TNEWS TALANOA

Full Version: 'E Tu'umalie Ma'u Pe 'A e Fa'a Ngaue
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
'Etita,
'I ha 'aku ki'i 'a'ahi atu ki Tonga 'i he 2006, na'e lava ai ke u sio ki he faka'ofa mo'oni 'a e tu'unga fakapa'anga 'a e fonua, pea na'a ku fu'u ongo'i mo'oni ha 'ofa lahi ki he kakai 'o e fonua. Na'e mahino foki kiate au 'a e fu'u fiema'u pa'anga lahi 'a e kakai. Na'e lava pe ke u tala 'a e tu'unga 'o e 'ekonomika 'i he 'eku sio ki he tu'unga ne 'iai 'a e maketi Talamahu.

Na'a ku fakatokanga'i foki ko e kakai ngoue pe 'oku ma'u 'enau seniti lelei mo kinautolu 'oku 'oatu 'enau seniti mei ho nau ngahi famili mei muli ni. Ko ia ai 'oku ou tui lahi 'aupito 'oku fu'u lahi 'a e fakapikopiko 'i Tonga mo e nofo pe 'o fakafalala mai ki muli ni ke li atu ha seniti, pea 'oku ou tui ko e 'uhinga eni 'oku palopalema ai 'a e kakai.
Na'e talu pe mei fuoloa 'a e falala pe 'a Tonga ia ki he ngoue mo e fangamanu, fangota, pea 'oku totonu 'aupito ke fakafoki pe ki ai 'a e fakamamafa 'a e kakai. 'Oku ou tui au, kapau 'e 'alu ki 'uta 'a e kakai 'o ngoue ke lahi pea mo fafanga 'a e fanga puaka, fanga pulu, moa, vegetables, etc., te nau tu'umalie pe kinautolu 'o 'ikai masiva 'i ha me'akai pe kiki pea to e ma'u foki mo 'enau seniti ke fakatau mai'aki 'enau ngahi fiema'u kehe.

Kuo lahi fau foki 'a e heka me'a lele pe 'a e kakai, mo e mobile phone,ka e 'uma'a foki 'a e fakamamafa ki hono to 'a e hina (squash) ke ma'u ai 'a e seniti, ka e ta'x tokanga ki hono to 'a e talo, 'ufi, manioke, kumala, hopa, mo e ngahi vegetables mo e fua'i'akau hange ko e moli peli, lesi, mango, faina, meleni, etc. 'Oku 'ikai foki ko e hina pe 'e ma'u ai 'a e seniti, he 'e lava 'o uta mai ki muli 'a e ngahi me'akai 'o toe ma'u ai pe mo e seniti lahi. 'Oku fiema'u foki ke to e lahi mo hono faama'i e fanga puaka mo e fakanga moa, pulu, etc. ke 'oua 'e toe 'oatu mei muli ni he 'oku fu'u mamafa 'aupito. Ko e ngahi koloa eni ia 'oku lava pe ke ma'u 'i Tonga, pea 'oku totonu ke 'oua 'e to e 'oatu ia mei muli ni he ko e lahi ai pe ia 'a e mo'ua ki muli ni.

Ko e masiva pe 'a e kakai ia ko e 'uhi ko e fakapikopiko, he'e lava 'a noa pe ia ke tu'umalie 'a e kakai 'i he 'enau Fa'a Ngaue, pea 'oku totonu 'aupito ke to e fakafoki 'a e fakamamafa 'a e kakai mo e pule'anga ki he NGOUE, mo e Fangamanu, Fangota, ko ha founga vave taha pe ia ki he Tu'umalie fakapa'anga mo Faka'ikonomika.
Agreed! Lahi 'aupito 'ae ngaue 'e lava ke fai 'i Tonga 'o ma'u ai 'ete mo'ui pea ko hai mo hotau fonua 'oku hunuki pe kihe kelekele ta'x toe fu'ifu'i vai kae tupu pe 'o foha 'aupito. Ko tahi e, fele 'ae ika moe fingota. Koe nunu'a 'oe fakapikopiko koe kaihamu mo e ta'ekai.
4USTongans Wrote:Agreed! Lahi 'aupito 'ae ngaue 'e lava ke fai 'i Tonga 'o ma'u ai 'ete mo'ui pea ko hai mo hotau fonua 'oku hunuki pe kihe kelekele ta'x toe fu'ifu'i vai kae tupu pe 'o foha 'aupito. Ko tahi e, fele 'ae ika moe fingota. Koe nunu'a 'oe fakapikopiko koe kaihamu mo e ta'ekai.

