOU WILL ME A MASTER OF IDEAS WITH NO FORM AND SUBSTANCE!!!).

Ko e ki'i lukuluku kitikiti pe 'oku ou lava sio ki aii ko ho'omou 'analasio 'a e fili 'a e kakai kehe mo 'omai 'a e ngaahi makatu'unga ke poupou'i ho'omou filii.

Ko e fehu'i fehu'i fakatonga levaa :

1. 'E mole homou 'api ka 'ikai ha'amou tokoni ki he katoanga fakama'u?

Tali : 'Ikai

2. 'Oku totongi kotoa 'e he Pule'anga Tongaa 'a e fakamole ki he fakama'uu?

Tali : 'Ikai

3. 'Oku tau'ataina 'a e kainga Tongaa ki ha'anau tokoni ki he fakama'uu?

Tali : 'Io.

4. 'Oku fakalao 'a e mali 'oku teu fakahokoo?

Tali : 'Io

5. 'Oku mou loto ke tatau 'a e tu'utu'uni fakalao ki he Tu'ii, Hou'eiki mo e kakaii fekau'aki mo e malii?

Tali : 'Io.

6. Kuo 'i ai ha ngaahi mali famili ofi (first cousin) he Ha'ame'avalee?

Tali : 'Io

7. 'Oku mou loto ke fakalao'i 'a e mali famili ofi (first cousin) 'a e Ha'ame'avalee?

Tali : 'Oku 'iate kimoutolu ia.

8. Ko e ha 'a e ofi taha 'oku ngofua he laoo ki he mali 'a kainga me'avale?

Tali : second cousin

9. Kuo 'osi 'i ai ha angahala fakamala'ia he mali pe fe'auaki 'a Ha'ame'avale?

Tali : 'Io ko e lahi atu makatu'unga he holi 'a e kakanoo, 'ikai fa'a fakakaukau, 'ikai 'eke'eke 'a e tupu'anga, lohiaaki'i tupu'angaa, etc....

10. Ko hai nai 'e taau ke mali mo 'Aho'eitu ko e fika tolu ki he Taloni 'o Tongaa?

Tali : 'Oku 'iate kimoutolu pe ka ko e tali ee 'a e Tama Tu'ii pea mo e poupou 'a e Hou'eikii ko Sinaitakala.

Faka'amu pe 'e tokoni atu 'eni ki he ngaahi lavelavee.

Tu'a 'ofa 'Eiki atu....
Malo e kei fklaumali a kume tau moe malakaki holo he ngaahi Fonua tui fktemokalali fu'u fuoloa ho'o malakau takai holo fksi'isi'i ho ve'e'alu koe atunga e ho'o ve'e hauaa kuo ke foki Mai koe moe molitonga kuo Mau fai atu kimau3 mama'o hihihihih oua teke toe fu'u tokanga koe mo mamafa kihe politico moe fu'u Mali fkvaha'a pulelulu ko eni he oku ke MO'ONI oku ikai ma'u ha pozee ia ai he kuo ilo kanokato ehe kakai vale moe poto oe Fonua ae me'a kenau fai

Pea koe taha kume omai ha fehu'i oku mafamafa mo fo'ou he oku fehu'i mai hoku mokopuna tau 4 nane lau ho 'u'u fehu'i....... feke koe taha eni he kau hou'eiki peau talaange mahalo pe io ka oku hangehangee Kia feke ha fkmatala aha DE'E hihihihih ka koe aipe ia masi'i kume ha me'a ketau vauvau ai ke ma'u etau oli.....Teu toki kole ki hoku moko kene tali atu ho 'u'u fehu'i kae oualeva ke loto lelei......pea kole Mai hoku moko ke talaatu pe koe ha hono maumau ka fuaa ehe kakai efonua e fkmole oe fu'u wedd....... kae malo e lava mai kume kae teuteu aa e fu'u Mali fkvaha'a pulelulu....... ofa atu kume
Malo e lelei 'a Feke!!! Taimi na'a mau lautohi aii ne 'i ai 'a e konga he lesoni letioo...feeeke....feeeeke ka ko hono peke!!!....'oooouuuuuaaa

Mahino pe homou fakakaukau Temoo ia 'ikai 'i ai ha Tu'i ia ai mo e naunau 'o Tonga 'oku kei 'i ai he 2011.

Kataki 'o tokoni mai pe ha taha pe ho'omou kau tamaa ....

Fehu'i : Ko e Tohi 'a hai mei he Tohi Tapuu, vahe fiha mo e veesi fiha 'oku tala mai ai 'e 'ikai ngofua ki ha Fale'alo 'o ha Tu'i ke mali mo hano first cousin?