Pea tau tukuaki'i leva 'a e pule'anga mo e kakai ke he ki he 'ete fakapikopiko. Hange ko ho'o lau, ko hai mo Tonga 'oku 'iaki ke to e fiema'u ke fu'ifu'i 'a e kelekele ke mo'ui 'a e ngoue. Kuo vaoa pe 'a e ngahi 'api tukuhau 'ikai ke 'iai ha ngoue, ko e lahi e fakapikopiko, mo e lahi e to e hina ke kakaa ai 'a e kelekele.

Na'a sio au ki he kakai ngoue 'i Tonga, ko nautolu pe ia 'oku tu'umalie mo ma'u 'enau seniti. 'Oku 'ikai ke toe kau mai 'a e pule'anga ia he 'ete 'alu 'o ngoue mo fafanga ha'ate fanga manu mo fangota, pe te nau kau noa'ia mai he'ete pa'anga. Ko e totongi pe 'enau ki'i tukuhau, pe 'oku totongi pe 'ikai, pea te kai pe mo fiefia. Ke 'ilo mai 'e Tonga 'a e lahi 'o e tukuhau 'oku tau totongi 'i muli ni ki he pule'anga. Monu'ia e ka Tonga.... 'Ofa atu
lcnnj Wrote:
4USTongans Wrote:Agreed! Lahi 'aupito 'ae ngaue 'e lava ke fai 'i Tonga 'o ma'u ai 'ete mo'ui pea ko hai mo hotau fonua 'oku hunuki pe kihe kelekele ta'x toe fu'ifu'i vai kae tupu pe 'o foha 'aupito. Ko tahi e, fele 'ae ika moe fingota. Koe nunu'a 'oe fakapikopiko koe kaihamu mo e ta'ekai.

Pea tau tukuaki'i leva 'a e pule'anga mo e kakai ke he ki he 'ete fakapikopiko. Hange ko ho'o lau, ko hai mo Tonga 'oku 'iaki ke to e fiema'u ke fu'ifu'i 'a e kelekele ke mo'ui 'a e ngoue. Kuo vaoa pe 'a e ngahi 'api tukuhau 'ikai ke 'iai ha ngoue, ko e lahi e fakapikopiko, mo e lahi e to e hina ke kakaa ai 'a e kelekele.