Tali : Fakaongoongo atuuu.

Malo.
'E Kumete , Kumete e 'ofa mai a , ka ke ngali poto.Ko e taha ia e me'a 'oku ngaue'aki 'e he Hou'eiki 'o Tonga ni.Ko ho'omou nonofo kovi ,pea toki 'ai ke lau lotu.
Malo mu'a e lakoifua a kume tau moe hikihiki kauhanga kuo mahino eni Kia feke ae dede'e ho toto'i 'eiki pea oku ikai ke fai ha ofo ai hihihihi MO'ONI e Lea tonga me'a fkvale ka koe tu'utamaki masi'i kume oua e kailelei pe mei falelahi pea ngalo e tupu'anga.......kaikehe Teu toe kole ki hoku mokopuna kene oatu e veesi folofola oku ke fiema'u fekau'aki moe Mali ae ongo mokopuna o pou4 hihihihihi fu'u fkmaa mo ngalivale kiha kakai lalahi hange ko kume ke fehu'i ae me'a kuo ilo ehe kauleka lautohi.........'E saipe kume Kia koe ke mali ha'o ongo mokopuna o hange koia oku fai e falelahi???????.......tali kiai io e saipe Kia kume ke oua e mole enau koloa mo honau toto'i eiki......malie ee kake kataki kume oua e fai ha ita ka koe feinga pe ke fusimai ke toe mahino ange mo vaofi ae nofo a famili maloo
Malo mu'a si'i lavelave mafanaa ka ko ho'o ma'u pe talii mo ho'o mokopuna pea ke kataki 'o tuku'i mai ee...

Malo

(12-13-2011 06:04 PM)feke Wrote: [ -> ]Malo mu'a e lakoifua a kume tau moe hikihiki kauhanga kuo mahino eni Kia feke ae dede'e ho toto'i 'eiki pea oku ikai ke fai ha ofo ai hihihihi MO'ONI e Lea tonga me'a fkvale ka koe tu'utamaki masi'i kume oua e kailelei pe mei falelahi pea ngalo e tupu'anga.......kaikehe Teu toe kole ki hoku mokopuna kene oatu e veesi folofola oku ke fiema'u fekau'aki moe Mali ae ongo mokopuna o pou4 hihihihihi fu'u fkmaa mo ngalivale kiha kakai lalahi hange ko kume ke fehu'i ae me'a kuo ilo ehe kauleka lautohi.........'E saipe kume Kia koe ke mali ha'o ongo mokopuna o hange koia oku fai e falelahi???????.......tali kiai io e saipe Kia kume ke oua e mole enau koloa mo honau toto'i eiki......malie ee kake kataki kume oua e fai ha ita ka koe feinga pe ke fusimai ke toe mahino ange mo vaofi ae nofo a famili maloo
(12-14-2011 05:18 PM)Kumete Wrote: [ -> ]Malo mu'a si'i lavelave mafanaa ka ko ho'o ma'u pe talii mo ho'o mokopuna pea ke kataki 'o tuku'i mai ee...

Malo

Malo mu'a e kei ma'uivi a Kume tau moe tu'ukaivi meihe matavai e nonga masi'i kume oku fiu a feke hono fkkolekole hono moko oku kei loto tangia pe ho'o fehu'i talamai eia oku ne manatu'i e veesi folofola he talifehui he lautohi fksapate pea kuo ngalo ia ai ka koe ki'i veesi lauloto pe eni na'ane kole mai ke oatu pe koe fkmanatu atu fk'apa'apa kiho matu'a kihe ngaahi tukutala tena tala atu kae loloaa ho ngaahi aho he mamani.....aia oku tanakai kiai kapau e tala atu eha taha Keke mali mo hao first cousin pe second kae oua e mole ha'o koloa kihe haa me'avale peake talaange oku hala oku mo fk'apa'apa moua koe taimi ia oku te ngaue'aki ai hoto konisenisi moe talatalai fale na'e fai ehe matu'a........

[/quote]
Feke koe talaatu pe 'e Kumete 'oku saipe mali famili ia kake fkfekiki atu pe ,pea ko vaihi ee hao feinga ke tala kia kumete 'oku kovi mo fkmala'ia e mali famili he'ikai pe tui kiai 'a kumete ia,'oku 'ikai keke sio atu kihe hopo mai e fo'i kalava hono la'e he'ene 'ita he lau 'oku kovi e mali 'ae ongo kasini.....hoii
feke Wrote:Malo mu'a e kei ma'uivi a Kume tau moe tu'ukaivi meihe matavai e nonga masi'i kume oku fiu a feke hono fkkolekole hono moko oku kei loto tangia pe ho'o fehu'i talamai eia oku ne manatu'i e veesi folofola he talifehui he lautohi fksapate pea kuo ngalo ia ai

Sai mahino ia te’eki manatu’i ‘a e Tohii. Vahe mo e veesi.

feke Wrote:ka koe ki'i veesi lauloto pe eni na'ane kole mai ke oatu pe koe fkmanatu atu fk'apa'apa kiho matu'a kihe ngaahi tukutala tena tala atu kae loloaa ho ngaahi aho he mamani.....