Na'a sio au ki he kakai ngoue 'i Tonga, ko nautolu pe ia 'oku tu'umalie mo ma'u 'enau seniti. 'Oku 'ikai ke toe kau mai 'a e pule'anga ia he 'ete 'alu 'o ngoue mo fafanga ha'ate fanga manu mo fangota, pe te nau kau noa'ia mai he'ete pa'anga. Ko e totongi pe 'enau ki'i tukuhau, pe 'oku totongi pe 'ikai, pea te kai pe mo fiefia. Ke 'ilo mai 'e Tonga 'a e lahi 'o e tukuhau 'oku tau totongi 'i muli ni ki he pule'anga. Monu'ia e ka Tonga.... 'Ofa atu
koe lau ia ko 'eni 'oku pehe koe tu'umalie pe 'a fa'angaue 'oku totonu ke fai ia ki ho tau kainga tonga 'oku nofo muli.
'ae ma'u pe sino mo'ui lelei kae fakapikopiko pe ke o 'o ngaue. 'oku fu'u matu'aki faikehekehe ia mo ho tau ki'i fonua masiva 'a Tonga he ko Tonga 'i he 'aho ni koe tu'umalie pe 'e mo'ui ai
koe tokosi'i ko'eni 'oku nau ngoue 'i Tonga ni he 'aho ni 'oku 'osi fe'unga pe ia mo e maketi 'o tonga tukukehe ange 'ae ni'ihi 'oku nau ngoue pe ke nau ma'u me'a tokoni mei ai. koe ngoue 'i tonga 'oku laiki pe 'o maumau koe 'ikai ha maketi fe'unga ke fakatau atu ai. koe ngoue 'oku fiema'u ha 'api tukuhau ke fai ki ai e ngoue, koe ngaahi ngaue'anga fu'u si'i si'i pango ki hano fakangaue'i ho tau kakai. 'oku fokotutu'u pe 'i 'api e to'utupu 'i he to'u ako 'eni 'e fiha 'oku nau 'osi mei he ako 'oku 'ikai ma'u ha ngaue he kuo tokolahi ange ho tau kakai 'i he ngaahi ngaue 'anga 'i tonga he taimi ni pea toe kanoni 'aki e hikito 'ae koloa moe lolo, kaka moe tute, pea toki ala mai e 'uhila 'o kuku e mu'a ihu e si'i kakai e fonua 'oku mahu'inga ke tau sio koe ha e palopalema 1) tokolahi taha 'oku ta'x ma'u 'api tuku hau . 2)liliu mo ho tau 'ulungaanga faka tonga ka tau mo'ui he ngaahi kavenga kehekhe 'oe fonua, kae lava ke tuku taha e tokanga ki he mo'ui 'ae famili.

tau toeki'i vakai lelei pe na 'oku tau ma'u hala he 'etau fa'a 'a'ahi ki tonga ka 'oku totonu ke tau vakai e 'u tafa'aki kotoa.
Fakamaau
me'a halamama'o mo'oni ho'o fo'i poini 'o pehe koe lau ko ena ke fai pe ia ki he kakai Tonga nofo muli.
'Oku hala mama'o aupito aupito ho'o lau koia.Ko muli ni ka 'ikai ke te ngaue kita teke teke kei ma'u pa'anga pe kita he 'oku 'iai 'ae me'a ia heni koe Welfare pe Benefit.Koe feituu ia oku nau osi teu'i ke tokoni'i e kakai kau ai kitautolu Tonga.
Ko Tonga pe taha 'oku totonu ke fai atu kiai e lau ko ena 'o hange koe ngaahi tohi kimu'a.
Kou 'ilo 'oku te'eki ke ha'u ki muli ni ke ke 'ilo anga e fonua takitaha moe anga hono fakalele honau fonua.
Ko Tonga pe taha 'oku te tu'umalie he'ete ngaue.Ko muli ni 'oku te tu'umalie pe kita he vahe mei he pule'anga.He'ikai ke ke nofo nofo pe koe 'i Tonga ta'engaue pea ke tu'umalie.Kuopau ke ke 'alu kumi ha'o ngaue pea ke teke kau koe he tu'umalie.
faka'amu pe Fakamaau ke toe talanoa ke fa'ataange ho'o fakakaukau pea 'oua fa'a manako ki he fanongo talanoa he tene takihala'i koe ai.
[quote=moana]
Fakamaau
me'a halamama'o mo'oni ho'o fo'i poini 'o pehe koe lau ko ena ke fai pe ia ki he kakai Tonga nofo muli.
'Oku hala mama'o aupito aupito ho'o lau koia.Ko muli ni ka 'ikai ke te ngaue kita teke teke kei ma'u pa'anga pe kita he 'oku 'iai 'ae me'a ia heni koe Welfare pe Benefit.Koe feituu ia oku nau osi teu'i ke tokoni'i e kakai kau ai kitautolu Tonga.
Ko Tonga pe taha 'oku totonu ke fai atu kiai e lau ko ena 'o hange koe ngaahi tohi kimu'a.
Kou 'ilo 'oku te'eki ke ha'u ki muli ni ke ke 'ilo anga e fonua takitaha moe anga hono fakalele honau fonua.
Ko Tonga pe taha 'oku te tu'umalie he'ete ngaue.Ko muli ni 'oku te tu'umalie pe kita he vahe mei he pule'anga.He'ikai ke ke nofo nofo pe koe 'i Tonga ta'engaue pea ke tu'umalie.Kuopau ke ke 'alu kumi ha'o ngaue pea ke teke kau koe he tu'umalie.
faka'amu pe Fakamaau ke toe talanoa ke fa'ataange ho'o fakakaukau pea 'oua fa'a manako ki he fanongo talanoa he tene takihala'i koe ai.
[/quot

Kataki pe kae fakatau mai ha ki'i me'a na'a kele.... Kou tui koe kaveinga ni ke toe fakamafana he kuo kamata ke 'asi mai 'ae ngaahi tefito'i fakakaukau he 'aho ni. Mahalo koe me'a 'oku ou feinga ke mahino koe fo'ilea koe tu'umalie, 'e 'ikai ke tau toe ma'u ha taha fa'a ngaue 'i Tonga 'e hoko ko ha ataha tu'umalie he 'aho ni. Tuku kehe kapau ko ha minisita koe pe ko ha fale'i ma'ae palemia kou tui 'e malava ke lau koe taha tu'umalie ia. 'Oku lahi 'ae ngaahi me'a ia 'oku fiema'u ke tau sio ki ai.
1)'Oku lolotonga tokolahi ange pe 'ae kau ta'x ma'ungaue, 'i he kau ma'u ngaue. koe ha nai 'ae 'uhinga, si'i e ngaue, tolalo 'ae ekonomika,'ikai ke fa'a laua 'ae toko fiha 'i he to'uako 'oku nau mahua mai mei he ako 'o nofo ta'x ma'u ha ngaue he ta'u.Tau vakai ki he ngaahi 'api tukuhau he 'aho ni, 'oku pehe 'oku vaoa ta'x o 'o to ai ha fu'u manioke. Koe ngaahi 'api nai 'opi nai 'ahai?? kou tui koe koloa ia 'oe kau nopele ma'u tofi'a. Koe ki'i tokosi'i leva 'oku nau ngaue'i 'ae kelekele he fonua, 'o ngoue'i mo hono fakatau atu ki he maketi, ko kakai faingata'ia lahi taha ia mo toe faka'ofa ange 'e nau faitonunga,He 'oku 'i kai ke lava he maketi 'i Tonga 'o fakatoli'a 'e nau fakamole ki he 'e nau ngoue.
Kapau te tau vakai ki muli ni, koe tangata ngaue 'i muli ni, ko tangata ia 'oku lava 'o totongi 'ene mo'ua(bill) pea fai mo 'ene shopping, moe ngaahi fiema'u kehe pea 'oku toe moe ki'i seniti 'i hono kato ke hoko atu 'aki 'e he famili. Koe tangata Benefit 'Oku fakangatangata pe hono monu'ia 'ona 'o mahino he'ikai ke melie tatau 'ene ipu ti 'ana moe toko taha ngaue. Koe konga lahi ia 'eku ngaue he fonua ni ko 'eku ngaue ki he ngaahi housing, 'oku ha mei ai 'ae fotunga 'oha kakai 'oku mo'ui fakafalala pe. koe hina vai pe 'oku fa'o ki he 'aisi 'o tali ai ki vahe hoko.Kou tui 'oku 'osi mahino pe 'ae tu'unga faka'ofa ho tau ki'i fonua ka 'oku fie ma'u ke lava 'e tau liliu pea tau sio leva 'e tonu 'ae LEA ko ia ki Tonga, He koe tokolahi taha 'oe kakai ia 'oku nau nofohili pe, koe malo mo hono fokotu'u e ngaahi kulupu toutu'u ke lava 'e ha ni'ihi ke to ha nau ki'i ngoue 'ihe ngaahi konga toutu'u.
'Oku totonu leva ke tau siofia 'ae mo'ui 'ae Tonga he fonua ni, he 'oku tofanga ai 'ae tokolahi ho tau kakai 'i ha nonga pe 'i 'api ta'x fie ngaue, 'e lau leva ia koe kakai mo'ui siokita he ;oku nau kai mo inu me i he tukuhau 'ae kakai kehe. Ko si'i Tonga 'e kei tukuhau'i tatau pe 'ae masiva, ta'ema'u ngaue, moe kakai 'oku nau taetae 'ae melie 'oe fonua.