Kuo ngalo ia ‘iate ko e ‘a e konga mahu’inga taha…. “talangofua ‘i he ‘eiki”

feke Wrote:aia oku tanakai kiai kapau e tala atu eha taha Keke mali mo hao first cousin pe second kae oua e mole ha'o koloa kihe haa me'avale peake talaange oku hala oku mo fk'apa'apa moua koe taimi ia oku te ngaue'aki ai hoto konisenisi moe talatalai fale na'e fai ehe matu'a........

‘Oku ke fokotu’u ‘a e fo’i fakakaukau ‘oku ‘ikai fenaapasi mo e fale’i kumi/teu mali ‘eku matu’aa pea ‘oku ou ‘amanaki ‘oku hoko tatau pe mo Koe (“form” of an idea with no “substance”). Ko e fa’ahinga mali ‘oku ke lave ki aii makatu’unga ko ha koloaa ko e ngaahi family tu’umalie pe nau fa’a fakahoko ha ngaahi fokotu’utu’u pehee ka ‘ikai ha’anau vaofi fakakainga teu lave’i. Ko me’a ko ee ki ha tu’u hake pee ‘a tama pe ta’ahine ‘o fakahoko hono loto ‘o mali mo e first/second cousin kuo ‘osi hoko ia.

Ko e fehu’i leva ko ho’o feinga/fiema’uu ke hiki hake ‘a e fakangata fakalao mei he 2nd cousin ki he 7th cousin ka mou toki fiemalie PE tukuange pe 'a e fili malii ki he faanauu mo e matu'aa kae'oua lavea ai lao lolotongaa?
Malo mu'a 'a e tau mo e lafolafo .... Pea tuku ke te kau atu he vilivili ...

1. Ko e loki ni, ko hono kaveinga .. ko e talanoa ki he Fakama'u 'i Senee, right? Pea 'oku mau tokanga atu pe 'oku ha 'a e fo'i Royal engagement ko ia?

2. Ko e ngaahi me'a 'oku tokanga ki ai 'a "Kumete", kuo fuoloa 'a hono talanoa'i ia he loki 'e taha .. 'oku ui ko e ... "TONGAN ROYAL COUSINS TO MARRY" ... kaekehe, ko kimoutolu pe foki ... ke toe tu'o ua hono toe talanoa'i.

Kaekehe, ko vilivili pe ...
Malo vilivili ka koe atunga foki ia ene taka(Kume) holo moe hiu'eiki pea fu'u lahi ene ve'e'alu pea kuo foki Mai ia ke toe fusi kitautolu ketau toe foki kimui ofaimai aa kume sai aa ia heikai toe ta'ofi taha homou fu'u Mali fkuareuare kake tokanga atu aa koe kiai hono teu'i malo
Koe kei hoha'a pe 'a "Kumete Natu Ngou'a" ia ko ho'omou fakapalataha pe mali faka'apa'apa/tapu/tuofefine/tuonga'ane ki he ongome'a koena. Fai mo mou 'omai hono fu'u tapu koena 'oku mohe te'ite'ia fefeka ki ai ke na mali fengu'ingu'i kae nonga atu ia TongueTongueTongueTongue.
Malo e lelei 'a vilivili.

'Oku mahu'inga ho'o tokonii pea ko 'eku faingamalie pe teu fekalei 'o kumi 'a e peesi 'o laulau ai.

Fakafeta'i.

(12-16-2011 01:57 AM)vilivili Wrote: [ -> ]Malo mu'a 'a e tau mo e lafolafo .... Pea tuku ke te kau atu he vilivili ...

1. Ko e loki ni, ko hono kaveinga .. ko e talanoa ki he Fakama'u 'i Senee, right? Pea 'oku mau tokanga atu pe 'oku ha 'a e fo'i Royal engagement ko ia?

2. Ko e ngaahi me'a 'oku tokanga ki ai 'a "Kumete", kuo fuoloa 'a hono talanoa'i ia he loki 'e taha .. 'oku ui ko e ... "TONGAN ROYAL COUSINS TO MARRY" ... kaekehe, ko kimoutolu pe foki ... ke toe tu'o ua hono toe talanoa'i.

Kaekehe, ko vilivili pe ...
Reference URL's