Toki hoko atu ka tau toki co
koe tu'u he taimi ni 'oku ki'i peseti ma'olunga ange a fakamaau 'ihe kau tama 'i 'olunga 1-0...malie ee,, 'apolo ki'i hu mai kou 'ilo koho mala'e ena..
kava lahi Wrote:koe tu'u he taimi ni 'oku ki'i peseti ma'olunga ange a fakamaau 'ihe kau tama 'i 'olunga 1-0...malie ee,, 'apolo ki'i hu mai kou 'ilo koho mala'e ena..

MASII KAVA FAIFAI PEA PEHE HEE KAU LAU KOLOMUU IA KOHA FUU TEVOLO KITA HAHAHA,KAVA KOE FOI TOPIKII IA OKU FKOFOOFA AUPITO IA,KAPAU TETAU FIE TUUMALIE PEA TAU FAANGAUE PEA KAPAU TETAU FIE MASIVA PE PEA TAU NOFO TAENGAUE PE I API TATAU PE A MULI NI MO TONGA NA,OKU OU SIO IHE KII LAVE AE KAUTAMAA OKU HANGE OKU IKAI KENAU TUHUI TONU MAI AE MEA KE MUIMUI KIAI AE KAKAII KE MAU AE FOI TOPIKII,HANGE KOENII KAPAU OKU KE FIEMAU HAO API I MULINI PE LAHI HAO PAANGA IHE PANGIKEE PEA KE ALU LEVA O NGAUE PEA OUA E LI TAVALE HOO PAANGAA HE LOTUU KAE FKHU KE LAVA O FAI AKI HOO U TAUMUAA,API MEALELE LELEI HOLIDAY MOE HA FUA,KOE TUUMALIE OE TONGAA E IKAI KETAU MILIONEA TAUTOLU IA AE TONGAA KA KOETAU NGAUE MALOHI PE KE TAIMI KOEE OKU TAU FIEMAU AI HAATAU SENITII OKU IAI PE KA OKU IKAI KETAU TOE ALAALA VALE PEA E UI LEVA IA KOE TAMA OKU TUU LELEI PE ENE MOUII,PEA KAPAU KOE TAMA FKPIKOPIKO E HOKO MAI HA MEA KE FIEMAU AI HA SENITI KU TOE LELE TAKAI HOLO IA MO KOLE TAKAI KOE UI LEVA IA KOE FKVALEVALE HE OKU LAHI PE U NGAUEE IA KAE FIE NOFO PE IA O VAHE MEIHE PULEANGAA,FKMAAU KOEKU KII KOLE ATU PE KAPAU MUA TEKE TOE ALU O NGAUE KIHE U API TONGAA PEAKE KATAKI PE O OUAU AUPITO TEKE TOE ALA O FKAVA HA AISI OHA API HE KOE NGAUE OKU KE FAII OKU TUKU KOTOA ATU AE FALALA AE NGAAHI FAMILII MOE KAUTAHA OKU KE NGAUE KIAII KEMOU O O FAI AE NGAUEE PEA TAPU KEMOU TOE HU HOLO IHE U LOKI MOE AISI OE U APII MALO SALESI APOLOSIO.KAVA TE PEHE PE KOE FILI FKFOITUITUI PE AE TANGATA AE FOI TOPIKI KOENII OFA ATU PEA MALO E FKAFEE TOKOUA.
Malo mu'a Kava mo Polo e 'a 'aa mai pea ke kataki Polo 'oku 'ikai keu ala au ki he 'aisi 'a ho tau kainga, ko nau tolu pe ia 'oku nau mate oo mai 'o fakaava 'e nau 'aisi pea u lave'i atu ai pe 'ae si'i me'a 'oku fa'o ai hahahahaaa...
fakamaau Wrote:Malo mu'a Kava mo Polo e 'a 'aa mai pea ke kataki Polo 'oku 'ikai keu ala au ki he 'aisi 'a ho tau kainga, ko nau tolu pe ia 'oku nau mate oo mai 'o fakaava 'e nau 'aisi pea u lave'i atu ai pe 'ae si'i me'a 'oku fa'o ai hahahahaaa...

MALO FKMAAU KOE TOKI FOKI MAI ENI O LAU E U TOHII MO FAI HANO TALI ATU OKU SAI PE IA TOKOUA KOE KOLOA PE KE OUA E HU KI LOKI HE OKU MOHE FANGAKII LOSEE AI HA HA HA OFA ATU.
Koia ai 'oku ou pehe ke mou me'a atu 'o fai ha'a mou ngaue kae tuku ho'o mou oo mai 'o lomilomi da'e fulunifo he me'a 'ae palangi. Mou oo 'o fai ha'a mou ngaue 'oku 'aonga. Oo 'o sio ka vai, fulunifo pea toki omi he mou fu'u namu te'ekosi 'aupito.
Kololiana Wrote:Koia ai 'oku ou pehe ke mou me'a atu 'o fai ha'a mou ngaue kae tuku ho'o mou oo mai 'o lomilomi da'e fulunifo he me'a 'ae palangi. Mou oo 'o fai ha'a mou ngaue 'oku 'aonga. Oo 'o sio ka vai, fulunifo pea toki omi he mou fu'u namu te'ekosi 'aupito.

E FOI TAAHINE KO KOLOLIA OKU OU PEHE KAUKA TAE KAUKAU AU IA TEU KEI MAA LAHI ANGE MO NAMU LELEI IA TEKOE MALO SALESI APOLOSIO.
Kataki mu'a ha taha he loki ni kae fai mu'a mo 'oange ha fo'i tami 'a liana kae longo he mahalo na 'oku hala he taimi ni moe fakapiko. Polo na'aku toe ha toenga tami hena hahaaa...

toki co
fakamaau Wrote:Kataki mu'a ha taha he loki ni kae fai mu'a mo 'oange ha fo'i tami 'a liana kae longo he mahalo na 'oku hala he taimi ni moe fakapiko. Polo na'aku toe ha toenga tami hena hahaaa...

toki co

Kololi koe ha kuke mate ngata ai .ki'i telemai heni kae faka nafala aki koe foi tami ko e keke mate ahihihiihihihiihihi
SAINAI MO FKMAAU MO KII KOLE ATU MUA KIA KOLOLIA KE ALU O KII TELEI KE MAA KAE TOKI FEINGA MAI HE U LOKI NI E HE KOE MAHALO KOE HONG KONGO ATU E HAHAHA TUKU A HOO MOU SII PEHEI A KOLO LI ONGOTAMA HEHEHE,IKAI AI KE LAHI MOE LAULAUTAE EIKI E.
apolosio Wrote:SAINAI MO FKMAAU MO KII KOLE ATU MUA KIA KOLOLIA KE ALU O KII TELEI KE MAA KAE TOKI FEINGA MAI HE U LOKI NI E HE KOE MAHALO KOE HONG KONGO ATU E HAHAHA TUKU A HOO MOU SII PEHEI A KOLO LI ONGOTAMA HEHEHE,IKAI AI KE LAHI MOE LAULAUTAE EIKI E.

apolosi oua teke ai pehei a Kololia he koe ki'i hakoi 'eiki tete'e na'a ita he koe ita a e houeiki..pea ka fainga malie pea puke mai ke tau ki'i pani 'eiki...he Kololia eeeeeeee.tuku e ita koe mea i oku ou lama haahahahahahah
MASII SAINAI KOE FAAHINGA ENA OKU IFO TAHA ENAU NGAUE AKI HONAU NGUTUU KIHE NGAAHI FOI MEA PAPI OE KAKAI TANGATAA HAHAHA,PEA OUA E TOE TAU AE NIFOO NAA LAVEA FOKI KOLOLIA HEHEHEHAHAHAHIHIHIHI.
apolosio Wrote:MASII SAINAI KOE FAAHINGA ENA OKU IFO TAHA ENAU NGAUE AKI HONAU NGUTUU KIHE NGAAHI FOI MEA PAPI OE KAKAI TANGATAA HAHAHA,PEA OUA E TOE TAU AE NIFOO NAA LAVEA FOKI KOLOLIA HEHEHEHAHAHAHIHIHIHI.

Hahahahaha.ou apolosi teke ai pehe kihe tou'a. ke to mua pate 'atu koe ki ai faifai pe tuku e palupalu kae kamo atu ia .hehehehehehe he koe ki'i mea taofi ngata .fafangu atu ke a mai he oku ki'i tuletule .
Sainai Wrote:
apolosio Wrote:MASII SAINAI KOE FAAHINGA ENA OKU IFO TAHA ENAU NGAUE AKI HONAU NGUTUU KIHE NGAAHI FOI MEA PAPI OE KAKAI TANGATAA HAHAHA,PEA OUA E TOE TAU AE NIFOO NAA LAVEA FOKI KOLOLIA HEHEHEHAHAHAHIHIHIHI.

Hahahahaha.ou apolosi teke ai pehe kihe tou'a. ke to mua pate 'atu koe ki ai faifai pe tuku e palupalu kae kamo atu ia .hehehehehehe he koe ki'i mea taofi ngata .fafangu atu ke a mai he oku ki'i tuletule .

MASII SAINAI NEONGO AI PE AE FKALUALU IA A KOLOLIA KA OKU KEI TAITI PE KII MANGAI SENGAII IA MASII HAHAHA,PEA KOEKU KII FKTOKANGA PE KIAI KE TOKANGA NAA TO MAI HENI KAE mah** HEHEHE.
FEFE 'AE FA'A HOKAA,,,.TEU TU'UMALIE AI???.
Tama4kakai Wrote:FEFE 'AE FA'A HOKAA,,,.TEU TU'UMALIE AI???.

masi'i 4kakai tangata fklielia mo'oni ko koe,,,,toko2 teke tu'umalie koe he fa'a hoka ka teke mahamahaki koe ai hahahaha 'eke atu kia SIOPULUU Seveli he 'oku 'iai 'ene fkpulipuli 'ana kiai he koe me'a ia 'oku tu'umalie pehe ai koe hoka fkpulipuli kae 'amuu atu a Tupoudore5 ia 'ene fai eia e hokaniu moe tautao i vila..
ko 'eku afe mai pe ke fai ha ki'i lavelave ki he kaveinga ni.kapau nae ki'i nofo fuoloa icnnj i tonga 'e mahino lelei kiai 'ae 'uhinga.kuo lahi 'ae 'u 'api kuo lisi kihe kau siaina pea langa 'ae kau siaina kai ke toe loko 'iai ha 'u 'api 'uta.hanga 'ehe kakai 'o lisi honau 'api kanau heke nautolu 'o nofo he 'u 'api 'uta pea fe'unga pe ia moe foha lahi.'oku 'ikai koe fakapikopiko koe 'ai kete ngoue 'ife pea kapau tete 'alu 'o ngoue ha konga kuo toe ha'u 'ae famili 'o toe ta'aki 'ete ngoue.kou pou2 ki he lau 'a fakamaau kou lele atu ki muli me'a koe ta'x ngaue 'ae kau tonga 'i muli.ha'u koe 'o tala 'a tonga ni kae fefe kau kava tonga 'aho'ahoia 'i frisco,okalani,palo ato sacramento,salt lake,la moe ta'x ngaue 'oku kovi 'aupito ia.'oku sai pe 'a tonga ia.ko 'amelika 'oku totongi 'ae me'a kotoa.pea koe fielau foki atu 'ae kau fai kava kuo hili 'a ngongo mai 'ae inu pia ia he hoa.

malo 'aupito
james bond 007
fakamaau Wrote:koe lau ia ko 'eni 'oku pehe koe tu'umalie pe 'a fa'angaue 'oku totonu ke fai ia ki ho tau kainga tonga 'oku nofo muli.
'ae ma'u pe sino mo'ui lelei kae fakapikopiko pe ke o 'o ngaue. 'oku fu'u matu'aki faikehekehe ia mo ho tau ki'i fonua masiva 'a Tonga he ko Tonga 'i he 'aho ni koe tu'umalie pe 'e mo'ui ai
koe tokosi'i ko'eni 'oku nau ngoue 'i Tonga ni he 'aho ni 'oku 'osi fe'unga pe ia mo e maketi 'o tonga tukukehe ange 'ae ni'ihi 'oku nau ngoue pe ke nau ma'u me'a tokoni mei ai. koe ngoue 'i tonga 'oku laiki pe 'o maumau koe 'ikai ha maketi fe'unga ke fakatau atu ai. koe ngoue 'oku fiema'u ha 'api tukuhau ke fai ki ai e ngoue, koe ngaahi ngaue'anga fu'u si'i si'i pango ki hano fakangaue'i ho tau kakai. 'oku fokotutu'u pe 'i 'api e to'utupu 'i he to'u ako 'eni 'e fiha 'oku nau 'osi mei he ako 'oku 'ikai ma'u ha ngaue he kuo tokolahi ange ho tau kakai 'i he ngaahi ngaue 'anga 'i tonga he taimi ni pea toe kanoni 'aki e hikito 'ae koloa moe lolo, kaka moe tute, pea toki ala mai e 'uhila 'o kuku e mu'a ihu e si'i kakai e fonua 'oku mahu'inga ke tau sio koe ha e palopalema 1) tokolahi taha 'oku ta'x ma'u 'api tuku hau . 2)liliu mo ho tau 'ulungaanga faka tonga ka tau mo'ui he ngaahi kavenga kehekhe 'oe fonua, kae lava ke tuku taha e tokanga ki he mo'ui 'ae famili.

tau toeki'i vakai lelei pe na 'oku tau ma'u hala he 'etau fa'a 'a'ahi ki tonga ka 'oku totonu ke tau vakai e 'u tafa'aki kotoa.

mo'oni lahi Judge ho'o lau kihe faka'ofa 'ae da'ema'ungauee.Koe fatongia ia 'oe pule'anga ke fakangaue'i hono kakaii ke nau lava 'o tauhi kinautolu pea mo malu'i hono kakaii meihe filii.pea koe filii 'ena 'akinautolu 'oku nau fai e me'a 'oku fai 'ehe tu'i moe palemiaa.
kapau te tau lava 'o fakasi'isi'i pe tuku hono tala 'oku sai e tu'i moe pule'angaa 'e vave leva 'etau nga'unu ki mu'a kihe saii.
'Oku fakaloloma pea faka'ofa 'ae 'atamai 'oha fa'ahinga kakai 'oku nau kei tala 'oku lelei pee 'a hono fakalele hotau ki'i pule'angaa.These people are definitely out of touch with the reality of everyday life and also live on a different planet.
Reference URL's